WIWA HD-90

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

No ale jak do tej pory najnowszym softem był 120823. Ciekawe czy @GUTEK@ już testował i jakie tam są zmiany :?:

No wgrałem ten soft, ale nie widzę żadnych zmian. Potwierdzam oznaczenie 130418.

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: WIWA HD-90

Post autor: axelmateuss »

No właśnie i ja zmian nie zauważyłem - ale testowałem jedynie powierzchownie - od dłuższego czasu nie używam już Wiwy regularnie, soft wgrałem tylko z ciekawości.
Obawiam się, że na nic więcej w kwestii tego modelu liczyć już nie można - bo i przecież z Mstara więcej nikt nie wyciągnie. Wiwa i tak zrobiła dobrą robotę z oprogramowaniem do swoich modeli - regularnie wypuszczała aktualizacje i dodawała nowe funkcje. Jest wiele firm, które w kwestii obsługi posprzedażowej mogłoby się od nich uczyć - chociaż kwestię aktualności na ich WWW łaskawie przemilczę.

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

No tak nie mogę narzekać na produkty Wiwy. HD-90 mam najdłużej, ale też posiadam HD-50 i HD-95. Wszystko dobrze stabilnie działa i to jest najważniejsze. Przede wszystkim chodzi o dobry odbiór tv i nagrywanie. Z multimediów to korzystam tylko jak słucham muzyki z pendrive albo odtwarzam nagrania. Nie wymagam niczego więcej, bo to nie jest multimedialny kombajn i swoje główne zadania spełnia w 100%.

delka
Posty: 3
Rejestracja: 16 sierpnia 2013, o 18:46
Odbiornik: wiwa HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: delka »

Kupiłam wiwe hd-90 ale mam małe pytanie : podczas instalacji nie wyszukuje mi programów.
Nie znam się niestety na tym, ale z tego co czytam powinno łapać programy kablówki a nie łapie.. ktoś pomoże?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Nie, tuner nie odbiera sygnału kablówki. Jedynie DVB-T - Naziemną Telewizję Cyfrową.

delka
Posty: 3
Rejestracja: 16 sierpnia 2013, o 18:46
Odbiornik: wiwa HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: delka »

Czyli muszę jeszcze kupić osobną antenę? pytam bo mieszkam w bloku i mamy antenę zbiorczą - ale gdy ją podłączam niestety dekoder nic nie wyszukuje.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5438
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Zdecyduj się - instalacja zbiorcza czy kablówka bo to dwie zupełnie inne rzeczy.

Jeśli masz instalację zbiorczą w bloku to powinna ona być dostosowana do odbioru DVB-T (bo innego sygnału już nie ma nawet), chyba że spółdzielnia olała sprawę. Najlepiej popytaj sąsiadów czy odbierają i ewentualnie sprawdź u kogoś ten tuner.

delka
Posty: 3
Rejestracja: 16 sierpnia 2013, o 18:46
Odbiornik: wiwa HD-90

Re: WIWA HD-90

Post autor: delka »

ok, dziękuję.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: WIWA HD-90

Post autor: EEQ »

DVBManiak pisze:No wgrałem ten soft, ale nie widzę żadnych zmian. Potwierdzam oznaczenie 130418.
Może jeszcze bardziej poprawili nagrywanie. Choć poprzedni soft pod tym względem prezentował się już dobrze.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1271
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Post autor: bogdanzieba »

@GUTEK jaki masz najnowszy soft do HD-90 i HD-95?

citrix
Posty: 5
Rejestracja: 15 grudnia 2012, o 19:27
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź

Re: WIWA HD-90

Post autor: citrix »

Witam. Wyłączyłem z prądu dekoder HD-90 a kiedy ponownie go podłączyłem nie chce się uruchomić. Pali się tylko zielona dioda. Nie reaguje ani na przyciski pilota ani na obudowie. Jestem w stanie sam coś zrobić (bez utraty gwarancji) np próbować aktualizacji softu czy odesłać od razu do serwisu? Pozdrawiam.

GTrix
Posty: 43
Rejestracja: 21 lutego 2012, o 15:42
Odbiornik: 2x WIWA HD-90
USB - MT4171
TV THOMSON 40FB3103
Instalacja antenowa: Sowar Dexta Silver pok. przerobiona na pasywną zew./balkon 2. piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Lublin / Piaski

Re: WIWA HD-90

Post autor: GTrix »

Wygląda na wadliwą sztukę i lepiej do serwisu wysłać. Możesz próbować z aktualizacją softu, ale ten problem będzie powracał.

