OPTICUM HD T80plus

gecko
Posty: 43
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, o 18:17
Odbiornik: samsung UE-40EH5000 / CABLETECH URZ0083
Instalacja antenowa: Antena pokojowa i śmiga :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań / Wichów

OPTICUM HD T80plus

Post autor: gecko » 26 sierpnia 2011, o 11:48

Witam,
ostatnio przeglądając ofertę sklepów internetowych natknąłem się na Opticum HD T80plus, niestety wiele się nie dowiedziałem na temat tego urządzenia, ponieważ wszystkie sklepy jakie przejrzałem pokazują takie same informację: euro, hdmi, USB2.0 odbiór w MPEG4 itp.
Nigdzie nie ma informacji skąd pobrać ewentualne oprogramowanie, do kogo pisać w sprawie ewentualnych problemów.
Na stronie Globo też nic nie ma na temat tego tunera. Stąd moje pytanie głównie do użytkowników tunera, jak się on sprawuje w użytkowaniu, jak z odtwarzaniem plików, jak jest wykonany itd.

has

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: has » 3 września 2011, o 14:48

tez jestem ciekawe bo mysle nad jego zakupem

lukasz_xd
Posty: 60
Rejestracja: 6 maja 2011, o 17:25
Odbiornik: Opticum HD T80plus MUX-3/2/1
Jakaś DVB-T z UA
Instalacja antenowa: Wielokierunkowa antena Piaski/Sucha Góra/Nadajnik w UA
Moc 90dBi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin - Piaski < Stały

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: lukasz_xd » 10 września 2011, o 17:45

Witam wszystkich zainteresowanych.
Po pierwsze, piszę tutaj ponieważ administracja serwisu http://www.euro.com.pl nie dodała mojej opinii, dlaczego? Chm... to chyba oczywiste.

Obrazek


Dekoder STB do odbioru DVB-T, na pierwszy rzut oka cena urządzenia mówi o niszowym produkcie, czy nim jest? Tego nie wiem tak na prawdę.

Na spodzie zwykłego pudełka możemy przeczytać że dekoder posiada:
• Pełną kompatybilność z technologią SD oraz HD
• Rozdzielczość 1080i, 720p oraz 576p
• Wysoką czułość tunera
• Technikę Plug & Play oraz automatyczne skanowanie kanałów.
• Port USB przeznaczony do nagrywania (PVR) oraz zaawansowanych zadań.
• Time Shift
• Automatyczną zmianę obrazu 4:3 / 16:9
• Systemy PAL/NTSC
• Wielojęzykowe menu
• 7 dniowy EPG
• Niskie zużycie prądu w trybie Stand by (poniżej 1W)
• Oraz wiele innych rzeczy które są w każdym STB….
Łącza:
• HDMI
• USB 2.0 (z tyłu, nie od frontu)
• 1x SCART (EURO)
• SPDIF
• Analogowe wyjście dźwięku R/L

Dekoder zakupiłem w sieci EURO (tylko tam jest on dostępny w tej chwili), niestety trafiłem na niekompetentną osobą i nie była mi nawet w stanie powiedzieć czy ten dekoder posiada dźwięk E-AC3. Cóż, z taką sytuacją każdy na pewno już się spotkał. Pierwsze podłączenie i wyszukiwanie kanałów skończyło się niepowodzeniem, winna okazała się moja instalacja antenowa i stan przewodu. Po kilku minutach na nowo zarobionej wtyczce podłączyłem zasilacz i włączyłem dekoder. Przy pierwszym uruchomieniu pojawia się nam wybór rozdzielczości obrazu, paleta barw oraz kraj i język menu. Przeglądając dostępne rozdzielczości natrafiłem na 1080p_60, co dziwne obraz jest wyświetlany nawet na starym TV z „tyłkiem” i wygląda lepiej niż w 720p. T80 podłączyłem przewodem SCART z napędu DVD-RW. Jestem trochę zawiedziony tym że niema nawet jednego kanału HD, Polsat mógłby zrezygnować z Sport News i włączyć na stałe przekaz 720p. Procesor na płycie głównej to M3601E montowany w dużej ilości dekoderów STB. Obraz jaki uzyskujemy w wyniku włączenia funkcji PVR jest takiej rozdzielczości jaką ma kanał nagrywany.

