WIWA HD-90

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Strasznie stary soft. Wgraj najnowszy z 13 lipca ze strony kol. Gutka - gutek.xt.pl.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

1. Próbowałeś innego kabla HDMI lub innej rozdzielczości?

2. Zmień w ustawieniach napiprojekt kodowanie znaków z UTF-8 na ANSI w napisach.

3. Po aktualizacji do jakiego? Ponownie do 111214? Wgraj najnowszy soft z lipca. W tym grudniowym jeszcze LCN nie działało poprawnie.

atom
Posty: 32
Rejestracja: 12 maja 2011, o 22:52
Odbiornik: Wikami 717, 777
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów

Re: WIWA HD-90

Post autor: atom »

bylski pisze:Witam,
Przeszukalem watek, ale jakos nie doszukalem sie opisu problemow, ktore u mnie wystepuja:

1) podczas wlaczania tunera zdaza sie czasami (nie za kazdym razem), ze brak jest obrazu.
Tuner podlaczony jest przez HDMI do TV 37LG5000. Format obrazu ustawiony na 1080p.
W chwili obecnej rozwiazaniem problemu jest: po wlaczeniu (przy braku obrazu) naciskam przycisk EPG 2x i obraz pojawia sie. Oprogramowanie tunera to HD90_FW_111214 - po aktualizacji problem wystepuje nadal.
Jeśli po włączeniu tunera nie będziesz miał obrazu, to wyłącz TV i włącz i sprawdź czy obraz się pojawi. Ew. możesz spróbować jak masz taką możliwość, jeśli nie będziesz miał obrazu po HDMI, podłączyć tuner do TV przez Video. Jeśli, te zabiegi, które opisałem pomagają to nic z tym nie zrobisz, bo to są jakieś bugi w bibliotekach w sofcie tunera odpowiedzialnych za HDCP. U mnie też się to czasem zdarza na monitorze. Analizując tę sytuację u siebie przez konsolę zauważyłem, że czasem nie inicjuje się prawidłowo HDCP.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy »

Na jakimś starym sofcie, tez na tv LG zdarzył mi się brak obrazu po hdmi. Dźwięk był normalnie, tylko czarny ekran. Mam wszystkie kolejne softy i dawno nie miałem tego problemu.

bylski
Posty: 6
Rejestracja: 24 sierpnia 2012, o 12:48
Odbiornik: wiwa HD-90
Instalacja antenowa: zbiorcza

Re: WIWA HD-90

Post autor: bylski »

Dzieki za szybka odpowiedz.

Myslalem, ze najnowszy soft znajde na stronie Wiwa.info.pl ;)
Zaczne od aktualizacji, z napisami sie pobawie wg wskazowek.

Jesli cos dalej bedzie nie tak to oczywiscie dam znac.
Jako, ze problemy nie wystepuja za kazdym razem (poza napisami) - zajmie troche czasu zanim napisze relacje z postepow.

Awatar użytkownika
PeterMac
Posty: 234
Rejestracja: 17 lipca 2011, o 13:55
Odbiornik: TV: Sony KDL-46HX850, KDL-46Z4500,
WIWA HD-50 NEW
Instalacja antenowa: Siatka szer.(strych, budynek I piętr.) + symetryzator 21-69 kabel Triset 113PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża / RTON Żórawina

Re: WIWA HD-90

Post autor: PeterMac »

Kupował ktoś ze sklepu ELECTRO.pl, bo chcialbym zamowic HD-90 ale czy bedzie to wersja NEW, oni nie wiedzą na te chwile.

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Innych niż NEW już nie sprzedają.

przemok
Posty: 9
Rejestracja: 25 sierpnia 2012, o 15:21
Odbiornik: WIWA HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: przemok »

Kupiłem niedawno wiwę, wszystko działa jak trzeba poza 1 mankamentem.
Następnego dnia ( czyli po 7-10h od wyłączenia ) nie mogę uruchomić dekodera pilotem ( z daleka, bliska ), muszę użyć przycisku power na obudowie. Po uruchomieniu w ciągu dnia wszysko działa prawidłowo ( wł,wył pilotem )

Czym może być to spowodowane? Reklamacja?

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Tutaj ponoć pomaga reset wtyczką.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Wgraj plik flash.bin z najnowszego softu, po czym przywróć ustawienia fabryczne. Jeśli problem nadal będzie występował to gwarancja.

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: WIWA HD-90

Post autor: axelmateuss »

PeterMac pisze:Kupował ktoś ze sklepu ELECTRO.pl, bo chcialbym zamowic HD-90 ale czy bedzie to wersja NEW, oni nie wiedzą na te chwile.
Kupiłem u nich Wiwę na początku lipca, wszystko było OK, wersja NEW oczywiście - jak pisze DVBManiak - innych nie ma już w sprzedaży.

przemok
Posty: 9
Rejestracja: 25 sierpnia 2012, o 15:21
Odbiornik: WIWA HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: przemok »

Próbowałem krótkie i długie odłączenie z zasilania - nie pomaga.

