CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

mojekonto1980
Posty: 40
Rejestracja: 9 stycznia 2012, o 12:17

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: mojekonto1980 » 20 stycznia 2012, o 12:31

Faktycznie potwierdzam na stronie głównej Xoro HRT 8300 piszą:
HDMI and YPbPr outputs for video output up to 1080p
HDMI output for resolutions up to 1080p

ale co do nagrywania na USB to mam nadzieję, że obraz zgrywany jest bezpośrednio do pliku TS po czym jest możliwość jego obejrzenia na tym tunerze. W instrukcji piszą w temacie USB MEDIA PLAYER, że jest obsługa plików TS ale tylko w standardzie MPEG1/MPEG2 MP@HL/ H.264 HP@L4.1 a co z MPEG4, który nadaje Polska? Może zapomnieli dopisać.

Jedrek2011
Posty: 25
Rejestracja: 10 września 2011, o 20:00
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Jedrek2011 » 10 lutego 2012, o 18:38

Wykonałem próbę z wgraniem oprogramowania od tunera Evolve Andromeda soft v1.1.8 (klon URZ0086) do URZ0086 i okazało się że tuner wystartował prawidłowo, wyszukał kanały i pracował normalnie, z rzeczy które wydają się że tu są bardziej dopracowane to:
-lepsza czytelność opisów w polu info (w URZ0086 kiedy wywołujemy info to nazwa programu jest niemalże w kolorze paska na którym jest wyświetlana)dla programów nagranych na dysku,
-przy nagrywaniu prze EPG Timer ustawia się od razu na funkcję ZAPIS
-mają bardzo podobne Menu, niemalże identyczne

ale niestety nie ma bardzo przydatnej funkcji która jest w URZ0086 a mianowicie zaznaczenia w na liście programów tych które są obecnie nagrywane (bo tylko przełączając tuner na któryś z tych programów możemy wywołać listę nagrań)

potem ponownie przeprogramowałem tuner na bieżący soft tj. V1.1.1, oczywiście musiałem przeprowadzić całą instalację programów od nowa

konkluzja z tego jest taka że jeśli nie Lechpol to może Czesi wydadzą lepszy soft
ale uwaga po wgraniu alternatywnego softu gdyby tuner uszkodził się to tracimy gwarancję a więc jeśli ktoś chce eksperymentować to robi to na własną odpowiedzialność

PS. może znajdą się kiedyś pasjonaci którzy spróbują zdekompilować to oprogramowanie i je poprawić

Z poważaniem

MUX 1000
Posty: 138
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: MUX 1000 » 10 lutego 2012, o 20:20

A możesz podać stronę gdzie jest ten soft.Też spróbuję.

O.K. znalazłem.Ale czy chodzi o ten soft "andromeda_dt_4020hd_v1.1.8.abs" bo nie chcę coś spie....

Jedrek2011
Posty: 25
Rejestracja: 10 września 2011, o 20:00
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Jedrek2011 » 11 lutego 2012, o 10:39


Ja pobierałem plik o tej samej nazwie spakowany (andromeda_dt_4020hd_v1.1.8.rar) ze strony czeskiego dystrybutora
http://www.evolve-europe.com/pl/d-dual- ... l-mkv.html

tylko proszę pamiętać że gdyby poszło coś nietak to traci się gwarancję (miałem tak wiele lat temu z odtwarzaczem Manty a więc uprzedzam)

Jedrek2011
Posty: 25
Rejestracja: 10 września 2011, o 20:00
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Jedrek2011 » 19 lutego 2012, o 22:15

