WIWA HD-90

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 22 grudnia 2012, o 21:30

yuppypl pisze:O co Ci chodzi? Po cholerę miałbym kłamać?
tak mi się napisało :( - bo dzielenie nagrania po 512mb to typowy objaw zapisu na nośniku sformatowanym w FAT32
spoko ;)

Maniek99
Posty: 580
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-90

Post autor: Maniek99 » 22 grudnia 2012, o 22:05

Wiwa dzieli co 512, a nie co ~4000MB?
Nie mam odpowiedniego nośnika żeby sprawdzić, jak jest u mnie :roll:

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 224
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA HD-90

Post autor: Bogoes » 22 grudnia 2012, o 22:25

w facie dzieli co 511MB, ale w menu Wiwy plik jest widziany jako jedna całość i jest w całości odtwarzany (drobna niewygoda jest tylko z odtwarzaniem na kompie)... natomiast w ntsfie plik nie jest dzielony, przynajmniej ja nagrywałem po ok. 10GB i zawsze nagranie było w jednym kawałku... :D

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki » 23 grudnia 2012, o 12:28

Mutango pisze:Ba! Jeśli nie ma otworów wentylacyjnych i jednocześnie obudowa pozostaje zimna, to jeszcze gorzej! Oznacza, że jest zbyt duża izolacja termiczna, ciepło kumuluje się wewnątrz, i nie następuje wymiana cieplna z otoczeniem. W takim przypadku, awaria elektroniki jest tylko kwestią czasu. Przegrzewanie, to najgorszy wróg dla elektroniki. Jeśli urządzenie elektroniczne jest szczelne, bez wentylacji, to w takim przypadku sama obudowa powinna stanowić rodzaj radiatora, czyli powinna choć trochę się nagrzewać. To jest sygnał, że ciepło jest odprowadzane, czyli następuje wymiana cieplna z otoczeniem.. Oczywiście zdarzają się urządzenia, które zbytnio nie potrzebują wymiany cieplnej, ale to nie dotyczy tunerów, tylko urządzeń znacznie mniejszej mocy typu zegarek.
ma otwory po bokach jak już, a to że się nie grzeje to chyba dobrze.
Ba! Jeśli nie ma otworów wentylacyjnych i jednocześnie obudowa pozostaje zimna, to jeszcze gorzej! Oznacza, że jest zbyt duża izolacja termiczna
Nie oznacza, ale jak już może to oznaczać, ale równie dobrze może to oznaczać też użycie lepszej jakości elektroniki która nie wytwarza tyle ciepła - patrz procesory technologia zmniejszania wielkości układu. Nowsze wydzielają znacznie mniej energii cieplnej niż te z przed 12 lat. Kto pamięta jeszcze stare athlony xp albo durony to pewnie skojarzy jak w spoczynku miały 57 stopni a w stresie dochodziły do 70 na stockowym coolerze. A te nowe i7 w stresie 50 stopni nie przekraczają.

Nadal uważam, że fergusony są zrobione z lepszej jakości materiałów - ktoś mi powie, że jestem rzecznikiem fergusona - nigdy w życiu zwłaszcza, że mam wiwę w domu. Ferdka oddałem Ciotce po wymianie telewizora, a Wiwę zakupiłem rodzicom do pokoju wcześniej.

Obiektywnie więc stwierdzam, że ferdki są lepsze pod względem wykonania, w sofcie trochę jest gorzej w niektórych kwestiach.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 23 grudnia 2012, o 12:30

chyba coś było zmienione w wiwie co do tego dzielenia - ale nie pamiętam dokładnie - zwiększono chyba pojemność pojedynczego pliku :?
pierwsze HD90 i t65 dzieliły po 512mb ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 23 grudnia 2012, o 12:35

No teraz to żeś palnął z tymi procesorami. Przecież Wiwa i Ferguson to ten sam procek! Identyczny! Jak byś je przelutował to by działały. Pamięć i flash też. Więc te elementy w każdym z tunerów będą grzały się identycznie! Co najwyżej może być innej konstrukcji zasilacz, który wydaje mniej ciepła, ale Wiwa też wcale w miejscu zasilacza się nie grzeje.

