WIWA HD-90

eof
Posty: 19
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:57
Odbiornik: WIWA HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: eof » 29 sierpnia 2012, o 19:59

ostatnio czesto moaj wiwka nie czyta prawidlowo mp4. Obraz jest mocno splaszczony. Pliki poprawne. Ostatni odcinek Breaking Bad tak ma. Cos wiadomo na ten temat?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 29 sierpnia 2012, o 20:19

A proporcje ustawione prawidłowo?

Awatar użytkownika
PeterMac
Posty: 234
Rejestracja: 17 lipca 2011, o 13:55
Odbiornik: TV: Sony KDL-46HX850, KDL-46Z4500,
WIWA HD-50 NEW
Instalacja antenowa: Siatka szer.(strych, budynek I piętr.) + symetryzator 21-69 kabel Triset 113PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża / RTON Żórawina

Re: WIWA HD-90

Post autor: PeterMac » 29 sierpnia 2012, o 21:06

przemok pisze:Próbowałem krótkie i długie odłączenie z zasilania - nie pomaga.

Spróbuje aktualizacje firmware.
Mam 120406, z tego co widzę najnowszy to 120713. Dlaczego nie publikują oficjalnie na stronie Wiwy czegoś nowszego niż 111214 ?
Dokladnie mam to samo pytanie, mam ten sam soft wprawdzie HD-50, ale dlaczego nowych wersji softów nie ma na stronie WiWy, a moze mają jakiś server z nowymi softami ?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 29 sierpnia 2012, o 21:12

Takie pytania to raczej należałoby kierować bezpośrednio do Wiwy, a nie tutaj na forum.
Ewentualnie pisać na fejsbuku Wiwy.

Awatar użytkownika
PeterMac
Posty: 234
Rejestracja: 17 lipca 2011, o 13:55
Odbiornik: TV: Sony KDL-46HX850, KDL-46Z4500,
WIWA HD-50 NEW
Instalacja antenowa: Siatka szer.(strych, budynek I piętr.) + symetryzator 21-69 kabel Triset 113PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża / RTON Żórawina

Re: WIWA HD-90

Post autor: PeterMac » 29 sierpnia 2012, o 21:18

Tez prawda :) hehe, ale to dziwne ze mają takie starocie na własnej stronie, i niby po co to tam trzymają zeby ktoś sobie zrobił upgrade :shock: Myslalem ze mają jakis FTP z softami, stąd moje pytanie.

vaxel
Posty: 60
Rejestracja: 3 kwietnia 2010, o 10:42

Re: WIWA HD-90

Post autor: vaxel » 29 sierpnia 2012, o 22:10

Kupilem wlasnie ta wiwe i tu pierwszy zonk nie czyta trp a w opisie jest ze czyta ten format.Pewnie to jak zwykle jeden wielki kit z tymi formatami,czyte tych pare popularnych a reszta to sciema!!!Doczytalem wlasnie ze wiwa czyta tpr a nie trp:)szkoda
Ostatnio zmieniony 29 sierpnia 2012, o 22:29 przez vaxel, łącznie zmieniany 1 raz.

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 29 sierpnia 2012, o 22:27

Pisali niedawno na fejsie, że zaktualizują stronę. Tylko kiedy dokładnie to nie wiem.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 29 sierpnia 2012, o 22:39

Jakoś tu nie widać aktualizacji: http://www.wiwa.info.pl/index.php?id=37

eof
Posty: 19
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:57
Odbiornik: WIWA HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: eof » 30 sierpnia 2012, o 00:01

@GUTEK@ pisze:A proporcje ustawione prawidłowo?
nie dotyczy: TV 4:3, sygnał przez SCART, mocne spłaszczenie jest na prawde duże, na oko w proporcjach 100:1. Dotyczy to tylko mp4.
SOft mam z listopada wiec moze nowy to naprawia, ale nie chce robic update jesli to nie pomoze. Kiedy kupilem WIWE czytal wszytkie mp4 jakie "wychodzily", teraz niektore alno sa splaszczone albo w ogole nie chce czytac (np. Wallander drugi odcinek nowej serii) lub sa drobne bledy w dekodowaniu, ktorych na kompie nie widac. Przy avi nie ma najmniejszych problemow, ale powoli coraz trudniej o pliczki w tym formacie.
No i wciaz mam problem z 5.1 (pisalem o tym) - WIWA robi zle downmix do analoga i takich filmow nie da sie ogladac ze wzgldu ze sa tak ciche ze niekiedy max glosnosc w TV nie pomaga.

gulas
Posty: 17
Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:17
Odbiornik: WIWA HD-90; Sony Trinitron 21"
Instalacja antenowa: Antena pokojowa.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów / g. Św. Marcina

