WIWA HD-90

Awatar użytkownika
mangas
Posty: 37
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 13:09
Odbiornik: CRT Prosonic + Wiwa HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Siatkowa, dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: WIWA HD-90

Post autor: mangas » 20 kwietnia 2012, o 09:58

@hellhammer1

Nie, wydaje mi się, że po prostu HD-90 wypada pod tym względem lepiej od swojego starszego brata HD-80. Bo tak jak napisałem, w HD-80, jeśli nie wytnę lub nie podmienię "wbudowanych" napisów, Wiwa zobaczy zewnętrzne pliki, ale ich nie załaduje.

W każdym razie, dobrze wiedzieć, że w HD-90 coś się jednak zmieniło na lepsze.

hellhammer1
Posty: 124
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 12:27
Odbiornik: Wiwa hd90
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: mux2 Dęblin/Ryki

Re: WIWA HD-90

Post autor: hellhammer1 » 20 kwietnia 2012, o 10:01

co do innych ich sprzetow sie nie wypowiem bo nie mam i nawet na oczy nie widzialem :) mam wiwa hd-90 stara moze nie z kazdym plikiem to dziala?najgorsze jest to ze musze demuxowac pliki mkv z dts i wycinac sciezke mkvtoolinix zeby byl dzwiek.

Ikey
Posty: 138
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: WIWA HD-90

Post autor: Ikey » 20 kwietnia 2012, o 10:41

Nabyłem niedawno wiwe 90 i nie dostrzegam na pilocie przycisku "REPEAT", który wg instrukcji powinien włączań losowe odtwarzanie utworów. Jest taka funkcja w ogóle w wiwie? W maximum T-105 to działa, ale ciekawostka - nie jednocześnie przy pokazie slajdów i odtwarzaniu muzyki. Jak włączę odtwarzanie MP3 losowo, to działa. Jeśli do tego włączę pokaz slajdów z jpg i włączę "losowo" to zdjęcia zmieniają się losowo ale utwory już nie.
Co do wiwy - słaby zasięg pilota (kąty). Poza tym tuner OK, prawie identyczny z T-105. W maximum mogliby też wprowadzić kilka poprawek jak w wiwie, np poprawić synchro dźwięku z obrazem na muxach w SFN czy dodać wskaźnik siły sygnału. W wiwie mam soft z 15.02.2012.
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2012, o 13:03 przez Ikey, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 20 kwietnia 2012, o 11:02

W Wiwie zdaje się któryś z kolorowych przycisków podczas odtwarzania to był REPEAT, puszkaj poprzyciskaj te przyciski i zobacz co się pokazuje na ekranie.

Ikey
Posty: 138
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: WIWA HD-90

Post autor: Ikey » 20 kwietnia 2012, o 13:02

Niestety to żaden z nich. Już wczoraj próbowałem wszystkie przyciski na pilocie przy odtwarzaniu i nie było repeat'a. Z tych kolorowych to tylko pod niebieskim jest "Idź do".

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 20 kwietnia 2012, o 14:26

Sprawdzę później, wydaje mi się że w odtwarzaczu któryś przycisk włączał REPEAT, problem jest dopiero przy przeglądaniu zdjęć, żeby je zapętlić, bo tam rzeczywiście ta funkcja nie jest podpięta pod żaden przycisk.

kr16
Posty: 39
Rejestracja: 8 stycznia 2011, o 22:28
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: Dipol TRI-Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX-3, MUX2, MUX1 - EC-4, MUX-8 - Zygry

Re: WIWA HD-90

Post autor: kr16 » 21 kwietnia 2012, o 19:53

Mam obecnie problem po aktualizacji tunera HD-90. Po instalacji softu z lutego przy oglądaniu filmów xvid z pendrive napisy po jakimś czasie znikają. Tzn np. 2 10 minucie nagle napisy z filmu znikają i tak jest praktycznie cały czas. Chcę przywrócić ustawienia fabryczne podaje kod 000000 i wyskakuje informacja nie prawidłowy kod. Miał ktoś z Was podobne problemy?

latonio
Posty: 88
Rejestracja: 5 października 2010, o 21:20
Odbiornik: Toshiba VL748,
NOT LV6TPMVR4
Funai LH7-M32BB
Korr HD128
Instalacja antenowa: 4 Siaty
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN oraz Raszyn

Re: WIWA HD-90

Post autor: latonio » 21 kwietnia 2012, o 20:33

Być może w nowym oprogramowaniu jest inny kod. Spróbuj np z 2-kami lub 8-kami.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 224
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA HD-90

Post autor: Bogoes » 22 kwietnia 2012, o 01:08

@kr16...
Tak jak napisał poprzednik- spróbuj faktycznie inny kod, u mnie w instrukcji obsługi Wiwy był podany kod 00000000, a faktycznie jest 88888888.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 22 kwietnia 2012, o 15:47

Od ponad dwóch miesięcy używam softu z lutego w tunerze i jeszcze nie miałem żadnych problemów z napisami, a filmów trochę oglądam na tym tunerze. Napisy w różnych formatach MDVD, MPL2, SubRip.

Co do kodu, to w każdym sofcie domyślny jest 000000, jednak też zauważyłem, że gdy aktualizujemy ze starej (np. 430585) wersji do najnowszej to kod zmienia się na 888888. Widocznie w sofcie są duże różnice i stare ustawienia tak mieszają, dlatego zawsze należy po aktualizacji przywracać ustawienia fabryczne.

