WIWA HD-50

nom
Posty: 124
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:10
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Yagi - 19 elementowa, leży na szafie w pokoju. :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: św. Krzyż

Re: WIWA HD-50

Post autor: nom » 14 października 2012, o 18:37

bil18 pisze:a skąd wziąć taki programator i czy ty na pewno masz ten dźwięk na tym modelu wiwa 90 w plikach 3 GP?
3GP to jest kontener multimedialny i może przechowywać strumień wideo jak i audio różnie zakodowany. Więcej poszukaj sobie w sieci.

bil18
Posty: 24
Rejestracja: 16 września 2012, o 10:09
Odbiornik: hd-50
Instalacja antenowa: zwykła antena siatkowa
dąbrowa białostocka
Nadajnik - obiekt nadawczy: na suwałki

Re: WIWA HD-50

Post autor: bil18 » 15 października 2012, o 18:26

3gp TO ŻADEN KONTENER, tylko zwykły plik z telefonu i powinno odtwarzać a nie chce bo program wiwy jest niedopracowany

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-50

Post autor: m@rtops » 15 października 2012, o 18:47

źródło wiki....ia :
3GP jest multimedialnym kontenerem zdefiniowanym przez 3GPP dla użytku telefonii 3G. Jest to uproszczona wersja MPEG-4 Part 14 (MP4). Pliki 3GP mają rozszerzenie .3gp lub .3g2.

3GP przechowuje strumienie wideo (MPEG-4 część 2 lub H.263) oraz audio takie jak: AMR-NB lub AAC-LC. Pliki 3GP zawsze zapisywane są w konwencji big endian.

Pliki 3GP na komputerach PC odtwarzalne są przez programy: VLC media player, Windows Media Player, MPlayer, ALLPlayer, QuickTime oraz RealPlayer. Technologia 3gp stosowana jest w wielu telefonach komórkowych, jednak rzadziej w odtwarzaczach multimedialnych.
to tyle aby nie było kłótni :D

penknife
Posty: 232
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: WIWA HD-50

Post autor: penknife » 15 października 2012, o 18:49

a teraz jak krowie na miedzy:

.3gp, .avi, .mkv -to pliki przechowujące jakąś zawartość(kontener) (jak np. kubek, beczka, dzbanek, itd.), natomiast to co przechowujesz w kontenerze i jakie ma właściwości to inna bajka (np. w beczce możesz trzymać wodę, ale ktoś inny ropę, olej, rtęć, czy jakieś inne ustrojstwo)

tak więc plik który jest kontenerem, a który nas interesuje przechowuje przeważnie wideo+audio, ale jak to już tam jest zapisane i jak to odczytać zależy od zastosowanego kodowania(jakim sposobem/narzędziem poprawnie można otworzyć tą "beczkę" i jak skorzystać z zawartości)

kucyk20
Posty: 82
Rejestracja: 19 maja 2012, o 17:33
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i FW 1.11B3
WiFi Ferguson W02
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + SWA-9. 15m nad ziemią.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁÓDŹ EC4

Re: WIWA HD-50

Post autor: kucyk20 » 15 października 2012, o 20:19

;)
Ostatnio zmieniony 17 października 2012, o 02:01 przez kucyk20, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-50

Post autor: m@rtops » 15 października 2012, o 20:28

proszę o usunięcie wpisu - już nieaktualny ;)
Ostatnio zmieniony 18 października 2012, o 08:34 przez m@rtops, łącznie zmieniany 2 razy.

paweln
Posty: 28
Rejestracja: 23 października 2011, o 20:00

Re: WIWA HD-50

Post autor: paweln » 15 października 2012, o 20:33

kucyk20 pisze: ...
To w wiwie są jakieś programy zainstalowane! :lol: :lol:
Byłem święcie przekonany że w urządzeniu jest firmware...
Firmware to potoczna nazwa oprogramowania( programu) wbudowanego w urządzenie.
Firmware to tylko jego angielska nazwa: "naleciałość z jeżyka angielskiego"
Podsumowując: zanim kolejny raz się kogoś wyśmieje, warto samemu sobie uświadomić że w takich urządzeniach jest oprogramowanie (program) wbudowane.

elkanguro
Posty: 6
Rejestracja: 12 czerwca 2012, o 09:03
Odbiornik: Jeszcze nie mam
Instalacja antenowa: standardowa siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: WIWA HD-50