A patrząc na zdjęcie płyty z ferdka które krążyło tu na forum, to ta "blaszka" na procesorze będzie prawdopodobnie odprowadzać znacznie mniej ciepła niż radiator w Wiwie. Więc to może być między innymi przyczyna, tego że obudowa Wiwy bardziej się grzeje.


m@rtops zawsze te tunery przy FAT32 dzieliły przy <512MB, więc Windows pokazywał 511MB.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops » 23 grudnia 2012, o 12:42

@GUTEK@ pisze:to może być między innymi przyczyna, tego że obudowa Wiwy bardziej się grzeje.
myślę że nie bez znaczenia jest również wielkość samej obudowy - t65 jest 5cm szerszy :D
Ostatnio zmieniony 23 grudnia 2012, o 18:40 przez m@rtops, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki » 23 grudnia 2012, o 12:47

@GUTEK@ pisze:No teraz to żeś palnął z tymi procesorami. Przecież Wiwa i Ferguson to ten sam procek! Identyczny! Jak byś je przelutował to by działały. Pamięć i flash też. Więc te elementy w każdym z tunerów będą grzały się identycznie! Co najwyżej może być innej konstrukcji zasilacz, który wydaje mniej ciepła, ale Wiwa też wcale w miejscu zasilacza się nie grzeje.

A patrząc na zdjęcie płyty z ferdka które krążyło tu na forum, to ta "blaszka" na procesorze będzie prawdopodobnie odprowadzać znacznie mniej ciepła niż radiator w Wiwie. Więc to może być między innymi przyczyna, tego że obudowa Wiwy bardziej się grzeje.


m@rtops zawsze te tunery przy FAT32 dzieliły przy <512MB, więc Windows pokazywał 511MB.
powiedziałem o elektronice ogólnie, a za przykład grzejących sie komponentów przytoczyłem procesory.

Nie napisałem, że mają różne procesory, ale to co znajduje się na płytce poza procesorem, kondensatory i inne przewodzące prąd komponenty elektroniczne mogą być zupełnie inne.

Znowu w przypadku komputerów jak dotkniesz radiatora podczas włączonego kompa i jest on chłodny to jest OK, ale jak jest gorący to coś jest nie tak. Jak już mamy dyskutować na argumenty, że to co sie grzeje jest lepsze od tego co sie nie grzeje.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 23 grudnia 2012, o 17:38

No nie mów mi, że Ci kondensatory wydzielą tyle ciepła by całą obudowę nagrzać. Po za tym jakie niby mają być lepsze w jednym tunerze niż w drugim? Czy ferdek stosuje polimerowe?

A w przypadku komputerów (współczesnych) to ja bym powiedział, że włąsnie jak jest chłodny radiator to jest coś nie tak (oczywiście w przypadku pasywnych chłodzeń). Obecnie układy cholernie sie grzeją.

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mutango » 24 grudnia 2012, o 01:06

Anduraki pisze:Jak już mamy dyskutować na argumenty, że to co sie grzeje jest lepsze od tego co sie nie grzeje.
Nie chodzi o to żeby się nie grzało, tylko żeby się nie przegrzało. Tzn utrzymało temperaturę na stałym, akceptowalnym poziomie.

Inaczej. Jeśli jakieś urządzenie wewnątrz jest gorące, a na zewnątrz zimne, to jest niedobrze, nawet bardzo niedobrze. Bo to znaczy że nie ma odpływu.
Natomiast jeśli zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz jest zimne, to by było dobrze. Tylko że w takich tunerach, taka sytuacja jest niemożliwa, bo to nie jest zegarek na baterię, za dużo tam ciepła jest produkowane. Urządzenie musi być trochę ciepłe. Nie mówię że diabelnie gorące, po prostu trochę cieplejsze od dłoni. Włącz go na parę godzin i pomacaj dobrze z każdej strony.
Zakładam że nie masz tam jakichś specjalnych systemów szybkiego chłodzenia, megawiatraków, ciekłego azotu itp... ;) :D
Ostatnio zmieniony 24 grudnia 2012, o 01:16 przez Mutango, łącznie zmieniany 1 raz.

