CABLETECH URZ0083

painlust
Posty: 94
Rejestracja: 28 października 2011, o 20:49
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: painlust » 14 lutego 2012, o 08:34

STUDI ty też na tym forum :) Też mam URZ0083. Jestem zadowolony (używam tylko jako tuner i to sporadycznie) i wdodatku ze dość starym softem. Może zrobię upgrade niedługo, ale od kiedy właczyli silnego Muxa 2 z Łodzi mogę sie podubić (odbieram wszystko z Raszyna) co z kad jest. Mniejsza z tym. Co do modulatora to na allegro można takowy kupić z przesyłką za 50PLN jeśli masz tuner za 150PLN to za 200 możesz ogladać i na Rubinie :) Tunery z modulatorami kosztują od 250PLN w zwyż, więc opłaca się mieć dwa urządzenia bo taniej.

STUDI
Posty: 6
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 19:03
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Dookólna UKF (tak, UKF, odbiera DVB-T)...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4, Łódź Sienkiewic

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: STUDI » 14 lutego 2012, o 14:36

W najnowszym sofcie 1.2.3 na liście kanałów masz podane parametry odbioru.
DX raczej nie jest interesujący - może jak pojawią się MUX'y lokalne.

nick17

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: nick17 » 16 lutego 2012, o 20:23

Czy nie wydaje Wam się, że po wgraniu nowego softu głośność przy oglądaniu programów tv zaczęła "falować" tzn. raz jest głośno żeby za chwilę ściszyć tak, że ledwie słychać (sprawdzone na kilku telewizorach, więc nie jest to wina sprzętu tv). Czy ktoś ma podobne wrażenia słuchowe?

pit24316
Posty: 26
Rejestracja: 9 października 2011, o 19:21
Odbiornik: MSI Digivox, URZ0083
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna + wzm. LOG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Czes

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: pit24316 » 16 lutego 2012, o 22:22

Potwierdzam.Tuner podłączony do tv przez hdmi i dźwięk faluje.

Awatar użytkownika
doc28
Posty: 9
Rejestracja: 22 września 2011, o 21:15
Odbiornik: 2 tunery URZ0083 podłączone do jednej anteny poprzez spliter
Instalacja antenowa: antena siatkowa ze wzmacniaczem zasilanym z tunera DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski, RTON Lublin

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: doc28 » 16 lutego 2012, o 23:42

nick17 pisze:Czy nie wydaje Wam się, że po wgraniu nowego softu głośność przy oglądaniu programów tv zaczęła "falować" tzn. raz jest głośno żeby za chwilę ściszyć tak, że ledwie słychać (sprawdzone na kilku telewizorach, więc nie jest to wina sprzętu tv). Czy ktoś ma podobne wrażenia słuchowe?

Niestety potwierdzam, u mnie też to się zdarzyło. :|

painlust
Posty: 94
Rejestracja: 28 października 2011, o 20:49
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: painlust » 17 lutego 2012, o 09:36

Zauważyłem jedną prawidłowość co do działania pilota dla tego sprzętu. Moja teściowa trzyma swojego URZ0089 na TV i pilot działa u niej rewelacyjnie. Wczoraj postanowiłem sterować swojego 0083 z podobnej pozycji czyli nie celując poziomo ale z pilotem poniżej tunera. Działa o wiele lepiej. Mniej więcej jak u teściowej. Może powinien ten tuner stać na TV a nie pod nim?

STUDI
Posty: 6
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 19:03
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Dookólna UKF (tak, UKF, odbiera DVB-T)...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4, Łódź Sienkiewic

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: STUDI » 17 lutego 2012, o 15:12

doc28 pisze:
nick17 pisze:Czy nie wydaje Wam się, że po wgraniu nowego softu głośność przy oglądaniu programów tv zaczęła "falować" tzn. raz jest głośno żeby za chwilę ściszyć tak, że ledwie słychać (sprawdzone na kilku telewizorach, więc nie jest to wina sprzętu tv). Czy ktoś ma podobne wrażenia słuchowe?

Niestety potwierdzam, u mnie też to się zdarzyło. :|

1. A nie jest to wina nadawcy? Wszak są zmuszeni do ściszania poziomu dźwięku w reklamach. Być może włączyli kompresor dynamiki na stałe. Przy znacznej kompresji dynami będzie takie wrażenie.