Post autor: elkanguro » 16 października 2012, o 11:30

Panowie mam pytanie, czy ten odbiornik wystarczy włożyć w euro żeby był i obraz i dźwięk czy dźwięk trzeba podłączać osobnym kablem? Pytam ponieważ jest napisane, że jest dołączany jakiś kabel od dźwięku.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-50

Post autor: m@rtops » 16 października 2012, o 11:52

kabel jest dołączony jeśli chciałbyś "wyciągnąć" audio na zewnętrzne głośniki lub do kina domowego ;)

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-50

Post autor: Mutango » 16 października 2012, o 15:45

bil18 pisze:...powinno odtwarzać a nie chce bo program wiwy jest niedopracowany
Trudno powiedzieć że niedopracowany. Raczej brak mu funkcji dekodowania jednego z kodeków. Trudno oczekiwać od urządzenia za niecałe 50 dolców, że będzie "wszytkograjem multimedialnym". Taka cena na pewno nie pokryłaby wszystkich opłat licencyjnych w stosunku do de/kodeków, jakie należałoby zainstalować, żeby urządzenie mogło zasłużyć na miano "wszystkograja".
Ale nie jest to funkcja tunerów DVB-t żeby takim centrum multimedialnym być, w dodatku tunerów z grupy najtańszych na rynku. Podstawową funkcją takiego tunera jest odbiór sygnału telewizyjnego. Drugą dodatkową funkcją jest nagrywanie i odtwarzanie tego sygnału we "własnym" formacie .mts
I na tym można by było zakończyć jego funkcjonalność. Koniec, kropka. Wszystko co ponadto, odczytywanie innych formatów itd, możesz traktować jako swoisty bonus, a nawet jako dopust Boży ;)

penknife pisze: .3gp, .avi, .mkv -to pliki przechowujące jakąś zawartość(kontener) (jak np. kubek, beczka, dzbanek, itd.), natomiast to co przechowujesz w kontenerze i jakie ma właściwości to inna bajka...
Tutaj jest jakby druga strona medalu. Czyli prawdopodobnie masz rację, tylko że nie każdy musi się na tym znać. No bo jeśli potencjalny nabywca czyta na stronie internetowej Wiwy, że tuner czyta format 3GP, no to ma prawo oczekiwać że tuner odczyta mu każdy plik z rozszerzeniem .3gp, jaki ma na swoim komputerze. On nie musi się znać na tych wszystkich kontenerach i kodekach... Jeśli mu nie czyta, to nie ma się co dziwić, że uznaje takie urządzenie za "uszkodzone" lub "niedopracowane". Dlatego producenci/dystrybutorzy chyba popełniają tutaj błąd informacyjny (nie chcę używać słowa nadużycie). Chyba powinni informować dokładniej i precyzyjniej, że owszem "czyta, ale pod warunkiem że...", ale rozumiem że w materiałach reklamowych, marketingowych lepiej to wygląda. Że im więcej nazw formatów jest wymienionych, tym lepiej i już...

kucyk20
Posty: 82
Rejestracja: 19 maja 2012, o 17:33
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i FW 1.11B3
WiFi Ferguson W02
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + SWA-9. 15m nad ziemią.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁÓDŹ EC4

Re: WIWA HD-50

Post autor: kucyk20 » 17 października 2012, o 02:01

paweln pisze:
kucyk20 pisze: ...
To w wiwie są jakieś programy zainstalowane! :lol: :lol:
Byłem święcie przekonany że w urządzeniu jest firmware...
Firmware to potoczna nazwa oprogramowania( programu) wbudowanego w urządzenie.
Firmware to tylko jego angielska nazwa: "naleciałość z jeżyka angielskiego"
Podsumowując: zanim kolejny raz się kogoś wyśmieje, warto samemu sobie uświadomić że w takich urządzeniach jest oprogramowanie (program) wbudowane.
Ok ;)
Chodzi mi o to żeby używać prawidłowej terminologii: Firmware=oprogramowanie, program raczej kojarzy się z programem komputerowym.
Usuwam post.

