CABLETECH URZ0083

Anubis
Posty: 7
Rejestracja: 12 grudnia 2011, o 15:02

CABLETECH URZ0083 zniekształcenia menu

Post autor: Anubis » 28 grudnia 2011, o 18:53

Witam
Tuner podłączony do TV Trilux TAP 2511TS-X kablem SCART.
Podczas przełączania kanałów mam lekko zniekształcone menu podglądu kanału.
<a href=http://zapodaj.net/9a4b1bc302c6.jpg.htm ... 067.jpg</a>

Rozdzielczość 576i, 4:3 LB, RGB
Wina telewizora czy tunera ?
Wgrałęm najnowszy alternatywny soft z strony kogoś polecanego na tym forum, na oryginalnym to samo.

Awatar użytkownika
Speakers_XP
Posty: 194
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 16:21
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: CABLETECH URZ0083 zniekształcenia menu

Post autor: Speakers_XP » 28 grudnia 2011, o 22:25

To standardowe znieksztalcenia typowe dla wielu telewizorow kineskopowych.
Mozesz zobaczyc, czy zmiana jasnosci/kontrastu/nasycenia nie ma dodatkowego wplywu na rozjezdzanie sie obrazu - moze to tez swiadczyc o pewnym zuzyciu telewizora...

Awatar użytkownika
llat
Posty: 42
Rejestracja: 22 września 2011, o 15:05
Odbiornik: AVER MEDIA AverTV Hybrid Super 007
Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Mała siatkowa (w odległości 7km od Raszyna działa aż miło)
Nadajnik - obiekt nadawczy: W-Wa Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: llat » 29 grudnia 2011, o 14:09

Czy wszyscy mają problem z EPG?
Mianowicie, to nie wyświetla pełnej wiadomości o programie. Informacja jest ucinana.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: @GUTEK@ » 29 grudnia 2011, o 14:12

Jeśli chodzi Ci o MUX1 to tak, po prostu tak jest nadawane.

grubszy

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: grubszy » 29 grudnia 2011, o 18:42

Witam

Na początku chciałbym się przywitać bo jestem nowym użytkownikiem forum tak jak i świeżakiem w telewizji cyfrowej. Przejdźmy do rzeczy, od wczoraj posiadam tuner CABLETECH URZ0083 i mam z nim mały problem, a właściwie z odtwarzaniem plików .MKV; wyskakuje mi brak kodeka audio. Czy jest na to jakaś rada żeby ten owy kodek wgrać? Dane dekodera:
HW_Module: M3601E
HW_Version: MC6238-VER1.0
SW_Module: URZ0083
SW_Version: DVB-TV_1.1.2
Date: OCT 12 2011

Szukałem coś na temat tego ale nie mogłem znaleźć, mam nadzieje że nie nie zostanę od razu zhejtowany z tego powodu że nic nie znalazłem :(

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :* <3

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: @GUTEK@ » 29 grudnia 2011, o 18:45

A w jakim formacie masz dźwięk w tych MKV?
Tuner nie dekoduje dźwięku DTS.

grubszy

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: grubszy » 29 grudnia 2011, o 18:53

DTS
No właśnie przed chwilą znalazłem o DTS, że nie czyta tego rodzaju dźwięku :( Czyli pewnie już nie da się z tym nic zrobić jak konwersja na inny dźwięk ?

Btw. Jakby ktoś mógł polecić jakiś prosty konwenter DTS - AC3 ?

nom
Posty: 124
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:10
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Yagi - 19 elementowa, leży na szafie w pokoju. :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: św. Krzyż

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: nom » 29 grudnia 2011, o 20:14

grubszy pisze:Btw. Jakby ktoś mógł polecić jakiś prosty konwenter DTS - AC3 ?
http://www.cdrinfo.pl/download/280171923

holdegron
Posty: 16
Rejestracja: 30 grudnia 2011, o 19:48
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: Zwykła antena na balkonie ale dobra "widoczność" nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: holdegron » 30 grudnia 2011, o 20:10