2. Ponadto wiele telewizorów ma funkcje automatycznej regulacji natężenia dźwięku - w celu walki z ryczącymi reklamami. Ta funkcja plus kompresja u nadawcy nasila ten efekt.

STUDI
Posty: 6
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 19:03
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Dookólna UKF (tak, UKF, odbiera DVB-T)...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4, Łódź Sienkiewic

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: STUDI » 17 lutego 2012, o 15:16

painlust pisze:Zauważyłem jedną prawidłowość co do działania pilota dla tego sprzętu. Moja teściowa trzyma swojego URZ0089 na TV i pilot działa u niej rewelacyjnie. Wczoraj postanowiłem sterować swojego 0083 z podobnej pozycji czyli nie celując poziomo ale z pilotem poniżej tunera. Działa o wiele lepiej. Mniej więcej jak u teściowej. Może powinien ten tuner stać na TV a nie pod nim?
Nie, rozkręć tuner i sprawdź jak jest wlutowany odbiornik IR na płytce. Może jego ustawienie względem okienka na przednim paneli powoduje że widzi pod dziwnym kątem.
W tych odbiornikach para odbiornik IR w odbiornikach i dioda IR w pilocie dają w sumie silnie kierunkową charakterystykę sterowania z pilotem. Jak ktoś ma samozaparcie i umiejętności posługiwania się lutownicą nie zmieni położenie odbiornika względem wziernika albo spróbuje innych standardowych odbiorników IR. Diody IR w pilocie też można podmienić.

telemarek
Posty: 28
Rejestracja: 30 stycznia 2012, o 12:32
Odbiornik: Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: Wiwa An 200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/Warszawa

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: telemarek » 17 lutego 2012, o 18:04

Witam


Na stronie https://www.hurt.com.pl/tuner-dvb-t-cab ... p8788.html

znalazłem informację jakoby można zmienić napisy (wielkość , czcionkę itp.)

Czy tylko " oni " to potrafią ?

Może ktoś napisać o co chodzi ?

Pozdrawiam

machtomi
Posty: 15
Rejestracja: 5 stycznia 2012, o 21:37
Odbiornik: CAbeltech URZ0083
Instalacja antenowa: ATX55+LNA177

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: machtomi » 17 lutego 2012, o 18:27

co do pilota moge dodac tylko tyle ze steruje on rownierz w sposob niekontrolowany
zestawem glosnikowym firmy GENIUS 5050...

( zmieniajac kanaly jezeli dekoder stoi w niedalekiej odleglosci od glosnika aktywnego
powodouje to zmiane ustawien gloscnosci, bassow itp..)

ron
Posty: 4
Rejestracja: 29 września 2011, o 22:07
Odbiornik: URZ0083
Instalacja antenowa: zwykła siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka, Błeszno

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: ron » 17 lutego 2012, o 20:16

Mój dekoder dzisiaj zamarł na kilka godzin, nie włączał się w ogóle aż tu naglę po paru godzinach odłączenia wrócił do życia.
Nie wiecie co może być tego przyczyną i czy lepiej oddać go na gwarancje ?

STUDI
Posty: 6
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 19:03
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Dookólna UKF (tak, UKF, odbiera DVB-T)...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC4, Łódź Sienkiewic

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: STUDI » 17 lutego 2012, o 20:27

ron pisze:Mój dekoder dzisiaj zamarł na kilka godzin, nie włączał się w ogóle aż tu naglę po paru godzinach odłączenia wrócił do życia.
Nie wiecie co może być tego przyczyną i czy lepiej oddać go na gwarancje ?
Być może spore zakłócenie w sieci energetycznej. Niektóre zasilacze impulsowe (np. komputerowe) mają takową przypadłośc. Trzeba fizycznie odłączyć zasilanie na pewien czas aby wszystkie kondesatory mogły się rozładować.

Owszem może być to też usterka. Musisz go trochę pomęczyć, iskrzenie wtyczka-kontakt sieciowy, kilka wstrząsów itd... Innych raczej nie wykonasz. Czy dmuchać na zimne i dawać do serwisu, do Twojej decyzji, często na terenach wiejskich szczególnie na granicach działania różnych ZE spotyka się różne "jaja" robione przez energetyków - np. łączenie niezsynchronizowanych ze sobą sieci zasilanych przez różne ZE.