PS.
Uwierz mi, jestem świadomy.

bil18
Posty: 24
Rejestracja: 16 września 2012, o 10:09
Odbiornik: hd-50
Instalacja antenowa: zwykła antena siatkowa
dąbrowa białostocka
Nadajnik - obiekt nadawczy: na suwałki

Re: WIWA HD-50

Post autor: bil18 » 18 października 2012, o 08:20

bo ja chciałem podłączyć telefon kablem do dekodera i żeby mi odtwarzało z dźwiękiem 3GP tak jak na opakowaniu dekodera pisze że odtwarza i próbowałem zainstalować inny program żeby odtwarzało i uszkodziłem dekoder :(

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-50

Post autor: m@rtops » 18 października 2012, o 08:37

a próbowałeś namiarów kolegi @penknife? :?
penknife pisze:zbliżony problem już był http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=137987#p137987
radze spróbować z wersją z marca albo z grudnia
oczywiście do odpowiedniego urządzenia (u ciebie hd-50)

bil18
Posty: 24
Rejestracja: 16 września 2012, o 10:09
Odbiornik: hd-50
Instalacja antenowa: zwykła antena siatkowa
dąbrowa białostocka
Nadajnik - obiekt nadawczy: na suwałki

Re: WIWA HD-50

Post autor: bil18 » 18 października 2012, o 18:10

TU NIE CHODZI O WERSJE TRZEBA JUŻ WYLUTOWYWAĆ tego flasha bo nie reaguje na żadne pliki programowe. Swoją drogą nie powinno być tak w urządzeniu żeby zezwalało na pobieranie takich plików które go potem blokują (niedopracowane jest tu kodowanie czy coś w tym stylu ze zezwala pobierać takie pliki i aktualizować nimi co potem psują ten dekoder)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 18 października 2012, o 18:15

Czyli BIOS w każdym komputerze też jest niedopracowany?

bil18
Posty: 24
Rejestracja: 16 września 2012, o 10:09
Odbiornik: hd-50
Instalacja antenowa: zwykła antena siatkowa
dąbrowa białostocka
Nadajnik - obiekt nadawczy: na suwałki

Re: WIWA HD-50

Post autor: bil18 » 18 października 2012, o 18:39

Po prostu powinni ten program do tej wiwy zrobić jak trzeba żeby odtwarzał te 3GP z dźwiękiem to byłby fajny dekoder a tak to lipa bo telefonu nie podłączysz i nie odtworzysz nagranych plików wideo 3 GP

pauloso
Posty: 4
Rejestracja: 18 października 2012, o 19:29
Odbiornik: WIWA 50

Re: WIWA HD-50

Post autor: pauloso » 18 października 2012, o 19:34

Witam, mam pewien problem z tym urządzeniem, kupiłem je z myślą o hdmi - przyszło, odpalam lecz cisza, dowiaduje się w instrukcji że z AV trzeba manualnie przestaić na hdmi a nie mam gdzie go podłączyć bo mam na wyposażeniu tylko hdmi,dvi,vga. Próbowałem po ślepemu zgodnie z obrazkami w instrukcji, ale coś nie wychodzi... Także prośba czy mógłby ktoś podesłać solucję jak to zrobić krok po kroku z tym, że jak wyczytałem przy uruchomieniu pierwszym wyskakuje menu z językiem i dodawaniem programów więc i tu mam problem czy to ominąłem już klikając ten OK czy jeszcze może w tym stoję. Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 18 października 2012, o 19:48

Czyli używasz monitora.
Problemem zapewne będzie, że nie obsługuje on częstotliwości 50Hz PAL, więc trzeba w ustawieniach tunera będzie zmienić na NTSC - 60Hz.

Możliwe jednak że przy którejś rozdzielczości przy 50Hz zaskoczy. Możesz próbować zmieniać rozdzielczość zielonym przyciskiem na pilocie.
Jeśli nic to nie da będziesz musiał podłączyć tuner do jakiegoś telewizora i zmienić te ustawienia w menu.

pauloso
Posty: 4
Rejestracja: 18 października 2012, o 19:29
Odbiornik: WIWA 50

Re: WIWA HD-50

Post autor: pauloso » 18 października 2012, o 20:14

Coś zaskoczyło, tylko obraz skacze i gaśnie co sekunde na 5 sekund, gdy zmieniam z PAL zapewne na NTSC to gaśnie całkowicie przy 1080p przy reszcie ciemno

bil18
Posty: 24
Rejestracja: 16 września 2012, o 10:09
Odbiornik: hd-50
Instalacja antenowa: zwykła antena siatkowa
dąbrowa białostocka
Nadajnik - obiekt nadawczy: na suwałki

Re: WIWA HD-50

Post autor: bil18 » 18 października 2012, o 20:53

:shock:

Odpowiedz