WIWA HD-50

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 235
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: WIWA HD-50

Post autor: sirdaniel »

Witam, posiadam od dłuzego czasu ten model i zaczyna irytować mnie pewna przypadłośc, otóż dekoder często gubi kanały. Odbywało się to często wraz ze zmianą PID lub innnych ID, robię ręczny skan kanaół i powracają. Ale to się dosyć często dzieje, nie wiem czy emitel tak często zmienia czy to problem ze sprzetem? Mam w domu starszych rodziców i dla nich jest problem ze wchodzenie w menu i czestym wyszukiwaniem kanałów. Czy wy też tak macie czy wgranie nowszego softa pomoże?

eter
Posty: 706
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter »

Przy oprogramowaniu w wersji 130418.491511.1 oraz ustawieniu :
-sortowanie wg LCN
-LCN wyłączony
w ogóle ani razu jeszcze nie zgubiła mi listy programów.
Przy wcześniejszych wersjach oprogramowania, przy takim ustawieniu, również nie gubiła listy programów.

mistrz_of_dvb-t
Posty: 35
Rejestracja: 15 marca 2012, o 21:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Wiwa HD-90 Memo
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-50

Post autor: mistrz_of_dvb-t »

Orientuje się ktoś czy oprogramowanie z WIWA HD-50 dałoby się wgrać do tunera Manta DVBT012?
Tunery wyglądają identycznie, ten sam pilot, szata graficzna menu. Problem z mantą polega na tym że sama przestawia kanały mimo ustawień LCN off i sortowanie po LCN

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5466
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ »

Jeśli ten tuner jest też na MSD7818 to pewnie tak.
Weź tylko pod uwagę, że tak samo wyglądający pilot nie oznacza, że ma on takie same kody. Najlepiej jak byś go sprawdził z jakimś tunerem WIWA, czy na pewno działa. Bo może się okazać, że zmienisz oprogramowanie i zostaniesz bez pilota.

mistrz_of_dvb-t
Posty: 35
Rejestracja: 15 marca 2012, o 21:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Wiwa HD-90 Memo
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-50

Post autor: mistrz_of_dvb-t »

Pilot od WIWA HD-90 nie działa na Mancie DVBT012 ani pilot od manty nie działa na WIWIE. Wgrywanie software nie ma więc sensu, chyba że zdobędę gdzieś pilota od HD-50.
Dzięki za pomoc

wiertolot
Posty: 176
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: WIWA HD-50

Post autor: wiertolot »

Da się coś z tym zrobić, żeby DVB-T2 działał i HEVC H.265, czy na szmelc też już? Jakieś oprogramowanie nowsze, czy nic? :?:

DVB-T2
Posty: 33
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: WIWA HD-50

Post autor: DVB-T2 »

W żadnym dekoderze ani TV nie istnieje żadna możliwość, aby samym oprogramowaniem dodać DVB-T2. To temat możliwości sprzętowych głowicy.

Sporadycznie zdarza się w niektórych markach TV, że producenci celowo wyłączają obsługę HEVC na dany rynek, ale to są wyjątki.

W STB w 100% przypadków brak DVB-T2 lub HEVC = kosz.

W TV w 99,9999999% przypadków także kosz.

U Ciebie - kosz.

wiertolot
Posty: 176
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: WIWA HD-50

Post autor: wiertolot »

Dzięki, za odpowiedzi, pójdzie na zużyta elektronika. :roll:

Odpowiedz