WIWA HD-90

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

Ząbki w logo, to może być objaw ustawienia NTSC - mówię objaw, bo NTSC generalnie nie jest kompatybilne z sygnałem odbieranym w Polsce z tego wynika błąd synchronizacji linii(poszarpane loga), może być też jakiś filtr w TV (DNR albo filtr MPEG), który dobrze działa w analogu a w cyfrze powoduje zniekształcenia.

MaRxK
Posty: 2
Rejestracja: 10 listopada 2012, o 22:41
Odbiornik: Wiwa hd-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: MaRxK »

Mutango pisze:
m@rtops pisze: może tv HD ready a ty masz ustawioną rozdzielczość 1080p :?
Tyle że słowo "ready" w "hd ready" polega na tym że telewizor powinien dowolny sygnał HD widzieć, rozpoznać i być w stanie go obrobić i zdownscalować do własnej rozdzielczości np 768
No ale masz rację. Trzeba Wiwę poprzełączać na inne rozdzielczości i sprawdzić czy TV przypadkiem nie załapie na innej ;)
Niestety przełączanie rozdzielczości i formatu obrazu nic nie daje.
Podłączałem już do wszystkich złącz HDMI w telewizorze i nic się nie dzieje, tak jakby złącze HDMI w tunerze było uszkodzone.

czy ktoś się z podobnym problemem spotkał ?

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mutango »

Więc chyba coś jednak będzie z łączem hdmi. Ale czy to jest wyjście w tunerze, to Ci nikt na odległość gwarancji nie da, bo równie dobrze może być coś nie tak z telewizorem, albo z samym kablem HDMI. Po prostu musiałbyś się upewnić np przez podłączenie tunera do innego TV przez inny kabel hdmi (może u jakiegoś znajomego, albo w sklepie, w którym kupowałeś tuner?)

quartz
Posty: 121
Rejestracja: 31 stycznia 2012, o 18:39
Odbiornik: HD-50
Instalacja antenowa: Siatka ale będzie kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn Pieczewo

Re: WIWA HD-90

Post autor: quartz »

Podłącz przez SCART, pewnie jakiś kabel w domu masz.
EDIT. Sorry, już się pogubiłem w tym wątku. :D To nie do Ciebie miało być.
Wybierasz w TV źródło? Mój ten dodatkowy T200 HD całkowicie ignoruje sygnał z Wiwy, muszę mu pilotem wskazać z czego ma odbierać. :D Komputer też raczy mieć gdzieś, sam się nie przełączy na sygnał z HDMI.

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mirek71 »

mam pytanko: chcę do ww tunera dokupić antenę wiwy an 200 zasilaną z tunera 5v (albo inną podobną)
i czy mogę przez przelotkę antenową w tunerze puścić sygnał dalej na drugi tv (który ma dvbt) i czy ten sygnał też będzie szedł z tunera dalej wzmocniony na 2 tv ???
i czy jak tuner będzie wyłączony (z świecącą czerwoną diodą ) to na 2 tv będę mógł oglądać NTC tj będzie działało zasilanie anteny?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Tuner wyłącza zasilanie anteny gdy jest w standby, więc nie odbierzesz nic na drugim telewizorze dopuki nie właczysz tunera.

Możesz kupić antenę AN220 z dodatkowym zasilaczem.

xernes
Posty: 5
Rejestracja: 9 sierpnia 2012, o 13:57
Odbiornik: Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 DVB-T

Re: WIWA HD-90

Post autor: xernes »

Mam pytanie odnośnie znikających napisów w HD-90 przy odtwarzaniu filmów avi i nie tylko.
@GUTEK@ sugerował, że jest to błąd napisów. Wydaje mi się to mało prawdopodobne.
Zdarza mi się to dosyć często. Przeglądałem kilka plików z tekstami zarówno txt jak i srt - wyglądają one "zdrowo" Mimo wszystko po pewnym czasie znikają (zawsze w tym samym momencie)
Jeżeli jest taka potrzeba to wkleję tutaj sekwencje napisów, przy których następuje zanik. Mam nadzieję, że problem jest rozwiązany?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

xernes pisze: Mam nadzieję, że problem jest rozwiązany?
Tak, wystarczy poczytać kilka stron wcześniej.

xernes
Posty: 5
Rejestracja: 9 sierpnia 2012, o 13:57
Odbiornik: Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 DVB-T

Re: WIWA HD-90

Post autor: xernes »

Dlatego proponowałbym, żeby stworzyć jakiś FAQ do Wiwy Hd-90, bo 200 stron tematu o wszystkim to trochę dużo, żeby znaleźć coś konkretnego. Albo stworzyć jakieś tematy zawierające w tytule problem. Ułatwiłoby to zdecydowanie wyszukiwanie informacji.