Problem dotyczy jednoczesnego nagrywania 2 programów z jednego MUXa i oglądania 3-ciego programu z innego MUXa dla tunera URZ0086 (ver. softu v1.1.1). Tuner nie radzi sobie zupełnie z następującą sekwencją pracy (godziny i programy są przykładowe ):
1. programujemy 2 nagrania np. TVN (MUX2) o godzinie 20:00 i Polsat (MUX2) o 20:05, do godziny 20:00 oglądamy TVP1 (MUX3) a następnie od 20:00 chcemy oglądać TVP2 (MUX3) ,
2. o godzinie 20:00 tuner włącza nagrywanie na TVNie co powoduje że przełącza kanał z TVP1 na TVN
3. po chwili przełączamy ręcznie kanał na TVP2 (na razie wszystko jest ok. tuner nagrywa prawidłowo TVN a my oglądamy TVP2)
4. o 20:05 tuner rozpoczyna nagrywanie kanału POLSAT (pojawia się tylko komunikat że rozpoczęto kolejne zdarzenie my dalej oglądamy TVP2) i wydaje się że wszystko jest niby ok ale od tej chwili tuner już zaczyna "głupieć"
5. po wywołaniu listy programów mamy oczywiście zaznaczone czerwoną kropką 2 programy które są nagrywane a mianowicie TVN i POLSAT a naprawdę jest nagrywane zupełnie coś innego:
- nagranie które powinno zawierać TVN od godziny 20:05 zawiera już kanał TVP2 ale bez głosu (do godziny 20:05 wszystko jest ok.)
- nagranie które powinno zawierać POLSAT zawiera TVP1 również bez głosu

Sprawdziłem ten stan kilkukrotnie (podobną sytuację zadawałem dla tunera ) i sytuacja zawsze się powtarza u mnie jeśli po rozpoczęciu nagrania na jednym MUxie przełączymy kanał na drugi MUx a potem włączy się nagrywanie na poprzednim MUXie (na moim terenie mam tylko 2 MUXy 2 i 3) zawsze tuner "głupieje" tak jak opisałem powyżej. Jeśli pozwolimy tunerowi na nagranie z dowolnych MUXów i nie będziemy ręcznie zmieniać kanałów to wszystko jest ok. , również wszystko jest ok również jeśli będziemy ręcznie zmieniać kanały kiedy już są uruchomione oba nagrania.

Wygląda to tak jakby tuner nie radził sobie z sytuacją że przy rozpoczęciu kolejnego nagrania pracują już dwie głowice (bo przecież zmieniając wcześniej kanał na TVP2 wybrałem innego MUXa co spowodowało włączenie drugiej głowicy) a tuner gubi się w przypisaniu nagrywanych kanałów do głowic przy zmianach ręcznych(przypisuje do nagrania kolejne kanały nie z tego MUXa co trzeba) .

PS. Powyższy problem istniał również na wcześniejszej wersji softu bo rodzina mi zgłaszała że tuner nagrywa czasami zupełnie coś innego niż zostało zaprogramowane i bez dźwięku ale nie byłem w stanie wywołać takiej sytuacji ale ostatnio byłem osobiście świadkiem tego zdarzenia. Spróbowałem je później powtórzyć i niestety się udało.Uwagi swoje zgłosiłem do serwisu Lechpola. Czy ktoś z użytkowników również z tym się spotkał?
Z poważaniem

Jedrek2011
Posty: 25
Rejestracja: 10 września 2011, o 20:00
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Jedrek2011 » 19 marca 2012, o 18:57

Ostatnio czytając o francuskich 2-głowicowych tunerach DVB-T na procesorze ALI3606 natknąłem się na informacje że jest możliwość szybkiego skokowego przewijania oglądanego nagrania (taka namiastka GOTO). Okazuje się że w URZ0086 też to działa a mianowicie:
1. należy naciskając jeden raz "info " wywołać okienko z informacją o oglądanym nagraniu
2. naciskając strzałki kursorów lewo lub prawo możemy przesuwać znacznik na pasku postępu w polu info , mamy do dyspozycji 10 kroków
3. po ustawieniu znacznika w wybranej pozycji naciskamy "OK" i mamy przeskok do tego fragmentu nagrania gdzie ustawiliśmy kursor

Jeśli ktoś również znajdzie funkcje nie opisane w instrukcji a działające to proszę o podzielenie się tym z innymi użytkownikami na forum.

Ps. Na pytanie kiedy będzie nowe oprogramowanie Serwis Lechpolu stwierdza że trzeba czekać ponieważ prace ciągle trwają....

jery-gtp
Posty: 6
Rejestracja: 5 maja 2012, o 21:18
Odbiornik: CABLETECH URZ0086
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, antena kierunkowa AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów g.św.Marcina

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: jery-gtp » 5 maja 2012, o 22:32

Witam wszystkich,

Qwerasty czy poradziłeś sobie ze swoim tunerem?