Zalety urządzenia:
• rozdzielczość 1080p
• szybkie skanowanie
• PVR
• Obsługa urządzeń systemu AGB Nielsen (wymaga nowego sprzętu)
• nagrywanie z listy EPG

Wady urządzenia:
• brak obsługi plików video (AVI, MKV i innych)
• nagrzewanie się obudowy na wysokości portu HDMI
• zacinanie się obrazu przy zakłóceniach z innych urządzeń (pralka, telefon itp.)
• brak informacji w języku polskim o tym jakie technologie zostały umieszczone w dekoderze
• brak pełnej instrukcji obsługi
• brak aktualizacji
• brak supportu ze strony producenta (chociaż to może się zmienia lada dzień)

Moje przemyślenia...
Wydałem 149zł na dekoder STB, czego od niego oczekiwałem? Przede wszystkim playera którego tutaj niema, chciałem wyrzucić napęd DVD-RW i mieć tylko jedno pudełko pod TV. Cóż, producent olewa klientów jak widać, wydaje na rynek produkt nie mając nawet podstrony www na jego temat. Zastanawiam się czy nie oddać tego "czegoś" do sklepu i poszukać innego producenta.

Jeżeli ktoś szuka STB tylko do oglądania kanałów DVB-T, to śmiało mogę go polecić ale jeżeli chcemy coś więcej na nim działać to warto poszukać innego modelu.




Informacje prawne!
Moja recenzja jest wyłącznie obiektywną oceną produktu i nie jestem pracownikiem konkurencyjnej firmy, nie działam w interesie innej osoby lecz w celu informowania innych osób o moich spostrzeżeniach na temat urządzenia.

Pozdrawiam, Łukasz.
Ostatnio zmieniony 14 września 2011, o 16:54 przez lukasz_xd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: qwerty » 11 września 2011, o 09:52

Działa E-AC3? Nie wiem co mam zaznaczyć w FAQ.

lukasz_xd
Posty: 60
Rejestracja: 6 maja 2011, o 17:25
Odbiornik: Opticum HD T80plus MUX-3/2/1
Jakaś DVB-T z UA
Instalacja antenowa: Wielokierunkowa antena Piaski/Sucha Góra/Nadajnik w UA
Moc 90dBi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin - Piaski < Stały

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: lukasz_xd » 11 września 2011, o 15:01

Działają filmy na TVN więc na pewno jest :)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: qwerty » 11 września 2011, o 15:02

TVN nie nadaje e-ac3. Robi to tvp1.

DVBManiak

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: DVBManiak » 11 września 2011, o 16:03

@lukasz_xd: Sprawdź na tym pliku czy jest E-AC3. TVN nadaje AC-3.

lukasz_xd
Posty: 60
Rejestracja: 6 maja 2011, o 17:25
Odbiornik: Opticum HD T80plus MUX-3/2/1
Jakaś DVB-T z UA
Instalacja antenowa: Wielokierunkowa antena Piaski/Sucha Góra/Nadajnik w UA
Moc 90dBi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin - Piaski < Stały

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: lukasz_xd » 11 września 2011, o 21:09

Plik który podesłałeś nie otwiera się, jest czarny obraz tylko. Więc "dekoder" niema E-AC3 i tym samym w połowie tygodnie oddam go do sklepu.

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: loleklolek » 11 września 2011, o 21:13

Albo po prostu tunerek nie odtwarza takich plików, podobnie jak innych plików wideo.

lukasz_xd
Posty: 60
Rejestracja: 6 maja 2011, o 17:25
Odbiornik: Opticum HD T80plus MUX-3/2/1
Jakaś DVB-T z UA
Instalacja antenowa: Wielokierunkowa antena Piaski/Sucha Góra/Nadajnik w UA
Moc 90dBi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin - Piaski < Stały

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: lukasz_xd » 12 września 2011, o 10:32

Jak plik wrzuci się na "goło" na pendrive to i tak go nie widzi, więc zrobiłem podmianę z innym plikiem w folderze PVR i tak właśnie to się skończyło. Czarny obraz i czas leci ^^.
BTW, będę mógł normalnie oglądać TVP1 na zwykłym AC3? Na dodatek ten procesor ma wsparcie E-AC3 więc to tylko wina polskiego producenta :twisted:

Dzisiaj niczego nie sprawdzę ^^, prace konserwacyjne...

/EDIT
Znalazłem pewną informację z której wychodzi że dekoder posiada DD+ (czyli E-AC3), wina pliku?
Możesz podesłać wszystkie trzy pliki z folderu nagrania? Możliwe że ten dekoder najpierw wczytuje informacje z pliku info i dopiero potem odtwarza film. Co gorsza może mieć wgrany kodek tylko do ustawień własnego PVR i niczego nie odtworzy z innego źródła.

