WIWA HD-90

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops »

@GUTEK@ pisze:spróbuj zmiany kabla na inny oraz ustaw właściwą rozdzielczość
raczej obstawiam rozdzielczość - nie wszystkie HD ready potrafią "przyjąć" 1080p
myślę że ustawienie przy podłączeniu przez "scart" 720p rozwiąże problem ;)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops »

@GUTEK@ pisze:Film/Muzykę/Zdjęcia możesz wykasować jeśli masz w katalogu. Wtedy wchodzisz w PVR i kasujesz katalog.
mały OT
nie zwróciłem uwagi że wiwa nie ma możliwości kasowania pojedynczych plików - w t65 można usunąć plik lub zmienić jego nazwę - szczerze to mnie to zaskoczyło :oops:

filutek1999
Posty: 25
Rejestracja: 12 października 2012, o 14:57
Odbiornik: WIWA HD 90
Instalacja antenowa: AX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin

Re: WIWA HD-90

Post autor: filutek1999 »

Skoro jest nowy soft do wiwy90, to czemu go nie ma na ich stronie www, tylko gdzieś zamieszczanych na serwisach typu dropbox, dla mnie taki soft nie jest oryginalny bo nie wiadomo czy to rzeczywiście jest od nich czy może ktoś go modyfikował i udaje że wyszedł kolejny nowy i świeży.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

No to go nie wgrywaj, proste.

bart102
Posty: 3
Rejestracja: 9 grudnia 2012, o 15:49

Re: WIWA HD-90

Post autor: bart102 »

Zresetowałem ustawienia tunera przy podłączonym kablu EURO. Podłączyłem później na HDMI i działa. Dzięki za pomoc

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mirek71 »

witam i proszę o pomoc - (tj dzwonili do mnie rodzice, którym z uwagi na odległość mogę pomóc tylko telefonicznie)
wg ich relacji wiwa na wszystkich kanałach wyświetla obraz, na którym i tu cytuję "widać 3 nutki w kol czerownym zielonym i żółtym a w środku rysunek tunera i anteny " podejrzewam że coś nacisneli omyłkowo (może jest to komunikat że urządzenie coś wyszukuje ... lub może zima dała się we znaki bo od wczoraj spadł u nich duży śnieg :idea:
proszę o poradę jak im pomóc tj - będę do nich dzwonił więc prosze o info co mają po kolei wciskać aby wrócił obraz NTC

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Przełączyli na radio - ten mały przycisk obok przycisku Power. Widocznie są w zasięgu jakiegoś zagranicznego MUXu lub odbierają jakąś kablówkę w której są kanały radiowe. Inaczej tuner by się nie przełączył - wyświetlił by komunikat brak stacji radiowych.

Obrazek

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 161
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: WIWA HD-90

Post autor: kris_s8 »

Nie wiem czy w całej Polsce, w Media Ekspercie od czwartku za 109 złociszy.

logosborman
Posty: 19
Rejestracja: 20 lipca 2011, o 14:03

Re: WIWA HD-90

Post autor: logosborman »

odnośnie czułości pilota to po rozkręceniu obudowy należy lekko przygiąć czujnik ir
w stronę przedniego panelu - działa cuda z celowaniem pilota

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

logosborman pisze:działa cuda z celowaniem pilota
I z gwarancją.

paterb
Posty: 54
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-90

Post autor: paterb »

@ kris_s8 sprawdzałem na stronie i aktualna cena 134 zeta ale w Warszawie niema tego sklepu, zaś w Electroworld na dzień dzisiejszy 109 zeta...

logosborman
Posty: 19
Rejestracja: 20 lipca 2011, o 14:03

Re: WIWA HD-90

Post autor: logosborman »

nie widzę plomby !!!!!!!!!!!! i nic sie nie urwało a działa jak szatan - wystarczy na stojąco
obsługiwać pilotem , tak wpadłem na ten cud

-- połączono

Aha mam najstarsza wiwe i celowanie pilotem to był koszmar jak ścieżka podchodzenia na lotnisku a teraz cud i gwarancja jest !!!!!! mr gutek z całym szacunkiem dla guru tego forum
bez którego cennych rad dalej ustawiałbym listę programów co parę dni i nie tylko.
Pozdrawiam i czołem biję