Witam
Miałem dziś możliwość przetestowania tunerka, na szczęście bez konieczności zakupu.
Tuner nie zrobił na mnie dobrego wrażenia, niestety.
Czułość jest OK i to chyba wszystko co można dobrego powiedzieć.
Jakość obrazu wydaje się dobra póki nie porównać z wbudowanym tunerem w Panasoniku
(plazma 42"). Tu widać różnicę na niekorzyść Cabletecha.
Menu, a zwłaszcza EPG, mierne. Przeglądanie kanałów przełącza je - dla mnie nieporozumienie.
Menu przaśne. Dostęp do funkcji uciążliwy.
Najgorzej wypadło skalowanie obrazu (TV plazma, wejście HDMI). Jak ustawiłem w opcjach
16/9 to tuner wysyłał sygnał TV 4/3. Jak na auto to OK tylko filmy były źle przeskalowane (na cały ekran).
Przy okazji - jakość obrazu filmów HD (mkv) kiepska. Do filmów używam Xtreamer'a i porównanie
wypadło druzgocąco dla Cabletecha. Obraz jest wyostrzony i ziarnisty. Napisy - żenada. O braku DTS to już wiadomo...
Pilot tragedia. Czułość nawet spoko ale ergonomia, te szare napisy ginące pod wysokimi klawiszami...
Pomijając funkcje multimedialne ogólna jakość obrazu TV i sterowanie oraz forma podawanych informacji są poniżej przeciętnej. Np brak paska progresu aktualnego programu, za to jest pasek siły sygnału... po co ? (v 1.12)
Wbudowany soft Pansonika może być tu wzorcem.

Reasumując - może i niedrogi ale badziew.
Dobrze że mogłem wziąć na test bo jakbym kupił to by były stracone pieniądze.
Produkt dla niewymagającego klienta.

Bobby

nom
Posty: 124
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:10
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Yagi - 19 elementowa, leży na szafie w pokoju. :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: św. Krzyż

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: nom » 30 grudnia 2011, o 21:02

holdegron pisze: Jakość obrazu wydaje się dobra póki nie porównać z wbudowanym tunerem w Panasoniku
(plazma 42").
Jaki masz model telewizora?
Ja mam 42" PV8, ale bez tunera DVB-T i na razie odbieram z anteny sygnał analogowy TVP1 i 2 i cyfrowy z dekodera K&M KM00188. Jak dla mnie obraz analogowy bardzo dobry (widziałem sporo TV u znajomych, co mają obraz z kablówki analogowej, ale na plazmie Panasonika obraz wygląda najlepiej). Obraz HD z dekodera czy z laptopa rewelacja. Miałem przez 1 dzień Cabletecha UZR0083, ale obraz był bardzo kontrastowy i wyostrzony. Chciałem jeszcze potestować Wiwę HD90, ale nie ma u mnie w sklepach (chyba, że ktoś ma w Tbg albo okolicy to mogę się wymienić na testy swoim dekoderem).

holdegron
Posty: 16
Rejestracja: 30 grudnia 2011, o 19:48
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: Zwykła antena na balkonie ale dobra "widoczność" nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: holdegron » 30 grudnia 2011, o 22:00

Ja też mam PV8 i do niego szukam tunera.
Drugi TV mam 42X10Y czyli żadna rewelacja ale obraz w bezpośrednim porównaniu z Cabletechem
jest gładszy i naturalniejszy. Skalowanie jest bardzo dokładne. Przełączanie formatów szybkie. Szybka jest też zmiana kanałów. No i EPG - można sobie przeglądać jak się chce bez przełączania kanałów.
Sam PV8 jest OK, jak miałem N-kę to kanały HD były super. PV8 używam generalnie do filmów z Xtreamer'a i tu jest "kinowo" pod każdym względem.

pit24316
Posty: 26
Rejestracja: 9 października 2011, o 19:21
Odbiornik: MSI Digivox, URZ0083
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna + wzm. LOG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Czes

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: pit24316 » 30 grudnia 2011, o 22:41

Masz całkowitą rację, odnośnie porównania obrazu pomiędzy TV Panasonic a tym tunerem, ale w tej lub podobnej cenie nic lepszego nie ma. Jedynie Digibox Technisata ma lepszy obraz, ale jest o stówkę drozszy i ma wyjątkowo upierdliwe wady w oprogramowaniu. Ja posiadam Panasonica PV80X i często oglądam Czeskie programy przy jakości których polskie programy odpadają.

