WIWA HD-90

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: WIWA HD-90

Post autor: loleklolek »

@bebzol
12 cyfr to nie 13, a jak zmienisz na język polski to masz tych cyfr 6 ;-). Masz jedną z pierwszych wersji oprogramowania, więc dotyczy Cię aktualizacja FB_AT_

@wozio
"I ciekawi mnie jedno. czy będzie zauważalna róznica obrazu przez złącze euro z polsatu, a bezpośrednio z tv dvb-t?"

Jak w dvb-t włączą HD, to zapewne zauważą różnicę (jak mniemam tv jest hd).

Awatar użytkownika
wozio
Posty: 114
Rejestracja: 24 listopada 2011, o 17:14
Odbiornik: wiwa hd-90
Instalacja antenowa: zwykła 20letnia kierunkowa ATX 91 (wzmacniacz swa-9) 55km od nadajnika.
Nadajnik - obiekt nadawczy: iława kisielice

Re: WIWA HD-90

Post autor: wozio »

kupili hd ready tylko, a mogli mieć full hd w podobnej cenie.
u nas w mieście w neonet samsung le32d400 za 1300zł a w necie 9xx zł ;

bebzol
Posty: 23
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 14:16
Odbiornik: WIWA HD-90
Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dipol 19-elementowa, 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin

Re: WIWA HD-90

Post autor: bebzol »

Dzięki loleklolek. Jutro wgram i zobaczę różnicę, bo coraz częściej rozjeżdża się dźwięk z obrazem.

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: WIWA HD-90

Post autor: tomek1106 »

wozio pisze:tomek1106 a u ciebie fabrycznie jest odtwarzanie filmów?
bo z modelu le32d400 mam chyba na twój model przestawić. jakiś 450.
I wogóle jest gdzieś spis jakie formaty będą?

Tu masz co moje LG odtwarza, tak mam wbudowane już filmy ale można je swobodnie odblokować w Twoim Samsungu

Obrazek

Awatar użytkownika
wozio
Posty: 114
Rejestracja: 24 listopada 2011, o 17:14
Odbiornik: wiwa hd-90
Instalacja antenowa: zwykła 20letnia kierunkowa ATX 91 (wzmacniacz swa-9) 55km od nadajnika.
Nadajnik - obiekt nadawczy: iława kisielice

Re: WIWA HD-90

Post autor: wozio »

Dzięki .dużo tego :)

amstat
Posty: 139
Rejestracja: 18 grudnia 2010, o 17:15
Odbiornik: WIWA HD90 TV LG M2362D-PC LG Kruger&Matz KM00188
Instalacja antenowa: Stara siatka bez symetryzatora i wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła-Skrzyczne

Re: WIWA HD-90

Post autor: amstat »

Jahrek pisze:Na Fergusonie T55 też pokazuje poniedziałek 8 stycznia, więc jest to błąd w przesyłanych danych EPG lub kolejny wspólny błąd dla Mstarów 7818.
W wiwie 80 tak samo.

Awatar użytkownika
adam13
Posty: 21
Rejestracja: 8 października 2011, o 14:04
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: LOG 2-69 DIGITAL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn i PKiN

Re: WIWA HD-90

Post autor: adam13 »

Troszke z innej beczki czym "jakim " prostym programem polaczyc kawalki nagran twozone przez wiwe w jedna calosc ?

Awatar użytkownika
wozio
Posty: 114
Rejestracja: 24 listopada 2011, o 17:14
Odbiornik: wiwa hd-90
Instalacja antenowa: zwykła 20letnia kierunkowa ATX 91 (wzmacniacz swa-9) 55km od nadajnika.
Nadajnik - obiekt nadawczy: iława kisielice

Re: WIWA HD-90

Post autor: wozio »

TSSplitter.exe łączy bez konwenterownia, czyli czym szybszy dysk tym szybciej to robi.
dodaje tylko rozszerzenie .ts zamiast .mts
Ja do filmów zgranych wiwą które zapisuję na płytach, dodaje rozszerzenie .mpg
bo pewniejsze że każdy dvd odtworzy.
Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2012, o 13:01 przez wozio, łącznie zmieniany 1 raz.

kris0725
Posty: 71
Rejestracja: 6 stycznia 2012, o 18:22
Odbiornik: WIWA HD-90 *NEW VERSION

Re: WIWA HD-90

Post autor: kris0725 »

Ja bym to zrobił tak że najpierw bym przekonwertował to do avi i później to łączył np w windows live movie maker.

