WIWA HD-50

rostek
Posty: 5
Rejestracja: 17 stycznia 2016, o 19:21
Odbiornik: WIWA HD50
Instalacja antenowa: DVBT - siatkowka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Palac Kultury

Re: WIWA HD-50

Post autor: rostek » 21 stycznia 2016, o 12:15

Co bylo najciekawsze z tego wszystkiego, ze po wgraniu dokladnie tej samej wersji softu - Twojego a pozniej oryginalnego - nie wiedziec czemu w przypadku Twojego softu kolejnosc kanalow rozjezdzala sie przy kazdorazowym wylaczeniu tunera a w przypadku oryginalnego softu - wszystko bylo ok.

Co jeszcze bardziej ciekawe - tuner mial oryginalny soft z 2013 roku, ktorego nie znalazlem ani na Twojej stronie ani na stronie producenta - ale po kilku latach uzywania przestalo dzialac nagrywanie.

Po wgraniu starszego, oryginalnego softu wszystko dziala dobrze.

P.S
Czy znasz jakas mozliwosc zeby zbackupowac oryginalny soft przed wgraniem nowego?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 21 stycznia 2016, o 17:05

rostek pisze:Czy znasz jakas mozliwosc zeby zbackupowac oryginalny soft przed wgraniem nowego?
Znam.

Byczek12345
Posty: 232
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: WIWA HD-50

Post autor: Byczek12345 » 22 stycznia 2016, o 11:49

@GUTEK@ pisze:
rostek pisze:Czy znasz jakas mozliwosc zeby zbackupowac oryginalny soft przed wgraniem nowego?
Znam.
@GUTEK@, możesz zdradzić czy bez rozkręcania pudełka można?

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 187
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: WIWA HD-50

Post autor: sirdaniel » 22 stycznia 2016, o 12:38

Mam problem z pillotem. Dzisiaj zaczął wariować. Zaczęła świecic czerwona dioda power, co nigdy nie robiła. Raz świeci tylko przy naciskaniu przycisku, innym raze ciągle. (...)

Nie ważne, jednak problem był z bateriami :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 24 stycznia 2016, o 16:37

Byczek12345 pisze:@GUTEK@, możesz zdradzić czy bez rozkręcania pudełka można?
Można, odpowiedni skrypt który się odpala zamiast pliku z aktualizacją softu zgrywa całą zawartość flasha na pendrive. Jednak takiego softu bez przeróbki z powrotem nie da się wgrać - chyba że kolejnym skryptem "wgrywającym".
sirdaniel pisze:Nie ważne, jednak problem był z bateriami :)
Też miałem problemy z memo jak mi zaczęły się rozładowywać baterie. TV przestał reagować na przyciski memo, przyciski od tunera działały normalnie. Programowałem na nowo pilot a sie okazało ze to baterie.

modoc
Posty: 14
Rejestracja: 28 kwietnia 2012, o 09:33
Odbiornik: Wiwa hd-50

Re: WIWA HD-50

Post autor: modoc » 20 lutego 2016, o 15:13

Uruchomiłem dzisiaj hd50 teściowi. Działa doskonale. Pilot muszę tylko dokupić nie ma ktoś na stanie. ??

dionizos
Posty: 1
Rejestracja: 29 lutego 2016, o 09:16

Re: WIWA HD-50

Post autor: dionizos » 29 lutego 2016, o 09:18

Witam.
GUTEK? Jaki jest najnowszy soft do HD-50? Bo nie aktualizujesz ich na swojej stronie juz.
Z góry dzieki.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 29 lutego 2016, o 17:43

Jak nie mam nowszych to nie aktualizuje na stronie. Prawdopodobnie są jakieś nowsze od tych co mam na stronie.

kaska251
Posty: 10
Rejestracja: 17 grudnia 2012, o 10:26

Re: WIWA HD-50

Post autor: kaska251 » 7 marca 2016, o 07:21

Witam mam pewien problem z tym dekoderem po dłuższym nie korzystaniu z dekodera np po nocy nie mogę go odpalić wciskam na pilocie Power i nic nie reaguje trzeba z gniazdka wyłączyć kabel i spowrotem włączyć i wtedy dekoder się włącza co to może być?

