WIWA HD-50

Tyrant
Posty: 36
Rejestracja: 7 maja 2012, o 14:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: Tyrant » 28 stycznia 2015, o 13:13

Niestety mój tuner nie jest już na gwarancji. Istnieje możliwość w domowych warunkach wymienić pamięć flash, skorzystać z programatora, wgrać nowy firmware i wmontować z powrotem pamięć flash do pcb. Znając życie koszta samych potrzebnych narzędzi będą pewnie wielkie ale wole się upewnić.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-50

Post autor: Domel28 » 28 stycznia 2015, o 16:15

Nie zawracaj sobie głowy naprawą. Przy dzisiejszych cenach zainwestuj w nowy.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-50

Post autor: Maniek99 » 28 stycznia 2015, o 16:25

@Tyrant
Serwis wiwy to naprawia, ale nie wiem ile będą chcieli za to z przesyłką.
Kiedyś pytałem na miejscu to chcieli bodajże 20zł.

Starej kości niema co programować, bo ma wadę i z czasem będzie to samo.

Tyrant
Posty: 36
Rejestracja: 7 maja 2012, o 14:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: Tyrant » 28 stycznia 2015, o 18:30

Dzięki za odpowiedzi.

paterb
Posty: 54
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-50

Post autor: paterb » 30 stycznia 2015, o 14:14

Witam wszystkich.
Mam mały problem a zarazem prośbę do posiadaczy wiwy hd-50. Wpadł mi w ręce w/w model i ma urwane gniazdo od ir, chciałem polutować na stałe do płytki ale okazuje się że w czujce ir urwane są dwa przewody od strony wtyczki (w środku) i tu moja prośba: czy jest ktoś w stanie to pomierzyć i sprawdzić który kolor przewodu (czerwony, biały, zielony, czarny) znajduje się na którym pinie na wtyczce?? z góry dziękuję a sprzęt już po gwarancji.

Miszel
Posty: 1
Rejestracja: 5 lutego 2015, o 00:00

Re: WIWA HD-50

Post autor: Miszel » 5 lutego 2015, o 00:09

Witam. Mam tego typu tuner Manty DVBT012 i jest to jakaś tragedia! Chcę go wymienić, ponieważ co jakiś czas mu odbija i samoistnie przestawia kolejność kanałów na domyślną określoną przez nadawcę (ustawione mam "sortowanie przez LCN" i LCN jako wyłączone). Dzieje się tak nie tylko u mnie więc to raczej kwestia softu. Zainteresowała mnie ta Wiwa HD-50, ale jej soft graficznie wygląda niemal identycznie. Zastanawiam się więc, czy nie ma z nim takich samych problemów z przestawianiem kanałów jak z moją Mantą? Ewentualnie jaki tuner DVBT takiego typu - montowany za TV warto kupić?

paterb
Posty: 54
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-50

Post autor: paterb » 5 lutego 2015, o 11:20

ponaglam prośbę o pomierzenie / sprawdzenie odbiornika IR które kolory odpowiadają jakim pinom we wtyczce odbiornika IR - z góry dzięki

maniek100
Posty: 10
Rejestracja: 23 września 2012, o 09:48

Re: WIWA HD-50

Post autor: maniek100 » 6 lutego 2015, o 02:29

paterb pisze:ponaglam prośbę o pomierzenie / sprawdzenie odbiornika IR które kolory odpowiadają jakim pinom we wtyczce odbiornika IR - z góry dzięki
Kolory kabelków nie muszą być w każdym czujniku tak samo polutowane. Sprawdź sobie to miernikiem. Na płytce czujnika masz chyba oznaczenia 5V, mase i dwa piny do odbiornika IR. Odlutuj z płytki dekodera uszkodzone gniazdo IR, zlokalizuj na lutach zasilanie (czyli 5V i mase) i odpowiednio przylutuj kabelki (5V do 5V, mase do masy). Pozostałe dwa kable (o ile akurat te są urwane) podłącz metodą prób i błedów, masz tylko dwie kombinacje, a jak nie są urwane to masz jasność.
turbo321 pisze:witam,mama ma wiwe 50 hd,wystapił problem że odbiornik włącza się/na ekranie napis wiwa/,po kilku sekundach czarny obraz i znowu na ekranie wiwa i tak na przemian
Tyrant pisze:Niestety mój tuner nie jest już na gwarancji. Istnieje możliwość w domowych warunkach wymienić pamięć flash, skorzystać z programatora, wgrać nowy firmware i wmontować z powrotem pamięć flash do pcb. Znając życie koszta samych potrzebnych narzędzi będą pewnie wielkie ale wole się upewnić.
Zaprogramowaną kość pamięci mozna kupić za 15zł z przesyłką, Trzeba tylko wylutować starą i wlutować nową. Ogólnie akcja jest dosyć prosta, ale tylko dla tych co mają pojęcie o lutowaniu, no i jeszcze trzeba mieć sprzet do lutowania.
Na początek spróbujcie patentu z podgrzaniem scalaka. Ja tak zrobiłem i dekoder ożył, działa OK.

