OPTICUM HD T80plus

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zesepo »

.rmvb też nie...

mecenas2002
Posty: 3
Rejestracja: 22 czerwca 2012, o 08:46
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Opticum 4060L CX
Instalacja antenowa: 90śr

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: mecenas2002 »

Fakt USB jest ok coś nie tak musi być z pendrivem wsadziłem inny i widzi spokojnie. Spróbuję jeszcze zobaczyć te filmy. Dziękuję chłopaki za odpowiedzi.

radekk82
Posty: 13
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 13:30
Odbiornik: OPTICUM HD T80plus

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: radekk82 »

Napisałem do Globo i okazuje się, że Opticum HD T80plus odtwarza pliki:
.ts, .mpg, .mpeg, .dat, .vob, .mp4, .avi, .mkv, .mov
Po kolejnej aktualizacji softu będzie jeszcze możliwość odtwarzania plików .3gp oraz .flv

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx »

U was też tuner zwariował po zmianie nr SID itp., bo u mnie są 2x TVP2 z MUX-1 jedno z EPG, drugie bez EPG.

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny »

Ależ oczywiście, że tak. U mnie na tym starym TVP2 w ogóle nic nie ma. Po wyszukaniu zapisało się drugie, na końcu listy, ale mam ten przedostatni soft (ostatni dobry), w najnowszym pewnie nic by się nie zapisało. Poprzednio, jak zmienili TVP2 na TVP2 HD, to niby wszystko działało, za to tuner się cały czas restartował na tym kanale. Dopiero po ponownym wyszukaniu przestał.

Poza tym od dawna nie działa LCN na 3 kanałach z MUX-1: TVP2, TVP Info Lódz i TVP1 HD. Wyrzuca je na sam koniec listy (997, 998, 999). Ale to już zapewne nie wina tunera, tylko nadawcy.

W ogóle nie rozumiem też, kto wymyślił, żeby po 2 kanały miały ten sam numer. Myślę tu o TVP1/TVP1Hd, TVP2/TVP2HD, TVP Info/TVP Info. Przecież to absurd...

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx »

Teraz TVP2, TVP Info i TVP1 HD nie ma nr LCN.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zesepo »

Mają, tylko dekoder zapisuje je na końcu listy, w domyśle miało być tak że HD mają być pierwsze... Jak chcesz mieć 1HD na 1 2HD na 2 itd. wyłącz sortowanie wg.nadajnika zeskanuj kanały od nowa i poukładaj je sobie sam ;)

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny »

Ja wyszukiwałem wszystkie kanały od nowa i też LCN nie działa, więc to nie jest kwestia, gdzie są zapisane. Po prostu zgubili tę informację i to już jakiś czas temu... A układanie listy samemu też nie ma sensu, bo po każdym wyszukiwaniu (również jak się nic nie zapisało), kanały i tak wracają do takiej kolejności, w jakiej zostały wyszukane...

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx »

Nowe software: http://globo.com.pl/wyslij_plik.php?id=931
Zmiany:
-poprawiono funkcję obsługi powtarzania się numerów LCN z ustawionym priorytetewm dla kanałów HD
-dodano pozycję menu "Ustawienia skanowania" w menu Instalacja, w której dodano opcje związane z kolejnośćią i właściwościami wybranych kanałów
-dodano opcję powtarzanie multipleksów (można zeskanować na dwóch częstotliwościach ten sam multipleks.
-dodano opcję "Tylko FTA", po włączeniu można zeskanować tylko kanały niekodowane
-dodano wsparcie napisów .txt w formacie TMPlayer dla multimediów
-poprawiono błąd znikania paska postępu odtwarzanych multimediów przy odtwarzaniu kolejnych multimediów z dysku USB

radekk82
Posty: 13
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 13:30
Odbiornik: OPTICUM HD T80plus

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: radekk82 »

I koniec problemów z sortowaniem kanałów :)

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny »

Wcale nie koniec, nadal po wyszukiwaniu lista kanałów się rozsypuje, tzn. wraca do początkowej kolejności. Czyli nic się nie zmieniło.
No, ale przynajmniej znowu działa ręczne wyszukiwanie kanałów.
EPG dalej źle działa, nawet na kanałach naziemnych (o satelitarnych już w ogóle nie wspomnę, bo to całkowita tragedia).

radekk82
Posty: 13
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 13:30
Odbiornik: OPTICUM HD T80plus

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: radekk82 »

Co masz na myśli mówiąc, że EPG źle działa?

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny »

Na kanałach naziemnych:
- bardzo często wyświetla się bieżący i następny program, kolejne są już z następnego dnia. Np:
13.00 - 13 VII
13.10 - 13 VII
17.50 - 14 VII
18.15 - 14 VII
18.40 - 14 VII
- EPG w ogóle się nie wczytuje albo wczytuje się bieżąca i następna pozycja (dalej jest puste), trzeba tuner wyłączyć na chwilę i włączyć ponownie.
- nie zawsze aktualizuje się godzina i wtedy wyświetla się EPG do tyłu

Na kanałach satelitarnych:
- brak polskich liter
- na niektórych kanałach w ogóle się nie wyświetla, chociaż jest nadawane

Dodatkowo po włączeniu jakiegoś kanału satelitarnego (nawet na ułamek sekundy) już na żadnym kanale naziemnym nie wyświetla się EPG, chyba, że wcześniej było wczytane. Trzeba znowu resetować tuner.

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx »

A masz podłączony pendrive?

Awatar użytkownika
krzysiu111
Posty: 35
Rejestracja: 26 listopada 2011, o 18:03
Odbiornik: Opticum HD T80 plus
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa as4b
Nadajnik - obiekt nadawczy: TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: krzysiu111 »

Może i głupie pytanie ale je zadam :D

Piszecie tutaj o odbiorze kanałów satelitarnych na tym STB. Czyli jeśli dokupię jakąś satelitę i ją odpowiednio ustawie to na tym dekoderze można odbierać kanały FTA? :D

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny »

Niestety nie będziesz mógł, bo ten tuner obsługuje tylko standard DVB-T. Musiałbyś kupić tuner z 2 głowicami, DVB-T i DVB-S (chyba najtańszy to Ferguson Ariva 120 combo) lub osobny tuner DVB-S.
Ja mam kanały satelitarne, bo mam kablówkę, w której są one puszczone w multipleksach DVB-T, obok 3 naziemnych multipleksów DVB-T (ale naziemne odbieram też z anteny naziemnej).
Kamilx pisze:A masz podłączony pendrive?
Tak, mam podłączony.

Zrobiłem zdjęcia. 13.55, następny program - 17.02

Obrazek

A po przełączeniu na inny kanał i powrocie do tego pojawił się brakujący program

Obrazek

radekk82
Posty: 13
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 13:30
Odbiornik: OPTICUM HD T80plus

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: radekk82 »

Hmm no nie wiem, u mnie jest wszystko w porządku z EPG. Próbowałeś wgrać od nowa soft?

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx »

U mnie pojawił nowy problem: dekoder sam się wyłącza, a po 5 sekundach włącza się;w tym czasie lampka świeci się ciągle na zielono.

Awatar użytkownika
Kingston87
Posty: 82
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 08:17
Odbiornik: Apollo AHD-122
Omega Mini DVB-T
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa
Wzmacniacz: GPS Wa-501S-3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Suwałki i Giżycko

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kingston87 »

U mnie ten problem pojawia się od zainstalowania Cameleona. Pojawia się jak szybko przełączam kanały.

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx »

Gdy mam SW 1.0.10 to mi często to się dzieje.

Odpowiedz