WIWA HD-50

eter
Posty: 607
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 8 czerwca 2015, o 20:09

Było już tutaj na forum to wielokrotnie poruszane.
Wiwy tak mają, nie zależnie od wersji oprogramowania. Nie odtwarzają dłuższych plików MP4 niż dwugodzinne.
Nic na to nie poradzisz.

piotrk69
Posty: 5
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 13:11
Odbiornik: wiwa hd 50
Instalacja antenowa: Zwykła siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-50 po ustawieniu programów zmieniają pozycję

Post autor: piotrk69 » 25 grudnia 2015, o 08:59

Ustawiłem po swojemu programy, i parę dni jest ok, a potem zmieniają pozycję czy można to gdzieś zablokować?

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-50

Post autor: Maniek99 » 25 grudnia 2015, o 21:31

@piotrk69
Parę dni, czy po wyłączeniu na dłuższą chwilę (np. 5min)?

piotrk69
Posty: 5
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 13:11
Odbiornik: wiwa hd 50
Instalacja antenowa: Zwykła siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-50

Post autor: piotrk69 » 29 grudnia 2015, o 13:51

Zazwyczaj działo się to po paru dniach. Szukałem intensywnie rozwiązania i znalazłem poradę. Ustawienia fabryczne-wyłącz LCN- sortowanie ONID. Na razie trzyma programy już trzeci dzień, myślicie że będzie ok?

Pablo_P-ce
Posty: 18
Rejestracja: 28 grudnia 2011, o 13:31
Odbiornik: WIWA HD-50

Re: WIWA HD-50

Post autor: Pablo_P-ce » 8 stycznia 2016, o 16:51

Witam

Na wcześniejszych stronach można znaleźć kolejność lutowania przewodów od strony czujki IR ale u mnie niestety uszkodził się jack (wyrwane kable). Czy ktoś może wie jak je przylutować po kupnie nowej końcówki?

Z góry dzięki za pomoc.

Byczek12345
Posty: 232
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: WIWA HD-50

Post autor: Byczek12345 » 8 stycznia 2016, o 17:57

Kolega @GUTEK@, któremu życzymy szybkiego powrotu do zdrowia, umieścił rozpiskę czujki od strony gniazda.

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?t=2676&start=1740

oraz na elektrodzie - od @paterb

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2984723.html

Pablo_P-ce
Posty: 18
Rejestracja: 28 grudnia 2011, o 13:31
Odbiornik: WIWA HD-50

Re: WIWA HD-50

Post autor: Pablo_P-ce » 8 stycznia 2016, o 19:53

WIELKIE dzięki! Znalazłem na znanym portalu nową czujkę i z wysyłką 25 zł więc kupiłem. Tą polutuje przy okazji i będzie zapas;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 9 stycznia 2016, o 09:40

Byczek12345 pisze:Kolega @GUTEK@, któremu życzymy szybkiego powrotu do zdrowia
Dzięki wielkie. Ja już na szczęście zakończyłem przygodę z naszą nieszczęsną służbą zdrowia i powoli wracam do zdrowia.
Pablo_P-ce pisze:Tą polutuje przy okazji i będzie zapas;)
Jak polutujesz wrzuć rozpiskę jaka jest kolejność od strony wtyczki.

rostek
Posty: 5
Rejestracja: 17 stycznia 2016, o 19:21
Odbiornik: WIWA HD50
Instalacja antenowa: DVBT - siatkowka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Palac Kultury

Re: WIWA HD-50

Post autor: rostek » 17 stycznia 2016, o 19:36

Dzien dobry,

mam ciekawostke.

Juz kilka lat temu kupilem WIWA HD50 - info z dekodera:

Model: HD50 IRBOX
Wersja oprogramowania: 130116.491511.1
Wersja sprzetu: 13B

Do dekodera podlaczylem dysk 500GB i nigdy nie bylo problemow.

Sprzet jest u tesciow i tesciowa od lat bez problemu ustawiala sobie nagrywanie i nagrywala programy.

Jednak kilka dni temu zauwazyla, ze dokeder przestal nagrywac. Myslalem, ze tesciowa glupoty opowiada - jak to tesciowa - ale dzisiaj sprawdzilem i rzeczywiscie.

Po ustawieniu jakiegos programu do nagrania - dekoder na dwie minuty przed nagraniem zamraza zegar a pozniej wlacza sie i na wyswietlaczu sa jakies krzaki i dekoder nie odpowiada - trzeba go twardo restartowac (odlaczajac wtyczke).

Myslalem, ze to kwestia dysku - ale nie. Odlaczylem dysk i podlaczylem do testow pendrive 8 GB.
Formatowalem go jako: FAT16, FAT32, NTFS - zupelnie nic to nie dalo.

Przywrocilem ustawienia fabryczne - ale to tez nic nie dalo.

Na stronie GUTKA znalazlem taki najnowszy soft: 120713.491511.1 - w ktorym jest napisane, ze poprawil problemy z nagrywaniem - ale jest starszy od softu, ktory jest obecnie zainstalowany - wiec go nie zainstalowalem.

Poza tym nigdzie nie moge znalezc instrukcji - jak wgrac nowy soft.

Czy moze ktos spotkal sie z podobnym problemem i jest w stanie pomoc?

Moze macie instrukcje jak zzgrac aktualny soft - aby w razie problemow zrobic restore?

Dziekuje i pozdrawiam.

rostek
Posty: 5
Rejestracja: 17 stycznia 2016, o 19:21
Odbiornik: WIWA HD50
Instalacja antenowa: DVBT - siatkowka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Palac Kultury

Re: WIWA HD-50

Post autor: rostek » 17 stycznia 2016, o 22:41

Co to jest za gowniany soft od tego Gutka?

Wgralem wczesniejsza wersje: 121101.gutek.491511.1 - teraz nagrywanie dziala, ale po kazdym wylaczeniu i wlaczeniu tunera - kolejnosc programow, ktora ustawilem jest przywracana do default'owej.

Nikt tego nie testuje?

Wgralem oryginalny soft: 121101.491511.1 i jest ok - tj. programy nie uciekaja - zaraz zobacze czy nagrywanie dziala.
Ostatnio zmieniony 17 stycznia 2016, o 22:51 przez rostek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2361
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: WIWA HD-50

Post autor: JaroslawMroczkowski » 17 stycznia 2016, o 22:45

A wyłączyłeś sortowanie po LCN ?

rostek
Posty: 5
Rejestracja: 17 stycznia 2016, o 19:21
Odbiornik: WIWA HD50
Instalacja antenowa: DVBT - siatkowka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Palac Kultury

Re: WIWA HD-50

Post autor: rostek » 17 stycznia 2016, o 22:54

Tak wylaczylem.

Sortowanie: wg ONID
LCN: Wylaczony

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 18 stycznia 2016, o 08:55

rostek pisze:Co to jest za gowniany soft od tego Gutka?
...
Nikt tego nie testuje?
Nie, wiesz tak sobie wrzucam na stronkę w wolnej chwili w nadziei że znajdzie się jakiś jeleń, który wgra i napisze czy uwalił tuner czy nie :)

junior
Posty: 43
Rejestracja: 31 października 2011, o 10:44
Odbiornik: Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: WIWA HD-50

Post autor: junior » 18 stycznia 2016, o 18:53

W przypadku wgrania najnowszego softu ze strony Gutka, będzie on zawierał poprawki z poprzednich softów ?

