WIWA HD-90

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Proponuję poprosić kogoś o pomoc, np. sąsiada, bo chyba ciężko będzie pisząc.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops »

momus pisze:P.S.2 20kW z Gniezna powinno ci w zupełności wystarczyć, wystarczy antena skierowana na nadajnik.
niby tak
jednak do Konin/Żółwieniec jest bliżej,większa moc i najkorzystniejszy profil terenu ;)
Gniezno/Chojna mimo wszystko jest dalej i przeszkody po drodze :?
---------------
edit
@Luna6666
jeżeli w tym linku co podałem zmienisz widok na "satelita" to możesz myszką ustawić dokładnie swoją pozycję i będziesz widzieć w zbliżeniu w jakim kierunku jest nadajnik ;)

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: WIWA HD-90

Post autor: sluuurp »

Czy jest jakiś sposób w Wiwie żeby po wyłączeniu napięcia Wiwa nie uruchamiała się do "pracy", tylko zostawała na czuwaniu. Trochę dziwne, że tak się dzieje.
Pisze dla tego, że w szafce gdzie mam podłączoną Wiwę, mam podłączonych wiele urządzeń RTV i jednak jak by nie liczyć, sporo mi pobiera prądu na czuwaniu nazwijmy, to szafka i dla tego całą wyłączam z listwy wieczorem, lub jak nic nie używam.
A urządzenia na czuwaniu, pisze bez przesady biorą mi około 80-90 wat razem.

Sorry, za trochę dziwny post, ale jednak trochę prądu w skali miesiąca idzie w kosmos, jak bym szafki nie wyłączał, a płacić trzeba.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops »

no na razie jedynym rozwiązaniem jest funkcja "sleep" ;)

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: WIWA HD-90

Post autor: sluuurp »

O nawet niezły pomysł, nim coś w sofcie miejmy nadzieję nie zmienią.
Dzięki

bodzio123
Posty: 14
Rejestracja: 14 maja 2012, o 19:03

Re: WIWA HD-90

Post autor: bodzio123 »

Czy soft oznakowany 120713.491511.1 jest najnowszy?

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Tak, najnowszy.

jance
Posty: 5
Rejestracja: 28 listopada 2011, o 22:02

Re: WIWA HD-90

Post autor: jance »

A czy ten najnowszy soft rozwiązał problem rozsypującej się listy programów ? Teściowie mają na kartce rozpisaną listę z numerami kanałów (co pewien czas aktualizowaną). Tragedia !!!

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Mi się nic nie rozsypuje.

jance
Posty: 5
Rejestracja: 28 listopada 2011, o 22:02

Re: WIWA HD-90

Post autor: jance »

A ja męczę się z tym od chwili zakupu. Dzisiaj przetestowałem wszystkie możliwe ustawienia w zakładce "sortowanie". Układam mozolnie listę programów np :
1-TVP 1
2-TVP 2
3-TVP Kraków itd.
Po wyłączeniu dekodera pilotem i ponownym włączeniu wszystkie programy poprzestawiane.
Wyłączam sortowanie wg listy nadawcy w menu i nic to nie daje. Tworzę listę zmieniając nazwy kanałów alfabetycznie i ustawiam sortowanie wg nazwy (takie rozwiązanie ktoś kiedyś proponował) i nic to nie daje, wszystko przestawia się po wyłączeniu dekodera pilotem.
Teściowie to starsze osoby, które przyzwyczaiły się do kolejności kanałów ustawionej w TV naziemnej i tylko tego oczekiwałem po WIWIE HD90 chwalonej za jakość odbioru itd.
Jeśli lista programów ciągle się sypie to dla mnie jest to nie do przyjęcia.
Jeśli można temu jakoś zaradzić to napiszcie jak to zrobić, tylko tak łopatologicznie, krok po kroku bo nie mam już nerwów walczyć z tym problemem.

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: WIWA HD-90

Post autor: axelmateuss »

Próbowałeś tak:
1. Sortowanie - wg LCN
2. LCN - Wyłączony?

