OPTICUM HD T80plus

jurekkoto
Posty: 12
Rejestracja: 18 marca 2014, o 12:04
Odbiornik: Ferguson Ariva 252Combo
Instalacja antenowa: Standard siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Katowice

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: jurekkoto » 25 marca 2014, o 15:09

Trochę po testowałem z tym tunerem , zmieniłem płytkę w antenie podobno na mocniejszą choć po porównaniu wydaje mi się , że mają te same symbole, później trochę zacząłem kręcić anteną nawet ją obniżyłem - efekt mux 1 ma teraz jakość w granicach 67-70% i już można bez przeszkód oglądać tv , jedyny problem to taki że mux 2 spadł na 80% , ale to nie jest żadną przeszkodą.
Po testowałem parę dni i myślę że teraz będzie dobrze.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. :)

ravmen
Posty: 36
Rejestracja: 14 marca 2012, o 20:48
Odbiornik: TV LG
Instalacja antenowa: LOG 5-69 + wzmacniacz LG-2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN KIELCE ŚW. KRZYŻ

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: ravmen » 16 czerwca 2014, o 21:05

Pojawiło się nowe oprogramowanie
Software HD T80Plus 1.0.23 2014-06-16 Cameleon_PL

POL:
- dodano nowy styl listy kanałów (oś czasu)
- poprawiono błąd wyświetlania napisów TTX
- dodano funkcję minimalizacji Teletegazety (3x OK)
- opóźniono wyświetlanie notyfikacji o braku sygnału
- przeprowadzono optymalizację części kodu

http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.zip

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 17 czerwca 2014, o 16:03

Bardzo dobrze, że dodali nowy widok listy kanałów, taki jak w modelach N2 czy N3. Aby go włączyć trzeba wejść w Ustawienia systemowe -> Inne -> Styl listy kanałów

Widok:
http://i.imgur.com/a3gZkGj.jpg

Ponadto dalej jest błąd, że nie można odtwarzać plików .mp3

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 17 lutego 2015, o 19:00

Niestety wszystko wskazuje na to, że zakończyło się wsparcie dla tego dekodera. Na nowej stronie Globo ten dekoder jest w zakładce archiwalnych modeli.
Niestety ostatnie opublikowane oprogramowanie nie naprawiło niektórych problemów, np. brak możliwości odtwarzania plików MP3, czy inne drobne problemy. Choć od początku 2012 roku udało mi się wiele uwag przesłać do producenta, to nie wszystkie problemy naprawiono, ale wiele udało się zdziałać.
Spróbuje skontaktować się z producentem, czy jeszcze jakąś aktualizację opublikują.

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: ibartolo » 19 lutego 2015, o 10:43

Mam ten dekoder do dziś prawie 4 lata działa bez większych problemów przeważnie na nim nagrywam filmy lub używam go latem na działce miałem wszystkie aktualizację które były lepsze lub gorsze jakie się pojawiły dla tego dekodera ale jeśli dobrze pamiętam to nie da się wrócić do wcześniejszych aktualizacji ? mam nadzieję że jeszcze trochę mi posłuży :)

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 19 lutego 2015, o 17:21

Można wrócić maksymalnie do wersji 1.0.15.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 25 lipca 2015, o 11:08

Znalazłem ostatnio ciekawy błąd w odbiorze sygnału MUX3 przez dekoder.
Odbieram MUX3 z nadajnika 70 km (100 kW ERP) oddalonego od mojej lokalizacji oraz z obiektu oddalonego 20 km (5 kW ERP).Emisja synchroniczna.
Po ostatniej konserwacji nadajnika bliższego dekoder zaczął wariować. Jak pierwszy raz włączę dekoder to pokazuje do 40% jakości (odbiór z pikselami i klatkowaniem), a jak włączę po raz drugi lub trzeci to wyświetla około 70% jakości i nie ma problemu z odbiorem.
Wysłałem opis problemu do supportu, ale wątpię, że otrzymam odpowiedź.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 6 sierpnia 2016, o 09:14

Czy ktoś posiadający jeszcze ten dekoder ma możliwości odbioru MUX8? Podobno są problemy z odbiorem MUX8 na niektórych dekoderach Opticum.

poxipol
Posty: 1821
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: poxipol » 6 sierpnia 2016, o 11:04

Wygląda na to że dopadł cię problem SFN.
Po konserwacji,mogły się nieco zmienić jego parametry.
Każde odbiorniki różnie sobie radzą z synchronizacją.
Chwilowe schłodzenie odbiornika,a potem jego nagrzanie może nieco zmienić jego parametry.

Można powalczyć ze swoją instalacją ant.
Chodzi tu przede wszystkim o osłabienie jednego z dwóch synchronicznych nadajników.
Zastosowanie anteny o dobrym stosunku promieniowania głównego do wstecznego,który ten parametr powoduje również przyrost zysku energetycznego anteny.
Anteny siatkowe lub ASR zaprojektowano z myślą o możliwości odbioru z dwóch lub więcej nadajników oddalonych od siebie pod niedużym kątem względnie do odbioru sygnałów odbitych docierających pod różnymi kątami.

Gdyby nadajnik doświetlający był na innym kanale,albo w innej polaryzacji tego typu problemu pewno by nie było.
Można zastosować filtr zaporowy strojony,który by osłabił sygnał na konkretnym kanale jednego z nadajników.
Stosowanie wzmacniacza w tym przypadku jeszcze bardziej pogarsza sytuację.

