WIWA HD-50

eter
Posty: 641
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 23 kwietnia 2014, o 15:02

Gdzieś czytałem tutaj na forum, że jakieś nowe Wiwy mają już taki soft, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania przechodzą do czuwania.
Nie wiem, czy taki soft będzie dostepny dla starszej już WIWY HD-50 czy też HD-50 MEMO.

eremsc
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwietnia 2014, o 20:06
Odbiornik: WIWA HD-50
Instalacja antenowa: DPM APOK
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: WIWA HD-50

Post autor: eremsc » 23 kwietnia 2014, o 17:01

Pisałem do Wiwy, oficjalnie nie ma takiego oprogramowania, żeby tuner przechodził w czuwanie po podłączeniu do prądu..

staH
Posty: 5
Rejestracja: 16 lutego 2013, o 15:40
Odbiornik: wiwy:
x2 HD-50
2x HD-80mini
Instalacja antenowa: 1x siatka do hd-50

1x siatka na 3tv (hd-50, 2x hd-80 mini)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat ~40km w lini prostej

Re: WIWA HD-50

Post autor: staH » 25 kwietnia 2014, o 12:06

Jest jakaś opcja, żeby pierwsza wersja HD-50 dawała zasilanie na antenę?

Ponoć czegoś jej brakuje, a opcja w menu to pozostałości po HD-90

eter
Posty: 641
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 26 kwietnia 2014, o 23:00

eremsc pisze:Pisałem do Wiwy, oficjalnie nie ma takiego oprogramowania, żeby tuner przechodził w czuwanie po podłączeniu do prądu..
Koledzy piszą, że do Wiwy HD-90 już taki mają. Więc to chyba chodzi o to, że nie ma takiego do Wiwy HD-50.

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 13#p191213

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 221
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: WIWA HD-50

Post autor: sirdaniel » 25 czerwca 2014, o 18:45

Witam, co zrobić aby dekoder zapamiętywał na głównej liście zaraz po skanowaniu automatycznym kanały o najlepszej jakości a nie o największej sile sygnału? Denerwuje mnie to strasznie bo akurat jeden mux mam taki, że kanały o wyższej sile mają gorsza jakość i czasem kaszanią. Trzeba wgrać któryś nowszy soft? bo nie mam wcale najnowszego.

eter
Posty: 641
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 14 lipca 2014, o 18:20

Sam się dziwiłem, ze moja Wiwa dobrze działa, kiedy koledzy tutaj piszą o róznych usterkach nękających ten model.
Niestety też mnie dzisiaj zawiodła.
O tyle ciekawe, że zupełnie nigdzie nie opisana usterka, a mianowicie wysiadła mi fonia na jednym kanale. Poprzez HDMI jest OK. Tylko poprzez EURO lewy kanał jest około połowę ciszej od prawego.
Przywracanie ustawień fabrycznych nic nie dało, zatem to usterka sprzetowa nie programowa.
Ciekawi mnie czy wyjście analogowe foni jest zrealizowane poprzez jakieś kondensatory na wyjściu i ewentualnie może "wyschnięcie" dałoby taki efekt.
Nie można niestety nigdzie znaleść schematu do tej Wiwy co mogłoby przyblizyć zlokalizowanie usterki.
Może ktoś z kolegów posiada schemat ideowy do niej?
Wyjscie analogowe jest mi potrzebne do "zniwelowania" opóżnienia dżwięku w telewizorze po HDMI (dopiero wyprowadzenie analogowego dźwięku z gniazda euro i ogladanie TV po HDMI daje prawidłową synchronizację obrazu do dźwięku - po HDMI fonia w TV ma minimalne opóźnienie względem obrazu).

rablos
Posty: 41
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:24
Odbiornik: funai 21D-3810
Instalacja antenowa: siatka plus zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: piaski ryki

