LV5HD Hybrid USB

tevo

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: tevo » 29 listopada 2010, o 11:54

Tak jak w instrukcji. Najpierw sterowniki. Potem tuner do USB.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: janek 77 » 29 listopada 2010, o 15:14

Sterownik zainstalowany pomyślnie?
W menedżer urządzeń widać, że urządzenie działa poprawnie?
Komunikat wskazuje na to że nie.

Nie wiem jak jest w instrukcji... Ale normalnie wkładasz tuner i system szuka sterownika jak nie znajduje to trzeba mu wskazać płytkę.
Jeśli zrobiłeś odwrotnie to plik instalacyjny sterownika czasami nie widzi urządzenia i zamyka instalację bez komunikatu.
Zrób jeszcze raz ..tuner a potem sterownik

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2307
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: JaroslawMroczkowski » 29 listopada 2010, o 15:20

janek 77 pisze: Ale normalnie wkładasz tuner i system szuka sterownika jak nie znajduje to trzeba mu wskazać płytkę. Zrób jeszcze raz ..tuner a potem sterownik
W przypadku innego produktu tej samej firmy najlepszą metodą było:
- odinstalować sterownik jeśli był instalowany wcześniej
- włożyć tuner
- system szuka sterownika i ponieważ nie jest zainstalowany wyświetla okno z pytaniami, czy i gdzie ma szukać.
- nie ruszając tego okna uruchamiamy program instalacyjny dostarczony z tunerem. Po zainstalowaniu sterownika okno samo znika.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: janek 77 » 29 listopada 2010, o 15:40

Pisałem o instalacji pierwszej. Urządzenie a pózniej sterownik.
Jeśli zrobione zostało to odwrotnie to może się okazać, że jak pisze p. Jaroslaw Mroczkowski pliki sterownika zostały jednak zainstalowane.
Wtedy rzeczywiscie nic innego nie pomaga.
Trzeba odinstalowac i zainstalować w sposob wspomniany.
Tak jest z większością urządzeń.

DVB-T

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: DVB-T » 29 listopada 2010, o 20:15

Mam pewien problem z tym tunerem. Kupiłem go jakiś miesiąc temu i dotychczas działał ok. Teraz natomiast po kliknięciu w głównym menu na "telewizja" wyskakuje komunikat o treści: "Urządzenie jest niedostępne lub jest używane przez inną aplikację. Zamknij wszystkie aplikacje mogące korzystać z tego urządzenia i spróbuj ponownie". Oczywiście żadna inna aplikacja mogąca wykorzystac tuner nie pracuje. I wywala mnie z powrotem do głównego menu. Tuner radiowy natomiast włącza się ale dźwięk się przycina, dawniej wszystko działało bez problemu. Pilot działa dobrze. Czy ktoś miał podobny problem? Albo wie jak go rozwiązać? Reinstalacja zarówno sterowników jak i total media nie pomaga.

tevo

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: tevo » 29 listopada 2010, o 20:27

Próbowałem i nic, po włożeniu karty do usb żadnej reaskcji, żadnego komunikatu. Możliwe że padnięty.

_chris_

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: _chris_ » 29 listopada 2010, o 21:19

DVB-T pisze:Teraz natomiast po kliknięciu w głównym menu na "telewizja" wyskakuje komunikat o treści: "Urządzenie jest niedostępne lub jest używane przez inną aplikację. Zamknij wszystkie aplikacje mogące korzystać z tego urządzenia i spróbuj ponownie". Oczywiście żadna inna aplikacja mogąca wykorzystac tuner nie pracuje. I wywala mnie z powrotem do głównego menu.
Ja mam podobnie. Zainstalowałem i przeskanowałem TV i Radio. W obu przypadkach znalazł stacje i było OK. Potem miałem problem z dźwiękiem w PC i musiałem przeinstalować m.in. tuner. Odinstalowałem, zainstalowałem ponownie - w rezultacie wszystko oprócz Radia chodzi OK, natomiast przy próbie wyboru Radia podaje właśnie taki komunikat, jak u Ciebie. Wydaje mi się, że coś mu się pomieszało w jakimś jego pliku systemowym, który w moim przypadku nie został usunięty podczas dezinstalacji programu, lub w jakimś pliku Windy, co po ponownej instalacji 'miesza'. U Ciebie pewnie podobna sytuacja, tyle, że coś padło podczas normalnej pracy.