Ja tak mam, lista się nie sypie. Zaktualizuj soft do najnowszego, jeśli go nie masz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Wgraj z najnowszego softu plik flash.bin, wygląda że jakieś błedy są w ustawieniach i nie zapisuje sortowania. Wgranie flash.bin powinno wyczyścić całą starą zawartość flasha.

jance
Posty: 5
Rejestracja: 28 listopada 2011, o 22:02

Re: WIWA HD-90

Post autor: jance »

Dokładnie takie ustawienia dałem po zakupie dekodera. Soft 120313. Temat rozsypującej się listy programów był już poruszany w tym wątku. Dlatego zapytałem czy nowy soft to poprawił ?
Jeśli nie to szkoda czasu na wgrywanie.
Ps
GUTEK dzięki za odpowiedź, którą dostałem przed chwilą. Spróbuję zmienić soft.
Mam wgrać tylko plik flash.bin czy cały soft z lipca + flash.bin ?
Ostatnio zmieniony 12 sierpnia 2012, o 17:38 przez jance, łącznie zmieniany 1 raz.

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA HD-90

Post autor: Ceberebek »

A czy sa jakies istotne roznice miedzy najnowszym softem Wiwy,a zmodyfikowanym przez @GUTEK@?

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mutango »

sluuurp pisze: Czy jest jakiś sposób w Wiwie żeby po wyłączeniu napięcia Wiwa nie uruchamiała się do "pracy", tylko zostawała na czuwaniu. Trochę dziwne, że tak się dzieje.
[...]

O nawet niezły pomysł, nim coś w sofcie miejmy nadzieję nie zmienią.
Dzięki
Raczej nie zmienią, bo włączenie jest prostym sposobem na ponowne uaktualnienie daty/czasu (synchronizacja z nadajnikiem). Gdyby nie było uaktualnienia, to cały harmonogram nagrań idzie w diabły. Czyli wyłączenie prądu na kilka sekund -> brak nagrań zaplanowanych.

Wniosek.
Jeśli nie używasz harmonogramu, włącz Sleep na najkrótszy możliwy, czyli 1 godz
Jeśli używasz programatora, wyłącz Sleep lub włącz na czas dłuższy niż może trwać nagranie jednego filmu (2-3 godz...)

edit/
@Gutek, OK więc jeśli wszystkie błędy sleep zostały poprawione, w takim razie można sobie włączyć Sleep najkrótszy, w każdym przypadku. Nawet jeśli używa się harmonogramu.
Dzięki za poprawkę :)
Ostatnio zmieniony 12 sierpnia 2012, o 17:42 przez Mutango, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Mutango podczas nagrywania funkcja Sleep jest wstrzymana więc nie przerwie nagrywania przed czasem.

Ceberebek różnice pomiędzy softem oryginalnym a modyfikowanym są opisane na mojej stronie.

jance tak przypadkiem nie odbierasz jakiejś kablówki zamiast DVB-T?

jance
Posty: 5
Rejestracja: 28 listopada 2011, o 22:02

Re: WIWA HD-90

Post autor: jance »

Nie to nie kablówka. WIWA podłączona wyłącznie do anteny siatkowej za oknem i do telewizora.
Mam wgrać tylko plik flash.bin bez zmiany softu 12.03.13 ?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Tak, wgraj flash.bin z softu 120713.

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA HD-90

Post autor: Ceberebek »

@GUTEK@ pisze: różnice pomiędzy softem oryginalnym a modyfikowanym są opisane na mojej stronie.
Czyli oryginalny soft nie "odblokowuje" kodeka WMV9?

To przy ktorym pozostac?

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy »

Na jednej z moich 90 lista za każdym razem po wyłączeniu resetowala listę nawet po zmianach softu, na nowszy i potem starszy.. Dopiero jak przywrocilem ustawienia fabryczne wszystko zaczęło działać. Teraz mam lcn wyłączone i wszystko działa.
Dlatego tak jak pisze zawsze Gutek po wgraniu nowego softu zaleca się przywrócić ustawienia fabryczne.

Odpowiedz