WIWA HD-90

szczekotander
Posty: 12
Rejestracja: 21 sierpnia 2011, o 13:27
Odbiornik: WIWA HD 90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: WIWA HD-90

Post autor: szczekotander » 9 września 2012, o 10:41

@GUTEK@ pisze:szczekotander jak masz soft marcowy to wgrywasz flash.bin z najnowszego lipcowe, jak masz starszy to wgrywasz najpierw marcowy.
Mam soft 100914 wersja oprogramowania 1.0 więc jeśli dobrze zrozumiałem chcąc aktualizować oprogramowanie muszę wgrać soft marcowy a potem powinienem wgrać wersję z lipca (za każdym razem wgrywam tylko plik flash).
Chcę jeszcze kupić WIWĘ HD 85 nie wiem tylko z którego miesiąca będzie miała wgrane oprogramowanie.
Jeśli zakupiony model HD 85 będzie miał starszy soft niż z marca to czy też muszę wgrywać najpierw oprogramowanie z marca a potem z lipca?
W marcu ukazały się 2 wersje softu - którą lepiej wgrywać - testową z 23 marca czy z 13 marca. Dziękuję za cierpliwość co do moich pytań :lol:
Ostatnio zmieniony 9 września 2012, o 12:16 przez szczekotander, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 9 września 2012, o 11:21

Działa wam przycisk "powrót do ostatnio oglądanego kanału"?

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mutango » 9 września 2012, o 12:27

jma pisze: ...
Domyślam się, że aktualizacja OTA wyglądała jak wyłączona, ale każdorazowo była uaktywniana przez timer. Dopiero próba włączenia jej ze zmianą godziny aktywacji pozwoliła ją skutecznie wyłączyć. Czemu nie zrobiło tego wielokrotne przywracanie ustawień fabrycznych?
Niezbadane są tajemnice WIWY?
Faktycznie, dziwne to trochę.
Ale nic. Najważniejsze że znalazłeś rozwiązanie, i że to opisałeś. Może w przyszłości komuś innemu to pomoże :)

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 9 września 2012, o 13:28

EEQ pisze:Może ktoś, kto nagrywał finał EURO, się wypowie, czy mu również przycina obraz [szczególnie] w pierwszej minucie meczu. :)
Mi nic nie przycina.

ankros41
Posty: 47
Rejestracja: 26 lutego 2011, o 13:41
Odbiornik: Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Siatka z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/Kisielice

Re: WIWA HD-90

Post autor: ankros41 » 9 września 2012, o 20:41

Witam
Do czego służy wyjście RF LOOP THROUGH .

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 9 września 2012, o 20:52

do "przedłużenia" sygnału z anteny - np podłączając to wyjście z wejściem antenowym tv możesz oglądać kanały analogowe telewizji nie włączając dekodera - np gdy nie odbierasz wszystkich mux-ów

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 10 września 2012, o 06:48

szczekotander z tego co podajesz masz pierwszą wersję oprogramowania.
Więc najpierw musiałbyś ściągnąć soft ze strony wiwy i postąpić wg opisu. A dopiero potem marcowy - obojętnie który, a na koniec marcowy.
Niestety chińczyki tak namotały z Ubootem i inaczej raczej softy nie wgrają się.

bogdanzieba funkcja recall jest tylko w modyfikowanych softach i u mnie działa poprawnie.

borowice
Posty: 38
Rejestracja: 13 maja 2012, o 18:50

Re: WIWA HD-90

Post autor: borowice » 10 września 2012, o 07:48

Chcę kupić drugi STB.
Jak pisałem kilka(naście) stron wcześniej na Wiwie mam problem z odtwarzaniem nagrań z dźwiekiem 5.1 (leci tylko stereo, "myki" z pauzą czy przewijaniem nie pomagają).
Ktoś pisał, że to przypadłość tunerów opartych na Mstarze.
Pytanie: czy tunery na Ali nie mają tego problemu? Rzecz jest z rożnych powodów dla mnie ważna; obróbka nagranych plików np. TS Doktorem średnio mnie bawi.
Gdyby z Ali było to samo zostaję oczywiście przy Wiwie :-))

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 10 września 2012, o 08:30

@GUTEK@ pisze: bogdanzieba funkcja recall jest tylko w modyfikowanych softach i u mnie działa poprawnie.
Czyli w sofcie fabrycznym z lipca 2012 r. ta funkcja nie działa?