U mnie jest Win XP SP2. Nawet chciałem odinstalować wszystko raz jeszcze i zainstalować ponownie, ale jakoś nie mogę się zebrać, bo w sumie traktuje ten tuner jako ciekawostkę,a nie coś użytecznego. Możliwe, że wystarczyłoby usunąć jakiś plik konfiguracyjny Total Media, ale może trzeba gdzieś dodatkowo grzebać w rejestrach windy. Możesz spróbować na forum.dobreprogramy.pl, oni tam są nieźli, jeśli chodzi wszelakie problemy z PC, może i z tymi naszymi 'wynalazkami' mieli już do czynienia.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: janek 77 » 29 listopada 2010, o 23:30

@tevo
Co próbowałeś i nic?
W menedżer urządzeń jest tuner widoczny? czy nie?
Jest jakiś znak zapytania przy jakimś urzadzeniu?

Jeśli chodzi o deinstalację sterowników to na 2 sposoby.
1. mendżer urzadzeń jeśli jest widoczne urządzenie w kategorii kontrolery dźwięku, wideo i gier. We wlaściwościach odinstalować.
2. Panel sterowania dodaj usuń programy. Bardzo często tam stery szczególnie ATI są widoczne
Następnie tuner do usb. Spróbować innego portu jeśli nie ma reakcji.
Trzeba sprobować w innym programie uzyć tuner np a Splash i zobaczyć czy jest widoczny.

tevo

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: tevo » 30 listopada 2010, o 08:56

W menadżerze tuner nie jest widoczny

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: janek 77 » 30 listopada 2010, o 09:28

Czy tuner był włożony do portu USB jak sprawdzałeś?
Czy były znaki zapytania przy innych urządzeniach?
Czy sprawdzałeś przez włożenie do innego portu USB?
Sprawdzić czy do portu USB można podłączyć inne urządzenia.
Jeśli tak to...
jeśli przy włożonym tunerze nie widać tunera i nie ma znaku zapytania przy innych to najprawdopodobniej urządzenie jest zepsute np. problem z wejściem portu USB w tunerze

tevo

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: tevo » 30 listopada 2010, o 10:03

Sprawdziłem na innym komputerze. Efekt taki sam, czyli nic.
Dzięki za pomoc.

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: pivo » 19 grudnia 2010, o 10:08

tevo pisze:Sprawdziłem na innym komputerze. Efekt taki sam, czyli nic.
Dzięki za pomoc.


O ile na kompie na którym używałem na samym początku sprzętu aplikacja po pewnym czasie przestała odczytywać tuner na nowszym (Win 7, bardzo dobre parametry) wszystko chodzi w porządku.

DVB-T

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: DVB-T » 23 grudnia 2010, o 13:01

używam tego tunerka z programem splash lite. Zrezygnowałem z total media bo ciągle mi się wiesza. Splash lite jest bardzo fajny, z tym, że jego funkcje są bardzo ograniczone.

1. Czy ktoś wie czy w tym programie da się edytować listę kanałów? Chodzi mi o ich posortowanie wg własnego uznania.
2. Czy da się zrobić tak aby pilot od tunera współpracował z tym programem?
3. Czy da się jakoś przeglądać EPG?
4. Czy da się nagrywać lub korzystać z funkcji timeshift?

Nigdzie nie znajduję tych funkcji. Jeżeli nie ma ich w tym programie to może ktoś mogłby polecić inny program do oglądania DVB-T, na którym możnaby było korzystać z tych funkcji?