Lpiatek
Posty: 33
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: CABLETECH URZ0323
Instalacja antenowa: ATV21/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne / Chorągwica

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Lpiatek » 31 grudnia 2011, o 01:48

Witaj Bobby
Właściwie wszyscy zgadzamy się że jest to niedrogi chiński badziew. Smutne jest to że niestety na rynku mamy całą gromadę pseudo-produktów różnych dziwnych marek a w rzeczywistości to te same chińskie wyroby zamówione z własnym "nadrukiem" i równie marnym oprogramowaniem. Mamy tu właściwie trzy procesory: Mstar, Ali i Sunplus, (Nec - Technisat), po kilka wersji i kilka demodulatorów. Poszczególne modele różnych marek to mieszanka procesorów i demodulatorów, raz wyjdzie coś lepszego, raz model którego lepiej unikać. Nawet produkty wydawałoby się bardziej markowe jak np Maximum, Opticum, Strong czy Ferguson to ten sam sprzęt. Nie ma w czym wybierać. Moim pierwszym zakupem był Technisat. Kupiłem Digyboxx'a bo wydawało mi się to i tamto.. Faktycznie model zbudowany na Nec-u (coś innego!?), obraz (subiektywnie) minimalnie lepszy od URZ0083, pilot OK grafika ekranowa OK - (szara ale nie postrzępiona), EPG wg mnie jeszcze lepsze niż w Panasonicu ale to kwestia gustu (też mam LCD 32"). Przebolałbym już to że brak mu było funkcji multimedialnych gdyby nie ta daremna czułość i wieczna wszechobecna i niekończąca się pikseloza. No i to nagrywanie w Technisacie: naciskasz REC i masz zamrożony obraz na kilka sekund (niezły muł). Najgorszy "chińczyk lepszy od niego pod tymi względami. Przetestowałem jeszcze jeden model Canva na Mstarze 7828, równie niedopracowany i kulawy pod różnymi względami jak URZ0083, software to samo co w innych na tym procku.
Na razie mam URZ0083 bo zapewnia przede wszystkim świetny odbiór brak zakłóceń a w gruncie rzeczy o to chodzi. Przecież w telewizji oglądam głównie telewizję a nie menu, epg, czy tłumaczenie które dawno przełączyłem na angielskie. Ale przede wszystkim nie życzę sobie an jednego pixela i URZ0083 mi to daje.
Jakość obrazu oceniłbym nieco lepiej. Mogę go porównać z LCD 32" Panasonica i nie wypada gorzej a może lepiej (powiecie że mi odbiło...). Jakość obrazu staram się porównywać na najnmiejszych statycznych elementach obrazu. Co daje taką możliwość? Wydaje mi się że wymiernym może być malutki napis "love" w logo czeskiej stacji Prima Love. W Cabletechu jest on bardziej czytelny niż w Panasonicu z tunerem mpeg-4. Oczywiście u mnie najlepszą jakość na LCD daje tryb po hdmi 576i albo 576p. 720p albo 1080i dają obraz nieco bardziej rozmyty. Pilot tragedia - potwierdzam (ale kto ma lepszy?), mkv - nie wiem, nie ściągałem jeszcze tego. Produkt dla niewymagającego klienta, uważam się za klienta wymagającego ale wciąż go mam, tez mogłem oddać, więc tu się nie zgodzę. W podobnej a nawet wyższej cenie nic lepszego nie ma, a szkoda.

holdegron
Posty: 16
Rejestracja: 30 grudnia 2011, o 19:48
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: Zwykła antena na balkonie ale dobra "widoczność" nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: holdegron » 31 grudnia 2011, o 08:40

W sumie racja, obraz TV jest akceptowalny.
Funkcje "okołoTV" też działają sprawnie.
Ale pilot mnie załamał.
Natomiast multimedia pomijam, to dodatek aby wykorzystać wszystkie cechy procesora.
Miałem nadzieję że filmy będą odtwarzane jako-tako bo taki kombajn przydał by się żonie
do nagrywania z TV i oglądania filmów, tuner DVB już ma w TV (podstawa dobrego małżeństwa = dwa TV).
Popróbuję może jeszcze jakąś Wiwę albo Arivę od Fergusona. Najchętniej nabyłbym jakiś
"goły" tuner, tylko TV, byle był OK i tani. Bo w sumie chodzi tylko o możliwość odbioru DVB.

