OPTICUM HD T80plus

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 13 czerwca 2013, o 16:20

Dzięki za wyjaśnienie.
---
Dostałem od Globo nowe software:
http://demo.ovh.pl/download/3466c6318da ... -06-13.abs
Zmiany:
-przeliczanie pasków sygnału (algorytm wspólny z wersji N2)
- update listy nadajników
- zmiana trybu RGB / HDMI poparta potwierdzeniem z losowym klawiszem,
- modyfikacje mediaplayera (głównie poprawki dla napisów zewnętrznych)
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2013, o 16:48 przez Kamilx, łącznie zmieniany 1 raz.

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny » 19 czerwca 2013, o 20:56

Wszystkie błędy pozostały bez zmian. Nic się nie poprawiło.

Teraz jeszcze dodatkowo znowu strasznie się zawiesza, kiedy nie ma sygnału (wcześniej już nie było tego problemu).

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 20 czerwca 2013, o 16:49

A u mnie kiedy nie ma sygnału to szybciej działa niż w poprzednim oprogramowaniu.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 10 września 2013, o 19:56

Od supportu Globo dostałem nowe software. Pojawi się on na stronie www do końca tygodnia.
Zmiany:
- dodano dodatkowe informacje w EPG (reżyser, rok produkcji, obsada)
- dodano możliwość wyboru pliku z napisami w menu mediaplayera (czerwony/SUBT)
- naprawiono błąd graficzny po usunieciu nagrania
- zaktualizowano listę nadajników (stan na VII 2013)
- dodano opóźnienie wyświetlenia znaczika braku sygnału
- naprawiono drobny wyciek pamięci powodujący restart odbiornika w określonych przypadkach
Do pobrania:
http://www.sendspace.pl/file/a59407b6acd3691961929aa

ravmen
Posty: 36
Rejestracja: 14 marca 2012, o 20:48
Odbiornik: TV LG
Instalacja antenowa: LOG 5-69 + wzmacniacz LG-2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: ravmen » 13 września 2013, o 18:46

witam
Mam LCD z jednym wejściem HDMI. Opticum podłączony przez HDMI działa bez problemu. Jednak mam więcej urządzeń , które korzystają z HDMI więc zakupiłem taki switch
http://www.e-catalog.rusbiz.com/user_im ... 57b0f8.jpg
niestety tuner nie działa przez ten switch. Wszystkie inne urządzenia działają bezproblemowo.
Tuner działa tylko w przypadku gdy inne urządzenie podłączone przez switcha jest włączone. Jak wyłącze np DVD to tuner przestaje działać. Sprawdzałem na kilku kablach HDMI. Zawsze to samo. Czy to wina tunera? Skoro np DVD, aparat , laptop działa samodzielnie przez switcha.

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny » 1 stycznia 2014, o 12:59

Widzę, że Opticum już zakończył wsparcie dla tego modelu.
Szkoda, bo przez ten czas nie wydali ani jednego poprawnie działającego softu!!
Np. EPG nigdy dobrze nie działało i nadal nie działa.
W ostatniej wersji co prawda poprawili wyświetlanie polskich liter na kanałach satelitarnych. Ale co z tego, jak i tak EPG się na nich nie ładuje, a jak już się jakimś cudem załaduje ,to blokuje już wyświetlanie EPG na kanałach naziemnych i tak w kółko...

Na pewno już nic więcej z tej firmy nie kupię.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 2 stycznia 2014, o 19:04

Może jeszcze nie zakończył, bo miesiąc temu obiecywali mi, że do końca roku 2013 wydadzą nowy software m.in. z takimi poprawkami jak:
- możliwość przezroczystości teletekstu i zapamiętania ostatniej strony
- brak klatkowania obrazu po szybkim przeleceniu po kanałach
- naprawienie błędu przy podłączonym urządzeniu USB po włączeniu dekodera jest słaby sygnał do czasu wyświetlenia komunikatu "Podłączono urządzenie USB"
- usunięcie automatycznego wyłączania i włączenia po szybkim przejściu po kanałach. Po włączeniu się ustawienia (głośność i program TV) są przed przeleceniem po programach.
- usunięcie Niepotrzebnego komunikatu: "Podłączono urządzenie USB" jeśli ciągle podłączony jest urządzenie USB.
- dodanie komunikatu: "brak teletekstu" lub "brak napisów".
Jak na razie nie wydali, ale jak zawsze mają opóźnienie.

Z EPG mam podobnie na niektórych kanałach jest brak EPG na pasku z informacjami. Zdarza to się czasami.

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: mathome » 2 stycznia 2014, o 19:32

zazdrosny pisze:...W ostatniej wersji co prawda poprawili wyświetlanie polskich liter na kanałach satelitarnych...
To T80Plus odbiera kanały satelitarne? Może pomyliłeś tunery/tematy?

