WIWA HD-90

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Postautor: @GUTEK@ » 11 listopada 2014, o 09:14

Dzisiaj dostałem maila z yt, że BBC po 3 latach od opublikowania (!) przyczepiło się do mojego filmu pokazującego działanie tunera HD90 i HD50. Przyczepili się do 10 sekundowego fragmentu filmiku w którym prezentuje wyświetlanie przez tuner napisy. Wiadomo, że z Googlem w tej chwili zwykły użytkownik nic nie wywalczy, więc filmik jest już niedostępny.
Obrazek

adam555
Posty: 1
Rejestracja: 5 grudnia 2014, o 21:38

Re: WIWA HD-90

Postautor: adam555 » 5 grudnia 2014, o 21:54

Witam wszystkich.

Soft 120823 i dzisiaj 13_09_24 ale nic nie zmieniło na lepiej.
Spotkał mnie taki problem:
Tunera używam głównie do doraźnego nagrywania o niewygodnych porach i oglądnięcia w wolnym czasie.
Działało to niezawodnie. Aż coś się stało ok 3 tyg temu. Zaprogramowaną audycję zapomina i zmienia niektóre ustawienia na domyślne. Np rozdzielczość hdmi, jaskrawość wyświetlacza, przezroczystość osd, głośność. Nie zawsze to zapomina.
Właściwie to po wielu próbach obczaiłem, że problem jest podczas włączania, że następuje chyba jakiś mały resecik po włączeniu przyciskiem standby. Widzę to właśnie po jaskrawości wyświetlacza która z przyciemnionej ustawia się po włączeniu na 100%.
Robiłem ustawienia fabryczne, odłączałem wszelkie kabelki i nic nie pomaga. Czy to może być objaw uszkodzenia pamięci? Ale czasem potrafi nie zapomnieć np 5x z rzędu. Listy programów nie rozwala. Gdy włączony to działa bez najmniejszego problemu, krytyczny jest ten moment włączania.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

aro84
Posty: 40
Rejestracja: 7 września 2011, o 21:23
Odbiornik: WIWA HD-90,
Cabletech URZ0085
Instalacja antenowa: Double Biquad - samoróbka,
umieszczony za oknem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: WIWA HD-90

Postautor: aro84 » 6 grudnia 2014, o 07:42

Mój ma problem z ułożeniem listy kanałów, muszę korzystać ze standardowego sortownia. Indywidualne ułożenie nie działa, a kiedyś działało. Wgrałem soft na nowo i nic to nie dało.

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: WIWA HD-90

Postautor: snykwa » 19 grudnia 2014, o 20:25

aro84 u "mnie" na 130924.491511.1 skończyły się problemy.

telemarek
Posty: 28
Rejestracja: 30 stycznia 2012, o 12:32
Odbiornik: Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: Wiwa An 200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/Warszawa

Re: WIWA HD-90

Postautor: telemarek » 9 lutego 2015, o 18:01

Cześć


Moja 90-ka czasami się nie włącza, i tutaj zastanawiam się czy naprawiać odpłatnie

( mam ją dwa i pół roku ) czy kupić nowy tuner.

Myślałem o hd 90 z mstarem 7801 lub cabletech urz 0319.

Zależy mi na odtwarzaniu filmów z napisami txt i czułej głowicy antenowej.

Wielkość i kolor (żółty) czcionki w wiwie mi pasuje.

Czy możecie mi coś poradzić ?


Ciekawostka: Jak wyprowadzam obraz przez scart (przejściówka z euro na chinch ) to mam
" lepszy zasięg ", natomiast po podłączeniu hdmi " tracę go " ( zasięg )

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-90

Postautor: Maniek99 » 10 lutego 2015, o 16:44

A jak obydwa kable są podłączone, to na HDMI też zrywa, może to kwestia lepszej masy scart?

Jak masz wiwę z memo to raczej warto naprawić, chyba że rzeczywiście nic nie możesz poradzić z tym zasięgiem.

Jesteś z okolic Warszawy, więc może masz serwis po drodze i będzie taniej.
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2015, o 16:50 przez Maniek99, łącznie zmieniany 1 raz.

telemarek
Posty: 28
Rejestracja: 30 stycznia 2012, o 12:32
Odbiornik: Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: Wiwa An 200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/Warszawa

Re: WIWA HD-90

Postautor: telemarek » 10 lutego 2015, o 16:50

Jak podłączona jest przejściówka euro - chinch i kabel hdmi to
" zasięg " mam słabszy

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1862
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: WIWA HD-90

Postautor: Poland » 10 czerwca 2015, o 19:49

W mojej okolicy ten dekoder posiada mój wujek a także sąsiad i korzystając z niego jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Najbardziej cenię wyszukiwanie stacji ponieważ ono zbiera także słabsze stacje a nie jak Opticum STB HD N1 tylko najmocniejsze.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz a mianowicie czy to samo dobre wyszukiwanie jest też na wersji HD-95 i czy pilot do tego dekodera jest uniwersalny a jeżeli tak to czy zadziała z telewizorem kineskopowym marki Samsung? Bardzo proszę o odpowiedź na te pytanie :)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1605
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA HD-90

Postautor: Krosnoludek » 10 czerwca 2015, o 23:03

Wiwa HD90 Memo - ten pilot jest dokładany z podstawową obsługa telewizora: http://www.wiwa.info.pl/produkty/piloty ... c-002.html

Wiwa HD95 Memo - ten pilot jest dokładany z podstawową obsługa telewizora: http://www.wiwa.info.pl/produkty/piloty ... c-004.html

W tunerach Wiwy nie licz na jakąkolwiek aktualizacje oprogramowania. Dawniej kolega @Gutek nam zamieszczał. Także brak przycisku Recall.

paterb
Posty: 52
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-90

Postautor: paterb » 27 czerwca 2015, o 12:57

aktualizacje są umieszczane przez ludzi z forum, ostatnio widziałem do 95 (w poście o tym modelu) a jest to samo co 90 (tylko na starym chipsecie bo nie wiem jak nowe 95 czy są też robione na tym samym chipsecie co nowe 90) tylko w innej obudowie, a jak napiszesz do serwisu to podeślą ci w załączniku nowy soft - więc nie wprowadzaj ludzi w błąd

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-90

Postautor: Maniek99 » 27 czerwca 2015, o 13:13

HD95 była tylko na nowszym chipie.

paterb
Posty: 52
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-90

Postautor: paterb » 28 czerwca 2015, o 17:27

obydwa tunery 90 i 95 były na chipsecie 7818 i aktualizacja pasowała do obu zamiennie teraz oba modele są na chipsecie 7801 ale czy aktualizacja działa zamiennie tego nie wiem... czy ktoś to testował??

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-90

Postautor: Maniek99 » 28 czerwca 2015, o 17:36

Pierwsze HD90 były na 7828, potem wersja New i HD95 była na 7818.
Teraz rzeczywiście niby są na 7801.

paterb
Posty: 52
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-90

Postautor: paterb » 28 czerwca 2015, o 17:45

@Maniek99 zwracam honor - sam zaczynałem od 7818 i tylko na tych robiłem testy a wróciłem do początku postu i masz rację więc przepraszam za zamieszanie :oops:
wiesz może jak sprawuje się ta na 7801?? jakie są ulepszenia??

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-90

Postautor: Maniek99 » 28 czerwca 2015, o 18:43

Nie no, niema sprawy.
Nie, nie miałem z tymi najnowszymi do czynienia, ale raczej nie spodziewałbym się jakiś zauważalnych zmian.

paterb
Posty: 52
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-90

Postautor: paterb » 1 lipca 2015, o 21:16

czy ktoś testował wgranie softu z hd-90 na 7801 do hd-90 na 7818 ?? uwali to tuner czy nie??
dałem zapytanie do serwisu ale na razie bez odzewu, a z tego co czytam to ponoć te modele nie różnią się między sobą prócz procesorem

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-90

Postautor: Maniek99 » 2 lipca 2015, o 16:36

A jaki numer ma ten soft do 7801 i jaką wersję PCB tam widać?

paterb
Posty: 52
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-90

Postautor: paterb » 2 lipca 2015, o 20:36

maniek99 znalazłem tę informację w poście o hd-95 ale widzę że ty podałeś informację o tym pliku...
dziś otrzymałem informację z serwisu wiwy na temat wgrywania zamiennie softów między 7818 a 7801:
Witam,

nie można oprogramować wgrywać zamiennie.
Może to uszkodzić sprzęt

--
Iwona Jaśtak
Kation Sp. z o.o. S.K.
e-mail: iwona@bellwood.pl
www.wiwa.info.pl

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-90

Postautor: Maniek99 » 2 lipca 2015, o 21:23

To o którym pisałem chodzi u mnie na HD95 7818.

albin37
Posty: 1
Rejestracja: 19 lipca 2015, o 14:09
Odbiornik: wiwa hd 90

Re: WIWA HD-90

Postautor: albin37 » 19 lipca 2015, o 14:21

Cz może mi ktoś powiedzieć czemu nie mogę wgrać nowego softu wgrywa mi tylko te oficjalne?


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot]