WIWA HD-50

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-50

Post autor: m@rtops » 18 stycznia 2017, o 23:26

ja mam jakieś do "HD90 new" - ale nie pamiętam czy one podchodzą do 50-ki :?

edit
tutaj @Gutek i DVBManiak wrzucili jakieś softy - ale nie wiem czy jeszcze aktualne
viewtopic.php?f=36&t=2676&start=1660

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 30 stycznia 2017, o 17:19

Proponowałbym spróbować jeszcze na innych pendrivach, niekoniecznie właśnie firmowych. Czy to mój soft, czy oryginalny nie będzie miało w tym przypadku znaczenia.
A co do moich softów, na forum jest cały temat poświęcony modyfikacjom jeśli ktoś ma jakieś obiekcje do tego co i jak zostało zmienione.

Stanley777
Posty: 7
Rejestracja: 12 listopada 2016, o 17:41
Odbiornik: Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Instalacja p&p pod VW MKIV

Re: WIWA HD-50

Post autor: Stanley777 » 20 lutego 2017, o 19:31

eter pisze:PS. W jaki sposób podajesz 5V na Wiwę?
Jak widać było na zdjęciu, od zasilania WiWki leci kabel do dalszej części wiązki, czary mary napięcie na zasilaniu jest 5V a całość i reszta zasilana jest standardową wtyczką radio.

Instalacja jest typowo pod Radio Navigacje MFD.

...

Wniosek jest jeden, nie jestem w stanie uratować mojej WIWY HD50, próbowałem juz na 4 nosnikach, kazdy odpowiednio sformatowany, pliki jakie zgrywałem były właśnie ze strony kolegi GUTEK, kazdy po kolei, kolejno wszystkie 3 na raz i za kazdym razem jakikolwiek pendrive nie mógł ruszyć WIWY.

Po prostu wpinam Euro pod TV, pod USB wpinam Pendrive z plikiem/plikami, podpinam WIWE do zasilania i ciemność widzę.

Nawet lampka na IR nie reaguje na pilot, cały czas świeci na zielono.

...

Jedyny plus tego wszystkiego taki to fakt ze we wtyczce EURO po rozkręceniu znalazłem 2 odlutowane kabelki widoczne na zdjęciu, nie sprawdziłem tego czy to mogłoby być efektem pogłosu MP3/Teledysków itd (bo nie mam jak sprawdzić) jednak jestem dobrej myśli :P

Obrazek

Najbardziej wkurza mnie fakt ze bede musiał zakupić kolejną WIWE HD50 skoro nie da się jej naprawić

PS: Znajomy mnie naprowadzil i okazuje się że te dwa kable są jednak zbędne, jeden jest od Masy Video a drugi od Automatycznego włączania AUX więc w żadnym wypadku nie wpływa to na dźwięk.

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 21 lutego 2017, o 21:47

Coś masz pomieszane i tak w tym gnieździe.
Zrób więcej zdjęć.
Z góry na to gniazdo, żeby było widać wszystkie przewody do jakich pinów są podłączone.
Bo coś namieszane masz i tak z tymi przewodami.

Stanley777
Posty: 7
Rejestracja: 12 listopada 2016, o 17:41
Odbiornik: Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Instalacja p&p pod VW MKIV

Re: WIWA HD-50

Post autor: Stanley777 » 23 lutego 2017, o 15:13

eter Sam nie wiem, znajomy twierdzi ze jest wsio ok, a nie jedną taką wiązkę juz robił pod MFD i było wszystko elegancko.

Jak mi wspomniał kable zółte i niebieski są wolne, poniewaz przy połączeniu z MFD nie grają duzej roli w sumie to w tym przypadku nie grają zadnej roli, jak wspomniałem "jeden jest od Masy Video a drugi od Automatycznego włączania AUX".

Zrobiłem szczegółowy opis, przedzwoniłem miernikiem wszystkie PINy we wtyczce 10PIN i SCART tworząc opis które piny w 10PIN pod które PINy w SCART podlegają.

