WIWA HD-90

kosmateusz
Posty: 4
Rejestracja: 16 listopada 2011, o 22:41

Re: WIWA HD-90

Post autor: kosmateusz » 18 listopada 2011, o 14:30

@GUTEK@ pisze:Z tego co mówił mi gość z Wiwy, to oni właśnie wychodzą z założenia, że większość osób nie aktualizuje softu, więc oni wolą wgrywać od razu najnowszy, niż potem mieć dodatkowe problemy.
ale jak pojawi się najnowszy, to będzie na stronie, tak?
bo jednak nie należę do większości, która nie aktualizuje. i chciałbym skończyć te problemy z synchronizacją

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mirek71 » 18 listopada 2011, o 14:40

piszcie do wiwy - w "kupie" siła :cry:
czy ktoś podłączał wiwę pod projektor - jakie wrażenia - w zakresie ostrości obrazu z ntc i filmów z usb ???
Ostatnio zmieniony 18 listopada 2011, o 14:43 przez Mirek71, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 18 listopada 2011, o 14:42

Jak wyjdzie soft z poprawą synchronizacji to będzie na 200% na stronie Wiwy.
Prawdopodobnie na początku przyszłego tygodnia powinien być.

blind44
Posty: 48
Rejestracja: 25 września 2011, o 15:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Dipol 19-elementowa 19/21-69 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock / Rachocin

Re: WIWA HD-90

Post autor: blind44 » 18 listopada 2011, o 21:55

Czyli ten soft płynie statkiem z nową dostawą tunerów? :D

bzyku_bz

Re: WIWA HD-90

Post autor: bzyku_bz » 19 listopada 2011, o 08:20

Witam dzisiaj rano zauważyłem problem z audio tzn jest cicho słychać takie charczenie. Myślałem że to może telewizor ale dałem na analog i jest dobry czysty dzwięk. Co to może być.

bzyku_bz

Re: WIWA HD-90

Post autor: bzyku_bz » 19 listopada 2011, o 20:29

Już wszystko ok nie wiem co to było!

spider1987

Re: WIWA HD-90

Post autor: spider1987 » 21 listopada 2011, o 11:43

@Maciey
Połączenie dekodera z gniazdem antenowym TV nie pomogło. Skutego tego był taki, że dotychczasowe kanały zostały zdublowane. Tak więc ciągle jestem zmuszony do przepinania anteny w celu oglądania TVP.

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: Mirek71 » 21 listopada 2011, o 15:00

czy może ktoś zgłaszał do wiwy coby dołożyli wskażnik siły sygnału i czy jest w ogóle możliwość dodania takiej opcji ???

kubbir
Posty: 6
Rejestracja: 31 października 2011, o 14:10
Odbiornik: wiwa hd90
Instalacja antenowa: anteny kierunkowe założone przez fachowców
Nadajnik - obiekt nadawczy: warszawa raszyn

Re: WIWA HD-90

Post autor: kubbir » 21 listopada 2011, o 15:59

Tak zgłaszałem im taką prośbę a czy będzie pozytywnie rozpatrzona to jest dopiero pytanie :lol:

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 21 listopada 2011, o 16:20

Ja też zgłaszałem.

Romeczek

Re: WIWA HD-90

Post autor: Romeczek » 21 listopada 2011, o 17:06

Ja też zgłaszałem, ale ten ich formularz jest jakiś dziwny...mam nadzieję, że dostali...

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 21 listopada 2011, o 17:31

To dzwonić do serwisu, na stronie są nr telefonów. Maila można olać, nie przeczytać, a jak się dorwie jakiegoś gościa z serwisu to będzie go można pomęczyć :D

mint1991
Posty: 6
Rejestracja: 11 listopada 2011, o 18:43

Re: WIWA HD-90

Post autor: mint1991 » 21 listopada 2011, o 20:39

Hejeczka :)

Kupiłem cobie tą wiwe.W sumie fajny sprzęcik. Co do paska z mocą sygnały zgłaszałem to i ja.
Co do synchronizacji wydaje mi się, że minimalnie dźwięk wyprzedza obraz, ale poczekam na aktualizacje (w tej chwili mam 11012).