Faktycznie problem rozwiązany
Cytat z @GUTEK

Kod: Zaznacz cały

Jeśli używasz napiprojekt zmień w ustawieniach aby pobierał napisy w ANSI.
Lub zmienić kodowanie tekstu na ANSI

A nie można tego zgłosić do supportu WIWY?
Jestem jak najbardziej za. Kiedy zaczynasz?
Odpowiadam w tym poście, żeby nie robić jeszcze większego śmietnika.
Nie mam uprawnień do moderowania forum. Szanuję Twoją pracę, bo jesteś osobą najbardziej kompetentną, jeżeli to Ciebie uraziło to przepraszam. Chętnie pomogę gdy pojawi się taka okazja.
Ostatnio zmieniony 13 listopada 2012, o 22:11 przez xernes, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Jestem jak najbardziej za. Kiedy zaczynasz?

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mutango »

xernes pisze: A nie można tego zgłosić do supportu WIWY?
Sądzę że można -> http://www.wiwa.info.pl/kontak.html

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

xernes nie uraziło, ale wszyscy czekają na gotowe. Niech każdy z was -którzy chcą to FAQ- opisze 1-2 zagadnienia i będziecie mieli.
Ja nie mam czasu ani ochoty wszystko opisywać.

aro84
Posty: 41
Rejestracja: 7 września 2011, o 21:23
Odbiornik: WIWA HD-90,
Cabletech URZ0085
Instalacja antenowa: Double Biquad - samoróbka,
umieszczony za oknem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: WIWA HD-90

Post autor: aro84 »

Wiwa nie odtwarza mi dzwięku z plików avi, w których audio jest skompresowane za pomocą AC3 DVM (sprawdzane za pomocą AVIcodec).

Wersja softu: 120713.491511.1

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Jakie ID codeca?

filutek1999
Posty: 25
Rejestracja: 12 października 2012, o 14:57
Odbiornik: WIWA HD 90
Instalacja antenowa: AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin

Re: WIWA HD-90

Post autor: filutek1999 »

Czy w Wiwie90, można jakoś zrobić by napisy do filmów były na czarnym tle a nie szarym?

orion
Posty: 26
Rejestracja: 19 listopada 2012, o 14:40
Odbiornik: ORION TV32PLT906
Ferguson ariva 120 cambo
Wiwa HD 50 New
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Azart/ Mux1 k 60/
Mux2 k 61
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zakopane/Gubałowka

Re: WIWA HD-90

Post autor: orion »

Hej , mam pytanko ile zajmie pamięci na pendrive godzinne nagranie z tv ???

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Jakieś 1.5-2 GB. Dla HD 3.5 GB.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

filutek1999 pisze:Czy w Wiwie90, można jakoś zrobić by napisy do filmów były na czarnym tle a nie szarym?
Nie ma właśnie możliwości wyboru czarnego tła. A szkoda byłoby najlepsze.

filutek1999
Posty: 25
Rejestracja: 12 października 2012, o 14:57
Odbiornik: WIWA HD 90
Instalacja antenowa: AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin

Re: WIWA HD-90

Post autor: filutek1999 »

@GUTEK@ pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
A nie dałoby rady zmodyfikować soft by kolor tła był czarny?

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1287
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: WIWA HD-90

Post autor: seba133 »

Mam problem z tunerem. Kupiłem nowego pendriva i jak go włożę do Wiwy wszystko się zacina i muszę wyciągać wtyczkę z gniazdka. Na innym pendrive wszystko działa normalnie.

Odpowiedz