Stanley777
Posty: 7
Rejestracja: 12 listopada 2016, o 17:41
Odbiornik: Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Instalacja p&p pod VW MKIV

Re: WIWA HD-50

Post autor: Stanley777 » 12 listopada 2016, o 17:57

Witam serdecznie...

Co prawda jestem tu nowy a temat o HD-50 jakby umarł, mimo wszystko chciałbym zadać kilka pytań w kwestii tego tunera bo gdziekolwiek nie wpisze pytania odnośnikiem jest właśnie to forum :)

Zakupiony tuner miał być montowany do mojego auta VW Golf IV i wszystko było OK.
Posiadam wiązkę p&p w celu podłączenia takiego tunera i wchodząc w aux automatycznie pojawia mi sie menu tunera i dalsze jego opcje sterując pilotem...

Nagrałem na Pendrive muzyke (tak był on formatowany do odpowiedniego formatu plików) i co dziwne problem polega na odtwarzaniu dzwięku, tak odtwarzanie muzyki jak i oglądanie teledysków (w których obraz jest znakomity) natomiast dzwięk wydaje sie być rozproszony i powstaje tak jakby echo...

Próbowałem kilku pendrivów, kilku kart SD na adapterach pod USB i dalej to samo...

Dodam tylko ze ojciec tez ma jakiś "No Name" dekoder i u niego po podłączeniu muzyka i obraz był w świetnej jakości...

Kompletnie nie wiem po jakiej stronie lezy wina...

I teraz chyba najgorsza część... Próbowałem wgrać aktualizacje w której była wzmianka o poprawie dzwięku itp i co się stało dekoder po prostu zdechł, obawiam sie ze połączenie zostało przerwane i teraz po włączeniu go tak w aucie jak i podpięciu pod TV jest czarny ekran, dioda na IR świeci na zielono, lecz bez zadnej reakcji na pilota...

Czy jest jakiś ratunek, dekoder kupiłem na Allegro teoretycznie wciąz jest na gwarancji, w co i tak nie ingerowabym, pytanie tylko czy jest mozliwośc przywrócenia ustawień fabrycznych w inny sposób, czy byłbym w stanie to zrobić samemu czy konieczna jest ingerencja elektronika?

Prosiłbym o odpowiedz tak w kwestii wspomnianego dzwięku i tej ponizszej opisanej tragedii :P

Z góry dziekuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 221
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA HD-50

Post autor: Bogoes » 12 listopada 2016, o 21:23

Przygotuj czystego i sformatowanego w FAT32 pendriva i spróbuj naprawić wiwkę ten sposób, kiedyś kol. Gutek pomógł kilka uwalonych tunerów ocalić: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=137987#p137987 (dół strony)... może się uda ;)

eter
Posty: 607
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 13 listopada 2016, o 18:10

"Rozproszony" dźwięk najbardziej pasuje do źle sfazowanego toru dźwiękowego (zamieniony plus z minusem jednego kanału, gdzieś po drodze całego toru dźwiękowego).
Albo wzmacniacz ustawiony na jakąś opcję "rozszerzonego sztucznie planu dźwiękowego" powodujący zakłócenie odbioru naturalnej bazy dźwięku stereofonicznego.
Sam tuner wysyła prawidłowy dźwięk (jest możliwość jego ustawienia w menu nawet do RAW).
Wszystko zależy w jaki sposób masz połączony tuner z systemem.

Stanley777
Posty: 7
Rejestracja: 12 listopada 2016, o 17:41
Odbiornik: Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Instalacja p&p pod VW MKIV

Re: WIWA HD-50

Post autor: Stanley777 » 30 grudnia 2016, o 12:47

Bogoes próbowałem z dwoma poprawnie sformatowanymi pendrivami nagrywając na nich pliki ze stronz Gutka, opisałem je w 3 przykładach tak jak wspomniane było i dalej nic :( zero reakcji w dekoderze, przy połączeniu pod gniazdo "euro" w TV kontrolka na irdzie cały czas świeci na zielono.

eter instalacja to rozwiązanie połączenia sygnału z gniazda 10din w radiu MFD i wyjście euro pod "dekoder" dodatkowo jest pociągniecie sygnału zasilania pod ori wiązki radia i sygnał gala który mozna wyłączyć w wiadomym celu.