Chcaiłbym abyście podzielili się jak macie ustawione menu w zakładce obraz.
Dokładniej dla telewizorów CRT (kineskopowe) 20 i 21 cali.
Kurcze nie wiem jakie jest najlepsze, żeby oglądać TV.
Raz wydaje mi się, że obraz jest zbyt naciągnięty inny razem jak na jednym programie jest ok to jak przejdę na TVP1 logo tvp znika do połowy (obcina boki).
W 4:3 Letter Box denerwują mnie te paski na górze i dole.

A jeszcze jedno jak sobie włącze telegazete to obraz jakoś dziwnie drga. Jak to naprawić.


Jak narazie zależy mi na prawidłowym ustawieniu obrazu. Pomorzecie?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 21 listopada 2011, o 20:57

Aby zachować poprawne proporcje dla telewizorów 4:3 należy ustawić 4:3 Letterbox, a dla telewizorów 16:9 ustawić 16:9 Pillarbox.
Dla telewizorów CRT ustawić rozdzielczość 576i - większej nie ma sensu bo przez SCART tylko taka jest obsługiwana.
Jeśli drga obraz można spróbować przełączyć z CVBS na RGB, czasem pomaga i ogólnie sprawdzić u ustawić ten tryb który na danym telewizorze daje lepszy obraz.

mint1991
Posty: 6
Rejestracja: 11 listopada 2011, o 18:43

Re: WIWA HD-90

Post autor: mint1991 » 21 listopada 2011, o 21:24

Rozumiem że tenTV jest 4:3?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 21 listopada 2011, o 21:28

Tak.

Romeczek

Re: WIWA HD-90

Post autor: Romeczek » 21 listopada 2011, o 22:05

U mnie TV Grundig, kolory są lepsze na RGB, ale pojawiają się też takie dziwne "zygzaki" - jakby zakłócenia...na CVBS kolory są bardziej "płaskie" - przytłumione, ale za to obraz jest czysty...też mam 4:3 Letterbox bo tryb Auto mnie wkurzał - te przeskoki były (choć naturalne) dla mnie nie do przyjęcia więc ustawiłem na stałe i jest OK...

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: WIWA HD-90

Post autor: tomek1106 » 21 listopada 2011, o 22:47

Witam.
Czy u was własnie z WIWY HD-90 jest czarny obraz podczas przełączania np. filmu na reklamę na POLSACIE. U mnie czarny ekran przez 0,5 sek, i myślę ze to własnie problem związany ze zmianą proporcji obrazu z 16:9 na 4:3.

Zauważyliście coś u Was??
Na Tv LG 32le4500 jest ok!!!

lamcpp
Posty: 14
Rejestracja: 22 listopada 2011, o 00:23

Re: WIWA HD-90

Post autor: lamcpp » 22 listopada 2011, o 00:25

Zastanawiam się nad kupnem tego tunera.
W recenzji gutek napisał, że brak jest wymaganych komponentów, ale i tak nie wiadomo czy kiedykolwiek będą nam potrzebne -> można zapytać o jakie komponenty chodzi?
Czy w tej chwili można znaleźć lepsze tunery do 200 zł, jeśli tak to prosiłbym o jakieś nazwy

Awatar użytkownika
adam13
Posty: 18
Rejestracja: 8 października 2011, o 14:04
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: LOG 2-69 DIGITAL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn i PKiN

Re: WIWA HD-90

Post autor: adam13 » 22 listopada 2011, o 08:16

tomek1106 pisze:Witam.
Czy u was własnie z WIWY HD-90 jest czarny obraz podczas przełączania np. filmu na reklamę na POLSACIE. U mnie czarny ekran przez 0,5 sek, i myślę ze to własnie problem związany ze zmianą proporcji obrazu z 16:9 na 4:3.

Zauważyliście coś u Was??
Na Tv LG 32le4500 jest ok!!!

Tak ja mam tak samo ;) ale dodatkowo Polsat hd jest od kilku dni nieosiagalny zwykly ok :roll: nadajnik Lazy

Odpowiedz