CABLETECH URZ0083

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki » 21 lutego 2012, o 17:15

jesli ktos chcial sobie kupic dekoder glownie dla funkcji odtwarzacza multimedialnego to ten cabletech to niewypal, on jest dobry tylko i wylacznie do odbioru dvb-t reszta funkcji dziala niepoprawnie lub jest okrojona (dzwiek DTS w mkv)

chrobry
Posty: 13
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 18:23

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: chrobry » 21 lutego 2012, o 17:44

Anduraki pisze:jesli ktos chcial sobie kupic dekoder glownie dla funkcji odtwarzacza multimedialnego to ten cabletech to niewypal, on jest dobry tylko i wylacznie do odbioru dvb-t reszta funkcji dziala niepoprawnie lub jest okrojona (dzwiek DTS w mkv)
To jaki stb będzie miał dobrą czułość głowicy (jak ten) i sprawdzi sie jako odtwarzacz multimedialny ? Od jakiegoś czasu czasu czytam to forum w poszukiwaniu uniwersalnego tunera i nachodzi mnie myśl, że zdecydowana większość tunerów do 200zl to straszne niewypały. Każdy ma jakieś wady. Ręce opadają.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki » 21 lutego 2012, o 18:01

ja Ci moge powiedziec tak, moze ten Cabletech ma czula glowice, czulsza od fergusona t55, ale na antenie pokojowej co pare min mimo jakosci 97% sily 50% mam przyciecia na okolo sekunde. Dla Fergusona antene musze przesunac o 10 cm blizej okna na parapecie (w cabletechu taka pozycja nic nie zmienia) i nie mam zadnych zaciec - jedyne co sie dzieje to czasami pojawiajace sie kolorowe piksele na dolnej czesci ekranu (dolny czarny pas i troszeczke wyzej) i w tym czasie przycichajacy prawie do minimum na ulamek sekundy dzwiek.
Jade na sofcie 1.010 i jestem prawie zadowolony (prawie bo jak sa napisy w mkv zalozmy angielskie to zewnetrznych nie czyta, ale wystarczy tsmuxerem przemuxowac odznaczajac napisy) W ferdku jest ladna czcionka, obsluga napisow SSA, gdzie mozna dowolnie ustawic wielkosc, czcionke polozenie napisow itp.

telemarek
Posty: 28
Rejestracja: 30 stycznia 2012, o 12:32
Odbiornik: Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: Wiwa An 200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/Warszawa

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: telemarek » 23 lutego 2012, o 23:29

Witam

Czy mógłbyś ktoś napisać jakiej wielkości odpowiadają napisy txt z urz 0083

tym z wiwy lub fergusona T55/T65 ?

Małym, normalnym czy może dużym ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki » 24 lutego 2012, o 11:33

Ciezko mi to opisac, na cabletech napisy sa male, maloczytelne i sie rozwijaja (pojawiaja po literce). W fergusonie napisy sa duzo wieksze, mozna dostosowac kolory, sa czytelniejsze, w temacie z t55 ktos zrobil zdjecia jak wygladaja poszczegolne ustawienia napisow na ferdku. Co do Wiwy to nie wiem jakie tam sa, musialby ci ktos powiedziec kto mial.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: m@rtops » 24 lutego 2012, o 11:39


telemarek
Posty: 28
Rejestracja: 30 stycznia 2012, o 12:32
Odbiornik: Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: Wiwa An 200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/Warszawa

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: telemarek » 26 lutego 2012, o 12:44

Witam

to porównanie pokazuje tylko napisy w tunerach z Mstarem - ale dzięki za odpowiedź.

Czy mógłby ktoś opisać jak wygląda rozwijanie napisów txt w 0083 ?

A może filmik poglądowy ?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Anduraki » 27 lutego 2012, o 09:47

Pisalem ci taki efekt jak napisy w filmie terminator na poczatku wilmu gdzie sie literka po literce pojawia, tak jakbys pisal z klawiatury i ci sie to na ekranie pojawialo.

To dokladnie ten sam efekt tylko ze w miare szybko, czasami jest taka akcja ze jak sie rozwijaja napisy to juz kolejny wskakuje i poprzedni napis nie zdarzy sie do konca rozwinac.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: @GUTEK@ » 27 lutego 2012, o 14:41

Wygląd napisów (ich rozwijania) można zobaczyć na tej prezentacji http://www.youtube.com/watch?v=gSo6Z7c7abY
od około 3 minuty.