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mirek71 »

ja również przyłaczam się do podziękowań dla kol Gutka szczególnie za ostatnią pomoc pozbycia się nutek w tunerze moich rodziców :lol:
i jeszcze mam jedno pytanko (wspominał o tym kol logosborman): co zrobić aby wiwa po każdej zmianie w nadajnikach nie zmieniała listy kanałów - u rodziców to dochodzą jeszcze muxy niemieckie które ustawiają się im na pierwszych miejscach (niemcy nadają na kanale 32 i 33 ) ... jest na to jakiś sposób - będę u nich na święta to bym im poustawiał
pozdrawiam mirek
ps. rodzice mają soft z 14.12.2011r. - jak mogę wgrać im najnowszy soft (proszę o info jaką mam zachować kolejność) - nie ma u nich neta więc aktualizacje muszę zabrać z sobą na pena (czy można na jednego pena wgrać kilka aktualizacji czy raczej osobno tj 1 soft- 1 pen ?)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops »

Mirek71 pisze: nie zmieniała listy kanałów
przede wszystkim należy wyłączyć funkcję "LCN" następnie ułożyć kanały "po swojemu" (kod edycji "000000") i powinien być spokój ;)
Mirek71 pisze: info jaką mam zachować kolejność
tu już muszą się wypowiedzieć koledzy - ja miałem nowszy soft a po serwisie wgrali mi z lipca :D
Mirek71 pisze:czy można na jednego pena wgrać kilka aktualizacji
nie - przy aktualizacji należy mieć pena sformatowanego w FAT 32 a na nim tylko plik z danym softem :oops:

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Mirek71 pisze:ps. rodzice mają soft z 14.12.2011r. - jak mogę wgrać im najnowszy soft (proszę o info jaką mam zachować kolejność) - nie ma u nich neta więc aktualizacje muszę zabrać z sobą na pena (czy można na jednego pena wgrać kilka aktualizacji czy raczej osobno tj 1 soft- 1 pen ?)
Wgraj najnowszy soft z sierpnia. Działa w nim już w nim między innymi poprawnie LCN, więc polskie kanały posortują Ci się poprawnie. Oczywiście zawsze możesz wyłączyć w menu LCN i ręcznie posortować po swojemu.
Jeśli tych niemieckich kanałów nie oglądasz proponuje zamiast automatycznego skanowania wybrać ręczne i przeskanować tylko te kanały na których masz nasze MUXy.


W tunerze jest dość stary soft, więc może być problem z wgraniem bezpośrednio najnowszego. Ewentualnie mogę podesłać najnowszy soft z przerobionym nagłówkiem, który powinien się wgrać bez problemów.
Na pendrivie mozesz mieć kilka plików z aktualizacją. Ważne jest jednak aby był on sformatowany na FAT32.
Jeśli nagrasz kilka plików, najlepiej żeby miały one krótkie nazwy typu: HD90_lipiec.bin bo czasem tuner potrafi nie wyświetlić na liście któregoś z plików.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2126
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: Krosnoludek »

kris_s8 pisze:Nie wiem czy w całej Polsce, w Media Ekspercie od czwartku za 109 złociszy.
Byłem dziś, i w tej samej promocyjnej cenie dostępny jest również model HD-95 tak samo jak i HD-90.
Ja czekam na HD-90 MEMO, którego brak na dzień dzisiejszy w tym sklepie, no ale do marca mam jeszcze czas :D .

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy »

Mój pilot od 90tki zaczął odmawiać posłuszeństwa i kupiłem Harmony 300i, teraz dopiero widzę jaka jest różnica w obsłudze, jak by wiwa nowe życie dostała. Zdecydowanie nie trzeba tak celowac, chodź od ścian też się nie odbija, ale ogólnie rewelacja ;)

logosborman
Posty: 19
Rejestracja: 20 lipca 2011, o 14:03

Re: WIWA HD-90

Post autor: logosborman »

rozkręć obudowe i przygnij lekko diodę ir do przedniej obudowy - zmień kąt pochylenia - działa jak logitech ------bez wierceń w szybce ,wyciągania diody itp.

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA HD-90

Post autor: Ceberebek »

logosborman pisze:odnośnie czułości pilota to po rozkręceniu obudowy należy lekko przygiąć czujnik ir
w stronę przedniego panelu - działa cuda z celowaniem pilota
Potwierdzam-zdecydownie poprawilo zasięg i czułość,ale niestety na gwarancji mi już pilota nie przyjmą :( (zatrzaski częściowo się połamały) - tak więc "operacja" dla odważnych...i trzeba czekac na pilota "Memo" w sprzedazy

eRd
Posty: 22
Rejestracja: 23 sierpnia 2012, o 17:42
Odbiornik: LG M2762D
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit, AWS-142ST.
I piętro i sygnał z odbicia(kilkukrotnego)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce / Św. Krzyż

Re: WIWA HD-90

Post autor: eRd »

Albo mi się wydaje albo się nie zrozumieliście.
Logosborman chyba miał na myśli aby odbiornik IR w tunerze dogiąć do szybki, a nie rozbierać pilota 8-)

Odpowiedz