WIWA HD-90

Maniek99
Posty: 586
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-90

Post autor: Maniek99 »

@damiz74
To raczej kwestia softu, choć pewnie dotyczy wszystkich sprzętów na mstar.

raistlin83
Posty: 2
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 19:33
Odbiornik: WIWA HD-100 MC
Instalacja antenowa: TRI-DIGIT na balkonie, symetryzator, wzmacniacz AWS-142
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: WIWA HD-90

Post autor: raistlin83 »

Witam,

Na wstępie przepraszam za ew. zdublowanie tematu, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.

Pytanie mam następujące: tunerek Wiwa HD-90 miał swego czasu problemy z uruchomieniem się - wyłączony pilotem nie dawał się włączyć. Nie udawało mi się zaktualizować oprogramowania, podejrzewałem jakieś problemy z komunikacją z pamięcią, więc przelutowałem procesor, pamięć i otoczenie w celu wyeliminowanie niedolutowań.
Wszelkie operacje nie pomogły, ale podczas jednej z prób udało mi się wgrać soft z pendrive, a potem wrzuciłem soft od kol. Gutka i po tym tuner działał rewelacyjnie.

W poniedziałek po powrocie do domu zauważyłem, że świeci dioda na zielono i nic poza tym - żadnego obrazu, żadnej reakcji na pilota. Próbowałem go restartować, wkładać pendrive z softem, restartować z wciśniętym przyciskiem Power i nic.
Czy ktoś z Was może zetknął się z takim problemem i może podsunąć jakieś rozwiązanie? może zna ktoś jakieś metody np. programowania kabelkiem z kompa? Osobiście podejrzewam właśnie problemy z softem.

Może kolega Gutek wie, jak zreanimować ten tuner?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

bastik
Posty: 2
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 22:18

Re: WIWA HD-90

Post autor: bastik »

Witam
Mam zamiar kupić dla wujka tuner WIWA HD 90 z tego co czytałem, ludzie dosyć narzekają na czułość pilota. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje czy to prawda czy po prostu niektórzy są przewrażliwieni :D

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

raistlin83 skoto tak się bawisz i jesteś pewny że to soft to zaprogramuj flasha w programatorze np. http://rayer.g6.cz/elektro/spipgm.htm
Dump mogę podesłać, odezwij się na maila.

bastik obecnie tuner sprzedawany jest z pilotem który ma diodę ir na zewnątrz, we wczesniejszych była ona za czerwoną szybką. Więc teraz zasięg jest lepszy.

raistlin83
Posty: 2
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 19:33
Odbiornik: WIWA HD-100 MC
Instalacja antenowa: TRI-DIGIT na balkonie, symetryzator, wzmacniacz AWS-142
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: WIWA HD-90

Post autor: raistlin83 »

Gutek, nie mam pewności czy to flash. Nic nie wygląda na upalone, zasilanie jest, więc podejrzewam soft. Zwłaszcza, że już raz soft potrafił się sam przemazać.
Spróbuję jutro (dziś już niespecjalnie widzę) pomierzyć dokładnie napięcia, czy każda przetwornica działa.

Odezwałem się do Ciebie na maila z twojej stronki. Z góry dziękuję bardzo za wsad do tunera.
Jak tylko zaprogramuję kostkę, dam znać co i jak.

Dzisiaj wylutowałem kostkę FLASH, zaprogramowałem wsadem - programator ze stronki, którą podałeś - i działa! :D

Nie do końca wiem dlaczego po raz drugi zjadło mi soft z kostki...

Dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

Temat chyba umiera, bo już na 2 stronę zjechał.

Od siebie dodam natomiast, że ten niepozorny tuner przeżył pobliskie wyładowanie pioruna, ale niestety uśmiercił układ w TV odpowiedizlny za obsługę HDMI.

Podłączałem go do innego TV za pomocą HDMI i działa normalnie.

Awatar użytkownika
wieszunt
Posty: 20
Rejestracja: 12 września 2011, o 11:04
Odbiornik: FERGUSON Ariva T60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok/Cieszyńska

Re: WIWA HD-90

Post autor: wieszunt »

Witam mam taki problem mam kanały ustawione TVP1HD z MUXa 1 TVP2 z MUXa 3 i POLSAT z MUX 2, reszta nie istotna.Jak przełączę z TVP1 na TVP2 to wszystko jest ok, ale jak przełączę z TVP1 na Polsat to jest brak sygnału tak samo jak z TVP2 na polsat też brak sygnału chyba że poczekam z minutę czasem dwie lub wyjmę i włoże wtyczkę anteny wtedy wszystko łapie i jest na 100% (wszystke muxy na 100%) w czym może być problem.