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: Kafar » 24 grudnia 2010, o 21:15

DVB-T pisze:1. Czy ktoś wie czy w tym programie da się edytować listę kanałów? Chodzi mi o ich posortowanie wg własnego uznania.


Mam podobne pytanie co poprzednik - po włączeniu MUX-2 z Suchej Góry i nadawaniu MPEG-2 na kanale 42 Splash znalazł 8 i 3 programy, ale na liście zostawia tylko te które się skanuje.
DVBDream przy automatycznym skanowaniu na każdym kanale znajdował MUX-2 - zrobiło się 8 kanałów x 69. Tylko ProgDVB działa bezproblemowo.
Za to kodeki Splasha - pierwsza klasa: Centrino 1600MHz daje rady w ThinkPadzie T41, na Progu wiatrak kręci się pełną parą i obciążenie 95% - czasami przytnie.

Wersje SPLASHa są dwie: darmowa Lite i płatna PRO, ale żeby obcinali edycję listy i EPG?? W Progu EPG działa.

DVB-T

Re: HYBRID LV5HD

Postautor: DVB-T » 24 grudnia 2010, o 23:28

Wersja PRO co ciekawe nie ma obsługi tunera TV! Na stronie producenta można Ściągnąć i przetestować przez 30 dni za darmo wersję PRO. Jest to wersja 1.4. Natomiast Wersja Lite to 1.6.
Co do kodeków to faktycznie rewelka. Odtwarza mi płynnie filmy full hd, z czym mają problem niektóre inne programy, np. kmplayer (którego również bardzo lubię)

bsl1

tuner NotOnlyTV LV5HD

Postautor: bsl1 » 15 sierpnia 2011, o 18:10

Witam,
mam problem z tunerem LV5HD, po zainstalowaniu oprogramowania dostarczonego z płytą (TotalMedia 3.5) urządzenie pracuje poprawnie, problem pojawia sie w momencie uzycia alternatywnego softu np. Splash Lite, Sky View itp. nie chce wyszukiwać kanałów - dodam że zalezy mi na małej ramce wokół obrazu w okienku i deinterlace takim jak np. w Splash Lite. Programy alternatywne znajdują kanały DVB-T jeśli najpierw wejdę do Total Media i zamkne to oprogramowanie. Wygląda na to że żaden inny program nie zmienia częstotliwości głowicy tunera. Miał ktoś z szanownych forumowiczów podobny problem?

pozdrawiam
Sławek

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: tuner NotOnlyTV LV5HD

Postautor: janek 77 » 15 sierpnia 2011, o 20:34

bsl1 pisze: Programy alternatywne znajdują kanały DVB-T jeśli najpierw wejdę do Total Media i zamkne to oprogramowanie.


O ile widzę to próbujesz użyc tuner jednocześnie przez 2 programy np. Total Media i Splash?
to się nie uda
tylko jeden soft może korzystać w danym momencie z tunera
więc nic dziwnego że musisz zamknąć TM aby użyć coś innego

bsl1

Re: tuner NotOnlyTV LV5HD

Postautor: bsl1 » 15 sierpnia 2011, o 20:43

może źle się wyraziłem, alternatywny soft uruchamiam po zamknięciu (całkowitym) firmowego.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: tuner NotOnlyTV LV5HD

Postautor: janek 77 » 15 sierpnia 2011, o 22:00

janek 77 pisze:bsl1 napisał(a):
Programy alternatywne znajdują kanały DVB-T jeśli najpierw wejdę do Total Media i zamkne to oprogramowanie.

bsl1 pisze:może źle się wyraziłem, alternatywny soft uruchamiam po zamknięciu (całkowitym) firmowego.


I jak piszesz wtedy programy alternatywne znajdują DVB-T. Więc w czym problem?
Bez właczenia i wyłączenia TM nie mozesz odbierać DVB-T?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: tuner NotOnlyTV LV5HD

Postautor: janek 77 » 15 sierpnia 2011, o 22:02

Jeśli ni elubisz TM to wyinstaluj . Zainstaluj tylko sterownik


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika