WIWA HD-50

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 23 sierpnia 2013, o 19:01

Najnowszy ma już 13 z przodu. Taki mi podesłali z WIWY. To tak na marginesie.

DVBManiak

Re: WIWA HD-50

Post autor: DVBManiak » 23 sierpnia 2013, o 19:40

A dokładnie jaki ma numer? Bo do HD-90 najnowszy jest chyba 130418, a zazwyczaj oba te tunery mają kompatybilny soft.

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 24 sierpnia 2013, o 17:13

Mi podesłali 130418.491511.1 więc ten o którym mówisz.
Zauważyłem tylko taką różnicę, że audio cyfrowe RAW teraz ścisza się również pilotem, gdzie poprzednio nie ściszało się płynnie, tylko wyłączało całkiem przy wyciszeniu.
Poza tym oglądam teraz WIWĘ podłączoną do TV poprzez HDMI przełączoną na tryb 1080p co daje możliwość przesyłu sygnału na TV, który można przełączyć w tryb PC. Wreszcie w tym trybie ( po lekkim wzmocnieniu poziomów RGB, żeby był obraz z większym poziomem sygnału ) jestem bardzo mile zaskoczony. Sygnał jest pozbawiony wszelkiej maści ulepszaczy, które nawet powyłączane w trybie TV bruździły. Obraz jest bez żadnych przekłamań ( lśniącej bieli na krawędziach, która nawet na 0 ostrości w trybie TV występowała, rozmytych szczegółow i zwłaszcza całkiem inną gamą kolorów jaką po kilkunastu godzinach kalibracji i tak nie uzyskałem w trybie TV. Kolor ma teraz bardzo szeroką paletę odcieni( naturalną) i obraz jest o wiele lepszej jakości. Wprawdzie tryb ten nie jest zalecany do oglądania TV, ale akurat w TV Philips z dolnej półki ( 42 cale za 1700 zł ) sprawdza się znakomicie.
To tak również na marginesie.

xoen
Posty: 8
Rejestracja: 25 maja 2013, o 11:29

Re: WIWA HD-50

Post autor: xoen » 25 sierpnia 2013, o 09:59

..znów ja.
Potrzebuję pomocy, nadal walczę.
Okazuje się, że po wyjęciu ZASILACZA z gniadka na noc(poprzednio wyłączałem tylko wtyczkę z dekodera a zasilacz zostawał w listwie) maszyna teraz potrafi się włączyć do ekranu wiwy raz na dwa włączenia, ale po logo zapada ciemność.
DESPERACKO usiłuję zrozumieć, jak sflashować maszynę z sytuacji "error upgrade 44%", o ile udało mi się(choć to nie jest pewne do końca) wgrać jakiś czas temu soft gutka, dokładnie: WIWA_HD50-MEMO-DISPLAY_01-11-2012_MOD-@GUTEK@, i maszyna zabootowała i póki prąd nie padł, działała doskonale, to teraz nie mogę wgrać nic bez komunikatu błędu.
Zasadniczo jestem teraz w sytuacji bootloopa(logo, ciemność, restart, logo, itp).
Teraz, czy dobrze rozumiem: usb_upgrade_all_flash.bin i usb_upgrade_app.bin powinny być tym samym plikiem?
Z tego, co widzę, boot-flasher(ten prosto z ekranu wiwy) używa pliku usb_upgrade_app, jeśli na penie nie ma nic z tą nazwą, bootflasher nie startuje.
Ale, czy wymagane są pliki flash i usb_upgrade_all_flash także?
Inna rzecz: jak to dźwignąć, którą wersją/paczką ratować? sprawdziłem kilka paczek i ciągle mam error upgrade na 44%.
Mam przeczucie, że może da się odratować tymczasowo chociaż sytuację, ale której paczki użyć...

Jest tu ktoś?

eter
Posty: 605
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 26 sierpnia 2013, o 01:17

Tak w ogóle to sprawdzałeś sam zasilacz? Możliwe, że przysiada napięcie na nim pod obciążeniem. Zwłaszcza, że jak sam pisałeś już nawet po zaistnieniu usterki wgrywałeś nowy soft i nic to nie pomogło, więc może to akurat wina z niestabilnym napięciem, zwłaszcza, że wyszło to po zaniku zasilania co może być właśnie wskazówką do szukania tutaj przyczyny a nie w sofcie.
Najlepiej byłoby przymierzyć napięcie na włączonym tunerze i obserwować czy się nie waha i czy w ogóle ma prawidłową wielkość czyli 5V.
Technika cyfrowa ma to do siebie, że nawet lekkie wyschnięcie elektrolitów w zasilaczu czy też urządzeniu robi całkiem spore zamieszanie.
Dalej na wyświetlaczu masz 4 kreski jak nic nie rusza?
To taka sugestia do sprawdzenia przed całkowitym poddaniem się i zaniesieniem jednak tunera do naprawy.
Trochę to własnie dziwne jest to zachowanie z pojawianiem się jakiejś reakcji po którymś tam włączeniu i różnicy czy wyłączasz sam tuner czy zasilacz.
Pozdrawiam i powodzenia..