Mam na Win 7 i bardzo prosta jest obsługa.

Dodatkowo możesz dodawać efekty, napisy...

Awatar użytkownika
wozio
Posty: 114
Rejestracja: 24 listopada 2011, o 17:14
Odbiornik: wiwa hd-90
Instalacja antenowa: zwykła 20letnia kierunkowa ATX 91 (wzmacniacz swa-9) 55km od nadajnika.
Nadajnik - obiekt nadawczy: iława kisielice

Re: WIWA HD-90

Post autor: wozio »

Po co pogarszać jakość movie makerem jak można mieć oryginalną jakość w 100%
ts spliterem trwa to tyle co skopiowanie filmu.
KLIKAMY: FILE - OPEN FOR JOINING - wybieramy częśći flmu, kilkamy JOIN i czekamy

Awatar użytkownika
adam13
Posty: 21
Rejestracja: 8 października 2011, o 14:04
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: LOG 2-69 DIGITAL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn i PKiN

Re: WIWA HD-90

Post autor: adam13 »

Dzieki wytestuje :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5451
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

Opcja łączenia plików jest też w Total Commanderze, zaznacza się wszystkie pliki i daje w menu połącz. Tylko nie wiem czy taki połączony MTS będzie poprawnie odtwarzany bo nigdy tego nie sprawdzałem. Ja nagrywam zawsze na NTFS, a tam tuner nie dzieli plików.
Swoją drogą ciekawe kiedy producenci tunerów, odtwarzaczy i nośników przenośnych zaczną stosować FAT64.

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: WIWA HD-90

Post autor: Maciey »

Tylko nie wiem, czy pliki nie muszą być wcześniej podzielone w Total Commanderze.

Sprawdziłem tego Ts Splittera - działa elegancko. Nie ma "przeskoku" w miejscu łączenia, co miałem w innym programie (nie pamiętam jaki). A najlepsze, że zapisuje w .ts i mogę filmy oglądać również na moim LG :)

Awatar użytkownika
wozio
Posty: 114
Rejestracja: 24 listopada 2011, o 17:14
Odbiornik: wiwa hd-90
Instalacja antenowa: zwykła 20letnia kierunkowa ATX 91 (wzmacniacz swa-9) 55km od nadajnika.
Nadajnik - obiekt nadawczy: iława kisielice

Re: WIWA HD-90

Post autor: wozio »

Też byłem nim mile zaskoczony, dlatego przestałem używać penów z ntfs zaczełem używać szybszego fat32, przynajmniej na pendrive.
Do tego jak dzieli pliki to mogę decydować które cześci filmu dokumentalnego wyrzucić później.

Zresztą i tak jest później fllm jest podzielony nawet w ntfs, bo nikt nie nagrywa reklam przecież, wciska stop i po reklamie znowu wciska rec, no chyba że wystarczy pauze zrobić.

Awatar użytkownika
adam13
Posty: 21
Rejestracja: 8 października 2011, o 14:04
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: LOG 2-69 DIGITAL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn i PKiN

Re: WIWA HD-90

Post autor: adam13 »

Bardzo fajny programik/TSSplitter/ polecam ,teraz idac za ciosem czym jakim programem wycinacie reklamy ?

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: WIWA HD-90

Post autor: kjt »

Kiedyś bawiłem się Virtualdubem. Cięcie i sklejanie to nie jedyne możliwości. Dzięki pluginom można sporo modyfikacji uzyskać. A poza tym też można wykonywać operacje bez ponownego kodowania obrazu czyli tak szybko jak kopiowanie pliku. Oczywiście jest darmowy.

kris0725
Posty: 71
Rejestracja: 6 stycznia 2012, o 18:22
Odbiornik: WIWA HD-90 *NEW VERSION

Re: WIWA HD-90

Post autor: kris0725 »

A ja z innej beczki :)

Bardziej do twórców dekodera.

Czy istnieje taka możliwość aby dekoder np jak oglądam film i zrobię stop klatkę, zrobił zrzut ekranu? Chodzi mi też o pendrive.