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mutango » 24 grudnia 2012, o 01:11

yuppypl pisze: To co pomogło? Sformatowanie pendrive'a w dekoderze?
Coś tam Ci się pomerdało. Trudno powiedzieć, ale ja nigdy nie formatowałem penów w dekoderze, i w ntfs nigdy mi nie dzieliło plików. Miałem nawet pojedyncze pliki po kilkanaście GB.
Może po prostu zaliczymy ten przypadek do tradycyjnego przysłowia, że "są na tym świecie rzeczy, które się fizjologom nie śniły..." :D

yagi
Posty: 25
Rejestracja: 26 października 2012, o 15:44
Odbiornik: WIWA HD-90 i LG M2780D (podłączone pod jedną antenę)
Instalacja antenowa: Antena typu Yagi, zawieszona na wysokości 4 metrów, przy oknie.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - komin EC4

Re: WIWA HD-90

Post autor: yagi » 27 grudnia 2012, o 15:11

Zdenerwowałem się wczoraj, bo chciałem odpalić film XviD z napisami, które na komputerze idealnie pasują. Jednak na WIWIe pojawiają zdecydowanie za wcześnie, nie da się oglądać filmu. Jeszcze nie sprawdzałem jak jest z innymi napisami, do innych filmów, ale programami próbowałem przerabiać te napisy na innny FPS, na inny format - też nie pasują. Proszę o pomoc. Czy to możliwe, że WIWA inaczej odczyta napisy niż komputer i nie będa pasowały? Producent przecież chwali się, że sprzęt czyta wszystkie napisy .txt.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: ynsiwy » 27 grudnia 2012, o 17:24

Czasem pomaga przekonwertowanie do srt.

yagi
Posty: 25
Rejestracja: 26 października 2012, o 15:44
Odbiornik: WIWA HD-90 i LG M2780D (podłączone pod jedną antenę)
Instalacja antenowa: Antena typu Yagi, zawieszona na wysokości 4 metrów, przy oknie.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - komin EC4

Re: WIWA HD-90

Post autor: yagi » 27 grudnia 2012, o 18:50

Pomogło - dzięki. Teraz najwyżej zawsze będę konwertował, nie ma problemu, ale skoro ma obslugiwać .txt to powinno wszystko działać.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: WIWA HD-90

Post autor: momus » 27 grudnia 2012, o 23:58

txt to tylko rozszerzenie pliku. Co znajduje się w środku to inna bajka. Jest kilka/kilkanaście formatów napisów, których zawartość jest osadzona w plikach .txt. Zresztą rozszerzenie pliku to tylko sugestia. Także mając plik txt nie wiesz czy w środku znajduje się jakiś format wykorzystujący klatki czy też sekundy.

Awatar użytkownika
rado25
Posty: 35
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 22:16
Odbiornik: Wiwa 100New90New50New102 MC,FERGUSON ARIVA T65,DVB-T(USB)n
Instalacja antenowa: instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa-Raszyn

Re: WIWA HD-90

Post autor: rado25 » 28 grudnia 2012, o 11:32

Ostatnio dokonałem zakupu dwóch tunków HD-90 dla rodziny,za łączną cenę 160 zł. :D

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 28 grudnia 2012, o 12:13

yagi pisze:Pomogło - dzięki. Teraz najwyżej zawsze będę konwertował, nie ma problemu, ale skoro ma obslugiwać .txt to powinno wszystko działać.
Mnie jakoś działają poprawnie formaty napisów w *.txt. Jak się używa normalnych plików z filmami, a nie jakiegoś badziewia niewiadomego pochodzenia to wszystko działa jak należy.