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 27 sierpnia 2013, o 09:41

Oprogramowanie do WIWA HD50 i HD50MC (nie dla HD50MC+ - z wyświetlaczem)

Data: 18-04-2013 18:15:38
Wersja: 130418.491511.1

Zmiany: ?

Link: http://www47.zippyshare.com/v/84113267/file.html

rupertvelbob
Posty: 18
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:19
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: WIWA HD-50

Post autor: rupertvelbob » 30 sierpnia 2013, o 13:59

bartekolchowik pisze:Ponawiam moje pytanie: mam w menu wyłączone LCN, a po wyłączeniu z prądu gubi mi moją listę kanałów.. znowu mam pierwszy Polsat i tak dalej. Co jest przyczyną? Tuner mam około 2 lata nie pamiętam jaka jest wersja softu bo nigdy nie zmieniałem, mogę sprawdzić.
Przywrócić ustawienia fabryczne następnie wyłącz LCN i dodaj MUX'y w trybie manualnym.

Tu masz listę kanałów:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt

Awatar użytkownika
bartekolchowik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lutego 2012, o 13:08
Odbiornik: Wiwa HD-50, nowe TV z DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: WIWA HD-50

Post autor: bartekolchowik » 30 sierpnia 2013, o 14:03

Tryb manualny, potem ustawiam kolejność kanałów i wyłączam pilotem? Wtedy nie zgubi kolejności?

model: HD50
wersja oprogramowania: 111212.491511.1
wersja sprzętu: 1.0

menu program--->sortowanie wg LCN--->LCN wyłączony

po aktualizacji softu do najnowszezgo ze strony Wiwy dalej mam ten problem. Gdy wyłaczę tuner pilotem lub wyjmę wtyk z gniazdka ustawiona kolejność kanałów wraca, tym razem mam pierwszy TVP Info Poznań.

DVBManiak

Re: WIWA HD-50

Post autor: DVBManiak » 30 sierpnia 2013, o 14:15

To strasznie stary soft, w którym bodaj nawet nie działa LCN. Wiwa na swojej stronie nie ma chyba zamiaru zaktualizować oprogramowania mimo wielu próśb. To jest najnowszy soft - http://www47.zippyshare.com/v/84113267/file.html . Wgraj go i potem ustawiasz w Menu sortowanie wg LCN, LCN wyłączony oraz skanujesz kanały ręcznie. Jak tak zrobisz powinno być wszystko ok.

barcianik
Posty: 1
Rejestracja: 1 września 2013, o 12:35
Odbiornik: wiwa hd 50

Re: WIWA HD-50

Post autor: barcianik » 1 września 2013, o 12:46

Witam,
posiadam od kilku dni 2 tunery wiwa 50 hd i zauważyłem w nich dziwną rzecz. Otóż podczas oglądania jakiegoś kanału po dwukrotnym wciśnięciu na pilocie przycisku info pojawia się opis danej audycji. Niestety jeśli od przełączenia na daną stację minął jakiś czas, zwykle kilkadziesiąt sekund, to wtedy po wciśnięciu 2x info opis już nie jest rozbudowany a składa się zaledwie z kilku lub nawet jednego wyrazu. Czasami dzieje się to podczas czytania tego opisu- nagle rozbudowany opis znika i pojawia się bardzo krótki. Dopiero jeśli przełączę na inny kanał i wrócę na ten oglądany (odświeżę go) to opis jest pełny. Z czego to może wynikać, czy winne jest tu oprogramowanie i czy jego zmiana może pomóc? Oprogramowanie ma chyba najnowsze bo: 18.04.13.491511.1

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bartekolchowik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lutego 2012, o 13:08
Odbiornik: Wiwa HD-50, nowe TV z DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: WIWA HD-50

Post autor: bartekolchowik » 1 września 2013, o 14:35

DVBManiak pisze:To strasznie stary soft, w którym bodaj nawet nie działa LCN. Wiwa na swojej stronie nie ma chyba zamiaru zaktualizować oprogramowania mimo wielu próśb. To jest najnowszy soft - http://www47.zippyshare.com/v/84113267/file.html . Wgraj go i potem ustawiasz w Menu sortowanie wg LCN, LCN wyłączony oraz skanujesz kanały ręcznie. Jak tak zrobisz powinno być wszystko ok.

w linku jest tylko plik usb_upgrade_all_flash.bin, podczas aktualizacji po przywróceniu ustawień fabrycznych wyskakuje mi error i nadal mam soft 11 itd... jak w moim poprzednim poście. Kojarzę, że soft od Wiwy miał jeszcze drugi plik oprócz pliku upgrade.

Proszę o info.