Mam też problem z tym rozsypywaniem się ustawień programów wg mojej listy, nie ma reguły kiedy się to pomiesza, raz wytrzyma 3 miesiące, a raz parę razy w ciągu dnia. LCN wyłączone, przywracałem ustawienia fabryczne, ale to nic nie daje. Podejrzewam, że gdy coś robią w centrali to wtedy się sypią te programy, tylko dlaczego na tym konkretnym dekoderze wiwa hd50, na innych się to nie robi.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 18 stycznia 2016, o 19:12

junior pisze:będzie on zawierał poprawki z poprzednich softów ?
Powinien, aczkolwiek nie wiadomo co tak naprawdę chińczyk zmieniał w kolejnych wersjach.

Jeśli rozsypuje się lista spróbuj tak:
- przywróć ustawienia fabryczne
- wyłącz LCN
- przeskanuj ręcznie tylko te kanały na których masz multipleksy, nie skanuj multipleksu od Cyfrowego Polsatu
- ułóż po swojemu listę

Ja tak zrobiłem na mojej HD95 i nic się nie rozsypuje puki co, odbieram tylko MUX1,2,3.

rostek
Posty: 5
Rejestracja: 17 stycznia 2016, o 19:21
Odbiornik: WIWA HD50
Instalacja antenowa: DVBT - siatkowka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Palac Kultury

Re: WIWA HD-50

Post autor: rostek » 18 stycznia 2016, o 23:35

Do kolegi Gutka: ja rozumiem, ze o czyms zapomnisz - ale to jest podstawowa funkcjonalnosc przeciez.

Jak mozesz wrzucac soft, ktory nie pamieta listy programow?

Nie mowie tego, zeby robic Ci na zlosc - ale skoro oryginalny soft dziala i nie powoduje rozjezdzania sie programow, a Ty poprawiles, zeby pliki WMV byly odtwarzane a przez to programy sie rozjezdzaja - to chyba cos jest nie tak z Twoim softem a nie z jeleniem, ktory go testuje.

Pozdrawiam

Jelen :-)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 19 stycznia 2016, o 09:01

rostek pisze:Nie mowie tego, zeby robic Ci na zlosc - ale skoro oryginalny soft dziala i nie powoduje rozjezdzania sie programow, a Ty poprawiles, zeby pliki WMV byly odtwarzane a przez to programy sie rozjezdzaja
Przeczytaj sobie temat o modyfikacji softu na forum, a potem miej pretensje.
Nic w sofcie nie jest zmieniane po za paroma cyferkami które tuner sprawdza czy ma mieć włączony kodek WMV.

Bardzo bym chciał móc coś więcej w sofcie pozmieniać np. tak jak piszesz wyłączyć nawet na siłę tą aktualizację kanałów żeby nie wiem co tuner listy nie ruszał. Ale puki co nikt nie wie jak to ugryźć.

W temacie o modyfikacjach są wrzucone nawet źródła softu, możesz też spróbować swoich sił ;)

junior
Posty: 43
Rejestracja: 31 października 2011, o 10:44
Odbiornik: Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: WIWA HD-50

Post autor: junior » 20 stycznia 2016, o 18:36

Jeśli o mnie chodzi to mam wgrany soft od producenta (nie od Gutka).

Gutek niestety ale Twój sposób nie pomógł, chyba że coś zrobiłem źle.
Dałem sortowanie według LCN, a pod spodem LCN wyłączone, ręcznie szukałem programów.

Który numer multiplexu ma cyfrowy polsat ?

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-50

Post autor: Maniek99 » 20 stycznia 2016, o 19:42

Najważniejsze żeby od czasu ustawień fabrycznych, ani razu nie przeskanować automatycznie.
Tylko ręcznie, tylko wybrane częstotliwości, z pominięciem kodowanych polsatu.
W HD95 już to poprawili.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 21 stycznia 2016, o 11:02

junior pisze:Który numer multiplexu ma cyfrowy polsat ?
MUX4 / MUX Mobilny - różnie go nazywają. Są na nim tylko kodowane kanały.
Tu masz wykaz częstotliwości (nie wiem na ile aktualny): http://old.radiopolska.pl/wykaz/pokazdv ... php?pid=64

Odpowiedz