Sol

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: Sol » 3 października 2011, o 21:47

Po półtora miesiąca użytkowania zepsuł się pilot(?). Po wciśnięciu jakiegokolwiek przycisku tuner się zawiesza. Jak jeszcze działał wymagał precyzyjnego celowania. Trzeba być chyba snajperem, żeby trafić. Obraz nawet dobry, ale podatny na zakłócenia. Dźwięk najwyżej stereo. Brak możliwości sortowania kanałów. Złącze USB bezużyteczne. Nie udało mi się nic nagrać ani odtworzyć. Nie polecam.

maciej9953

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: maciej9953 » 10 października 2011, o 19:52

Witam.
Mam problem następującej treści. Dekoder nie wyszukuje żadnego programu. Próbuję zainstalować go na Tychach. Po podłączeniu do instalacji antenowej (zbiorczej), na której telewizor chwyta 5 kanałów, dekoder przy wszystkich częstotliwościach pokazuje napis "failed". jeżeli ktoś ma pomysł co może byc przyczyną proszę o pomoc. Dekoder raczej sprawny, ponieważ jest to drugi egzemplarz.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: @GUTEK@ » 10 października 2011, o 21:42

Ten telewizor przypadkiem nie odbiera analogu, 5 kanałów to by się zgadzało z analogiem z nadajników z Katowic.
Jeśli to instalacja zbiorcza to możliwe że nie jest dostosowana do DVB-T, poczytaj w dziale instalacje antenowe o AZART.

maciej9953

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: maciej9953 » 11 października 2011, o 08:52

Rozmawiałem z monterem z administracji i okazuje się, że instalacja nie jest przystosowana do odbioru.

adrian4991_94

Opticum HD T80 plus aktualizacja

Post autor: adrian4991_94 » 1 listopada 2011, o 21:37

Witam jestem nowy ten dział wydawał sie odpowiedni jesli nie to przepraszam z góry
Orietuje sie ktos z was czy sa jakies aktualizacje tego dekodera albo da sie cos zrobic zeby otwierał filmy avi na allegro widziałem jakis dekoder który miał takie samo oprogramowanie z wygladu i mogł otwierac avi da sie cos z tym zrobic?

Awatar użytkownika
krzysiu111
Posty: 35
Rejestracja: 26 listopada 2011, o 18:03
Odbiornik: Opticum HD T80 plus
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa as4b
Nadajnik - obiekt nadawczy: TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: krzysiu111 » 26 listopada 2011, o 18:08

Witam

Posiadam ten dekoder od ponad miesiąca.
Mam z nim pewnien problem. Ostatnio kupiłem pendrive PLATINET 4 GB. Podłączam do STB i niby go wykrywa, jednak gdy chce coś nagrać to kończy się na komunikacie "Pamięć USB za wolna". Jednak dziś naciskając kilka razy REC dekoder załapał i nagrał kawałek filmu jednak potem pojawiał się komunikat. Czy to wina pendrive czy dekodera?

Co do tego pliku TS co ktoś tu zapodał to u mnie otwiera się bez najmniejszego problemu z pendrive. Co do avi to przetestuje i napisze co i jak.

mbux
Posty: 8
Rejestracja: 27 listopada 2011, o 11:59
Odbiornik: OPTICUM - HD T80plus
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: mbux » 27 listopada 2011, o 12:07

Na stronie producenta pojawiła się aktualizacja softu http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&c ... prod_id=27. Z mojej korespondencji z producentem wynika że obsługuje E-AC3, tylko na ja osobiście nie miałem okazji sprawdzać. Odbiornik jak na razie sprawuje się bez kłopotów :-)

Awatar użytkownika
krzysiu111
Posty: 35
Rejestracja: 26 listopada 2011, o 18:03
Odbiornik: Opticum HD T80 plus
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa as4b
Nadajnik - obiekt nadawczy: TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: krzysiu111 » 27 listopada 2011, o 12:59

Próbowałem z plikiem avi ale jednak nie odtwarza.

Czy przy aktualizacji softu jest duże ryzyko uszkodzenia dekodera?

Marcin00081

Opticum HD T80plus

Post autor: Marcin00081 » 28 listopada 2011, o 18:26

Mam z problem typu,dekoder Opticum HD T80plus na pozycji off, czyli swieci czerwona dioda, piszczy zasilacz albo cos innego,są to bardzo wysokie tony i uciążliwe podczasz snu lub czytania ksiązki w cichym pokoju.
Czy ktoś z was ma podobny problem?
Wysłałem go do serwisu ale oczywiście nie wykryto wad.
Naprawił bym go na własną ręke ale czy jest to usterka do naprawienia?
Pozdrwawiam Marcin

Awatar użytkownika
krzysiu111
Posty: 35
Rejestracja: 26 listopada 2011, o 18:03
Odbiornik: Opticum HD T80 plus
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa as4b
Nadajnik - obiekt nadawczy: TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: krzysiu111 » 28 listopada 2011, o 20:01

Ten dekoder chyba tak ma. U mnie może nie piszczy ale gdy jest na OFF(czerwona kontrolka) to wydaje z siebie taki dźwięk. Przy włączonym dźwięk znika.

Zaktualizowałem oprogramowanie. Nowe poprawia tłumaczenia na polski. Dodano też opcje aktualizacji poprzez antene chyba. Czy w Polsce któreś nadajniki "nadają" oprogramowanie? :D

Odpowiedz