WIWA HD-90

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

tak, ogólnie ciężko wyrazić to, nie chodziło mi bynajmniej o nakładanie się dwóch różnych napisów, tylko o dostępność podczas oglądania. W wiwie jak są w mkv to tylko te są dostępne mimo, że dorzucisz w osobnym pliku - będą one ignorowane. W fergusonie są obydwa napisy: te w kontenerze oznaczone numerami 0,1,2 a niżej te w osobnym pliku oznaczone nazwapliku.rozszerzenie.

Jednakże napisy ogólnie w tunerach mają jedną poważną wadę, jak linia z napisami(nawet podzielona) jest za długa to wyświetla się część napisów reszty nie ma. Oglądałem ostatnio serial Leverage na T55 u znajomego i było tam kilkanaście linii zbyt długich do wyświetlenia, natomiast na TV lg z usb wyświetlane są bezproblemowo.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

No jest tak jak piszesz z tym dzieleniem. Ale powiem Ci, że praktycznie tylko napisy używam z napisy24.pl i nawet nie pamiętam kiedy mi tak podzieliło tekst. Po prostu dobrze zrobione napisy nigdy nie są zbyt długie.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

No właśnie te napisy o których Ci pisałem są z n24, wiem, że napisy są poprawne gdy ich długość nie przekracza 120 znaków bodajże, ale jak paplają szybko po angielsku to ciężko uzyskać efekt kiedy można wszystko zrozumieć i zdążyć przeczytać.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: WIWA HD-90

Post autor: EEQ »

Wiecie, czy planowany jest jakiś nowy chipset mstar'a? Bo ali widzę, że ciągle ma coś nowego. ;)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

Ali poprawia te buble(tak wiem mocne słowa) które wydali wcześniej stąd jest ich coraz więcej. I dobrze, może wreszcie zaczną wychodzić jakieś konkretne tunery z dopracowanym softem z przywiązaniem uwagi do czcionki layoutu OSD.

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: WIWA HD-90

Post autor: telewizorek »

EEQ pisze:Wiecie, czy planowany jest jakiś nowy chipset mstar'a? Bo ali widzę, że ciągle ma coś nowego. ;)
Chipset mstar pod względem jakości obrazu sd i hd jest lepszy od procesora ali 3601,3602. Jeśli bardziej zależy Ci na dodatkowych funkcjach czyli aplikacjach internetowych to możesz wybrać tuner z chipsetem ali ale jakość obrazu jest gorsza.Oczywiście aby stwierdzić ze jest gorsza trzeba posiadać dwa tunery z chipsetem ali i mstar.Miałem możliwość takiego porównania i uważam ze chipset ali 3602 jest niedopracowany ,jest to bardzo widoczne gdy korzystamy z wyjścia hdmi w tunerze.Jakość obrazu sd jest bardzo słaba.Po zmianie na tuner z chipsetem mstar jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza.Widać wiecej szczegółów czyli ewidentnie jest to wina procesora.Inni użytkownicy tunera z chipsetem ali 3601,3602 np z forum satkurier też to potwierdzają czyli słaba jakość obrazu sd przez wyjście hdmi.Chipset w tunerze jest bardzo ważny.Przykładowo chipset ZORAN pod względem jakości obrazu jest lepszy od sti
http://www.manta.info.pl/forum/tunery-t ... 8000-3245/
Renomowana firma czyli np maximum w swoich tunerach dvb-t zastosowała chipset mstar nie ali bo jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: WIWA HD-90

Post autor: EEQ »

Mam starszy model ali sprzed roku i mstar. O ile faktycznie obraz w SD wygląda gorzej na ali, o tyle HD na ali wypada lepiej. Takie jest moje subiektywne odczucie. ;)

Jolene
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2013, o 17:45

Re: WIWA HD-90

Post autor: Jolene »

Dzień dobry,

Posiadam tuner WIWA HD-90. Dziś po powrocie do domu i próbie włączenia telewizora okazało się, że tuner "zapętla" i wciąż od nowa się włącza. Nie ma mowy o użyciu pilota. Odłączenie wszystkich kabli, podłączenie ponowne, również nie działa. Próba aktualizacji softu- nie działa (nie widzi w ogóle pen-drive'a). Proszę osoby doświadczone o jeszcze jakieś rady... bo ręce opadają ;)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-90

Post autor: m@rtops »

Ostatnio zmieniony 28 maja 2013, o 08:27 przez m@rtops, łącznie zmieniany 2 razy.

Jolene
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2013, o 17:45

Re: WIWA HD-90

Post autor: Jolene »

No właśnie tak też próbowałam... w ogóle zdaje się widzieć pen-drive'a przez moment, a potem go "odcina". :(

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Pendrive odpowiednio przygotowany do aktualizacji?

m@rtops nie możesz wkleić linka do forum, tylko jakieś wycinki?