Ja również mam identyczne problemy - zacina obraz i traci sygnał (z 80% spada poniżej 10%)- odległość od nadajnika (50kW) wynosi ok 35 km.
Zamontowałem nową antenę kierunkową AX900 ze wzmacniaczem AX-W11 + okablowanie i niestety nie ma poprawy.
Najdziwniejsze jest to, że na pożyczonym tunerze komputerowym USB Not Only Tv LV5TDLX DVB-T oraz (również pożyczonym) Viola HD T1 obraz nie zacina ani razu (Not Only Tv pokazywał czasami podczas deszczu pixeloze ) - test obu tunerów ok. 3 tyg.

Napisałem o problemie do serwisu Lechpol i kazali mi go przesłać (tuner jest na gwarancji). Jednak w warunkach reklamacji jest zapis, że jak się okaże ze jest sprawny, to obciąża mnie kosztami przesyłki i przeglądu.

Bardzo wszystkich proszę o sugestie i radę (możne jeszcze ktoś ma podobne doświadczenia), czy to może być wina tunera, czy wysyłać do serwisu?

P.S.
Już raczej nigdy nie kupię tuneru DVB-t firmy Cabletech (walczę już z nim kilka tyg.i mam dosc) i nikomu nie polecam tego URZ0086 (chyba że nadajnik ma za oknem). Polecam tuner Viola HD T1 - działa super nawet na antenie siatkowej, brakuje mu jedynie wsparcia NTFS.

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: bodzio.man » 6 maja 2012, o 14:01

jery-gtp pisze:
Bardzo wszystkich proszę o sugestie i radę (możne jeszcze ktoś ma podobne doświadczenia), czy to może być wina tunera, czy wysyłać do serwisu?
Hej. Moje propozycje, które mogę zaproponować to:
- aktualizacje softu jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś.
- pobawienie się przy anteną
-wymiana wzmacniacza na symetryzator lub jakiś słabszy wzmacniacz.( u mnie zauważyłem że moje URZ0086 ma nawet czulszą głowice niż NOT), a mieszkasz stosunkowo blisko nadajnika wiec może akurat Twój sygnał jest przesterowany
-jeżeli Ci się nie chce bawić z samą anteną możesz też obniżyć napięcia na zasilaczu jeżeli posiada taka regulacje powinno to spowodować obniżenie poziomu sygnału (ewentualnie odłączyć zasilacz i podłącz przewód antenowy bezpośrednio do tunera, a w opcjach włączyć zasilanie przez gniazdo antenowe(czy jakoś tak).
Więcej nic nie przychodzi mi na myśl. Dodam jeszcze że nie jestem jakimś znawcą tematu a moje propozycje mogą nie mieć do końca pokrycia:) (ja bym jednaj popróbował nic nie kosztuje a może zadziała)
Powodzenia.
P.S. Jeżeli chodzi o odbiór telewizji na tym tunerze to jestem bardzo zadowolony. Jedynie co mnie denerwuje to niedoróbki w oprogramowaniu i olewka LECHPOLu, żeby coś z tym zrobić. Ale prace niby trwają jak mnie zapewniał pan z serwisu dwa tygodnie temu ;) zobaczymy :D

A jeszcze jedno Qwerasty ostatni raz logował się na forum dość dawno temu więc może już go z nami nie być. Ale jego ostatni post był między innymi o tym że spróbuje zaktualizować tuner. Może mu to pomogło.

jery-gtp
Posty: 6
Rejestracja: 5 maja 2012, o 21:18
Odbiornik: CABLETECH URZ0086
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, antena kierunkowa AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów g.św.Marcina

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: jery-gtp » 6 maja 2012, o 14:39

bodzio.man b. dziękuję za wszystkie sugestie, ale wszystko co pisałeś było sprawdzane.

