OPTICUM HD T80plus

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: marian.koniuszko » 13 października 2012, o 16:34

Czy dekoder powinien czytać napisy w formacie microDVD txt? Wydaje mi się, że wcześniej czytał, ale po zmianie softu nie czyta. Drugie pytanie, czy czytał lub czyta zintegrowane napisy w filmach mkv? U mnie nie działa.Nie chcę zmieniać softu na starszy i sprawdzać, bo to się wiąże z ponownym programowaniem.

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny » 14 października 2012, o 13:19

Jest jeszcze jedna duża zmiana, które chyba sami nie zauważyli: działa teletekst w telewizorze po SCART-cie!

Bardzo fajne jest też oznaczenie dni w EPG.

W końcu przyspieszyli regulację głośności, chociaż dźwięk nadal zbyt cichy.

Bez sensu jest to sortowanie kanałów wg priorytetów, bo miesza kanały z różnych nadajników lub multipleksy z różnych nadajników. Powinna być jeszcze opcja sortowania domyślnego (taka kolejność, w jakiej kanały zostały wyszukane).

Znowu jest coś nie tak z powtarzaniem multipleksów, bo po wyszukaniu MUX-1 z Konina znikła mi połowa kanałów z listy, przy kolejnej próbie poznikały pojedyncze kanały z różnych multipleksów. W końcu wszystko się zapisało, ale dopiero po ręcznym wyszukiwaniu.

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: marian.koniuszko » 20 października 2012, o 15:05

Czy ten dekoder może odbierać radio DAB+ i T-DBM? Od 18 października sygnał radiowy jest nadawany w Warszawie.
http://www.emitel.pl/strona-glowna/wzno ... -warszawie
Dekoder nic nie znajduje, po za radiowymi stacjami, ale kodowanymi z multipleksu polsatowego (tv mobilna).

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 20 października 2012, o 17:55

Żaden z dekoderów (z tego co wiem) DVB-T nie obsługuje DAB+ I T-DBM. Jeśli chcesz odbierać te kanały radiowe to trzeba kupić radio, które obsługuje DAB+ i T-DBM

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: marian.koniuszko » 20 października 2012, o 19:29

Dzięki Kamilx.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 9 listopada 2012, o 17:11

W następnym roku będzie nowa wersja oprogramowania 1.0.15:
(Zmiany w stosunku do poprzedniej wersji)
- poprawiono inicjalizację usb gdy nie ma kanałów (software polska)
- poprawiono listę nadajników (teraz generowana automatycznie ze strony emitela)
- poprawiono wsparcie dla napisów srt mediaplayera (kodowanie ASNI czasami powodował blokadę możliwości odtwarzania)
- teletekst przez SCART w TV niezależnie od ustawień wyjścia wideo
- wybór domyślnego audio mpeg2 jeżeli dostępne dla kanału
- problemy z wyświetlaczem front panela po wyjściu z menu poprawione

UWAGA!!!!!
Wgranie oprogramowania w tej wersji spowoduje blokadę możliwości zmiany na oprogramowanie starsze.

A w wersji 1.0.16 planowane jest:
- naprawa błędu restartu tunera po wejściu w liście programów
- naprawa błedu: po wejściu w menu i wyjściu z niego nie można wejść w teletekst i napisy

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 12 listopada 2012, o 17:13

Już jest nowy software 1.0.15: http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.zip
Zmiany: pisze:- poprawiono inicjalizację usb gdy nie ma kanałów (software polska)
- poprawiono listę nadajników (teraz generowana automatycznie ze strony emitela)
- poprawiono wsparcie dla napisów srt mediaplayera (ASNI czasami powodował blokadę możliwości odtwarzania)
- teletekst przez SCART w TV niezależnie od ustawień wyjścia wideo
- wybór domyślnego audio mpeg2 jeżeli dostępne
- problemy z wyświetlaczem front panela po wyjściu z menu
UWAGA!!!!!
Wgranie oprogramowania w tej wersji spowoduje blokadę możliwości zmiany na oprogramowanie starsze.
Proszę się upewnić że plik aktualizacyjny jest przygotowany do Twojego modelu odbiornik

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: marian.koniuszko » 12 listopada 2012, o 21:10

A o co chodzi z tym wyświetlaczem? W moim modelu nie ma wyświetlacza, a przynajmniej nigdy nie działał, są tylko 2 diody.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 13 listopada 2012, o 16:51

Z jakim wyświetlaczem? Zmiany są takie same w każdym oprogramowaniu dla paru dekoderów.

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny » 13 listopada 2012, o 18:17

Kamilx pisze:Wgranie oprogramowania w tej wersji spowoduje blokadę możliwości zmiany na oprogramowanie starsze.
To już lepiej nie wgrywać, bo nie wiadomo, co w tej wersji nie będzie działało. Nie rozumiem, po co taka blokada?
Zresztą, jak widzę z opisu, nic sensownego nie zostało poprawione. Czy może w końcu działa zapisywanie sortowania kanałów, które obiecywałeś już kilka wersji temu?

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 14 listopada 2012, o 17:33

- "To zabezpieczenie ma zapewnić brak możliwości wgrania oprogramowania od innego modelu opartego na tym procesorze." (support Globo)
Aktualnie od wersji 1.0.12 można sortować według: wyższy mux, niższy mux, SD, HD, a także po wyłączonym LCN nie rozsypuje listy za każdym razem.