Spróbuje aktualizacje firmware.
Mam 120406, z tego co widzę najnowszy to 120713. Dlaczego nie publikują oficjalnie na stronie Wiwy czegoś nowszego niż 111214 ?

dewo
Posty: 2
Rejestracja: 26 sierpnia 2012, o 12:18
Odbiornik: WIWA HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: dewo »

Witam.
Jaki dysk HDD zewnętrzny najlepiej współpracuje z tunerem WIWA HD-90 ?
Zasilany przez USB tunera, czy z zasilaczem zewnętrznym ?

bylski
Posty: 6
Rejestracja: 24 sierpnia 2012, o 12:48
Odbiornik: wiwa HD-90
Instalacja antenowa: zbiorcza

Re: WIWA HD-90

Post autor: bylski »

bylski pisze:Dzieki za szybka odpowiedz.

Myslalem, ze najnowszy soft znajde na stronie Wiwa.info.pl ;)
Zaczne od aktualizacji, z napisami sie pobawie wg wskazowek.

Jesli cos dalej bedzie nie tak to oczywiscie dam znac.
Jako, ze problemy nie wystepuja za kazdym razem (poza napisami) - zajmie troche czasu zanim napisze relacje z postepow.
Zaktualizowałem soft. Niestety do wersji z 13.03. Lipcowa, pomimo użycia 2 różnych penów, nie chciała zaskoczyć. Wersja z marca poszła bez problemów.

Awatar użytkownika
PeterMac
Posty: 234
Rejestracja: 17 lipca 2011, o 13:55
Odbiornik: TV: Sony KDL-46HX850, KDL-46Z4500,
WIWA HD-50 NEW
Instalacja antenowa: Siatka szer.(strych, budynek I piętr.) + symetryzator 21-69 kabel Triset 113PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża / RTON Żórawina

Re: WIWA HD-90

Post autor: PeterMac »

DVBManiak pisze:Innych niż NEW już nie sprzedają.
axelmateuss pisze:
PeterMac pisze:Kupował ktoś ze sklepu ELECTRO.pl, bo chcialbym zamowic HD-90 ale czy bedzie to wersja NEW, oni nie wiedzą na te chwile.
Kupiłem u nich Wiwę na początku lipca, wszystko było OK, wersja NEW oczywiście - jak pisze DVBManiak - innych nie ma już w sprzedaży.
Dzięki koledzy za info! wprawdzie zamówiona HD-50 ale zapewne jest tak samo.

dewo
Posty: 2
Rejestracja: 26 sierpnia 2012, o 12:18
Odbiornik: WIWA HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: dewo »

Witam ponownie.
Jaki dysk HDD zewnętrzny najlepiej współpracuje z tunerem WIWA HD-90 ?
Zasilany przez USB tunera, czy z zasilaczem zewnętrznym ?

Defaced
Posty: 1
Rejestracja: 26 sierpnia 2012, o 20:50
Odbiornik: WIWA HD-50

Re: WIWA HD-90

Post autor: Defaced »

dewo pisze:Witam ponownie.
Jaki dysk HDD zewnętrzny najlepiej współpracuje z tunerem WIWA HD-90 ?
Zasilany przez USB tunera, czy z zasilaczem zewnętrznym ?
Podłączałem mój dysk WD Elements Portable (2,5'') do HD-50 (te same podzespoły) i nie miałem żadnego problemu (testowałem zarówno odtwarzanie filmów jak i nagrywanie obrazu HD). Raczej większość dysków zewnętrznych (zarówno 3,5'' jak i 2,5'') będą dobrze współpracować z tunerem.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

bylski jakiś błąd wyskakiwał?

dewo większość dysków będzie działać. Warunek to dobrze, aby był w miarę energooszczędny - <0.7A.
Problemem może być jeśli producent zastosował jakiś niestandardowy kontroler, ale tego w specyfikacji nikt nie podaje. Więc pozostaje samemu się przekonać, lub kupić któryś z modeli które ktoś na forum napisał że działają ok.

bylski
Posty: 6
Rejestracja: 24 sierpnia 2012, o 12:48
Odbiornik: wiwa HD-90
Instalacja antenowa: zbiorcza

Re: WIWA HD-90

Post autor: bylski »

[quote="@GUTEK@"]bylski jakiś błąd wyskakiwał?

Nie wiem dokładnie, co to było.
Po rozpoczęciu aktualizacji na ułamek sekundy wyskakiwał niebieski ekran, po czym znikało wszystko (czarno - tak, jakby tuner się restartował) i po ok 5s powracał normalny ekran TV.
Po sprawdzeniu wersji oprogramowania oczywiście nic się nie zmieniło.

Tak, jak pisałem - próbowałem 2 różnych penów, przywracałem ustawienia fabryczne przed zabiegiem... ale niczego to nie zmieniło.

bylski

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Który plik wgrywałeś?
flash.bin czy ten usb_upgrade...bin ?

Powinien się wgrać flash.bin.

Odpowiedz