paterb
Posty: 54
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-50

Post autor: paterb » 6 lutego 2015, o 11:42

dzięki maniek100 za podpowiedź, udało mi się znaleźć na forum fotki @gutka rozebranego czujnika ir gdzie są ludzkie oznaczenia (gnd, I0, IR, +5V) bo na moim są oznaczenia: PT1, PT2, PT3, PT4 i teraz domyśl się co jest co ;)
Może uda się coś uzdrowić - mam nadzieję że zamiana przewodów między I0 a IR nic nie uszkodzi, a faktycznie mam urwane dwa przewody... teraz będzie łatwiej coś ustalić - pozdrawiam

maniek100
Posty: 10
Rejestracja: 23 września 2012, o 09:48

Re: WIWA HD-50

Post autor: maniek100 » 6 lutego 2015, o 22:13

paterb pisze: na moim są oznaczenia: PT1, PT2, PT3, PT4 i teraz domyśl się co jest co ;)
No tak, pewnie na co drugim czujniku są inne oznaczenia, ale płytka jest raczej tej samej konstrukcji. Na tych zdjęciach gutka widać, że masa jest podłączona do nózki tranzystora, a +5 V jest z przeciwstawnego boku płytki. W środku masz na pewno 2 piny sygnałowe i ich zamiana na pewno nic nie spowoduje oprócz złego działania pilota, wiec spokojnie możesz zamiennie sprawdzić. Jeszcze jedna podpowiedź, masa we wtyczkach typu jack jest zazwyczaj podłączana do tej końcówki, która jest najbliżej wtyczki, czyli tego plastiku czarnego. Zobaczyłbym Ci na te podłączenia kabelków, ale akurat nie mam u siebie tego dekodera teraz, bo jest w innym miejscu niż mieszkam.

Co do podgrzania scalaka pamięci flash, to zapomniałem napisać czym ja podgrzałem tego scalaka w warunkach domowych. Zwykłą suszarką do włosów. Można zabezpieczyć resztę płytki jakimiś szmatkami czy czymś w tym rodzaju, tak żeby strumień ciepłego powietrza podgrzewał tylko scalaka pamieci (Windbond 25Q32).

paterb
Posty: 54
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:36
Odbiornik: SAMSUNG LE19C450E1W
WIWA HD-90 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: WIWA HD-50

Post autor: paterb » 9 lutego 2015, o 09:32

dzięki @maniek100 za pomoc, przewód IR polutowany na stałe do płytki i zabezpieczony klejem na gorąco. Wszystko działa ok

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 10 lutego 2015, o 19:10

Rysunek z rozpiską połączeń w gnieździe IR tunera HD50 od użytkownika paterb:

Obrazek

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 16 lutego 2015, o 20:50

Koledzy jaki jest dostępny najnowszy soft do Wiwy HD 50 New.
Sam się pogubiłem, a moja wiwka dziwnie mi zaczęła reagować. Po przełączeniu programu z jednego MUXA na program z innego sygnał jest o połowę słabszy niż normalnie i tak w kółko, po ponownym przełączeniu wraca do normalnego poziomu to znowu po przełączeniu na inny MUX spada do zera i po chwili się uaktywnia lub nie i muszę wyjąć antenę i ponownie włożyć to rusza.
Coś mi wygląda, że to już ostatnie jej tchnienie przed totalną zwiechą. Sygnał jest dobry bo sprawdzałem z dwóch instalacji z "mocnym" i "średnim" sygnałem i zachowanie takie samo. Coś jakby wysiadała głowica?
Dziwne, tym bardziej, że kiedy na muxie jest zero sygnału odbiorczego to podczas ręcznego wyszukiwania na tym muxie jest sygnał pokazywany dobry...
Może wymiana softu coś poprawi, bo reset do fabrycznych nic nie dał.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-50

Post autor: Domel28 » 16 lutego 2015, o 22:39

Podobne zawiłości obserwowałem przy niestabilnym lub zbyt mocnym sygnale.