Re: WIWA HD-90

Post autor: gulas » 30 sierpnia 2012, o 17:36

@bogdanzieba

Na stronie 166. tego wątku napisałem posta odnośnie tego, co mi kiedyś odpisałeś. Jeśli mógłbyś na niego odpisać, to byłbym wdzięczny. Chodzi głównie o to, czy objawy o których tam napisałem po podłączeniu tunerów w taki sposób jak Ty masz podłączone są możliwe do usunięcia.

eof
Posty: 19
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:57
Odbiornik: WIWA HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: eof » 30 sierpnia 2012, o 19:37

sprawdziłem moją sytuacje na zuplenie innym egzemplarzu wiwy 90 z nowszym softem (z kwietnie br) i podlaczonym przez HDMI.
W kwestii splaszczania obrazu: efekt dokladnie taki sam
oto przyklad:
Obrazek
Obrazek
obrazek wyzej pokzuje, ze na podgladzie wszytko jest ok. Nizej to pelny ekran: wysokosc obrazu poprawna, obraz za to jest mocno scisniety do srodka (obraz bylby szeroki na niemal cala dlugosc obrazka). W innych przypadkach scisniecie jest odwrotne: zachowana jest poprawana szerokosc a wysokosc zawodzi.

Jesli chodzi o dwonmix z 5.1, poprzez HDMI + PCM wszystko jest ok. Wydaje mi sie, ze w tym przyadku po praostu TV musi to zrobic - nie znam sie. Problem wiec istnieje tylko na SCART.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: WIWA HD-90

Post autor: seba133 » 30 sierpnia 2012, o 20:30

Podobno aktualizacja ma być w połowie września.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 31 sierpnia 2012, o 13:22

Czego aktualizacja?

opolski_uzytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 maja 2012, o 16:16
Odbiornik: LG
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: WIWA HD-90

Post autor: opolski_uzytkownik » 31 sierpnia 2012, o 13:30

Czy Wasze piloty też tak kiepsko działają, czasami ma zwichy można przyciskać a on nie reaguje.

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 31 sierpnia 2012, o 13:37

No nie jest rewelacyjnie, ale jakoś przywykłem. Pilot to chyba jest największy minus tego tunera.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy » 31 sierpnia 2012, o 13:37

Słabo celujesz w odbiornik:-)

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 31 sierpnia 2012, o 13:40

Oto chodzi, aby nie trzeba było celować aż tak. Ale i tak jest lepiej niż w LV6TMPVR4. Żle napisałem, że pilot to minus. Pilot sam w sobie jest extra, jedynie zasięg, ale to bardziej wina odbiornika IR, który siedzi dosyć głęboko.

andreziom
Posty: 17
Rejestracja: 24 sierpnia 2012, o 14:24
Odbiornik: Wiwa HD 90 New
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit, Symetryzator. Maszt na Koninie. 12 metrów od ziemi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Leżajsk Giedlarowa

Re: WIWA HD-90

Post autor: andreziom » 31 sierpnia 2012, o 19:47

wymien baterie w pilocie na nowe z tych chinskich a zobaczysz różnice z dalsza nawet z 6 metrów bedzie wiwa hd 90 new widziec pilota i nie bedziesz musial tak celowac z kontów bedzie wiwa reagowac tez tak myslałem ze to kiepski pilot wymieniłem baterie w nim wywaliłem te co byli jak kupiłem wiwe i teraz dziala z daleka i celowac nie musze, działa lepiej niz w wiwie hd 50 new ktorzy tak chwalili zasieg tam :) :)

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy » 31 sierpnia 2012, o 19:53

andreziom pisze:wymien baterie w pilocie na nowe z tych chinskich a zobaczysz różnice z dalsza nawet z 6 metrów bedzie wiwa hd 90 new widziec pilota i nie bedziesz musial tak celowac z kontów bedzie wiwa reagowac tez tak myslałem ze to kiepski pilot wymieniłem baterie w nim wywaliłem te co byli jak kupiłem wiwe i teraz dziala z daleka i celowac nie musze, działa lepiej niz w wiwie hd 50 new ktorzy tak chwalili zasieg tam :) :)
Wiem że nie cytuje się posta pod postem, ale weź to przeczytaj i zastanów się czy inni są w stanie to zrozumieć ehh:]

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 1 września 2012, o 18:59

Z tego co pamiętam @GUTEK@ kiedyś pisał, że być może w tym nowym sofcie naprawiono rozsypywanie się listy przy dodawaniu nowego MUXa, ale trzeba sprawdzić. No więc sprawdziłem i rozwala nadal. Za to co innego jeszcze chciałem napisać. Otóż oglądam sobie chwilowo TV na LV6TMPVR4 i wszystkie ścieżki oprócz tych z oznaczeniem pol są o nazwie Niezdefiniowany. Natomiast Wiwa bardzo ładnie czyta mul, qaa a nawet aux jako Polski. Jedynie qad na TVP Kultura i Historia jest Niezdefiniowany.

Odpowiedz