Jak mi wiadomo to za dźwięk odpowiada właśnie to przejście z wtyczki 10pin na euro i tam mogłaby nastąpić pomyłka i wtedy głos byłby rozproszony, jednak znajomy od którego to mam twierdzi ze u niego było wszystko elegancko.

Póki co dalej nie mogę "obudzić" dekodera :(

eter
Posty: 607
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 31 grudnia 2016, o 19:36

Na samej przejściówce 10 DIN-Euro nie może być "pomyłki", gdyż takowa zwierałaby sygnał do masy, co skutkowałoby brakiem dźwięku któregoś kanału, więc ten tor aż do samego wejścia DIM jest poprawny.
Zamiana faz mogłaby być dopiero w późniejszym torze a więc już na samych wyjściach radia i przyłączy głośników.
Jednak skoro masz tylko "rozproszony" dźwięk z tunera Wiwy a z innych źródeł prawidłowy, więc odpada opcja pomylonego fazowania.
Pozostają inne, ale trudno stwierdzić na czym to "rozproszenie" polega.
Jak będziesz miał już uruchomiony tuner to po włączeniu jakiegoś teledysku naciskając przycisk AUDIO na pilocie Wiwy i potem ">" przełączysz dźwięk na LEWY LEWY z LEWY PRAWY czyli na "mono" i wówczas będziesz mógł dokładniej ocenić już bez bazy stereo, na czym to rozproszenie polega.
Dźwięk monofoniczny da ci większą możliwość oceny, ponieważ powinien być słyszany wyraźnie bez żadnych pogłosów, echa i tak dalej.
Oczywiście wówczas możesz próbować różne ustawy w radiu przełączając się z lewych głośników na prawe, z tylnych na przednie i innych kombinacji, może wyłapiesz kiedy jest źle, czy włączając tylko jeden tor a więc jedynie na przykład lewy przedni głośnik, dźwięk już w tym jednym kanale jest zły, czy dopiero jak dodasz prawy przedni zaczyna się robić rozproszenie i "nie ciekawy dźwięk".
Dodawaj tylne i również oceń.
To da ci możliwość oceny czy wszystkie są w tej samej fazie.
Próbuj również ustawiać wszelkie korekcje opóźnień w radiu i tak dalej, aby uzyskać prawidłowe brzmienie.
Jeśli jednak sygnał z innych źródeł jest wyraźnie dobry a jedynie z wejścia Wiwy zły, to wszystko będzie jednak wskazywało na jakiś błąd, czy to jednak samego tunera a może jakiś ustawień...ktoś musi to ocenić na "słuch".
Poza tym sam tuner możesz podłączyć pod jakiś wzmacniacz poza samochodem i odsłuchać, czy aby podaje dobry dźwięk.
To oczywiście jak sobie kupisz nowy, czy naprawisz ten co masz a nadal będzie taki sam efekt.
Ten znajomy od którego "to" masz miał podłączony jakiś tuner?
Co rozumiesz przez "to"?
Chodzi o przewód DIN-EURO?

Stanley777
Posty: 7
Rejestracja: 12 listopada 2016, o 17:41
Odbiornik: Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Instalacja p&p pod VW MKIV

Re: WIWA HD-50

Post autor: Stanley777 » 2 stycznia 2017, o 15:19

eter dzięki za wyczerpujący wykład :)

Dokładnie zrobiłbym tak jak piszesz, gdybym był w stanie uratować tuner a na to wychodzi ze nie ma dla niego zadnego ratunku, najwyzej zainwestuje w kolejny i będę dalej kombinował, ale to po powrocie bo za tydzien wracam za granice.

Jeśli chodzi o to okablowanie to znajomy miał pod to podłączony własnie dekoder WIWA HD50 i jak twierdzi wszystko śmigało eleganacko.

