CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Krosnoludek » 18 września 2011, o 23:28

Obrazek
Obrazek
Tuner DVB-T do telewizji cyfrowej MPEG4 (twin tuner) (URZ 0086) – urządzenie posiada dwa tunery,
dzięki czemu umożliwia nagrywanie materiału HD w jednym czasie z różnych multipleksów.
Oznacza to, że przy jednoczesnym oglądaniu dowolnego programu, tuner pozwala na nagrywanie
2 innych programów. Główne zalety produktu to: funkcja EPG elektronicznego przewodnika po kanałach,
teletekst VBI, Time Shift zatrzymania kanału transmisyjnego na żywo i nagrywanie PVR.
Tuner posiada wyjścia: SCART, HDMI, RCA. Poza tym posiada wszystkie funkcje jak tuner URZ0083.

Cyfrowy tuner DVB-T do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej
- wielojęzyczne menu OSD
- odtwarzanie nagrań
- elektroniczny przewodnik po kanałach (EPG)
- odtwarzanie napisów
- telegazeta
- łatwa instalacja
- funkcja automatycznego skanowania kanałów
- słuchanie radia
- lista ulubionych kanałów
- kontrola rodzicielska
- funkcja Timer
- wsparcie dla drugiego tunera
- LCN
- wymiary: W238 x D145 x H43 mm

System:
- procesor: M3606A
- pamięć DDR II: 1Gb
- pamięć flash: 32Mb

Funkcje:
- dekoder video: MPEG-2 MP@HL, AVC/H.264 HP@L4.1, MPEG-4 ASP
- dekoder audio: AAC/AC3/PCM/E-AC3
- format video: 4:3/16:9/auto
- rozdzielczość video: 1920*1080

Tuner:
- wejście antenowe RF: IEC FEMALE
- zakres częstotliwości: 174 ~ 230MHz (VHF), 470 ~ 862MHz (UHF)
- wyjście RF (LOOPTHROUGH)
- modulacja: QPSK/16QAM/64QAM
- spektrum OFDM: 2k i 8k
- pasmo: 7MHz, 8Mhz

Połączenia:
- wyjście audio LR
- wyjście video CVBS
- SCART
- wyjście coaxial
- wyjście HDMI (576P/720P/1080i/1080P)
- USB 2.0
- wyjście component

Panel przedni:
- wyświetlacz LED
- sensor pilota zdalnego sterowania
- wskaźnik zasilania
- port USB

Zasilanie:
- zasilanie: AC 100/240V 50-60Hz
- pobór prądu: < 9W
- pobór prądu w trybie czuwania: < 2W

Akcesoria:
- pilot zdalnego sterowania wraz z bateriami
- instrukcja obsługi
- karta gwarancyjna

Zasadniczą różnicą pomiędzy innymi tunerami jest to, że można nagrywać w równocześnie dwa różne programy oglądając trzeci program w tym samym czasie (niezależnie z jakiego multipleksu)
http://www.lechpol.nl/shop_towar_view.php?set_lang=pl
http://www.lechpol.eu/model/urz0086

gecko
Posty: 43
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, o 18:17
Odbiornik: samsung UE-40EH5000 / CABLETECH URZ0083
Instalacja antenowa: Antena pokojowa i śmiga :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań / Wichów

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: gecko » 19 września 2011, o 22:49

Ja przepraszam, gdzie na zdjęciu powyżej jest drugie wejście, bo żeby nagrywać z jednego MUXa i oglądać na drugim potrzebne są dwa wejścia antenowe, że o kombinacji z nagrywaniem dwóch kanałów i oglądaniem trzeciego nie wspomnę.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: @GUTEK@ » 19 września 2011, o 22:55

gecko pisze:potrzebne są dwa wejścia antenowe
A to od kiedy?

gecko
Posty: 43
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, o 18:17
Odbiornik: samsung UE-40EH5000 / CABLETECH URZ0083
Instalacja antenowa: Antena pokojowa i śmiga :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań / Wichów

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: gecko » 19 września 2011, o 23:42

Czyli mam rozumieć, że tuner otrzymuje na wejściu pełny zakres częstotliwości i z niego sobie wybiera konkretną częstotliwość? W takim razie musiałem pomylić z tunerami sat.

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: p-b » 20 września 2011, o 01:55

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:01 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

gecko
Posty: 43
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, o 18:17
Odbiornik: samsung UE-40EH5000 / CABLETECH URZ0083
Instalacja antenowa: Antena pokojowa i śmiga :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań / Wichów

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: gecko » 20 września 2011, o 21:21

To, co się stanie z rozdzielenie sygnału z konwentera to od dawna wiem. Generalnie nie wiem dlaczego bezpośrednio przeniosłem właściwości z tunera SAT na DVB-T. Dobra mniejsza o to. Koniec offtopa.

Może ktoś się wypowiedzieć, jak z zasięgiem pilota (z racji identycznego w URZ0083 zakładam, że tak samo jak w URZ0083)?

Mailkontent
Posty: 17
Rejestracja: 6 lutego 2011, o 11:49
Odbiornik: EMTEC S800H,
CABLETECH URZ0086
Instalacja antenowa: "Siatka" szerokopasmowa ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Mailkontent » 20 września 2011, o 22:41

Co oznacza "- wsparcie dla drugiego tunera"?

serbit
Posty: 48
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 18:45

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: serbit » 25 września 2011, o 01:34

witam

jak on się ma do wer. URZ0083

lepszy gorszy

procesor tez Ali ale wyższy ??
jak myślicie co lepiej
w euro AGD różnica 7zł

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: adac » 25 września 2011, o 08:42

Jak tylko 7zł więcej to trafiłeś na extra promocję, w e-sklepach widziałem po 210 pln :) Ja bym się nawet nie zastanawiał;
- dodatkowe możliwości: równoczesna obsługa i możliwość nagrywania z 2-ch multipleksów (tuner podwójny),
- komplet gniazd, w tym YPrPb i audio L,R, obecnie coraz rzadziej,
- prcesor Ali M3606A (z 2010r) i pamięć 1 Gb, DDR2
pozostałe możliwości wg opisu Lechpola, są takie jak w URZ0083, jest też obsługa e-ac3,
Moim zdaniem, warto
Ostatnio zmieniony 25 września 2011, o 11:35 przez adac, łącznie zmieniany 1 raz.

serbit
Posty: 48
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 18:45

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: serbit » 25 września 2011, o 10:13

niestety w sklepach nie ma trzeba telefonicznie zamawiać
W euroAGD i dodatkowe 5zł dostawę do salonu (166+5zł)

Urz0083 teraz stoi po 159
Urz0086 po 166 i dostawa 5zł do ich salonu i tam odbiór

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: @GUTEK@ » 25 września 2011, o 10:20

adac pisze:- prcesor Ali M3606A (z 2010r) i pamięć 1 GB (!), DDR2
Dokładnie to 1Gb czyli jeden gigabit, co daje po przeliczeniu 128MB czyli 128 megabajtów.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: adac » 25 września 2011, o 10:48

@up:
Pojemność pamięci RAM podaje się w MBajtach (albo GB), przynajmniej wszystkie moje tak miały.
Nie wiem, czy ktoś produkuje pamięć DDR2 o pojemności 128 MB, mam gdzieś takie zabytkowe SDRamy :)

Edit,@Gutek: wychodzi że masz rację, np. w opisie Fergusona T60 podali normalnie, 1PCS 64 Mbyte DDR. Poprawiam post
Co to jest MiB i GiB nie wiem, może wie autor tego opisu (?)
Ostatnio zmieniony 25 września 2011, o 11:44 przez adac, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: @GUTEK@ » 25 września 2011, o 10:57

adac pisze:@up:
Pojemność pamięci RAM podaje się w MBajtach (albo GB), przynajmniej wszystkie moje tak miały.
Nie wiem, czy ktoś produkuje pamięć DDR2 o pojemności 128 MB, mam gdzieś takie zabytkowe SDRamy :)
Pojemność RAMów do PC owszem podaje się w megabajtach, ale pozostałe zazwyczaj podają w megabitach. Po za tym mylisz, w module RAM do PC masz kilkanaście kości pamięci, przykładowo moduł 1GB do PC ma 16 kości po 64 megabajty każda. W tunerze masz jedną, góra dwie kości pamięci.
Jeśli nadal uważasz że w tym tunerze jest 1 gigabajt pamięci to sam zobacz co pisze na kości pamięci w nim.

Przykład: http://www.nanya.com/PageEdition3.aspx? ... &lan=en-us

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: qwerty » 25 września 2011, o 11:13

adac pisze:@up:
Pojemność pamięci RAM podaje się w MBajtach (albo GB), przynajmniej wszystkie moje tak miały.
Nie wiem, czy ktoś produkuje pamięć DDR2 o pojemności 128 MB, mam gdzieś takie zabytkowe SDRamy :)
Nie znamy jednostek...
Nie GB, lecz GiB. Gutek ma rację. Nie ma on kości 1 GiB (są moduły).

Harnas
Posty: 5
Rejestracja: 25 września 2011, o 21:54

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Harnas » 25 września 2011, o 22:04

serbit pisze:niestety w sklepach nie ma trzeba telefonicznie zamawiać
W euroAGD i dodatkowe 5zł dostawę do salonu (166+5zł)

Urz0083 teraz stoi po 159
Urz0086 po 166 i dostawa 5zł do ich salonu i tam odbiór
Ja zamówiłem przez stronę internetową i nie musiałem dopłacać 5zł za dostawę do sklepu. Całkowity koszt 166zł + dojazd do sklepu.