Obrazek

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 23 lutego 2017, o 19:07

OK
Na zdjęciu nie było widać wszystkich pinów i się źle zasugerowałem.
Piszą na forum VW, że jednak jest najlepiej podłączyć wszystkie masy, bo mogą być problemy z obrazem.
Skoro ich jednak nie miałeś, to wszystko OK.
Widzę też dodatkowy kabel do DIN przełączający sygnał na PAL z NTSC, więc raczej masz wszystko dobrze.
Wobec czego problem z dźwiękiem był gdzie indziej, jak już wcześniej sugerowałem.
Tak więc pozostaje ci teraz podłączyć jakiś inny tuner i sprawdzić jak będzie z fonią.

Tutaj rozpiska gniazda DIN (wtyk opisałeś do góry nogami i gniazdo jest odbiciem lustrzanym wtyku).

Obrazek

i EURO

Obrazek

Zawsze się może komuś przydać.

penknife
Posty: 232
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: WIWA HD-50

Post autor: penknife » 10 marca 2017, o 02:56

Stanley777 niestety w wiwach soft trzeba wgrywać po kolei każdą kolejną wersję, wówczas wchodzą bezproblemowo

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 18 marca 2017, o 18:30

Spotkał ktoś jakiś nowszy soft do Wiwy HD 50 od tego :
130418.491511.1

Stanley777
Posty: 7
Rejestracja: 12 listopada 2016, o 17:41
Odbiornik: Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Instalacja p&p pod VW MKIV

Re: WIWA HD-50

Post autor: Stanley777 » 14 maja 2017, o 09:01

eter pamiętasz ostatnio wspomniałeś o sprawdzeniu funkcji Audio i przyciskiem > sprawdzać kanały LL RR LR MIX itd.

Moja diagnoza jest taka przy opcji LL i RR wszelkie teledyski czy MP3 są odtwarzane czysto natomiast przy zmianie na L\R pojawia się to rozproszenie i tu moje pytanie czym to jest spowodowane, mam coś pomieszanie w wiązce głośnikowej auta czy to kwestia ustawień na dekoderze.

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 14 maja 2017, o 22:29

To "rozproszenie" masz jedynie z Wiwy?
Z innych źródeł wszystko dobrze.....?
Coś nie chce mi się wierzyć.
Wychodzi na to, że przy LL,RR czyli MONO nie wyczuwasz tego, że masz sygnał najprawdopodobniej w przeciwnej fazie, co skutkuje jedynie tym, że jak dasz na przykład dźwięk na przednie głośniki, to wówczas dźwięku nie masz "pośrodku między głośnikami" a tak jakby z "obu ich krańców".
Tę różnicę doskonale słychać, jeśli ma się możliwość zmiany biegunów sygnału na jednym z głośników.
Przy złym podłączeniu efekt jest dużo bardziej słyszalny przy przestawieniu Wiwy na LR czyli STEREO.
Jeśli masz w samochodzie cztery głośniki, to nawet w przypadku podłączenia jednego "odwrotnie" będziesz miał zakłócony "niewłaściwy" odbiór.
Jeśli jednak tylko dźwięk z Wiwy masz zły, to wychodzi na to, że głośniki dobrze podłączone...
Dalej, zły dosył dźwięku z Wiwy kablem do samego systemu też odpada, bo ta droga jeśliby była pomylona, to objawiałoby się całkowitym brakiem sygnału któregoś kanału (pomyłka zwierałaby sygnał do masy).
Ustawień dźwięku masz w Wiwie sporo w menu, ale żadne z nich raczej nie powinno wpływać w taki sposób jaki opisujesz.

Ktoś trochę więcej "obyty" w tych sprawach pewnie od razu wyłapałby co jest nie tak.
Podjedź pod jakiś zakład naprawiający sprzęt i poproś któregoś pracownika, żeby wsiadł do samochodu, to ci od razu na słuch wyłapie przyczynę.

