WIWA HD-90

beldin2
Posty: 6
Rejestracja: 29 listopada 2012, o 09:32
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica

Re: WIWA HD-90

Post autor: beldin2 » 29 listopada 2012, o 09:38

Wiwa mi burczy. Jest to ciągłe ciche acz irytujące brzęczenie słyszalne lepiej podczas gdy odgłosy normalnie wydobywające się z telewizora są mniej głośne. Problem powtarza się na dwóch odbiornikach telewizyjnych (różnych marek) trzech dekoderach wiwa hd-90 i trzech kablach.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy » 29 listopada 2012, o 10:12

Kupiłem ostatnio trzecią sztukę hd90 i nie wiem czy bylo to poruszane, ale ma odświeżony pilot, z trochę lepszych materiałów i inny rozstaw przycisków, które w moim już szwankują i ma nowszy soft z 08/12

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-90

Post autor: #BEAVER# » 29 listopada 2012, o 14:40

Jak możesz, to cyknij fotkę tego pilota.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy » 29 listopada 2012, o 17:43

Jutro zrobię zdjęcie bo nie mam tej wiwy u siebie, to wrzucę

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 29 listopada 2012, o 18:14

Oprogramowanie do Wiwa HD90 / HD90NEW! / HD90MC

Wersja z 23-08-2012.

Link: http://www66.zippyshare.com/v/62554803/file.html

Oprogramowanie zgrane z tunera.

Maniek99
Posty: 569
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-90

Post autor: Maniek99 » 29 listopada 2012, o 18:32

Jaki numer ma ten soft?

rodman
Posty: 5
Rejestracja: 2 listopada 2012, o 17:24
Odbiornik: WIWA HD 90
Instalacja antenowa: Stara antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka

Re: WIWA HD-90

Post autor: rodman » 29 listopada 2012, o 18:45

rodman pisze:Witam:) Mam problem z odbiorem telewizji DVBT z tunera WIWA HD90, problem polega na tym, że po włączeniu u siebie tunera odbieram normalnie kanały (MUX 1 & MUX 2), a po paru minutach ginie całkowcie sygnał, wyłączę tuner na parę minut i gdy włączę go ponownie, ponownie odbieram kanały, gdzie po paru minutach ponownie pojawia się komunikat "brak sygnału" i tak w kółko...sprawdzałem swój tuner u znajomego, który również posiada ten sam model(kolega na swoim odbiera wszystkie kanały bez żadnych problemów), ja po podłączeniu swojego tunera u kolegi, problem pojawia się ten sam, odbieram kanały przez parę minut i pojawia się komunikat "brak sygnału"...
Czy to jest może kwestia oprogramowania a może coś jest nie tak z głowicą? Naprawdę nie mam pojęcia co jest grane :(
Wielkie Dzięki za jakąkolwiek pomoc:)
Tak dla przypomnienia :) Oddałem tuner do serwisu, po ok.2 tygodni przysłali i wszystko śmiga jak należy, napisali na karcie, że była "wymiana pakietu"...

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 29 listopada 2012, o 18:49

Maniek99 pisze:Jaki numer ma ten soft?
120823.491511.1

bartseb
Posty: 21
Rejestracja: 25 listopada 2011, o 08:40
Odbiornik: WIWA HD90 -old
Instalacja antenowa: kablówka

Re: WIWA HD-90

Post autor: bartseb » 29 listopada 2012, o 19:49

Jakieś zmiany względem softu z lipca ?

Awatar użytkownika
plasturion
Posty: 15
Rejestracja: 26 maja 2012, o 10:43
Odbiornik: Wiwa HD-90 NEW!
soft: 120823.491511.1
Instalacja antenowa: siatkowa z LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża / Żurawina / Śnieżne Kotły

Re: WIWA HD-90

Post autor: plasturion » 29 listopada 2012, o 20:02

@GUTEK@ pisze:Oprogramowanie do Wiwa HD90 / HD90NEW! / HD90MC

Wersja z 23-08-2012.

Link: http://www66.zippyshare.com/v/62554803/file.html

Oprogramowanie zgrane z tunera.
Przy próbie aktualizacji na Wiwie HD90 wyświetla się błąd CRC.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 29 listopada 2012, o 20:16

Ściągnąłem, rozpakowałem, nagrałem na pendrive, poszła aktualizacja bez problemów.

Awatar użytkownika
plasturion
Posty: 15
Rejestracja: 26 maja 2012, o 10:43
Odbiornik: Wiwa HD-90 NEW!
soft: 120823.491511.1
Instalacja antenowa: siatkowa z LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża / Żurawina / Śnieżne Kotły

Re: WIWA HD-90

Post autor: plasturion » 29 listopada 2012, o 20:31

@GUTEK@ pisze:Ściągnąłem, rozpakowałem, nagrałem na pendrive, poszła aktualizacja bez problemów.
OK, rozpakowałem raz jeszcze to samo, wrzuciłem na usb i tym razem się udało. Co prawda zmieniłem nazwe pliku na krótszą ale to raczej nie miało wpływu. :0 ;]

Widzę że nowy sposób zapisu nr kanału na wyświetlazczu lcd. Już nie C00x tylko Cx.
No nie wiem czy to jest bardziej czytelne.