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 17 lutego 2015, o 00:44

Wiem, wiem, że przy przesterowaniu sygnałem podobne objawy są, ale nawet jak zmniejszę sygnał na antenie do poziomu 80 procent jakości i 90 siły jest ciągle źle. Raz łapie poprawnie a raz tylko szczątki sygnału. Zawsze przy przełączaniu kanałów czyli muxów. Jak załapie na danym muxie to wszystkie programy przełącza i jest OK. Jak tylko zmienię mux to pierwsze przełączenie jest ze szczątkowym sygnałem i dopiero kolejne przełączenie, któreś z kolei daje prawidłowy sygnał. I tak do zmiany kolejnej muxa, wszystko się powtarza od nowa.
Poza tym na innej antenie inny odbiornik działa prawidłowo a wiwa tak samo. Czyli nie jest to zależne od sygnału, tylko jakaś wada wiwy się zrobiła.
Tak się dzieje na każdym muxie, a parametry odbioru są na każdym inne, więc połowa sygnału na każdym raczej przemawia za usterką. Jak jest połowa sygnału to potrafi wahać się od 20-50 i ciągle "wariować", podczas gdy po następnym przełączeniu jest OK i stabilny na tej samej antenie.
Sprawdzałem dodatkowo na innej zwykłej antenie Yaga, ze stabilnym sygnałem bez wzamcniacza 80 jakości i 100 sily i jest dalej źle. Wiwa raz łapie OK raz połowę i wariuje sygnał.
Więc pada jakiś układ zapewne. :cry:

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-50

Post autor: Domel28 » 17 lutego 2015, o 12:19

Ja u siebie identyczne objawy mam na NOT LV6TBOXHD V_2 od nowości i tylko na niestabilnym sygnale albo za mocnym a wiwa i mój to praktycznie to samo nawet głowice chyba są na identycznym układzie. Mam porównanie do Opticum N2 i tam inaczej się zachowuje sygnał gdy na NOT pomaga kilkukrotnie zmiana MUX-a.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1724
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: WIWA HD-50

Post autor: ObywatelDVB-T » 17 lutego 2015, o 13:19

Mogę potwierdzić, mam podobne objawy na Ariva T-60. Z tym, że w moim przypadku problem dotyczy synchronizacji nadajników w SFN tzn. w linii prostej, albo pod kontem 25 stopni mam nadajniki pracujące na tej samej częstotliwości. Czasami muszę kilkakrotnie po przełączać pomiędzy MUX-ami aż tuner zdecyduje się z którego odbierać i działa dobrze dopóki znowu nie zmienię MUX-a. Z tym że nie zawsze to pomaga.

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 17 lutego 2015, o 17:55

To wszystko byłoby do zrozumienia tyle, że wcześniej Wiwa działała na tej samej instalacji dobrze.
Sam nie wiem co o tym myśleć. Jednak skoro sygnał jest dobrej jakości (ostatecznie sprawdzałem w zupełnie innym punkcie odbioru z innych nadajników i jest nadal źle, to w 100% jestem pewien , że jednak Wiwa "siada", szkoda, bo mam z niej na TV w trybie PC super obraz z programów SD (upskaluje je do full hd i pomijając cały tor odbiornika TV jest super obraz o wiele bardziej wyższej jakości niż na tunerze TV). Jednak takie przełączanie ciągłe i loteria przy nagrywaniu czy nagra czy nie już jest męczące.

Ps.Niestety jest coraz gorzej, dzisiaj już całkiem "wariuje" sygnał. Momentami waha się od 10 do 90 %. Nie pomaga już nawet przełączanie muxów.
Tak więc chyba następuje całkowity zgon mojej Wiwy.

onyx_73
Posty: 1
Rejestracja: 15 kwietnia 2015, o 17:29
Odbiornik: wiwa hd50

Re: WIWA HD-50

Post autor: onyx_73 » 15 kwietnia 2015, o 17:33

omyłkowo wgrałem soft gutka :oops: do hd55 i stracilem listę kanałow, tuner nie wyszukuje zadnego kanału, tuner nie widzi softu od hd50 jest na to jakies lekarstwo? moze ktos potrafi nadpsiac string identyfikujący tuner w sofcie i wystawi taki soft z zawartoscią hd50 a identyfikacja hd55, pomocy :)

TytusXP
Posty: 14
Rejestracja: 7 maja 2012, o 12:37
Odbiornik: WIWA HD-50, SCART, TV CRT
Instalacja antenowa: prosta antena siatkowa ze wzmacniaczem Wa-501s-3, na strychu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów - Góra Św. Marcina (30km)

Re: WIWA HD-50

Post autor: TytusXP » 8 czerwca 2015, o 10:03

Zauważyłem buga przy odtwarzaniu filmów MP4. Mianowicie dokładnie w 1:59::59 filmu wyrzuca mnie do menu.
Na formatach FLV i XviD tego problemu nie obserwują.
soft 120313, bo inny nie chciał się wgrać.

Odpowiedz