(!) Jeszcze możesz sobie sprawdzić sam sprawę, czy masz dobrze z fazami.
Daję ci dwa testy.
Pierwszy w fazie (czyli dźwięk powinien być słyszalny ze "środka między głośnikami").
Drugi w przeciwfazie (czyli dźwięk powinien być słyszalny z "krańców zewnętrznych").
Testuj osobno najpierw same przody (pierwszy i drugi dźwięk) a potem to samo, same tyły.
Jeśli tak nie jest, czyli odwrotnie słyszysz test na przodach, albo tyłach - to masz źle podłączone głośniki w zależności, gdzie test jest zły (przody albo tyły).
Daj sobie po rozpakowaniu Winrarem te pliki na pendriva i odtwórz na Wiwie w normalnym odtwarzaniu czyli L/R Stereo.
Faza

http://www.elektroda.pl/rtvforum/downlo ... 14095d5df9

Przeciw

http://www.elektroda.pl/rtvforum/downlo ... 14095d5df9

Po kliknięciu linka powinien ci się plik od razu ściągnąć (bez przekierowywania na żadną stronę).

Zawsze możesz przetestować ten test u kogoś, kto na pewno ma wszystko dobrze i wówczas może szybciej złapiesz te różnice u Ciebie.
Sprawdź sobie też go na słuchawkach na kompie, czy jakimś odtwarzaczu, usłyszysz dobrze różnicę, która dotyczy FAZ.

Stanley777
Posty: 7
Rejestracja: 12 listopada 2016, o 17:41
Odbiornik: Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Instalacja p&p pod VW MKIV

Re: WIWA HD-50

Post autor: Stanley777 » 15 maja 2017, o 12:42

eter wielkie dzięki za informacje, będę ponownie w kraju to zajmę się tym.


Takie zjawisko mam właśnie w przypadku podłączenia WIWY chociaż zauważyłem że bawiąc się radiem i kanałami przód prawy lewy tył prawy lewy, przy konkretnym ustawieniu jeden głośnik nie gra, więc tak jakby był połączony z przednim kanałem bo w ustawieniu centralnym wszystkie głośniki grają.

Pewnie jakiś Janusz grzebał w wiązkach głośnikowych.

Na spokojnie się będę musiał tym zająć.

PS: Standardowe ustawienie Audio dla WIWY jest LL\RR zgadza się?

Bo tak to za każdym razem musiałbym przestawiać.

Jeśli chodzi o te 2 linki to jest właśnie przekierowanie na strone logowania do forum elektrody.

Jeszcze raz dzięki za info

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 16 maja 2017, o 18:57

W Wiwie ustaw LR, czyli STEREO i będzie to ustawienie pamiętała, nie ma potrzeby już później nic zmieniać.
Pozostałe pozycje są zbędne do normalnego odtwarzania LL RR MIX.
W teledyskach, czy tam filmach mogą dojść jeszcze inne ścieżki po naciskaniu przycisku AUDIO..ale nie będzie potrzeby zmieniania tego ustawienia LR czyli STEREO, a przecież tak będziesz słuchał.

" zauważyłem że bawiąc się radiem i kanałami przód prawy lewy tył prawy lewy, przy konkretnym ustawieniu jeden głośnik nie gra, więc tak jakby był połączony z przednim kanałem bo w ustawieniu centralnym wszystkie głośniki grają." :?:

No to jesteś "w domu" jak nic jest pomotane w kablach głośnikowych!
Pozostaje tylko prześledzić całą instalację i znaleźć "winowajcę", czyli niewłaściwe połączenie.

Z każdego wyjścia musisz prześledzić, czy dobrze jest podpięty każdy głośnik, zwracając szczególną uwagę na to, czy w każdym kabel tego samego koloru jest na tym samym pinie głośnika, czyli czarny na minus a kolor na plus głośnika (oczywiście możesz mieć inne kolory kabli, "goły i z paskiem" i tak dalej, ale chodzi o to, żeby do każdego głośnika były przypięte tak samo i ważne, aby wszędzie plus ze wzmacniacza (+) był podłączony do plusa głośnika (+) a nie odwrotnie, bo wówczas chociaż wszystkie będą pracowały w fazie, to jednak niewłaściwej, ponieważ we wszystkich zamiast membrany wychylać się do przodu, jak powinno być, będą wychylały się do tyłu (chodzi o zgodną polaryzację) i chociaż to nie powoduje aż takich niewłaściwych efektów odtwarzania, jak pomylony jakiś jeden, czy dwa głośniki w zestawie, to jednak powinny być spolaryzowane wszystkie właściwie, czyli plusy głośników do plusów wzmacniacza a nie odwrotnie!