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: WIWA HD-90

Post autor: telewizorek »

Zdecydowałem się kupić kolejny tuner wiwa 90.Zastanawiałem się czy wybrać nowy model technisat ale kupiłem wiwe90.
Bardzo dobra czułość głowicy.Tuner odbiera bez problemu trzy muxy z Trzeciewca i na kanale 24 i 38 mux z Iławy czyli np tvp info olsztyn .Odbiór programów przy pomocy anteny logarytmicznej log 5-65 bez wzmacniacza.
Bezpośrednia odległość pomiędzy Bydgoszcz a Iława wynosi 116 km.
http://www.dystans.org/Bydgoszcz/I%C5%82awa
Oczywiście bardzo dobra ostrość obrazu sd i hd czyli tylko mstar.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-90

Post autor: #BEAVER# »

#BEAVER# pisze:Ja wysłałem swoją Wiwę do serwisu 16 kwietnia.
W opisie usterek napisałem, że gniazdo audio L/R jest luźne oraz że niektóre klawisze w pilocie są już "zmęczone" i nie reagują.
Wczoraj odebrałem tuner.
Gniazdo nadal uszkodzone, pilot nadal nie działa.
I teraz najlepsze. Na karcie gwarancyjnej pisze: "aktualizacja softu"... :o :shock: :evil:
Lekko /../zadzwoniłem do serwisu i przedstawiłem całą sytuację.
Połączono Mnie z serwisantem nr.5, który kazał Mi sprawdzić czy w pilocie są baterie... :lol:
Jutro wysyłam ponownie, tym razem na koszt Wiwy. Zobaczymy co wymyślą. :D
Wczoraj po raz drugi kurier podrzucił mi Wiwę. Tym razem inny serwisant (bardziej rozgarnięty) naprawił gniazdo audio oraz wymienił pilot na nowy.

fingerling
Posty: 20
Rejestracja: 19 czerwca 2012, o 08:46
Odbiornik: wiwa hd90

Re: WIWA HD-90

Post autor: fingerling »

Witam, dziś wyłączyli u mnie analog, wiwę mam podłączoną do TV z mpeg4, kanały w TV odbierają pięknie a w wiwie straszna pikseoloza, nie da się oglądać. Siła jest w okolicach 80% ale jakość już ok 20%. Do dziś było ok. Co może być tego przyczyną?

Lubelskie, Hrubieszów.

przemok
Posty: 9
Rejestracja: 25 sierpnia 2012, o 15:21
Odbiornik: WIWA HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: przemok »

Mam problem z pilotem od Wiwy - po 10 miesiącach najczęściej używane przyciski od zmiany kanałów w skrócie działają bardzo źle.
Czy gwarancja to obejmuje ?
Jeżeli tak to odsyłam do sklepu gdzie kupiłem czy to WiwySerwis?

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: WIWA HD-90

Post autor: axelmateuss »

Mam dokładnie ten sam problem, pilot nie nadaje się do użytku, bo trzeba tak gnieść, że chyba wkrótce uszkodzę płytkę drukowaną ;)
Pisałem do Wiwy, odpowiedzi nie otrzymałem. Szkoda, bo uważałem ich za solidną firmę...

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-90

Post autor: #BEAVER# »

Miałem ten sam problem z pilotem.
Wysłałem do Wiwy i wymienili na nowy.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba »

Wysłałeś sam pilot czy wraz z dekoderem?

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-90

Post autor: #BEAVER# »

Pięć postów wyżej jest wszystko opisane... ;)

damiz74
Posty: 8
Rejestracja: 8 sierpnia 2012, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD90, TV LG 37LS5600
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF 11-elementowa Dipol 11/21-69 , Stronie Śl
Nadajnik - obiekt nadawczy: Czarna Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: damiz74 »

Zauważyłem że przy odtwarzaniu plików z filmami Wiwą 90 z dźwiękiem AC3 (takie np 1400 MB)
dialogi aktorów są słabo słyszalne, trzeba mocno podgłaśniać TV, a przy podłączonym laptopie ten sam film odtwarza się z normalnym poziomem głośności.
(Wiwa 90, wersja softu 120823.491511.1 podłączenie HDMI)
Można to jakoś ustawić? bo trochę to denerwujące jest, czy jedyne wyjście to podłączenie kina
domowego 5.1 ?

-edit-
no to właśnie znalazłem - cyt. -
"filmy w ac3 stereo dzialaja poprawnie, problem jest tylko w tych wielosciezkowych, to raczej potwierdza ze wiwa nie miskuje zrodla do stereo." :(
Ciekawe czy w innych tunerach z innym chipsetem też tak jest.

Odpowiedz