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny » 4 stycznia 2014, o 17:37

Kamilx pisze:Może jeszcze nie zakończył, bo miesiąc temu obiecywali mi, że do końca roku 2013 wydadzą nowy software
Nie sądzę, żeby jeszcze się tym zajmowali po takim czasie, tym bardziej, że na ich stronie w ogóle nie ma już tego tunera, tylko został przeniesiony do archiwum.
Kamilx pisze:- możliwość przezroczystości teletekstu
Ta opcja cały czas jest. Ale z teletextem są takie same problemy, jak z EPG, tzn. po włączeniu jakiegoś kanału satelitarnego już się nie wyświetla na naziemnych.
Kamilx pisze:- brak klatkowania obrazu po szybkim przeleceniu po kanałach
- naprawienie błędu przy podłączonym urządzeniu USB po włączeniu dekodera jest słaby sygnał do czasu wyświetlenia komunikatu "Podłączono urządzenie USB"
- usunięcie automatycznego wyłączania i włączenia po szybkim przejściu po kanałach. Po włączeniu się ustawienia (głośność i program TV) są przed przeleceniem po programach.
Nigdy nic takiego nie widziałem
Kamilx pisze:- usunięcie Niepotrzebnego komunikatu: "Podłączono urządzenie USB" jeśli ciągle podłączony jest urządzenie USB.
Przydałoby się raczej przyspieszenie włączenia nagrywania, bo jeszcze nie widziałem tunera, w którym od wciśnięcia przycisku nagrywania trzeba by było czekać aż 10 sekund, zanim faktycznie zacznie się nagrywać.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 4 stycznia 2014, o 17:48

Na stronie internetowej informacja o dekoderze jest w tym samym miejscu od startu nowej strony internetowej i dotąd wydawano nowe software.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 12 stycznia 2014, o 11:00

"Obecnie kończą się prace nad software i w następnym tygodniu powinno pojawić się" - tak twierdzi Support

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 15 stycznia 2014, o 19:22

Już pojawił się software nr 1.0.22 http://opticum.com.pl/uploads/media_ite ... iginal.zip
- dodano zapamiętywanie numeru strony Telegazety (do przełączenia kanału)
- dodano funckję monitorowania oferty (w menu ustawienia skanowania)
- zmiana algorytmu automatycznego powrotu do STANDBY po nagraniu (jeżeli obudził się po to by nagrywać i nie ma następnego nagrania w pobliżu - wraca do trybu STANDBY)
- nie działają napisy z telegazety
- nie działa odtwarzanie plików .mp3

jurekkoto
Posty: 12
Rejestracja: 18 marca 2014, o 12:04
Odbiornik: Ferguson Ariva 252Combo
Instalacja antenowa: Standard siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Katowice

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: jurekkoto » 18 marca 2014, o 12:19

Witam
Mam problem z tunerem OPTICUM HD T80plus , a mianowicie z odbiorem sygnału na MUX1 wszystko inne działa bez problemów. Ostatnio dokonałem aktualizacji softu ściągnąłem najnowszy jaki był dostępny , przywróciłem ustawienia fabryczne i nic to to nie pomogło mianowicie na Mux-e 1 gubi sygnał cały czas skacze z 20 na 80-90 i nie można tym samym nic zobaczyć, antena jest nowa i sprawdzona , nawet podpiołem inny tuner i okazało się , że chodzi bez problemów sygnał 90 i nic nie skacze. Soft jaki ściągnąłem software-hd-t80plus-1-0-22-2014-01-14-cameleon_pl.original_2 ze strony producenta tylko zmienił menu na nowsze, ale i przed nowym softem było to samo.Odbieram sygnał Mux1 z Katowic około 50km , ale na innych tunerach u sąsiadów na innej ulicy jest ok. Może ktoś pomoże ?

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 18 marca 2014, o 18:28

Sprawdź INSTALACJA -> USTAWIENIA SKANOWANIA -> ZASILANIE ANTENY(+5V). Zmień to ustawienie i napis czy coś zmieniło się.

jurekkoto
Posty: 12
Rejestracja: 18 marca 2014, o 12:04
Odbiornik: Ferguson Ariva 252Combo
Instalacja antenowa: Standard siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Katowice

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: jurekkoto » 19 marca 2014, o 12:29

Niestety ustawienia anteny nic nie zmieniło tak włączenie zasilania anteny jak wyłączenie nie poprawiło jakości sygnału w Muxie 1 pozostałe muxy na 100% jakość sygnału. :cry:

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 19 marca 2014, o 19:04

Ten dekoder musi mieć trochę lepszy sygnał, ponieważ ma słabszą głowicę pod względem czułości sygnału.

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: ibartolo » 20 marca 2014, o 10:49

podłącz dekoder do innej anteny u sąsiada,znajomego i zobacz jakie są efekty Napisz jaką masz antenę ?

jurekkoto
Posty: 12
Rejestracja: 18 marca 2014, o 12:04
Odbiornik: Ferguson Ariva 252Combo
Instalacja antenowa: Standard siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Katowice

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: jurekkoto » 20 marca 2014, o 19:23

Antena siatkowa dookólna standardowa ze wzmacniaczem jakiej używają wszyscy niedawno kupiona. Trochę dziwnie , że na innych mux-ach jest 100%.
Podepnę do innej instalacji i dam znać.

jurekkoto
Posty: 12
Rejestracja: 18 marca 2014, o 12:04
Odbiornik: Ferguson Ariva 252Combo
Instalacja antenowa: Standard siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Katowice

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: jurekkoto » 22 marca 2014, o 14:48

Sprawdziłem u sąsiada na przeciwko, jest ta sama sytuacja i jeszcze sprawdziłem dwie ulice dalej i o dziwo tam chodziło dobrze sygnał prawie na 100%. I teraz nie wiem co robić skoro u mnie inny dekoder ma sygnał na 100 a ten opticum skacze na na pierwszym muxie a dwa pozostałe na 100%?

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 22 marca 2014, o 19:36

Nie wiem co jest tu problemem, ale można napisać do producenta dekodera: support@globo.com.pl lub na http://forumglobo.pl

Odpowiedz