Niedawno odebrałem Wiwę HD-90 po serwisie. Dostałem nowy dekoder, tamten miał wady fabryczne:
- zapętlanie się przy starcie (po wgraniu od nowa softa problem powracał po kilkunastu dniach)
- przez kilkadziesiąt sekund po włączeniu był nieprawidłowy odbiór (tak jakby się "nagrzewał")

yagi
Posty: 25
Rejestracja: 26 października 2012, o 15:44
Odbiornik: WIWA HD-90 i LG M2780D (podłączone pod jedną antenę)
Instalacja antenowa: Antena typu Yagi, zawieszona na wysokości 4 metrów, przy oknie.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - komin EC4

Re: WIWA HD-90

Post autor: yagi »

Czy ten tuner w ogóle ma opcję zmiany proporcji obrazu w trakcie odtwarzania video przez USB? Bo nie mogę tej opcji znaleźć, próbuję i nic. Przez to nigdy nie mogę dopasować właściwej opcji i zawsze obraz mam rozciągnięty albo zwężony. Żeby dobrze dobrać, musiałbym żmudnie przed oglądaniem czegokolwiek testować różne możliwości, żeby uzyskać poprawne proporcje.

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Wciśnij żółty przycisk na pilocie. Nie działa to w nagraniach PVR i trzeba dopasowywać proporcje w Menu.

yagi
Posty: 25
Rejestracja: 26 października 2012, o 15:44
Odbiornik: WIWA HD-90 i LG M2780D (podłączone pod jedną antenę)
Instalacja antenowa: Antena typu Yagi, zawieszona na wysokości 4 metrów, przy oknie.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - komin EC4

Re: WIWA HD-90

Post autor: yagi »

Dzięki. :) Ale rozumiem, że przy USB działa?

DVBManiak

Re: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Sprostowanie, sprawdziłem i jednak nie działa to przełączanie proporcji żółtym przyciskiem wcale przy USB. Tak rzadko używam multimediów, że nawet tego nie wiedziałem. W innym tunerze to działało, tutaj trzeba niestety zawsze przed odtwarzaniem ustawiać proporcje w Menu.

yagi
Posty: 25
Rejestracja: 26 października 2012, o 15:44
Odbiornik: WIWA HD-90 i LG M2780D (podłączone pod jedną antenę)
Instalacja antenowa: Antena typu Yagi, zawieszona na wysokości 4 metrów, przy oknie.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - komin EC4

Re: WIWA HD-90

Post autor: yagi »

No to strasznie niedobrze. Ciekawe, może w jakimś zmodyfikowanym sofcie to poprawili.

panaho
Posty: 195
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: WIWA HD-90

Post autor: panaho »

yagi pisze:No to strasznie niedobrze.
Również nad tym ubolewam.
Niestety taka "uroda" tych tunerów. Ja mam HD-95 MC i jest tak samo.
Trzeba metodą prób i błędów. Jak już pisałem w innym wątku u mnie najlepiej skaluje mi obraz z anteny przy ustawieniu Auto, natomiast przy filmach z USB przy ustawieniu 16:9 PillarBox.
Przechodząc do wideo z USB zawsze przestawiam na PillarBox i jak na razie wszystkie filmy przy tym ustawieniu maja poprawne proporcje.
Wątpię też aby to kiedyś poprawiono :(

paterb
Posty: 54
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-90

Post autor: paterb »

witajcie,
wgrałem na próbę soft z oznaczeniem 130418 i zauważyłem ze w czasie nagrywania gdy przełączę na kanał z innego muxa rozjeżdżają się napisy w komunikacie "podgląd nie dostępny" (ten na szarym tle) jak by ktoś zrobił za dużo spacji, po na graniu jakiegokolwiek kanału na usb, w czasie oglądania po zastopowaniu wiesza się-reset przez wyłączenie z gniazdka. Oczywiście problem z epg - czasami na niektórych kanałach w przewodniku pokazuje ok 3-4 dni do przodu nie można wrócić do aktualnej daty gdzie data i godzina oglądanego programu (przycisk info) jest wyświetlana prawidłowo. Nie wiem czy jest to wina softu czy nadawcy?? Potrafi też nagrać nie cały film (ok 15 min) chociaż zaprogramowany jest z zapasem czasowym...

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-90

Post autor: DVBManiak »

Z tym napisem na tle i EPG to się zgadza, ale wieszać się nie wiesza i nagrywanie też ok. Nagrywam F1 z harmonogramu i nic nie przerwało.

Odpowiedz