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: ibartolo » 19 sierpnia 2016, o 11:36

w ostatni weekend byłem na działce przeinstalowałem na nowo kanały na tym dekoderze i nie zauważyłem jakiś problemów w odbiorze MUX 8 moc i jakoś sygnału 100/100 antena stara siatkowa bez wzmacniacza i bez zasilacza.

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 22 sierpnia 2016, o 16:45

Dzięki za odpowiedź, więc już mogę spokojnie czekać na uruchomienie MUX8 pod koniec roku. Najwidoczniej problem dotyczy wybranych dekoderów Opticum.

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: zazdrosny » 19 listopada 2016, o 00:08

Kamilx pisze:Czy ktoś posiadający jeszcze ten dekoder ma możliwości odbioru MUX8? Podobno są problemy z odbiorem MUX8 na niektórych dekoderach Opticum.
Potwierdzam - Opticum T80 HD Plus nie odbiera MUX8. W ogóle nie wykrywa sygnału.
Może powodem jest to, że można wpisać tylko pełne częstotliwości, podczas gdy prawidłowa częstotliwość, to 205,5 MHz.
Ale trochę to dziwne, bo z kablówki na tym samy kanale odbiór jest prawidłowy zarówno po wpisaniu częstotliwości 205, jak i 206 MHz.

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: ibartolo » 24 listopada 2016, o 12:13

Moj Opticum odbiera mux8 i wykrywa sygnał z automatycznego i ręcznego skanowania pasma vhf ale przy wpisaniu częstotliwości ręcznie np184MHz -(nadajnik Katowice-Kosztowy) trzeba ustawić pasmo7MHz .

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 1 lutego 2017, o 16:43

Okazało się, że dekoder nie ma żadnych problemów z MUX8. Błąd w wyszukiwaniu ręcznym i automatycznym polegający na braku dziesiątych części MHz nie ma wpływu na wyszukiwanie. Każda z metod wyszukiwania wyszukuje mi kanały. Co ciekawe w informacjach o programie (3 razy INFO) jest wpisane 198500 KHz, a więc jest dobrze.

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: ibartolo » 14 kwietnia 2018, o 13:21

Czy ktoś z Was wymieniał pilota do tego dekodera jeśli tak to jak się sprawują zamienniki ? oryginalny już się trochę sypie chciałem wymienić .

Kamilx
Posty: 827
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: Kamilx » 18 kwietnia 2018, o 16:59

Ja pół roku temu wymieniałem pilot oryginalny na zamiennik, który jest prawie identyczny. Do tej pory działa poprawnie, tak jak pilot oryginalny.

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: ibartolo » 1 czerwca 2018, o 20:05

rozkręciłem obudowę i przedni panel i okazało się ze sterowanie pilotem dużo lepsze,a sygnał z pilota odbija się od ścian sufitu mebli wydaje mi się ze dioda odbiorcza w tunerze jest za bardzo przysłonięta obudową i dlatego jest slaby zasięg .Teraz bez przedniego panelu fajnie się steruje pilotem :)

jzef
Posty: 2
Rejestracja: 6 czerwca 2018, o 09:22

Re: Opticum HD T80plus

Post autor: jzef » 6 czerwca 2018, o 19:36

ibartolo pisze:mam ten tuner ale on ma chyba coś nie tak ze mianą formatu obrazu na polskim dvb-t bo przy programach 16:9 na zwykłym telewizorze obraz jest rozciągnięty ,a najgorzej jest oglądać programy informacyjne i nie da się ustawić latterbox ? Na czeskich programach zmiana formatu obrazu działa dobrze .
Zgadza się - na pierwotnej wersji firmware tak było. Nie wiem od której wersji ale w 1.0.10 jest już to poprawione.

Natomiast mam pytanie do użytkowników wersji 1.0.15 i nowszej:

Czy spotkał się ktoś z problemem przy odtwarzaniu wideo z USB iż pojawia się błąd: Rozdzielczość obrazu nie obsługiwana! (eng. Video Resolution not support!). Mam taki plik wideo MP4 640x336, którego nie chce odtwarzać - odtwarza tylko sam dźwięk a obrazu brak. Sprawdziłem wszystkie wersje do 1.0.14 włącznie ale na każdej jest ten sam problem. Nie chcę wgrywać nowszej wersji jeśli nadal jest problem bo nie będzie się dało wrócić do starszej.

jzef
Posty: 2
Rejestracja: 6 czerwca 2018, o 09:22

Re: OPTICUM HD T80plus

Post autor: jzef » 18 sierpnia 2019, o 12:05

ravmen pisze:
16 czerwca 2014, o 21:05
Pojawiło się nowe oprogramowanie
Software HD T80Plus 1.0.23 2014-06-16 Cameleon_PL

POL:
- dodano nowy styl listy kanałów (oś czasu)
- poprawiono błąd wyświetlania napisów TTX
- dodano funkcję minimalizacji Teletegazety (3x OK)
- opóźniono wyświetlanie notyfikacji o braku sygnału
- przeprowadzono optymalizację części kodu

http://www.opticum.com.pl/uploads/media ... iginal.zip
Ma ktoś może te firmware 1.0.23 bo link już dawno nie działa?

Odpowiedz