Zaktualizowałem oprogramowanie do v. 1.1.1, antena jest zamocowana 2 metry nad kominem i była próbowana na symetryzatorze oraz wzmacniaczu na 5V (z tunera) oraz 12V z zasilacza, niestety URZ0086 nie chce pracować stabilnie i cały czas gubi sygnał i zacina obraz (Viola HDT1 pracowała bez uwag).

Ja już straciłem nadzieję na poprawną pracę tego tunera (ponoć ten typ tak ma) i teraz zastanawiam się nad zakupem Wiwy HD90 New lub Viola HD T1 tylko znów nie wiem co wybrać, skłaniam się ku Wiwie bo tańszy (tylko nie wiem czy u mnie się sprawdzi).

Jakby ktoś jeszcze miał jakiś pomysł, co zrobić lub sprawdzić aby URZ0086 (twin tuner) nie gubił sygnału i tym samym nie zacinał obrazu to będę b. wdzięczny.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Anduraki » 6 maja 2012, o 16:09

odnośnie tego nagrywania (nie tego co trzeba) przypomniała mi się sytuacja jak kiedyś na Cabletech urz0083 podczas zakłócenia wyskoczyły piksele kolorowe z innego programu na tym samym multipleksie, podczas oglądania tvnu wyskoczyły piksele i można było zauważyć logo polsatu - może to ma z tym jakiś związek? no ja nie wiem - pamiętam, że kilka razy mi się tego dnia tak zrobiło.

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: bodzio.man » 25 maja 2012, o 20:27

W końcu coś ruszyło. Na stronach Lechpol'u pojawił się nowy soft 1.1.9

-zmiana sposobu załączenia dekodera po braku zasilania (dekoder załącza się do stand-by)
-poprawiono wyświetlanie napisów przy odtwarzaniu filmów z nośników zewnętrznych
-opcja nagrywanie jako pierwsza przy programowaniu zdarzeń czasowych
-poprawiono błędne nagrywanie przy programowaniu nagrań zbieżnych w czasie z tego samego MUX
-inne drobne błędy

czyli jak dobrze zauważyłem to poprawki wprowadzone takie jak do KM00186

http://www.lechpol.eu/model/urz0086 zakładka pliki

Jedrek2011
Posty: 25
Rejestracja: 10 września 2011, o 20:00
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Jedrek2011 » 26 maja 2012, o 23:15

Faktycznie napisy pojawiają się już normalnie a nie są rozwijane, natomiast z mojego punktu widzenia jest fatalna zmiana sposobu włączania się tunera po zaniku zasilania, wcześniej było tak że tuner włączał się, ustawiał zegar i potem po ok. 3 godzinach się wyłączał jeśli nie było żadnych zadań na liście timerów, natomiast teraz po zaniku zasilania przechodzi do Stan-by i ustawia czas 00:00 co oznacza że nic się nie wykona z zaplanowanych timerów a u mnie niekiedy zaniki zasilania się zdarzają. Jeśli Lechpol miał zgłoszenia od klientów którzy chcieli tego sposobu włączania to wykonał to w sposób nieprzemyślany bo powinno to być tak rozwiązane jak np. ma nagrywarka HDD Philipsa czyli po zaniku zasilania i jego powrocie tuner włącza się potem ustawia sobie zegar, sprawdza czy są do wykonania zadania (patrz nagrania) i jeśli nic nie ma to przechodzi do trybu czuwania ale z dobrym czasem całość zajmuje ok 1-2 minut, tak więc zastanowię się czy nie pozostać przy starym sofcie czekając na nowe poprawki

rafmik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 16:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kołowo

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: rafmik » 29 maja 2012, o 19:08

Czy ten tuner ma funkcję PVR?
Czyli oglądam jakiś program na żywo i mogę w każdej chwili wcisnąć sobie pauzę, i później kontynuować oglądanie (i "dogonić" program na żywo np na reklamie)?