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy » 10 września 2012, o 08:47

Tak funkcja jest tylko w softach modyfikowanych przez Gutka i w jego lipcowym sofcie też jest

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 10 września 2012, o 08:48

Który przycisk na pilocie do tego służy?

adalbert62
Posty: 3
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 23:20
Odbiornik: WIWA HD90

WIWA a TV

Post autor: adalbert62 » 10 września 2012, o 08:50

Zaobserwowałem u ojca, któremu zakupiłem WIWĘ HD-90 dziwny objaw na MUX-2 (Kraków, centrum miasta, instalacja zbiorcza). Mianowicie w jednym pokoju ma TV CRT i WIWĘ, MUX-2 odbiera bez żadnych zakłóceń. W drugim pokoju ma nowy TV Samsung z wbudowanym DVB-t. Na MUX-2 obraz często pikseluje, czasem w ogóle nie da się oglądać. Czy może być aż taka różnica w czułości głowicy, czy coś kombinują z nadajnikiem, czy może coś jest nie tak z Samsungiem?? Dodam, że inne MUXY, teoretycznie o słabszej mocy odbierają bez żadnych zakłóceń. Przyznam, że trochę zgłupiałem :-)

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba » 10 września 2012, o 09:06

Nie przejmuj się tym, też to przerabiałem. Mam 2 TV (Samsung i Sony) i STB WIWA HD-90, na tej samej antence w TV nie było żadnego odbioru a w HD-90 wszystko śmigało. Głowica HD-90 jest czulsza niż w TV.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy » 10 września 2012, o 09:16

bogdanzieba pisze:Który przycisk na pilocie do tego służy?
"list"

ankros41
Posty: 47
Rejestracja: 26 lutego 2011, o 13:41
Odbiornik: Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Siatka z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/Kisielice

Re: WIWA HD-90

Post autor: ankros41 » 10 września 2012, o 16:28

m@rtops pisze:do "przedłużenia" sygnału z anteny - np podłączając to wyjście z wejściem antenowym tv możesz oglądać kanały analogowe telewizji nie włączając dekodera - np gdy nie odbierasz wszystkich mux-ów

Czyli po wyłączeniu sygnału analogowego będzie bezużyteczne ?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 10 września 2012, o 16:39

możesz puścić sygnał do drugiego dekodera lub tv z mpeg (np.jeśli używasz dekodera do nagrywania aby oglądać wszystkie kanały w tv) ;)

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mutango » 10 września 2012, o 16:44

Nie będzie bezużyteczne.
Ja już dawno nie korzystam z tv analogowej, a nadal potrzebuję RF Loop.
Telewizor cyfrowy + tuner cyfrowy, stanowią razem urządzenie typu "twin tuner" i oba gniazdka RF (zarówno w TV jak i w tunerze) powinny mieć połączenie z instalacją antenową.
Na przykład nagrywasz program z jednego muxa, i w tym samym czasie oglądasz program z innego mux-a. Czyli nagrywasz za pomocą zewnętrznego tunera, a oglądasz za pomocą tunera wbudowanego w TV.

edit/
Czyli będzie bezużyteczne ze starym analogowym telewizorem. Natomiast po zakupie nowego telewizora, nadal będzie użyteczne.

ankros41
Posty: 47
Rejestracja: 26 lutego 2011, o 13:41
Odbiornik: Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Siatka z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/Kisielice

Re: WIWA HD-90

Post autor: ankros41 » 10 września 2012, o 16:49

Mogę podłączyć tv(ma dekoder mpeg4- czyli tuner dvb-t) i programy przerzucam pilotem od tv ?
Dokładnie tak jak piszesz tuner ma służyć w 100% do nagrywania.

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mutango » 10 września 2012, o 17:03

Tak. Czyli Wiwa jest teraz u Ciebie odpowiednikiem dawnego układu TV+Nagrywarka (DVD lub VHS).
Antenę podłączasz do RF tunera, a przedłużacz RF Loop łączysz do gniazda antenowego RF telewizora. Ponadto łączysz tuner z telewizorem poprzez kabel HDMI (Euro/Scart już nie jest potrzebny).
Pilotem od telewizora wybierasz źródło sygnału, które aktualnie oglądasz:
HDMI - sygnał z zewnętrzengo tunera
TV - sygnał z wewnętrznego tunera

ankros41
Posty: 47
Rejestracja: 26 lutego 2011, o 13:41
Odbiornik: Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Siatka z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/Kisielice

Re: WIWA HD-90

Post autor: ankros41 » 10 września 2012, o 17:05

Dzięki!!!!!

Odpowiedz