Re: WIWA HD-50

Post autor: rablos » 12 listopada 2014, o 13:38

Witam....mam taki problem z wiwą ten model z wyswietlaczem...pracowal do tej pory na telewizorze funaj teraz sie popsół i po wpieciu w tv marki LG wyswietlacz na czujce zwariował...dekoder działa tv odpalił na kanale tv4 i dalej nic nie da rady zrobic nie da rady wejsc w menu zmienic kanalu.Po nacisniEciu pilota na wyswietlaczu pojawiaja sie cztery kreski albo zielona kropka i nic wiecej....o co chodzi ,czy wymiana czyjki pomorze?

edit/ Pisownia PL! Regulamin forum.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 12 listopada 2014, o 18:40

Sprawdź czy na pewno masz wciśniętą do końca wtyczkę z tej czujki ir.

rablos
Posty: 41
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:24
Odbiornik: funai 21D-3810
Instalacja antenowa: siatka plus zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: piaski ryki

Re: WIWA HD-50

Post autor: rablos » 13 listopada 2014, o 09:38

Miałeś racje Gutek już śmiga....masz piwo u mnie bu juz chciałem inwestować w inna.dzieki

maniek100
Posty: 10
Rejestracja: 23 września 2012, o 09:48

Re: WIWA HD-50

Post autor: maniek100 » 19 stycznia 2015, o 00:41

Dekoder juz po gwarancji, ogolnie bylem ze sprzetu bardzo zadowolony, ale niestety do wczoraj.
Objaw jest taki, że dekoder po wlaczeniu caly czas sie restartuje, włącza sie, pojawia sie napis Wiwa i nie wlacza sie obraz, tylko ponownie napis Wiwa i tak w kólko. Po dłuższej chwili takiego resetowania sprzet czasem zaskoczy, a czasem nie. Jak zaskoczy to działa poprawnie do momentu wyłączenia z pilota lub zasilaczem. Jak go ponownie włącze to znowu sie resetuje.
Coś z tym fantem można zrobić samodzielnie? Bo naprawa odpłatna raczej sie nie opłaca, lepiej chyba kupić nowy.
Coś możecie pomóc?
Dziekuje z góry.

edit/ Pisownia PL! Regulamin forum.

Maniek99
Posty: 572
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-50

Post autor: Maniek99 » 19 stycznia 2015, o 17:20

Serwis wymienia kość flash na Spansion FL032PIF 337WW016 (przynajmniej w HD95), jak skombinujesz taką, lub kompatybilną, to można złożyć programator i naprawić.

W sumie za taką akcję jak odwalili, to powinni naprawiać też po gwarancji.
Zapytaj, może nie będą chcieli aż tak drogo.

Tyrant
Posty: 36
Rejestracja: 7 maja 2012, o 14:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: Tyrant » 22 stycznia 2015, o 21:33

Witam niestety mam problem z dekoderem a może z anteną sam nie wiem. Dlatego rozpocząłem swoje śledztwo od tego wątku. Przejdę do sedna sprawy. Mam problemy z jakością obrazu od kilku dni. Siła sygnału to ciągle 100% niestety jakość spada z 100% do różnych wartości 40% 37% itp. Wtedy występuje rwanie obrazu itp. Oczywiście wcześniej nie miałem żadnych problemów. Zastanawiam się czy przypadkiem więcej osób nie miało takich problemów. Jeśli chodzi o antenę sprawdziłem czy np, kabel żelowy nie odłączył się od symetryzatora, brak jakichkolwiek śladów świadczących o tym że antena jest problemem.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2417
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: WIWA HD-50

Post autor: JaroslawMroczkowski » 22 stycznia 2015, o 21:45

Bez informacji co to za antena, jaka odległość od obiektu nadawczego, itp, trudno coś doradzić. "Rwie" programy i spada jakość sygnału ze wszystkich muxów? (Po to mamy dodatkowe pola w profilu użytkownika, żeby łatwiej było prowadzić dyskusje o problemach.)