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny » 14 listopada 2012, o 22:20

To jest nieprawda, mam wersję 1.0.14 i przy wyłączonym LCN po każdym wyszukiwaniu kanały się mieszają. Różnica jest taka, że wcześniej wracały do kolejności w jakiej zostały wyszukane (czyli najpierw wszystkie kanały z MUX-1 z Wręczycy, potem MUX-1 z Żółwieńca itd), a w tej chwili mieszają się w zupełnie przypadkowej kolejności (ustawiony priorytet dla HD nic nie daje). To jeszcze gorsze rozwiązanie, bo mam na liście przykładowo 5 x ATM Rozrywka i bez włączania każdego po kolei nie mogę odgadnąć, które jest akurat z tego nadajnika, z którego odbieram sygnał w danej chwili. Do tego okienko z listą wyników wyszukiwania zamyka się po każdym wybraniu kanału (powinno być cały czas otwarte do momentu anulowania), więc trzeba za każdym razem szukać od nowa, aż się trafi na właściwy kanał...
Ze względu na blokadę nie będę wgrywał nowej wersji.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 15 listopada 2012, o 17:25

Przy najbliższym kontakcie z Globo przekaże im te sugestie.

caciavita
Posty: 3
Rejestracja: 27 listopada 2012, o 07:35
Odbiornik: opticum hd t80 plus

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: caciavita » 27 listopada 2012, o 07:39

Witam

Nie mam jeszcze zrobionego upgrade'a.
Muszę instalować po kolei wszystkie aktualizacje?
Ostatnia aktualizacja zawiera wszystkie poprzednie poprawki?

Dzięki

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 27 listopada 2012, o 16:47

1. Wystarczy wgrać ostatnie oprogramowanie (1.0.15). Wgranie wersji 1.0.15 powoduje zablokowanie możliwości wgrania poprzednich wersji oprogramowania, a wersje 1.0.1 - 1.0.14 nie powodują tego.
2. Podczas wgrywania oprogramowania musi być prąd.

caciavita
Posty: 3
Rejestracja: 27 listopada 2012, o 07:35
Odbiornik: opticum hd t80 plus

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: caciavita » 27 listopada 2012, o 19:17

dzięki za odp.

Zainstalowałem 1.0.14 tak na wszelki wypadek i co ? i tragedia jest
W Tunerze chodzi mi głównie o nagrywanie.
Włączam nagrywanie..przełączam programy i wyskakuje komunikat "tryb nie jest dostępny,czy skonczyć nagrywanie?",i tak co chwila,w kółko...co się zacina ,programy znikają .Wygląda to tak jak bym wirusa miał
Jest gorzej niż na "standardowym" oprogramowaniu

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zesepo » 28 listopada 2012, o 10:04

"Tryb nie jest dostępny" bo gdy nagrywasz, możesz oglądać tylko kanały z tego samego multipleksu, np. nagrywając TVN, ATM Rozrywka nie obejrzysz, bo to fizycznie niemożliwe.

Co ci się zacina?

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 28 listopada 2012, o 17:52

caciavita pisze: W Tunerze chodzi mi głównie o nagrywanie.
Włączam nagrywanie..przełączam programy i wyskakuje komunikat "tryb nie jest dostępny,czy skonczyć nagrywanie?"
Niemożliwe jest by dekoder potrafił jednocześnie dwa multipleksy odbierał. Jeśli chcesz nagrać np. z MUX-1 to nie możesz włączyć na inny MUX np. 2 czy 3.
caciavita pisze: tak co chwila,w kółko...co się zacina ,programy znikają .Wygląda to tak jak bym wirusa miał
Jest gorzej niż na "standardowym" oprogramowaniu
W jakiej miejscowości odbierasz? Może ma to związek z zmianą parametrów w województwie pomorskim?

caciavita
Posty: 3
Rejestracja: 27 listopada 2012, o 07:35
Odbiornik: opticum hd t80 plus

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: caciavita » 1 grudnia 2012, o 18:47

Nie miałem dostępu do neta to teraz odpisuje.

Macie rację koledzy.Można nagrywać i oglądać jednocześnie jeden multipleks.
Jest jakiś sposób żeby się dało i nagrywać i oglądać jednocześnie wszystkie mux?

Zainstalowałem upgrade z innego pendriv'a i wszystko jest dobrze..nie zacina się


Nagrałem sobie kawałek filmu.

Włączam go (PLAY)
Potem (PAUSE)
jeszcze raz (PAUSE)
i pojawia mi się na ekranie napis STEP (co to jest?po co to jest?można to wyłączyć? dodam że w tym momencie film idzie bez głosu)

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 2 grudnia 2012, o 15:49

caciavita pisze:Jest jakiś sposób żeby się dało i nagrywać i oglądać jednocześnie wszystkie mux?
Nie ma takiego sposobu. :(
caciavita pisze: pojawia mi się na ekranie napis STEP (co to jest?po co to jest?można to wyłączyć? dodam że w tym momencie film idzie bez głosu)
u mnie nic takiego nie występuje/ nie występowało.

Odpowiedz