Działaj i daj znać!

Tutaj masz link (ważny do października) jakbyś chciał sobie potestować (jest jeden plik .wav 11 MB)

https://megawrzuta.pl/download/1903eac9 ... aa01a.html

Powodzenia w znalezieniu przyczyny 8-)
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2017, o 17:07 przez eter, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
demolek
Posty: 68
Rejestracja: 25 października 2010, o 18:16
Odbiornik: GLOBO HD-TS1
Instalacja antenowa: obecnie - Opticum AX900 bez wzm.
było - MLog 6-60 + wzm. LG2 25dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin Kołowo

Re: WIWA HD-50

Post autor: demolek » 26 czerwca 2017, o 18:27

zanabyłem ostatnio WIWA HD50 MC i jakby ktoś chciał ekran informacyjny o modelu oprogramowaniu i wersji sprzętu:
Obrazek

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 26 czerwca 2017, o 23:48

Całkiem jakiś nowy soft.
Nigdzie niestety nie dostępny.
Na oficjalnej stronie WIWY juz nic nie ma, oprócz opisu nowego Dream Playera (nie podali nawet gdzie można go kupić).
Strona zupełnie martwa i nie do użytku.
Aż dziw bierze, że na oficjalnej stronie nie ma softu a nawet jakiejkolwiek informacji, gdzie taki soft zdobyć.
Żenada.

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: WIWA HD-50

Post autor: Kolor » 27 czerwca 2017, o 09:13

Wcale nie żenada, też bym nie dał, skoro są tacy co to modyfikują po swojemu. A tu obowiązują już twarde prawa autorskie i licencyjne. Więc pakują do sprzętu co mają i chronią przed kombinacjami. Owszem, klient ma prawo być niezadowolony.

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 27 czerwca 2017, o 17:30

Trochę Cię nie rozumiem.
To, że ktoś "grzebie" w sofcie a inny również na swoją odpowiedzialność taki soft instaluje, nie jest w ogóle żadnym usprawiedliwieniem sytuacji, w której producent mając najnowszy, nie udostępnia go na swojej oficjalnej stronie.
Właśnie z tego powodu, szukając takiego, część użytkowników decyduje się na jakieś alternatywy krążące po sieci nie będące oryginalnymi.
Swoją drogą często te "fanowskie" są bardziej funkcjonalne od tych oryginalnych.
Podtrzymuję nadal swoje stanowisko, że szanujący się producent udostępnia na swojej stronie zawsze najnowszy dostępny soft do swoich produktów.
Nie ma to nic wspólnego z prawami autorskimi i licencyjnymi.
Jakoś wielu producentów na swoich stronach umieszcza takie oraz wręcz poleca i zachęca, aby korzystać z najnowszego oprogramowania, no cóż firma WIWA nie należy do takich.
Ja mając najnowszy jaki był dostępny i to już właśnie nie na stronie WIWY, mam kłopot z przesunięciem treści audio do video i liczyłem, że kiedyś to poprawią, ale nie ma jak widać co liczyć na firmę, która sprzeda "ile wlezie" a potem wiadomo...interesuje ją, aby tylko robić to nadal, nie dbając o tych, którzy już kupili. :(