Maciejj
Posty: 5
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 19:57
Odbiornik: Cabletech urz0083

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Maciejj » 28 lutego 2012, o 20:05

Witam Serdecznie! Jest to mój pierwszy post.
I mam pewne pytanko a mianowicie od 20.02.12 stałem się posiadaczem dekodera Cabletech urz0083. Zakupiłem takowy tuner poprzez Allegro z wgranym softem fabrycznym SW_Version: DVB-T V1.2.0 to jest chyba ta rubryczka od wersji softu a pod nią jest Date: 22 2011. A więc jak dobrze odczytałem posiadam soft 1.2.0 czy aktualizacja na 1.2.3 coś znacznie ulepszy? dodam że w tej chwili jestem Bardzo zadowolony nie mam żadnych zastrzeżeń co do dekodera. Czytam ten temat od początku i wyczytałem kilka wad i zalet tego tunera i nic mi się jeszcze nie przydarzyło z wyżej wymienionych. A więc czy jest sens aktualizacji? coś nowego mi dojdzie coś co się przyda?
Ps. Nic nie nagrywam żadnych filmów nic nie odtwarzam przez niego służy mi tylko do odbioru przez antenkę kanałów.
Pozdrawiam Maciej

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: m@rtops » 28 lutego 2012, o 20:20

to zostaw tak jak jest i ciesz się odbiorem :D
pozdrawiam

Maciejj
Posty: 5
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 19:57
Odbiornik: Cabletech urz0083

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Maciejj » 28 lutego 2012, o 20:27

Dziękuje za odpowiedź ;)

Przed chwileczką postanowiłem się przyjrzeć mojemu dekoderowi i zauważyłem taki sam problem jak opisali go koledzy z przed kilkunastu postów. Problem dotyczy tej godziny gdy znak ":" się pojawia to ta pierwsza cyferka po lewej stronie tego znaku lekko przygasa ale to jest nie widoczne dopiero gdy przyjrzałem się z odległości 20 cm to zauważyłem taką wadę ,a tak poza tym to nie widać ;-) Pewnie było to od początku ,kiedy go zakupiłem , także to jest jego mini wada.Czy ja dobrze wyczytałem? Gdy zrobię update to pokaże mi się pasek postępu programu ile już upłynęło?
Pozdrawiam Maciejj

karllo
Posty: 26
Rejestracja: 12 października 2011, o 13:40
Odbiornik: CABLETECH URZ0083
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: karllo » 28 lutego 2012, o 21:14

Maciejj pisze:Dziękuje za odpowiedź ;)

Przed chwileczką postanowiłem się przyjrzeć mojemu dekoderowi i zauważyłem taki sam problem jak opisali go koledzy z przed kilkunastu postów. Problem dotyczy tej godziny gdy znak ":" się pojawia to ta pierwsza cyferka po lewej stronie tego znaku lekko przygasa ale to jest nie widoczne dopiero gdy przyjrzałem się z odległości 20 cm to zauważyłem taką wadę ,a tak poza tym to nie widać ;-) Pewnie było to od początku ,kiedy go zakupiłem , także to jest jego mini wada.Czy ja dobrze wyczytałem? Gdy zrobię update to pokaże mi się pasek postępu programu ile już upłynęło?
Pozdrawiam Maciejj
Przygasająca cyferka - szczegół, pierdoła, mini wada... jak tam to zwał...

Z updatem źle wyczytałeś... nie ma na razie żadnego paska postępu programu... a czy będzie tego nie wiadomo... raczej małe szanse.



A pisał ktoś do serwisu z pytaniem czy przywrócą włączanie się tunera po zaniku napięcia lub usprawnią start, sprawdzenie godziny i przejście w stan uśpienia po zaniku napięcia...
Pisał ktoś o to??? mi nie odpisali - olali mnie... ehhh

Maciejj
Posty: 5
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 19:57
Odbiornik: Cabletech urz0083

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Maciejj » 28 lutego 2012, o 21:20

karllo pisze: Przygasająca cyferka - szczegół, pierdoła, mini wada... jak tam to zwał...

Z updatem źle wyczytałeś... nie ma na razie żadnego paska postępu programu... a czy będzie tego nie wiadomo... raczej małe szanse.

Ok. Czyli rozumiem nie ma sensu robić update z softu v1.2.0 na v1.2.3 bo nic mi to nie da w moim przypadku.
Pozdrawiam Maciejj

karllo
Posty: 26
Rejestracja: 12 października 2011, o 13:40
Odbiornik: CABLETECH URZ0083
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: karllo » 28 lutego 2012, o 21:27

Lista zmian:
URZ0083_v1.2.3.abs
przywrócono odtwarzanie plików .flac
wyście z INFO w EPG klawiszem EXIT
inne drobne błędy