Pozdrawiam, Bob

nom
Posty: 124
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:10
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Yagi - 19 elementowa, leży na szafie w pokoju. :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: św. Krzyż

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: nom » 31 grudnia 2011, o 10:28

Lpiatek pisze: Oczywiście u mnie najlepszą jakość na LCD daje tryb po hdmi 576i albo 576p. 720p albo 1080i dają obraz nieco bardziej rozmyty.
Też to zauważyłem na swoim K&M KM00188, dlatego obraz z z tunera oglądam na TV Panasonika poprzez euro RGB. :-)
Dodatkowo po włączeniu dekodera TV automatycznie zmienia mi wejście na AV (po HDMI nie ma tak dobrze ;-) ). Po wyłączeniu dekodera powraca na kanały TV analogowe.
Dodatkowo po RGB mam w sygnale dane telegazety a w telewizorze lepiej to wygląda i są polskie czcionki ogonkowe.
Dodatkowo mam kabelek HDMI do TV i przełączam tylko jak oglądam filmy HD, wtedy w dekoderze mam ustawione 720p. W Akirze na tym samym procku (sanplus) dodatkowo w menu jest w ustawieniu rozdzielczości opcja AUTO, która daje obraz na wyjściu bez skalowania. Szkoda, że w tym moim tego nie ma.

grubszy

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: grubszy » 31 grudnia 2011, o 11:54

nom pisze:
grubszy pisze:Btw. Jakby ktoś mógł polecić jakiś prosty konwenter DTS - AC3 ?
http://www.cdrinfo.pl/download/280171923

Dzięki wielkie za pomoc :*
Program bardzo fajny i dość szybko przerabia dźwięk. Tylko z jednego rozwiązanego problemu narodził się następny, tuner przy oglądaniu filmu średnio co 5min strzela zwiechę :/ Oczywiście chodzi mi o każdy rodzaj plików.
Ehh...zawsze coś musi być nie tak :(

yoshi314

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: yoshi314 » 31 grudnia 2011, o 14:53

mam pytanie - zakupilem rodzinie dwa urz0083 i juz ich nie mam do testow, dlatego prosba do kogos kto dysponuje egzemplarzem

Czy moglibyście sprawdzic czy po przetworzeniu problematycznych plikow mkv tym programem ich odtwarzanie się poprawi?

http://matroska.org/downloads/mkclean.html

W zestawie jest program mkclean oraz mkwdclean, ktory podobno zapewnia wieksza zgodnosc plikow mkv z odtwarzaczami ktore nie obsluguja wszystkich funkcji formatu mkv.
Also comes with mkWDclean to modify files in a way they can play in broken/incomplete players.
osobiscie uwazam ze problemy z odtwarzaniem mkv to wina malej pamieci flash na urzadzeniu i dlatego niektore funkcje (jak np wyglad czcionki napisow) sa dosc uproszczone. jak na firmware mieszczace sie w 2MB to i tak jest niezle.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki » 31 grudnia 2011, o 21:27

Dzwonilem ostatnio do Lechpola w sprawie DTS i zaciec na filmach mkv z AC3 - to oni powiedzieli, ze wyslali to do producenta i czekaja na odpowiedz. Co do zaciec to raczej wyjdzie nowe firmware, a co do DTS to nie wiadomo.

Mysle, ze kazdy niecierpliwy moze bez problemu reklamowac "ze sie zacinaja filmy mkv z ac3" - jakby nie chcieli przyjac walcie "towar nie zgodny z umowa" http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... ?story=390 argument "zeby sobie przekonwertowac" odbijcie ze na innych odtwarzaczach dziala to poprawnie.
A i jeszcze jakby sprzedawca mowil ze: "w opisie produktu nie ma nic o odtwarzaniu mkv wiec nie mozna reklamowac czegos o czym nie napisali.." w instrukcji nie ma, ale jest na stronie lechpola;]

Jak tlumaczyli menu to tak olali sprawe dlatego badzcie twardzi i nie ustepujcie jak beda was o to prosic w serwisie.

fromtage
Posty: 13
Rejestracja: 1 stycznia 2012, o 16:00

problem z dekoderem urz 0083

Post autor: fromtage » 1 stycznia 2012, o 16:05

hej pomóżcie mi rozwiązac problem z dekoderem zaznaczam że nie mam faceta w domu i muszę sama się z tym uporać także proszę też o prostą instrukcję, a mianowicie kupiłam dekoder taki jak w tytule podłączyłam i tyle na tym sie skonczyła moja przygoda z nim bo nie wyszukuje programów nic a nic żadnego szukałam próbowałam i nic, także będę wdzięczna za pomoc :)

fromtage
Posty: 13
Rejestracja: 1 stycznia 2012, o 16:00

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: fromtage » 1 stycznia 2012, o 16:08

hej
a dlaczego mi nie wyszukuje programów? nic a nic zadnych a mam podłączone to tv przez eurozłącze.

Odpowiedz