Pisząc to miałem na myśli właśnie całość załączoną na zdjęciu 1 a wspominając o problemie rozproszenia brałem pod uwagę odcinek Euro - 10Din radia na zdjęciu 2 a przynajmniej znajomy wspomniał ze tam moze wystąpić problem

Zdjęcie 1
Obrazek

Zdjęcie 2
Obrazek

Po podłączeniu całości mamy znany widok, taki jak na zdjęciu 3, którego chyba długo nie zobacze :lol:

Zdjęcie 3
Obrazek

Pozdrawiam ;)

eter
Posty: 607
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 2 stycznia 2017, o 19:22

Jeśli, kiedy już uruchomisz jakiś tuner i nadal będą kłopoty z dźwiękiem, to daj znać i będziemy szukać przyczyny.
Złe podłączenie w kablu DIN-EURO raczej nie jest przyczyną.
Tam mylne podłączenie skutkowałoby zupełnym brakiem dźwięku w jednym z kanałów.
Zawsze możesz dać zdjęcie wnętrza tego gniazda EURO dla pewności.
Powodzenia w przywróceniu życia Wiwce.
Może jakieś pomysły jeszcze ktoś tutaj ci poda.
PS. W jaki sposób podajesz 5V na Wiwę?

Kemot7
Posty: 6
Rejestracja: 1 sierpnia 2013, o 14:17
Odbiornik: WIWA HD-50 MC+
WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Kierunkowa, 12 segmentowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: WIWA HD-50

Post autor: Kemot7 » 17 stycznia 2017, o 16:40

Witam
Wiem, że wątek leciwy, ale robiłem mały przegląd mojego sprzętu i chciałem zaktualizować soft na WIWA HD50.
Obecnie jest tam wgrane modyfikowane oprogramowanie Gutka 120330.gutek1 (wersja sprzętu 13B).
Próbowałem wgrać (również Gutka) 120713.491511.1 z 13 lipca 2012 roku, jednak tuż po restarcie tunera pojawia się błąd "Software Upgrade Error" (dosłownie na chwilkę, aż trudno mi było to przeczytać) i tuner uruchamia się ponownie.
Oczywiście PenDrive w FAT32 (sprawdzałem 2 różne, firmowe). Formatowałem je nawet ponownie. Jasna sprawa, że wgrany był tylko 1 plik flash.bin
Nie jestem na 100% przekonany, ale z jednego z tych pendrive dokonywałem (kilka lat temu) poprzednich aktualizacji i nie było problemów.
Czy myślicie, że muszę szukać jeszcze innego nośnika (może karta SD w czytniku?)
Trochę obawiam się tylko, żeby przypadkiem nie uszkodzić w końcu sprzętu.

Pozdrawiam
Tomek

kdf54
Posty: 36
Rejestracja: 9 sierpnia 2016, o 13:02
Odbiornik: Ariva 750i
Instalacja antenowa: antena siatkowa szerokopasmowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl- Tatarska Góra

Re: WIWA HD-50

Post autor: kdf54 » 17 stycznia 2017, o 18:21

Tuner nie przyjmie tego softu bo uznaje go za szkodnika...a softy Gutka to wielki znak ?.
Zawsze użytkować należy softy producenta.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-50

Post autor: m@rtops » 17 stycznia 2017, o 22:35

kdf54 - nie wiem czy znasz kompetencje kol. @Gutka i jego wkład zwłaszcza w softy do dekoderów wiwy ........... choć nie podważam tezy , że tylko oryginalne softy powinno się "ładować" - @Gutek nie dawał na nie gwarancji.............ale nie o tym
Kemot7 - nie wiem jak formatowałeś ale spróbuj to zrobić z poziomu dekodera - czasem to pomaga ;)

Kemot7
Posty: 6
Rejestracja: 1 sierpnia 2013, o 14:17
Odbiornik: WIWA HD-50 MC+
WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Kierunkowa, 12 segmentowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: WIWA HD-50

Post autor: Kemot7 » 18 stycznia 2017, o 22:00

Niestety format w WIWIE nie pomógł.
Co do softów @Gutka, to ładnych parę lat WIWA na nich pracuje i jest OK.
Chciałem jedynie wrzucić najbardziej aktualny.
Ale wracając do oryginalnych softów, na oficjalnej stronie WIWA za nic nie mogę ich znaleźć.
Może jakiś link.
Chętnie przetestuje czy to faktycznie sprawa modyfikowanego oprogramowania.

Odpowiedz