Być może jest to subiektywne odczucie, dlatego chciałbym aby ktoś mógł potwierdzić. Po aktualizacji wystarczy zmienić proporcje obrazu, albo rozdzielczość. (za pierwszym razem powinno się przełączyć, dlatego proszę dokładnie zwrócić uwagę na jakość obrazu przed naciśnięciem czegokolwiek). Odniosłem wrażenie jakby poprawiła się trochę jakość obrazu wyjścia przez scart (w końcu przywoita jasność gamma i kolorystyka). Ale może to mi się tylko zdawało, dlatego fajnie jeśli ktoś mógłby to potwierdzić / zaprzeczyć.
beldin2 pisze:Wiwa mi burczy. Jest to ciągłe ciche acz irytujące brzęczenie słyszalne lepiej podczas gdy odgłosy normalnie wydobywające się z telewizora są mniej głośne. Problem powtarza się na dwóch odbiornikach telewizyjnych (różnych marek) trzech dekoderach wiwa hd-90 i trzech kablach.
Też to zauwayżyłem, według sprzedawcy jest to przetwornica. Brzęczy jakby ktoś uwięził świerszcza, ale dla mnie jest to słyszalne z niewielkiej odległości.

qqq
Posty: 6
Rejestracja: 4 września 2012, o 12:38
Odbiornik: VIVA HD 90

Re: WIWA HD-90

Post autor: qqq » 29 listopada 2012, o 23:13

Dlaczego to głupia WIWA HD 90 ma takie problemy z USB? Podlączam przenosny dysk 320gb i nagle zamiast filmow/muzyki na tym dysku wyswietla sie mi jedynie jakis folder C. Nic innego nie ma. Za chwile podlaczam pendriva - wszystko jest jak nalezy. Juz nie raz tak mialem z dyskiem przenosnym przy tej WIWIE HD 90, że zgralem sobie z pc na niego jakis film, nastepnie podlaczam do WIWY a ta w ogole tego filmu nie widzi. O co kaman? Musze leciec na pc i zgrywac jeszcze raz, kombinowac, podlaczac dysk do WIWY 10 razy aby w koncu to glupie urzadzenie wylapalo wszystko z dysku. Po prostu szlag czlwieka trafia jak chce sobie wieczorem spokonie obejrzec film po ciezkim tygodniu a ta cholerna WIWA nie potrafi normalnie odczywać pliku ...

Bowler
Posty: 6
Rejestracja: 29 listopada 2012, o 13:25
Odbiornik: WIWA HD-95 MEMO
Instalacja antenowa: Opticum AX-900

Re: WIWA HD-90

Post autor: Bowler » 30 listopada 2012, o 00:24

Witam,
chciałem tylko w kwestii potwierdzenia.
Mam tunerek HD-95 MEMO. Stwierdzenie "DTS - przez zewnętrzny dekoder" zamyka sprawę
odtworzenia .mkv z DTS'em?? czyli są dwa wyjścia: dokupić sprzętowy dekoder lub przerobić ścieżkę na np. AC3??
aha. jest szansa, że kiedyś obsługa będzie po aktualizacji czy po prostu sprzętowo nie ma takiej opcji na amen??

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 30 listopada 2012, o 07:03

qqq http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=149500#p149500

Bowler Licencja jest zbyt droga i nie opłaca się to. Może w przyszłości uda się to w sofcie odblokować.

beldin2
Posty: 6
Rejestracja: 29 listopada 2012, o 09:32
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica

Re: WIWA HD-90

Post autor: beldin2 » 30 listopada 2012, o 09:54

A jest jakieś rozwiązanie problemu buczenia?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki » 30 listopada 2012, o 10:07

Widzę że nowy sposób zapisu nr kanału na wyświetlazczu lcd. Już nie C00x tylko Cx.
No nie wiem czy to jest bardziej czytelne.
Czy oznacza to w przypadku posiadania do 99 kanałów braku wpisywania trzeciej cyfry, bądź braku konieczności oczekiwania na przełączenie po wpisaniu dwóch cyfr?
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2012, o 10:20 przez Anduraki, łącznie zmieniany 1 raz.

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak » 30 listopada 2012, o 10:15

Gutek jak ten nowy soft się sprawuje i zmiany jakieś większe są? Jak jest ok to dzisiaj walnę upgrade.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 30 listopada 2012, o 10:39

beldin2 podejrzewam że coś Ci sieje zakłócenia. Albo po sieci energetycznej, albo instalacji antenowej jeśli to jakaś zbiorcza.

DVBManiak działa stabilnie, ale po za zmianą na wyświetlaczu nic więcej nie zauważyłem.

Awatar użytkownika
plasturion
Posty: 15
Rejestracja: 26 maja 2012, o 10:43
Odbiornik: Wiwa HD-90 NEW!
soft: 120823.491511.1
Instalacja antenowa: siatkowa z LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża / Żurawina / Śnieżne Kotły

Re: WIWA HD-90

Post autor: plasturion » 30 listopada 2012, o 15:53

Anduraki pisze:Czy oznacza to w przypadku posiadania do 99 kanałów braku wpisywania trzeciej cyfry, bądź braku konieczności oczekiwania na przełączenie po wpisaniu dwóch cyfr?
Raczej bez zmian i tak samo długo się czeka na przełączenie wpisując cyfry.
'C' jest jak dawniej zawsze na pierwszej pozycji, a za nią nr kanału bez zer wiodących.
Co do jakości obrazu to jednak mi sie wydawało. Jeżeli ustawimy przeźroczystość OSD i po tym zmienimy rozdzielczość np z 578 na 720, to przeźroczystość chwilowo się wyłącza póki nie wyjdziemy z menu. Taki bały bug, który być może ciągnie się od jakiegoś czasu. Kto wie, może brak zer wiodących to też mały błąd.

Odpowiedz