Nie mam doświadczenia z żadnym innym tunerem DVB-T. Generalnie jestem zaskoczony bylejakością instrukcji, która nadaje się tylko na podpałkę do pieca i niedopracowaniem pewnych wydawałoby się oczywistych elementów:
1. Brak pełnego spolszczenia - można spotkać komunikaty po angielsku.
2. Brak możliwości ustawienia nagrywania na określony czas i program. Jedynie można nacisnąć przycisk REC i to wszystko. Dla mnie szokujące - podwójny tuner i nie można sobie ustawić nagrywania jakiegoś programu w nocy?!
3. Mało intuicyjna obsługa w połączeniu z brakiem sensownej instrukcji jest problematyczna dla osób mniej obeznanych z elektronicznymi gadżetami.
4. Oślepiająca czerwona dioda w trybie standby.

Awatar użytkownika
Speakers_XP
Posty: 194
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 16:21
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Speakers_XP » 26 września 2011, o 10:39

Jestem po szybkim sprawdzeniu tego tunera...
Niestety mnie osobiscie bardzo zawiodl...

Ale zacznijmy optymistycznie od zalet:
- nowy procesor, wiecej pamieci, nowe, nieco ladniejsze, bardziej kolorowe MENU - niestety tlumaczenie tak samo slabe jak u poprzednikow,
- twin tuner dziala, ale przy nagrywaniu z dwoch MUXow potrzebny jest szybki nosnik
- wyjscie COMPONENT - pierwszy Cabletech z tymi gniazdami,
- solidna metalowa obudowa ze zintegrowanym zasilaczem,
- kolor wyswietlacza na obudowie jest tym razem faktycznie pomaranczowy-bursztynowy, dosyc fajnie wyglada.

Z wad:
- mniej czula glowica - i to dosc spora roznica w porownaniu do URZ0083 i URZ0087,
- wolniejsze dzialanie(!), dlugie uruchamianie - tuner jest dosc mulowaty w porownaniu do mniejszych braci
- pilot taki sobie, dokladnie ten sam co u reszty - te same kody,
- zabrano obsluge plikow FLAC:(,
- dioda czerwona w trybie standby jest ok. 2x wieksza i mocniejsza jak w URZ0083 - razi w nocy...

Reszta funkcjonalnosci taka sama jak w URZ0083 i URZ0087.
obluga plikow, kodekow filmowych tez identyczna, z napisami w ten sam sposob...

Ogolnie jezeli ktos potrzebuje Twin Tunera to warty zainteresowania, w innym wypadku brac URZ0083 lub URZ0087.
Harnas pisze: 2. Brak możliwości ustawienia nagrywania na określony czas i program. Jedynie można nacisnąć przycisk REC i to wszystko. Dla mnie szokujące - podwójny tuner i nie można sobie ustawić nagrywania jakiegoś programu w nocy?!
Propo postu powyzej - mozna spokojnie nagrywac z EPG planujac nagrania, dziala calkiem sprawnie - tak samo jak w poprzednich tunerach Cabletech, o ile kojarze naciska sie zielony przycisk na pilocie bedac w trybie EPG.

Robakkk

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Robakkk » 26 września 2011, o 20:45

A jak wygląda kwestia aktualizacji tego tunera?
...do URZ0083 jest już kilka aktualizacji, natomiast do URZ0086 nic nie znalazłem:(
Pozdrawiam
Robakkk

zinox
Posty: 135
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: zinox » 26 września 2011, o 21:20

dekoder jest w sprzedaży od niecałych 2 tygodni a URZ0083 od kilku miesięcy
juz pare sugestii do serwisu poszło, pewnie niedługo coś będzie

serbit
Posty: 48
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 18:45

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: serbit » 26 września 2011, o 21:58

kawałek wypowiezi z tematu o URZ0083
Speakers_XP pisze:
serbit pisze:
@GUTEK@ pisze:
swoja droga trafiłem jeszcze na CABLETECH URZ0086 (twin tuner)
System:
- procesor: M3606A
- pamięć DDR II: 1Gb
- pamięć flash: 32Mb
cenowo drożnej 7zł w euro....

opłaca się to brać procesor tez ali?? tylko wyższy model czy jak to sie ma do reszty
W ostatnich dniach testowalem 2 nowe tunery - LV6TBOXHD V2.0 i wlasnie URZ0086.
Wkrotce zamieszcze mini wnioski w odpowiednich tematach.
Co do URZ0086 - ma podwojny tuner DVB-T, przedstawial sie bardzo obiecujaco, ale niestety sie zawiodlem - ma niby mocniejszy procesor, wiecej RAMu, a dziala duzo wolniej od URZ0083 i nawet URZ0087. Co gorsza - czulosc glowicy jest wyraznie nizsza jak u mniejszych braci...i to dla mnie najwieksza bolaczka...
i ta trochę lipa jak napisał "Speakers_XP" słabszy demodulator
ale szybkos działania może poprawią

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Maniek99 » 26 września 2011, o 22:20

To niekoniecznie słabszy demodulator. Być może sam sygnał musi być mocniejszy, bo jest dzielony na dwie głowice.

Odpowiedz