Jeśli antena ze wzmacniaczem poczytaj w dziale antenowym o przesterowaniu.
Może być też uszkodzony wzmacniacz albo zasilacz.
Mogą być lokalne zakłócenia.
Mógł też "paść" dekoder, ale w taki sposób to rzadkość.

Tyrant
Posty: 36
Rejestracja: 7 maja 2012, o 14:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: Tyrant » 22 stycznia 2015, o 22:03

Antena bez wzmacniacza.
Model anteny: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-60 DVB-T

Wzmacniacz odpada bo nie korzystam z wzmacniacza. Jeśli chodzi o zasilacz mówisz o zasilaczu od dekodera.

Jeśli chodzi o sam dekoder, czy na jakość obrazu może mieć wpływ gdniazdo SCART np. styki się wyrobiły itp.

Dekoder był wyłączony. Włączyłem go żeby sprawdzić czy problem nie występuje na innych muxach. Jednak nie nastąpił żaden spadek, Zaczynam zastanawiać się czy nie dzieje się to po dłuższym czasie, czyli rozgrzany dekoder lub zasilacz. Jutro postaram się dokładnie ocenić kiedy problem zaczyna występować.

penknife
Posty: 233
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: WIWA HD-50

Post autor: penknife » 22 stycznia 2015, o 23:47

Jeśli korzystasz tylko ze złącza SCART(Euro) to ustaw rozdzielczość w tunerze/dekoderze najniższą dostępną.

Sprawdź jeszcze czy przy Wiwie się kabel antenowy nie wysunął oraz czy nie uległ uszkodzeniu gdzieś po drodze z anteny.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: cignacy » 23 stycznia 2015, o 18:10

Wydmuchaj tuner sprężonym powietrzem - może być zakurzony i nie odprowadza ciepła z radiatora.

Tyrant
Posty: 36
Rejestracja: 7 maja 2012, o 14:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: Tyrant » 24 stycznia 2015, o 20:22

Dziękuje za odpowiedzi. Ustawiłem najniższą rozdzielczość. Problemu już dzisiaj nie było ale może problem leżał gdzieś indziej sam nie wiem. Zobaczę jeszcze co się będzie działo w ciągu najbliższych dni.

Pozdrawiam i dziękuje wam za pomoc.

Tyrant
Posty: 36
Rejestracja: 7 maja 2012, o 14:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: Tyrant » 25 stycznia 2015, o 12:15

Witam ponownie. Dorwałem taki sam model dekodera czyli Wiwa HD-50 MC. Występuję tam problem z resetowaniem dekodera na logu wiwy w tym czasie dioda power ciągle świeci się na zielono.

@GUTEK@ podał taki sposób na forum.

Kod: Zaznacz cały

"Nagraj na pusty pendrive sformatowany na FAT32 plik z aktualizacją w trzech kopiach o nazwach:
- flash.bin
- usb_upgrade_all_flash.bin
- usb_upgrade_app.bin "
Pendriva sformatowałem w systemie plików FAT 32. Problem mam z samym firmware. Pobrałem z strony GUTEKA najnowsze firmware niemodyfikowane dla HD-50 MC.
Pliki po rozpakowaniu.
http://screenshooter.net/101870277/dpaqxdr

Teraz zastanawiam się czy plik usb_upgrade_app.bin mam utworzyć z pliku flash.bin ?. Pozdrawiam i przepraszam za kłopot.

turbo321
Posty: 1
Rejestracja: 26 stycznia 2015, o 14:04
Odbiornik: wiwa 50hd

wiwa 50 hd

Post autor: turbo321 » 26 stycznia 2015, o 14:19

witam,mama ma wiwe 50 hd,wystapił problem że odbiornik włącza się/na ekranie napis wiwa/,po kilku sekundach czarny obraz i znowu na ekranie wiwa i tak na przemian

Maniek99
Posty: 572
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-50

Post autor: Maniek99 » 26 stycznia 2015, o 16:32

@turbo321
No to do serwisu.

Odpowiedz