Jedrek2011
Posty: 25
Rejestracja: 10 września 2011, o 20:00
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Jedrek2011 » 29 maja 2012, o 21:19

oczywiście tak o ile podłączy Pan np. dysk na USB, wówczas jest funkcjonalność nagrywarki (może prosta ale jest) i timeshift. Trzeba pamiętać że funkcję cofnij trzeba aktywować w menu oraz że można cofnąć tylko do czasu przełączenia na kanał, w czasie zmiany kanałów bufor jest wykasowywany

rafmik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 16:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kołowo

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: rafmik » 1 czerwca 2012, o 21:08

Właśnie kupiłem Cabletecha URZ0086.

Chciałem go podłączyć prze kabel Component do TV i mam problem :(
Podłączyłem go kablem Component i nie mam obrazu, tak jak by TV nie widział w ogolę tunera :(

Po SCART normalnie działa.
Co może być nie tak? Kabel Component (3xRCA) jest nowy, świeżo wyjęty z pudełka.


Tak sobie teraz pomyślałem: czy może w menu tunera trzeba coś ustawić, żeby obraz szedł po Componencie?
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 22:24 przez rafmik, łącznie zmieniany 1 raz.

MUX 1000
Posty: 138
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: MUX 1000 » 1 czerwca 2012, o 21:49

Mogli by też zmienić info (rozszerzyć)przy zmianie kanałów.Bo to co jest teraz to nie wyświetla pełnej nazwy programu.
Obrazek
Np. na takie jakie jest w mancie:
Obrazek

rafmik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 16:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kołowo

Re: Problem z połączeniem tunera DVB-T i TV przez Component.

Post autor: rafmik » 1 czerwca 2012, o 23:31

rafmik pisze:Dzisiaj kupiłem sobie tuner DVB-T Cabletech URZ0086 i mam problem z połączeniem go przez Component do TV :(

Mam kabel 3xRCA podłączyłem go odpowiednio, ale niestety nie mam obrazu na TV.
Co może być nie tak?

Po SCARCie jest wszystko ok (pomijając niską rozdzielczość).

Czy w tym tunerze muszę coś ustawić w opcjach, żeby to działało? W menu i w instrukcji nic nie widzę takiego.

Dobra, problem rozwiązany, w menu dekodera było trzeba ustawić wyjście na HDMI - i od tego momentu jest już ok.
Swoją drogą dziwne rozwiązanie. Bo trzeba było najpierw podłączyć TV przez SCART, żeby w ogolę mieć obraz, i dopiero później przełączyć się na component.

rafmik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 16:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kołowo

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: rafmik » 1 czerwca 2012, o 23:32

rafmik pisze:Właśnie kupiłem Cabletecha URZ0086.

Chciałem go podłączyć prze kabel Component do TV i mam problem :(
Podłączyłem go kablem Component i nie mam obrazu, tak jak by TV nie widział w ogolę tunera :(

Po SCART normalnie działa.
Co może być nie tak? Kabel Component (3xRCA) jest nowy, świeżo wyjęty z pudełka.


Tak sobie teraz pomyślałem: czy może w menu tunera trzeba coś ustawić, żeby obraz szedł po Componencie?

Dobra, problem rozwiązany, w menu dekodera było trzeba ustawić wyjście na HDMI - i od tego momentu jest już ok.
Swoją drogą dziwne rozwiązanie. Bo trzeba było najpierw podłączyć TV przez SCART, żeby w ogolę mieć obraz, i dopiero później przełączyć się na component.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 2 czerwca 2012, o 00:08

Witam. Przed kilkoma dniami kupiłem tuner Cabletech URZ0086. Wszystko byłoby ok, gdyby nie pojawił się pewien problem. Pomimo sformatowania dysku w NTFS tuner dzieli mi zapisywane dane na wiele plików po 1GB każdy. Da się coś zrobić, aby tuner zapisywał do jednego pliku?

Niby dałoby się połączyć te pliki w jedną całość jakimś programem. Tylko jest jeden problem, bo między kolejnymi plikami jest kilka sekund przerwy. Jest to spora wada. Zdaje się, że inne tunery zapisują do jednego pliku pod NTFS.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 2 czerwca 2012, o 10:37

Mam prośbę. Napiszcie, czy wasze tunery Cabletech URZ0086 też zapisują do wielu plików pod NTFS zamiast do jednego? Bardzo mi zależy na tej informacji. Dziękuję. :)

Odpowiedz