Podobne problemy z tym kodem były przy LV6TMPVR4.

blind44
Posty: 48
Rejestracja: 25 września 2011, o 15:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Dipol 19-elementowa 19/21-69 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock / Rachocin

Re: WIWA HD-90

Post autor: blind44 » 22 kwietnia 2012, o 16:52

Też miałem ostatnio problemy z napisami. Zniknęły w dwóch filmach około 52 minuty. Nie wiem do końca w czym rzecz bo do tej pory było ok(mam soft z lutego). Przywracanie ustawień fabrycznych i inne kombinacje nic nie dały. Jak zaczarowane w 52 minucie znikały. Nie wiem czy to przypadek czy nie ale oba napisy były pobrane poprzez NapiProjekt, dodam że na kompie działały dobrze. Pobierałem w różnych formatach(przez napiprojekt) i wszystkie znikały ok. 52 minuty w obu filmach. Wcześniej napisy miałem "dostarczane" razem z filmem i nie było problemu a przez serwis napiprojekt na 2 filmy 2 się wyłożyły.


edit

kr16
Posty: 39
Rejestracja: 8 stycznia 2011, o 22:28
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: Dipol TRI-Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX-3, MUX2, MUX1 - EC-4, MUX-8 - Zygry

Re: WIWA HD-90

Post autor: kr16 » 23 kwietnia 2012, o 15:50

Dzięki kod z 8888... zadziałał ale z tymi napisami mam notoryczny problem na różnych filmach napisy pobrane przez Napi-Projekt. Na starych softach problemów nie było.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 23 kwietnia 2012, o 22:36

Nie wiem co z tymi napisami. Wczoraj nawet oglądałem serial i wszystko było ok, kilka dni temu oglądałem film trwający 2h i też zero problemów.

Może to coś z Napi-Projekt nie tak, bo mi ostatnio na dwa napisy do seriali obydwa ściągnął rozjeżdżające się (również na PC). Normalnie korzystam z napisy24.pl i z tego serwisu napisy mam ok.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy » 24 kwietnia 2012, o 09:50

Mi się wydaje że to wina napiprojekt, jak te same napisy które się urywaja przerobi do SRT to wszystko jest ok.

hellhammer1
Posty: 124
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 12:27
Odbiornik: Wiwa hd90
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: mux2 Dęblin/Ryki

Re: WIWA HD-90

Post autor: hellhammer1 » 24 kwietnia 2012, o 09:55

Napiprojekt tak dziala wlasnie. Bo mialem cos takiego w kilku filmach na kompie. Mimo ze napisy były cale. Pobralem inne i bylo ok.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 24 kwietnia 2012, o 09:59

To kurcze otwórzcie te napisy w notatniku i sprawdźcie czy przy tym napisie od którego przestaje wyświetlać jest wszystko ok. Możliwe że tam się walnęli z jakimś nawiasem, źle wpisana ilość klatek, albo nawet jakiejś spacji brakło i tuner głupieje wtedy.

beti_
Posty: 5
Rejestracja: 24 kwietnia 2012, o 12:27

Re: WIWA HD-90

Post autor: beti_ » 24 kwietnia 2012, o 12:43

witam
kompletnie nie znam się na tych wszystkich odtwarzaczach. Tuner dostałam w prezencie,zamontował i podłączył wszystko "spec"-ale niestety obecnie nieosiągalny. To było w grudniu, wszystko było ok. Od pewnego czasu w trakcie oglądania obraz znika i pojawia się informacja "brak sygnału". Jest to strasznie męczące, obraz czasami nie pojawia się strasznie długo, pomaga czasami-włączenie przycisku EPG. Próbowałam ponownie automatycznie wyszukac programy ale nic to nie dało... Jeśli to możliwe proszę o jak najprostsze wyjaśnienie co mogę zrobić...

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1270
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 24 kwietnia 2012, o 12:45

Wychodzi na słaby sygnał a jak wciśniesz przycisk 2 razy INFO to jaką masz silę i jakość sygnału?

Pewnie masz jeszcze "stary" soft, warto by było go zaktualizować a ta wersja to WIWA HD-90 NEW?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 24 kwietnia 2012, o 17:25

beti_ tak jak napisał bogdanzieba naciśnij 2x INFO i podaj co Ci pokazuje na paskach sygnału.

Odbierasz jeden czy więcej muxów? Jeśli nie wiesz co to są Muxy, to czy odbierasz kanały TVP i Polsat/TVN itd, te kanały są na osobnych Muxach. Czy to się dzieje na wszystkich kanałach?

Podaj też informacje o instalacji antenowej jeśli wiesz - jaka antena, co w puszce antenowej, jaka odległość do nadajnika i do jakiego (ewentualnie jaka miejscowość).

duszek97

Re: WIWA HD-90

Post autor: duszek97 » 24 kwietnia 2012, o 20:41

Witam
Mieszkam w okolicach Kutna i mam problem z tunerem hd-90.Podczas przełączania kanałów często zrywa się obraz i nic nie widać nawet nie widać normalnie menu itp.żeby był normalny obraz muszę włączyć np.1 i z powrotem przełączyć na AV.
Antene mam siatkową z zasilaczem i jest skierowana na Warszawę ale chyba odbiera tez z łodzi kanały 8-) zasięg mam na 100% a na łodzi chyba 93%. Razem jest 22 kanały. Jak były kanały tylko z Warszawy to tak samo się robiło. Soft mam początkowy.
To jest wina telewizora, tunera czy anteny ??
Obrazek
Na większym zdj lepiej widać <klik>
Czy mogę wgrać od razu soft z lutego ?? czy jeszcze muszę wgrać tego z grudnia ??

Odpowiedz