Wczoraj oglądałem film z pena i zatrzymałem obraz,stąd taka idea :)

Druga sprawa.

Czy dekoder umożliwia nagrywanie słuchanego radia?

Pytam się bo nie mam jak sprawdzić tego w realu.

jas57
Posty: 45
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 16:16
Odbiornik: LG 32LH2010 + DVB-T Wiwa 90
Instalacja antenowa: DVZ balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: ok20 km od PKiN i Raszyn

Re: WIWA HD-90

Post autor: jas57 »

Do łączenia plików DVtool.

GUTEK-Wspomniałeś w ostatnim poście że przy nagrywaniu korzystasz z systemu plików NFTS.Jak pisałem wcześniej ja przy tym systemie mam same problemy jak przerywanie nagrania,pomijanie kolejki.Korzystałem z tego systemu plików z uwagi na jeden plik wynikowy.Podczas prób z różnymi dyskami trafiłem na jeden gdzie wszystko było ok,okazało się ze na dysku jest system plików Fat32.Wykonałem kilkanaście godzin nagrań w różnej konfiguracji i wszystko wyszło w porządku.Nie wiem co o tym sądzić ale na razie zostałem przy Fat32.Przy okazji dzięki za info o dodatkowej funkcji przycisk Rec,wykorzystałem go ustawiając nagranie 4h i bez problemów.Jeszcze jedno,przy korzystaniu z EPG dwa kolejne nagrania bez żadnego przedziału czasowego WIWA radzi sobie bez problemów.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5451
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ »

kjt VirtualDub raczej nie poradzi sobie z TS'em. W ogóle z softem do wycinania pod H.264 jest cienko. Nie znalazłem nic darmowego co by dobrze działało. Z softów które próbowałem najlepiej jeszcze sobie u mnie radził Smart Cutter, niestety płatny. Jest darmowy h264ts_cutter_v111 ale on się u mnie od razu wysypuje po otwarciu pliku.

kris0725 Obecnie nie ma możliwości robienia zrzutu ekranu, chcesz to dzwoń do Wiwy może dodadzą ;) Oczywiście słuchać i nagrywać radio możesz na tunerze, ale to muszą być stacje nadawane w ramach DVB-T, innych tuner nie odbierze. U nas niestety nie nadają tak, jak byś odebrał Czechy to oni mają w pierwszym MUXie kilka stacji radiowych.

jas57 Jeszcze przed świętami pisałem do Wiwy żeby się przyjrzeli czy z tym nagrywaniem na pewno jest ok wszystko w tunerach. Narazie nie gadałem z nimi, ale przy okazji zapytam czy coś znaleźli. A czy może zauważyłeś w momencie jak tuner przerywa nagrywanie przed czasem to czy wyskakuje jakiś komunikat? Jak tuner wtedy się zachowuje? Może to nas naprowadzi na jakiś trop i będzie można dać znać Wiwie z czym dokładnie jest problem, bo tak to znając ich nic nie znajdą.

blind44
Posty: 48
Rejestracja: 25 września 2011, o 15:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Dipol 19-elementowa 19/21-69 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock / Rachocin

Re: WIWA HD-90

Post autor: blind44 »

kris0725 pisze:
Czy istnieje taka możliwość aby dekoder np jak oglądam film i zrobię stop klatkę, zrobił zrzut ekranu? Chodzi mi też o pendrive.
Takie bajery typu stop klatka można sobie robić na kompie (gdy chce zrobić stop klatkę wciskam REC ->nagrywa się-> Stop -> wrzucam na kompa, odtwarzam jakimś popularnym plajerem(np KMPlayer trzeba włączyć zaawansowane menu i będzie opcja zrzut ekranu) z możliwością robienia zrzutów i gotowe.

Ja mam też podobny bajer do zaproponowania:D Jako że głównie nudą na tych kanałach powiewa i nie mam się nad czym zatrzymać więc się leci listę w kółko, prawda. To czy można by zrobić funkcję auto prezentacji? Czyli naciskamy magiczny przycisk i dekoder prezentuje nam co na kolejnych kanałach grają np. przez 5s. i przełącza się na następny (oszczędzamy tym samym baterię pilota i kciuka) :D (tym samym przyciskiem powstrzymujemy tę funkcję)
gadżet by był:D

Odpowiedz