OPTICUM HD T80plus

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: m@rtops »

było by szybciej jakbyś do nazwy modelu podał jeszcze jego symbol :D
podałeś że tv odbiera hd
koniec offtopicu ;)

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: alabama1 »

Hd odbierzesz, tylko nie full hd, tylko hd ready. Nie będzie super jakość, tylko trochę gorsza, ale zawsze lepiej niż sd.

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx »

Już jest nowe oprogramowanie:
http://globo.com.pl/wyslij_plik.php?id=907

Zmiany:
-naprawiono błąd złego początkowego kanału w nagrywaniu poprzez tajmer z okna Epg Jade
-poprawiono funkcjonalność okna wyboru rozdzielczości podczas oglądania kanałów
-w light channel list dodano ikonę pokazującą aktualnie nagrywany kanał
-dostosowano ikony w media player (picture, movie, music)
-dodano tłumaczenia język grecki
-naprawiono mechanikę działania okna informującego o braku sygnału
-EPG na 7 dni
-naprawiono wszystkie komunikaty dot. wyjątków w media player
-naprawiono błęd w którym napisy z telegazety zostawały w media player
-po skanowaniu kanałów powtórzone mają zmienione numery LCN by uniknąć powtórzeń
-naprawa błędu przycisku FAV
-usunięto jasnoszare pasy przy nie pełnym wyświetleniu obrazu video
-dodano możliwość zmieny kanałów podczas nagrywania za pomocą klawiszy numerycznych

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: @GUTEK@ »

Zróbcie parę zdjęć z wyglądu nowego softu i ostatnich zmian z tego tunera. Wygląda to ciekawie, na pewno nie tylko ja chętnie to obejrzy.

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx »

Ja nie zrobię,bo baterii nie mam do aparatu, ale ktoś inny niech zrobi.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: m@rtops »

użyj komórki :D

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny »

Kamilx pisze:-dodano tłumaczenia język grecki
No nareszcie, to bardzo przydatne ulepszenie, wszyscy na to czekaliśmy! Poza tym tak naprawdę nic się nie zmieniło, wszystko nie działa, jak nie działało. Jedynie faktycznie można w końcu wyszukać te same kanały z różnych nadajników (w końcu!!). Ale oczywiście po przeszukaniu jakiejś częstotliwości nadal rozsypuje się lista kanałów, wszystko wraca do takiej kolejności, w jakiej się wyszukało (przy wyłączonym sortowaniu wg LCN). Podsumowując - ten tuner, to wielki bubel, a publikowane aktualizacje mają tylko ludziom zamydlić oczy, że firma cokolwiek robi, żeby to zmienić...

eryk
Posty: 1
Rejestracja: 10 czerwca 2012, o 12:11
Odbiornik: OPTICUM HD T80eco
Instalacja antenowa: zbiorcza dachowa, telepie na wietrze ;)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: eryk »

Coś wiadomo nt obsługi napisów (txt, srt, etc.) przy odtwarzaniu filmów z zewnętrznego nośnika? Taka drobna rzecz, a tak ułatwiłaby życie :)
Fają funkcjonalnością byłoby też zapisywanie ustawień i może listy kanałów do pliku na usb.

pozdrawiam

mbux
Posty: 8
Rejestracja: 27 listopada 2011, o 11:59
Odbiornik: OPTICUM - HD T80plus
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: mbux »

Właśnie zaktualizowałem swój odbiornik, i muszę przyznać że zmiany są na plus, ładniejszy wygląd OSD, poprawiono EPG, wyświetla z listą z lewej i opisem programu po prawej.

Obrazek
https://plus.google.com/photos/10092761 ... vyQgoux0wE

Awatar użytkownika
Kingston87
Posty: 82
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 08:17
Odbiornik: Apollo AHD-122
Omega Mini DVB-T
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa
Wzmacniacz: GPS Wa-501S-3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Suwałki i Giżycko

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kingston87 »

Ja zaktualizowałem swój dekoder i ciągle nie mogę wyszukać tych samych kanałów z różnych nadajników. :evil:

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx »

U mnie to samo. Tylko, gdy kanały mają taki sam numer LCN, to wyrzuca na koniec listy. Ale gdy ten sam MUX to wybiera ten, który jest na niższym kanale (MHz)

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny »

A wyszukuje wam wszystkie kanały z Cyfrowego Polsatu z MUX-4 (tzn. też te w niskiej rozdzielczości) i radiowe?
Bo u mnie znajduje tylko 8 kanałów TV i 1 radiowy:
Polsat News (x2), Sport, Film, Sport Extra, TVP Seriale, Comedy Central, Nickoldeon, Kino Polska oraz Radio Pin.