A konwertować nic nie musisz, wszystkie znane mi serwisy z napisami pozwalają ściągać napisy w kilku różnych formatach, nawet ten dziadowski napiprojekt ma możliwość przestawienia formatu napisów w ustawieniach.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki » 28 grudnia 2012, o 12:22

A w przypadku komputerów (współczesnych) to ja bym powiedział, że włąsnie jak jest chłodny radiator to jest coś nie tak (oczywiście w przypadku pasywnych chłodzeń). Obecnie układy cholernie sie grzeją.
No właśnie producenci sprzętu twierdzą, że jak układ chłodzenia się grzeje to jest niedobrze, nie wyjaśnię Ci dlaczego tak twierdzą, ale podejrzewam, że chodzi im o ewentualne wady procesora, bądź układu chłodzenia.
Z drugiej strony tunery, gdyby się w środku bardzo nagrzewały, to ciepło by się rozchodziło nawet mimo słabego układu odprowadzania ciepła, że można by było je poczuć na obudowie, a temperatura 50 stopni żadnej elektronice nie ma prawa zaszkodzić. Gdyby temperatura na chipsecie była dużo wyższa to automatycznie obudowa by się odpowiednio bardziej nagrzewała. Zużycie elektroniki (czytaj na skutek wysokiej temperatury ograniczenie przewodności elektrycznej) na skutek ograniczenia przewodności elektrycznej występuje przy znacznie wyższych temperaturach. Dlatego jak się podkręca - to należy obniżać temperaturę procesora, gdyż ten podziała rok czy dwa i pójdzie do piachu ze względu na "zużytą - "przepaloną"(w cudzysłowiu, bo nie jest przepalona tylko bardzo ograniczona przewodność elektryczna uniemożliwiającą prawidłowy przepływ prądu) ścieżkę gdzieś tam w krzemie z powodu zbyt wysokiej temperatury"

Uparcie twierdzicie, że Wiwa jest lepiej skonstruowana, ale ja konsekwentnie będę twierdził, że to fergusony są solidniej wykonane(lepszej jakości plastik, lepszej jakości wyświetlacze, przemyślany design, otwory wentylacyjne po bokach) Być może blaszka odprowadzająca ciepło w ferdkach jest trochę gorsza, ale i tak procesor ten się nie nagrzeje się dostatecznie, aby na skutek użytkowania skracała się jego żywotność.


@up co do napisów to z n24 kiedyś napisy w microdvd(txt) mi się rozjeżdżały. Chyba nie istnieje żaden tuner który poprawnie obsługuje microdvd, ani na ali ani na mstara.

Osobiście oglądam z napisami w SSA lub SRT i jest idealnie. Natomiast nie polecam korzystania z napisów TMPlayer(txt)
Ostatnio zmieniony 28 grudnia 2012, o 12:29 przez Anduraki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rado25
Posty: 35
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 22:16
Odbiornik: Wiwa 100New90New50New102 MC,FERGUSON ARIVA T65,DVB-T(USB)n
Instalacja antenowa: instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa-Raszyn

Re: WIWA HD-90

Post autor: rado25 » 28 grudnia 2012, o 12:25

Nie mogę zainstalować ostatniej aktualizacji ze stronki GUTKA,ale dla sprawdzenia pena pobrałem przedostatnią wersję i wszystko poszło ok. :?:

cazp3r
Posty: 2
Rejestracja: 28 grudnia 2012, o 12:24
Odbiornik: hd-90 new
Instalacja antenowa: -
Nadajnik - obiekt nadawczy: w-w

Re: WIWA HD-90

Post autor: cazp3r » 28 grudnia 2012, o 12:32

witam
od wczoraj jestem posiadaczem hd90 new...
na fabrycznym oprogramowaniu mialem kilka opcji, ktore zniknely po aktualizacji pobranej ze strony producenta. Dzis trafilem na forum i znalazlem strone Gutka gdzie numeracja aktualizacji jest daleko z przodu w porownaniu ze strona Wiwy... Czy moge smialo zainstalowac najnowszy update Gutka, czy moze ktorys ze starszych updatow jest polecany?
ps: zniknely mi gry, regulacja podswietlenia lcd, i pewnie kilka innych na ktore nie zwrocilem uwagi przy zapoznawczej zabawie z urzadzeniem...
ps2: urzadzenie sluzy mi tylko jako odtwarzacz multimediow (brak anteny) czy w zwiazku z tym jest mozliwosci nastawienia godziny recznie bo teraz pokazuje mi zupelnie inną :P

pozdrawiam

Odpowiedz