Pomogły ustawienia fabryczne wgranie starszego oprogramowania ustawienia fabryczne wgranie nowszego oprogramowania i znów ustawienia fabryczne teraz na mux 2 przełacza się od ręki :)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

minutę? .... u mnie góra 4-5 sekund po pojawieniu się komunikatu brak sygnału.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Przesterowanie.

GTrix
Posty: 43
Rejestracja: 21 lutego 2012, o 15:42
Odbiornik: 2x WIWA HD-90
USB - MT4171
TV THOMSON 40FB3103
Instalacja antenowa: Sowar Dexta Silver pok. przerobiona na pasywną zew./balkon 2. piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Lublin / Piaski

Re: WIWA HD-90

Post autor: GTrix »

Jednak pozostało mi oddanie tunera na gwarancję. Wgrywanie softu na likwidację zapętlania na starcie pomagało na kilka dni, potem znowu tak samo się działo i tak w kółko. Aż w końcu siadł tzn. znowu się zapętla, ale po jakimś czasie zamiast uruchomić się pokazuje czarny ekran, na wyświetlaczu nic, a kontrolka świeci na zielono. Pozostało odłączyć od prądu i potem tak samo się dzieje.

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Jak nagrywa mi się coś na Polsacie, który mam na 4 pozycji, to C4 na wyświetlaczu i migający pendrive przypomina tykającą bombę. :P

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Hehe tylko licznik na ekranie idzie nie w tą stronę :lol:

Awatar użytkownika
rado25
Posty: 35
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 22:16
Odbiornik: Wiwa 100New90New50New102 MC,FERGUSON ARIVA T65,DVB-T(USB)n
Instalacja antenowa: instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa-Raszyn

Re: WIWA HD-90

Post autor: rado25 »

Witam.Chciałbym wiedzieć w jaki sposób można uzyskać soft z tunka ?

ane
Posty: 12
Rejestracja: 1 czerwca 2013, o 17:04

Re: WIWA HD-90

Post autor: ane »

rado25 pisze:Witam.Chciałbym wiedzieć w jaki sposób można uzyskać soft z tunka ?
Oficjalne
http://gutek.elektroda.eu/gutekxtpl/softy.htm
http://wiwa.info.pl/serwis/aktualizacje ... dvb-t.html

Modyfikowane
http://gutek.elektroda.eu/gutekxtpl/softy.htm

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Raczej chodziło jak zgrać soft z tunera.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Ponieważ aliasy na yoyo.pl chyba padły całkowicie założyłem nowe, pod którymi jest moja strona z softami:
http://www.gutek.tk oraz http://www.gutek.com.pl
Ostatnio zmieniony 13 października 2013, o 11:08 przez @GUTEK@, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: WIWA HD-90

Post autor: Anduraki »

ostatnio trochę postresowałem swoją wiwę i po 3-4h oglądania nagrań z USB tuner się wiesza - nagle dźwięk znika potem staje obraz i nie reaguje na nic. Tuner z wierzchu jest wyraźnie gorący. T55 fergusona nie grzeje się tak - i wytrzymuje znacznie dłużej bez zwisu.

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Moja Wiwa też gorąca jak patelnia do tego włączone kilkugodzinme nagrywanie (pendrive też się nagrzewa do czerwoności), w pokoju +30, ale bez problemów z odbiorem i działaniem sprzętu.

Qbaas
Posty: 28
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:45

Re: WIWA HD-90

Post autor: Qbaas »

Napisałem e-mail z prośbą o przesłanie najnowszej aktualizacji do HD-90. Z tym, że nie mam obecnie możliwości wgrania oprogramowania do tunera, nie wiem jaka to wersja oprogramowania. Jeżeli już ktoś wgra to niech napiszę jaka to wersja firmware.

Instrukcja aktualizacji:

"W załączeniu przesyłam firmware do HD90. Pliki z załącznika należy
wgrać do katalogu głównego nośnika USB (pendrive) FAT32.
Aktualizacji należy dokonać w następującej kolejności (nie zmieniając
nazw):


1. 1.bin
2. flash.bin
3. 3.bin
"

https://mega.co.nz/#!K0x0mSYI!eG3yojzcE ... _TxNfJXVbQ

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: WIWA HD-90

Post autor: axelmateuss »

Jest to wersja 130418 - więc od dłuższego czasu Wiwa nic nie kombinuje przy tych tunerkach :)

Odpowiedz