Ja miałem przez kilka miesięcy analogiczny problem z komputerem. Remontowano ulicę i regularnie bywały jaja z tym co dopływało wraz z prądem do komputera. Raz panowie drogowcy niemalże "wysadzili w powietrze" stację transformatorową - kilak godzin kilka osiedli było bez prądu a włączanie wyglądało tak że wielokrotnie pojawiały się serie krótkich impulsów napięcia. Przebudowa ulicy się skończyła problemy ustąpiły.

zinox
Posty: 135
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: zinox » 17 lutego 2012, o 20:39

telemarek pisze:Witam


Na stronie https://www.hurt.com.pl/tuner-dvb-t-cab ... p8788.html

znalazłem informację jakoby można zmienić napisy (wielkość , czcionkę itp.)

Czy tylko " oni " to potrafią ?

Może ktoś napisać o co chodzi ?

Pozdrawiam
przelec sie na strone 39 tego tematu post @@GUTEK@ ( na wczesniejszych tez cos znajdziesz)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki » 18 lutego 2012, o 11:05

wedlug mnie chodzi o format sub viewer, gdzie napisy sa zapisywane jako polprzezroczyste obrazki ktore sa wyswietlane na filmie. Mozesz sobie na kompie wygenerowac je zapisac do suba i odtwarzacz powinien odczytac - ja probowalem subtitle workshopem ale cos mi nie wyszlo bo nie bylo wcale widac napisow. Formatow *.sub jest wiele, trzeba ten wlasciwy trafic

chrobry
Posty: 13
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 18:23

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: chrobry » 19 lutego 2012, o 08:24

Jak obecnie wygląda sprawa odtwarzania napisów. Czy czcionka jest czytelna ? Czy odtwarza poprawnie najpopularniejszy format TXT ? Przeleciałem ostatnich kilka storn ale jakoś konkretów nie znalazłem. Bardzo proszę o informacje bo musze coś kupić a zależy mi na odtwarzaniu DIVXów.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki » 19 lutego 2012, o 10:37

Co do napisow TXT to jak juz pisalem pare stron temu format klatkowy microdvd nie dziala poprawnie, gdyz tuner nie wykrywa fps tylko sobie ustawia domyslnie 25 fps(kiedy wiekszosc filmow ma 23.976) co powoduje rozjezdzanie sie napisow w miare uplywu czasu, przed odtwarzaniem lepiej skonwertowac na format czasowy obslugiwany przez ten tuner.

chrobry
Posty: 13
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 18:23

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: chrobry » 19 lutego 2012, o 10:46

Dzięki za podpowiedź, a jak wygląda sprawa czytelności czcionki ? Warto kupić ten tuner z linka https://www.hurt.com.pl/tuner-dvb-t-cab ... p8788.html ? Jeżeli wezme go od nich to czy wgranie ewentualnych aktualizacji nie skasuje tych ich poprawek ? Czy ten tuner dostępny jest w jakiejś sici marketów czy tylko net ?

habinka

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: habinka » 19 lutego 2012, o 13:37

Panowie nie wydaje wam sie ze po wgraniu softu 1.2.3 dzwiek jest jak by bardziej trzeszczacy przynajmniej jest tak uu mnie wszystko podlacone poprzez scart

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki » 20 lutego 2012, o 10:12

chrobry pisze:Dzięki za podpowiedź, a jak wygląda sprawa czytelności czcionki ? Warto kupić ten tuner z linka https://www.hurt.com.pl/tuner-dvb-t-cab ... p8788.html ? Jeżeli wezme go od nich to czy wgranie ewentualnych aktualizacji nie skasuje tych ich poprawek ? Czy ten tuner dostępny jest w jakiejś sici marketów czy tylko net ?
mysle ze oni do dekodera dodaja "wiedze" jak ustawic kolor napisow, a wystarczy wedlug mnie samemu poeksperymentowac z napisami w formacie sub, bo taka wiedze oni "sprzedaja" wraz z tunerem

Awatar użytkownika
Felek
Posty: 47
Rejestracja: 24 czerwca 2011, o 13:37
Odbiornik: Strong STR8105 eco
Cabletech URZ0083
Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Felek » 21 lutego 2012, o 13:55

Witam,

Do pierwszych wrażeń, które napisałem 13 lutego 2012 roku dokładam kolejną miłą niespodziankę: URZ0083 odtwarza nagrania z kamery HD zapisane w formacie AVCHD.
Dla porównania: Ferguson Ariva T60 tego nie robi.

Przy okazji - czy ktoś zna program dla Linuxa, który pozwala przycinać TS-y nagrane przez PVR?

Pozdrawiam

Odpowiedz