Poza tym zauważyłem teraz, że po odłączeniu anteny tuner na tych kodowanych kanałach strasznie muli. Tak samo, jak do niedawna w czasie wyszukiwania ręcznego. Wciskam jakiś guzik na pilocie i na reakcję muszę czekać kilka sekund...

Awatar użytkownika
Kingston87
Posty: 82
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 08:17
Odbiornik: Apollo AHD-122
Omega Mini DVB-T
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa
Wzmacniacz: GPS Wa-501S-3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Suwałki i Giżycko

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kingston87 »

Na niekodowanych też strasznie muli przy komunikacie Brak Sygnału. O TV Mobilna nic nie napisze bo nie jestem w zasięgu.

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx »

Jest nowe SW:
link: http://globo.com.pl/wyslij_plik.php?id=918
Zmiany:
- poprawienie pasków sygnału (wyświetlają jakość i moc sygnału od 1% do 100%)
- poprawienie w EPG dziwnych efektów
- potwierdzanie czy chce się zmienić rozdzielczość

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny »

Kamilx pisze:- poprawienie pasków sygnału (wyświetlają jakość i moc sygnału od 1% do 100%)
Paski zmienili, ale i tak nie pokazuje słabego sygnału. Po prostu rozciągnęli to, co było wcześniej w zakresie ~45-96% na 1-99% i udają, że pokazuje cały sygnał. Ale słabego oczywiście nie, cały czas jest 0. No i lepiej nie będzie - kiepskie głowice.
Kamilx pisze:- poprawienie w EPG dziwnych efektów
A to ciekawe, bo u mnie nadal zdarza się, że ładują się 2 pozycje, a jako trzecia jest nazwa ostatnio oglądanego kanału, np.
Graczykowie
Rodzina Zastępcza
TVP1
W dodatku nadal po włączeniu kanału z EPG w innym systemie, niż na naziemnych, nie ładuje się EPG na żadnym kanale, nawet na naziemnych, trzeba restartować tuner.

Znowu nie działa ręczne wyszukiwanie kanałów :!: :!: :!: Przy przełączaniu częstotliwości tuner się wiesza i nie reaguje przez kilka, a nawet kilkanaście sekund. Czyli powrót do tego, co w poprzednich wersjach. Oczywiście nie można też wyszukiwać kanałów z tego samego multipleksu z różnych nadajników - nic się nie zapisuje.

mecenas2002
Posty: 3
Rejestracja: 22 czerwca 2012, o 08:46
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Opticum 4060L CX
Instalacja antenowa: 90śr

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: mecenas2002 »

Witam czy po wgraniu najnowszego softu z dnia 15 czerwca 2012r też wam może USB przestał czytać pendrivy ? Bo u mnie tak. Wgrałem soft z pendriva- wyciągłem go poustawiałem sobie wszystko w tv i tak z ciekawości ponownie wpiołem go do portu a on ni widu nie słychu nie widzi pena i WHY ? A jak przy USB już jesteśmy czy po wgraniu tego softu idzie w końcu obejżeć jakiś film , przeglądać foty albo muzykę ?

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zesepo »

Mi wszystko działa. I możesz słuchać muzyki i oglądać filmy, ale w niektórych formatach

mecenas2002
Posty: 3
Rejestracja: 22 czerwca 2012, o 08:46
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Opticum 4060L CX
Instalacja antenowa: 90śr

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: mecenas2002 »

To może coś mam nie tak z pendrivem wygląda to tak jak by urządzenie go nie odświeżyło? W jakich formatach można oglądać filmy i rozdzielczości ?

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zesepo »

Sprawdź czy pendrive działa w innych urządzeniach, i spróbój włozyć też jakieś inne urządzenie, jak dalej nie będzie działać, to zadzwoń do serwisu. Nie mam tego tunera, więc nie powiem ci dokładnie, ale powinien odtwarzać mp3,ogg,avi,mpg a z innych plików nie korzystałem.

radekk82
Posty: 13
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 13:30
Odbiornik: OPTICUM HD T80plus

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: radekk82 »

U mnie po wgraniu nowego softa nie ma żadnych problemów z usb. Filmy odtwarzam w formacie .vob i wszystko gra. Z tego co pamiętam to .wmv nie widzi.

Odpowiedz