DVBManiak

Re: Odp: WIWA HD-50

Post autor: DVBManiak » 1 września 2013, o 15:07

W takim razie pobierz soft i postępuj według dalszych instrukcji z tego postu - http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=175673#p175673 . Powinno pójść. Przy starym sofcie wymagany jest najwidoczniej plik flash.bin.

Awatar użytkownika
bartekolchowik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lutego 2012, o 13:08
Odbiornik: Wiwa HD-50, nowe TV z DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Odp: WIWA HD-50

Post autor: bartekolchowik » 1 września 2013, o 15:41

DVBManiak pisze:W takim razie pobierz soft i postępuj według dalszych instrukcji z tego postu - http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=175673#p175673 . Powinno pójść. Przy starym sofcie wymagany jest najwidoczniej plik flash.bin.
Proszę o link do plików flash.bin i najnowszej aktualizacji dla Wiwa HD-50. Przed chwilą próbowałem zrobić upgrade, zrobiłem przywróć ustawienia fabryczne i kliknąłem flash.bin z podanego wyżej wątku. Niestety nawet flash.bin wypluwa error. :( tuner siostry i szwagra więc wiadomo ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 1 września 2013, o 15:51

Soft na stronie Wiwy do HD50 to bardzo stara wersja i obsługuje tylko aktualizacje z cusid 169b. Najprościej wgrać modyfikowany soft z mojej stronie, a następnie dopiero najnowszy (lub pozostać na modyfikowanym).

Awatar użytkownika
bartekolchowik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lutego 2012, o 13:08
Odbiornik: Wiwa HD-50, nowe TV z DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: WIWA HD-50

Post autor: bartekolchowik » 1 września 2013, o 16:50

@GUTEK@ pisze:Soft na stronie Wiwy do HD50 to bardzo stara wersja i obsługuje tylko aktualizacje z cusid 169b. Najprościej wgrać modyfikowany soft z mojej stronie, a następnie dopiero najnowszy (lub pozostać na modyfikowanym).

Soft modyfikowany to, który?

http://gutek.elektroda.eu/gutekxtpl/softy.htm
:shock:

DVBManiak

Re: WIWA HD-50

Post autor: DVBManiak » 1 września 2013, o 17:40

Tutaj masz wszystko z wyjaśnieniem - http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=166801#p166801

Awatar użytkownika
bartekolchowik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lutego 2012, o 13:08
Odbiornik: Wiwa HD-50, nowe TV z DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: WIWA HD-50

Post autor: bartekolchowik » 1 września 2013, o 18:17

DVBManiak pisze:Tutaj masz wszystko z wyjaśnieniem - http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=166801#p166801
Ściągnąłem pliki, których nazwy poniżej z tego zipa:
WIWA_HD50_13-07-2012_MOD-@GUTEK@.7zip
hd50_wmv.bin
hd50_wmv_fav-recall.bin
hd50_wmv_list-recall.bin
hd50_wmv_radio-recall.bin

Jaka jest różnica? Rozumiem, że nie potrzebuję tu żadnego pliku flash.bin, wystarczy hd50_wmv. Czy w menu aktualizacji tunera przez USB po kolei wgrywać pliki z zipa?

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-50

Post autor: Maniek99 » 1 września 2013, o 18:51

@bartekolchowik
Wgrywasz jeden, zależnie od tego pod którym przyciskiem chcesz mieć funkcję recall (powrót do poprzedniego kanału) - pod radio, lub fav, lub list.

Awatar użytkownika
bartekolchowik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lutego 2012, o 13:08
Odbiornik: Wiwa HD-50, nowe TV z DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: WIWA HD-50

Post autor: bartekolchowik » 1 września 2013, o 18:54

dzięki, popróbuję wieczorem jak będę w domu i dam znać

Awatar użytkownika
bartekolchowik
Posty: 32
Rejestracja: 22 lutego 2012, o 13:08
Odbiornik: Wiwa HD-50, nowe TV z DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: WIWA HD-50

Post autor: bartekolchowik » 2 września 2013, o 09:10

@GUTEK@ pisze:Soft na stronie Wiwy do HD50 to bardzo stara wersja i obsługuje tylko aktualizacje z cusid 169b. Najprościej wgrać modyfikowany soft z mojej stronie, a następnie dopiero najnowszy (lub pozostać na modyfikowanym).
Mam od wczorajszego wieczoru:
HD50
120713.gutek1
13B

Wgrywałem plik wmv a potem recall fav

Po ustawieniu kilku kanałów w liście w kolejności innej niż domyślna, bodajże przesunąłem tylko TVP1HD i TVP2HD na pozycję 1 i 2 pilota, i wyłączeniu tunera pilotem po jego ponownym uruchomieniu tuner nie pamiętał tej zmiany. Zmiany w menu edycja programu zapisałem oczywiście przed wyłączeniem tunera. LCN jest wybrany, a w menu niżej LCN wyłączony.

Czy mam teraz wgrywać na ten soft jakiś kolejny, czy problem jest w czymś innym? :?:

Odpowiedz