URZ0083_v1.2.2.abs
-poprawiono polskie tłumaczenie w menu
-poprawiono kolor i tło czcionki w EPG
-usunięto wskaźnik poziomu sygnału w OSD przy zmianie kanałów
-opcja nagrywanie jako pierwsza przy programowaniu zdarzeń czasowych
-usunięto błąd rezerwacji miejsca na nośniku przy wyłączonej funkcji timeshift
-zmiana sposobu załączenia dekodera po braku zasilania (dekoder załącza się do stand-by)
-inne drobne błędy

URZ0083_v1.1.2.abs
- Zwiększono czcionkę przy wyświetlaniu napisów z zewnętrznych nośników


URZ0083_v1.1.1.abs
- Poprawiono skalowanie obrazu przy odtwarzaniu materiałów z nośników zewnętrznych
- Zwiększono zakres wyboru rozdzielczości


J1100223_MC6238_URZ0083_v1.0.18
- wydłużony czas projekcji informacji o czasie nagrywania

J1100223_URZ0083_v1.0.16
- Poprawione skalowanie formatu obrazu (16/9,4/3)
- Dekodowanie dźwięku Dolby E-AC3
- Dodano obsługę polskich napisów przy odtwarzaniu filmów z nośników zewnętrznych.

Maciejj
Posty: 5
Rejestracja: 28 lutego 2012, o 19:57
Odbiornik: Cabletech urz0083

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Maciejj » 28 lutego 2012, o 21:33

Rozumiem :D Update sprzyja tym co nagrywają coś lub odtwarzają przez ten dekoder filmy lub coś innego ja tylko oglądam programy. Także nie ma sensu na razie robić tego Update jeszcze te resety wcześniej wspomniane się u mnie pojawią. Czy raczej nie ma obaw przed jakimiś dalszymi błędami? ;D
Pozdrawiam Maciejj

painlust
Posty: 94
Rejestracja: 28 października 2011, o 20:49
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: painlust » 28 lutego 2012, o 21:40

A ja zauwazyłem pewna anomalię (byc może nie występuje na nowszych softach): Po przerzuceniu na ESKA TV mogę czasem zobaczyc TV4 z głosem (nie jak przy zwieszce, gdzie jest EPG z innego muxa, obraz z innego, a dźwieku nie ma w ogóle). Wystarczy jednak zrobić jeden skok przyciskiem + lub - i powrócić spowrotem na ESKĘ i jest wszystko OK. Nie wiem czy ktoś miał juz taki przypadek. Ja już jakies 3 razy.

karllo
Posty: 26
Rejestracja: 12 października 2011, o 13:40
Odbiornik: CABLETECH URZ0083
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: karllo » 28 lutego 2012, o 22:10

painlust pisze:A ja zauwazyłem pewna anomalię (byc może nie występuje na nowszych softach): Po przerzuceniu na ESKA TV mogę czasem zobaczyc TV4 z głosem (nie jak przy zwieszce, gdzie jest EPG z innego muxa, obraz z innego, a dźwieku nie ma w ogóle). Wystarczy jednak zrobić jeden skok przyciskiem + lub - i powrócić spowrotem na ESKĘ i jest wszystko OK. Nie wiem czy ktoś miał juz taki przypadek. Ja już jakies 3 razy.
Potwierdzam nie występuje...

Awatar użytkownika
Felek
Posty: 47
Rejestracja: 24 czerwca 2011, o 13:37
Odbiornik: Strong STR8105 eco
Cabletech URZ0083
Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: CABLETECH URZ0083

Post autor: Felek » 29 lutego 2012, o 10:29

painlust pisze:A ja zauwazyłem pewna anomalię (byc może nie występuje na nowszych softach): Po przerzuceniu na ESKA TV mogę czasem zobaczyc TV4 z głosem (nie jak przy zwieszce, gdzie jest EPG z innego muxa, obraz z innego, a dźwieku nie ma w ogóle). Wystarczy jednak zrobić jeden skok przyciskiem + lub - i powrócić spowrotem na ESKĘ i jest wszystko OK. Nie wiem czy ktoś miał juz taki przypadek. Ja już jakies 3 razy.
U mnie coś podobnego się zdarzyło, ale nie mam pewności czy na tych samych kanałach. W tej chwili nie wiem, czy to wina tunera, czy coś było nie tak z nadawaniem w jakimś MUX-ie.

arenciusz

Cabletech Urz0083 oprogramowanie , soft , aktualizacja.

Post autor: arenciusz » 1 marca 2012, o 10:40

Witam. Jestem laikiem w tych sprawach posiadam dekoder Urz0083. Gdzie mozna znależdz najnowsze oprogramowania i które sa najlepsze. Przeglądając forum ludzie piszą o numerach softów a ja nie bardzo mogę je odszukać Moze mała pomoc Specjalistów?

Odpowiedz