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: WIWA HD-50

Post autor: Kolor » 28 czerwca 2017, o 14:20

To trudny temat, bo zależny od polityki firmy. Jak to oceniać, skoro na rynku mamy firmy o bardzo różnych zachowaniach? Jako producent, nie mam się czym chwalić, że przykładowo @Gutek zrobił soft lepszy od mojego inżyniera i lepszy od założeń producenta. W końcu nie tylko to pudełko się sprzedaje, ale także soft bez którego pudełko jest bezwartościowe. To w jakim stopniu funkcjonalność będzie lepsza lub słabsza kształtuje cenę. Z pudełka zwykle można wyciągnąć wiele, ale tylko soft jest w stanie poprawić jego wartość użytkową a więc także cenę. Obcy soft z rozbudowaną funkcjonalnością nie jest w interesie firmy, takie mam wrażenie. Blokowanie, lub brak poprawek należy traktować dość normalnie (oczywiście nam się to nie podoba). Chcesz nowy soft, nowe funkcjonalności, kup nowe pudełko. Zastanowił bym się także i to dość mocno, czemu okres ukazywania się nowych, jednak nieautoryzowanych softów również się skończył. Wiadomo coś o softach @Gutka lub kogoś innego z ostatniego roku na jakikolwiek tuner? No ale może ja nie jestem doinformowany. Pamiętajmy, że za czasów wprowadzania tunerów do sprzedaży były one bardzo drogie, taniały pomału kosztem jakości, także kosztem cięć w firmach odbijając się brakiem aktualizacji.

eter
Posty: 594
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-50

Post autor: eter » 28 czerwca 2017, o 20:02

Jednak masz pudełko WIWA HD 50 i idziesz do sklepu, gdzie widzisz nadal pudełko WIWA HD 50 z najnowszym softem, który jest "tylko" lub aż poprawiony na przykład o to, że poprawnie czyta polskie napisy, to ja uważam że, czy to wcześniej kupione pudełko, czy później jednak tak samo się nazywające posiada przecież wszystkie te same funkcje tyle, że lepiej działające.
Producent powinien dostarczyć na swojej stronie taki soft z jakim sprzedaje to samo pudełko pod tą sama nazwą nadal.
Owszem, jeśli chcemy mieć nowe usługi czy możliwości, to kupujemy nowy inny model z takimi usługami.
Jednak producent powinien dać nabywcy możliwość, tak jak na przykład mi, poprzez najnowszy soft wyeliminować przykrą dolegliwość jaką jest przesunięcie fonii do wizji.
Jeśli najnowszy soft eliminuje taką wadę to ja bardzo przepraszam, ale nie kupię nowego takiego samego pudełka tylko po to, żebym miał w nim nowy soft.
Nie wydziwiajmy również, że jakiś najnowszy soft zrobi z WIWY HD 50 kombajn w porównaniu do tego jaka jest na starszym.
Nowszy soft przeważnie eliminuje jakieś wady a nie dodaje cuda wianki (oczywiście jakieś drobne udoskonalenia mogą się pojawiać).
Więc trochę mylnie opisujesz sytuację.
Co do softów fanowskich, to nie ma nowych, ponieważ producent nie zamieszcza już oryginalnych (to oczywiście tyczy się tej marki, nie wiem jak z innymi), więc nie ma czego modować.
Poza tym, zawsze producent ostrzega na swojej stronie, aby nie instalować nieoryginalnych softów, jednak w wypadku WIWY nie ostrzega, bo nie dostarcza w ogóle żadnych.
Ja nie rozumiem sytuacji, w której użytkownik musi dokonać z jakiegoś powodu reinstalacji softu i skąd ma go pobrać?
No właśnie...

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: WIWA HD-50

Post autor: Kolor » 28 czerwca 2017, o 23:03

Dlatego napisałem, że to trudny temat.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-50

Post autor: @GUTEK@ » 30 czerwca 2017, o 22:06

demolek pisze:zanabyłem ostatnio WIWA HD50 MC i jakby ktoś chciał ekran informacyjny o modelu oprogramowaniu i wersji sprzętu:
Obrazek
Bardzo możliwe że tuner jest już na nowszym procku MStara i soft i tak by nie ruszył na MSD7818. Ostatnie softy pod 7818 były chyba z okolic 2013 roku.

Odpowiedz