CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

rafmik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 16:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kołowo

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: rafmik » 3 czerwca 2012, o 19:55

W jaki sposób w tym tunerze nagrywa się na USB programy wg czasu lub EPG?

W instrukcji nie ma słowa na ten temat, wg menu itd też nic mi nie wpadło w oczy (tłumaczenie menu jest fatalne, się trzeba domyślać co coś znaczy) - już lepiej by po ang zostawili ;-)

Chciałbym wiedzieć jak się w nim nagrywa audycję zaznaczoną w EPG i np po czasie na określonym kanale.

W sprawie EPG starałem się to zrobić na logikę:
Wybrałem audycję w EPG nacisnąłem "zielony - zegar", pojawiło się okienko i nacisnąłem zapisz - wyłączyłem TV i tuner i niestety o określonej godzinie nic się nie nagrało :(

TimeShift też nie działa :(
Nagrywa tylko wtedy, gdy nacisnę REC.

Co robię nie tak?

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 4 czerwca 2012, o 02:25

rafmik pisze:W jaki sposób w tym tunerze nagrywa się na USB programy wg czasu lub EPG?
W EPG klikasz Zegar (zielony) i wybierasz Tryb Włączenia na Nagrywanie. Można też nagrywać z poziomu Ustawień Timera w Ustawieniach Systemu.
rafmik pisze:TimeShift też nie działa :(
Nagrywa tylko wtedy, gdy nacisnę REC.
Zdaje się, że TimeShift trzeba włączyć w Ustawieniach PVR w Zapisie i w Informacjach HDD (niebieski).

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: bodzio.man » 4 czerwca 2012, o 15:41

EEQ pisze:Mam prośbę. Napiszcie, czy wasze tunery Cabletech URZ0086 też zapisują do wielu plików pod NTFS zamiast do jednego? Bardzo mi zależy na tej informacji. Dziękuję. :)
Mi również dzieli na 1Gb pliki. Czyli jest to norma.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 4 czerwca 2012, o 16:52

bodzio.man pisze:Mi również dzieli na 1Gb pliki. Czyli jest to norma.
Ponoć tak samo było przy starym sofcie na URZ0083 i potem zwiększyli dopuszczalne rozmiary plików. Proponuję pisać do twórców oprogramowania, aby to poprawili. Ja "zaspamuję" jeszcze dzisiaj...

http://www.cabletech.pl/pl/17-kontakt

PS Tuner kupiłem specjalnie na EURO 2012, żeby nagrać mecza, a tu taka niemiła niespodzianka. ;)
PS2 Tak się zastanawiam. Skoro w URZ0083 to jest poprawione, to może da się wgrać tamten soft do URZ0086? Próbował ktoś? :D

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: @GUTEK@ » 4 czerwca 2012, o 16:56

EEQ pisze:Skoro w URZ0083 to jest poprawione, to może da się wgrać tamten soft do URZ0086? Próbował ktoś? :D
JAk chcesz na tym tunerze Euro obejrzeć to nie kombinuj lepiej.

rafmik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 16:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kołowo

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: rafmik » 5 czerwca 2012, o 22:24

Hej
Czy ktoś może mi napisać, za co odpowiadają ustawienia PVR w tym tunerze?

Timeshift
nagrywanie timeshift
PS nagrywanie
Wyłącz po zakończeniu (to jest akurat oczywiste)

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 6 czerwca 2012, o 10:42

Timeshift - uruchamia timeshift
Nagrywanie timeshift - dołącza do zapisu po naciśnięciu REC to co się zapisało wcześniej w buforze timeshift
PS - działa tylko z programami mpeg2 np. stacje czeskie

rafmik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 16:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kołowo

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: rafmik » 6 czerwca 2012, o 20:35

Dzięki za pomoc :)

andp
Posty: 6
Rejestracja: 29 czerwca 2012, o 23:16
Odbiornik: urz0086,
golden media unibox 9080
Instalacja antenowa: sieć kablowa (analog +dvb-t)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: andp » 29 czerwca 2012, o 23:48

Cześć, dopiero co się zarejestrowałem . posiadam urz 0086 od ok 10 04 2012, problemy najważniejsze są dwa:
1. zegar się opóźnia ok. 1.5 min na dobę- podejrzewam niedokładność kwarcu
2. przy ustawianiu automatycznym, nie pokazuje czasu zgodnego ze strefą czasową, dodatkowo zmienia czas zgodnie z własnym widzimisię- podejrzewałem błędy softwerowe, ale po przejrzeniu forum, zmieniłem zdanie, nikt tego problemu nie zgłaszał,
Powstrzymuję się od wczytywania softu -żeby przypadkiem nie zakwestionowano mi nieumiejętnego wgrania, powstrzymuję sie od wysłania sprzętu, żeby sie nie narazić na zarzut niewiedzy w obsłudze, arogancki serwis nie odpowiada- błędne koło
Napisałem do serwisu, żeby nie mieć kłopotu w razie mojej nieumiejętności w obsłudze
Treść tej wiadomości po tygodniowym użytkowaniu:

"tydzień temu kupiłem urz0086
1 przy ustawianiu czasu opóźnia się ok 1.5 minuty na dobę
2 przy ustawianiu z aktualizacją automatyczną jakiś czas jest dobrze, a np następnego dnia potrafi zmienić czas np na 1h 2o minut wcześniejszą co zupełnie uniemożliwia programowanie
w innym tunerze:" unibox 9080" pracującym równolegle czas nie zmienia się
3 jakie dyski mx można podłączać 2 TB ?
4 CZY MOGĄ TO BYĆ DYSKI Z Zasilaniem weWnętrznym np. WD MY PASSPORT?
czy jest niesprawny, czy złe oprogramowanie, co zrobić, do naprawy, wymiany?
5 Zmieniłem nazwy grup ulubionych, po jakimś czasie powróciło do ust fabrycznych
Proszę o szybką odpowiedź"

Kilka razy wysyłałem - brak jakiegokolwiek odzewu, żałuję, że go kupiłem , cabletecha będę odradzał wszystkim
W międzyczasie sprawdziłem - pracuje z dyskiem 2TB z zasilaniem zewnętrznym, ale dysku z zasilaniem USB nie sprawdzałem, bo jeżeli tuner uszkodzi się z powodu zbyt dużego obciążenia w okresie gwarancji będzie dodatkowy problem. Proszę o pomoc

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 30 czerwca 2012, o 15:11

andp pisze:1. zegar się opóźnia ok. 1.5 min na dobę- podejrzewam niedokładność kwarcu
U mnie, po przeszło połowie doby od ostatniego uruchomienia, czas chodzi co do sekundy identycznie z czasem radiowym na budziku, który sam się aktualizuje. Ale czas na tunerze jest chyba aktualizowany z programów, jakie oglądasz. Starczy, że jakiś program nadaje inaczej, i może powstać różnica. Pewności nie mam, ale tak mi się wydaje...
andp pisze:2. przy ustawianiu automatycznym, nie pokazuje czasu zgodnego ze strefą czasową, dodatkowo zmienia czas zgodnie z własnym widzimisię- podejrzewałem błędy softwerowe
Ja na najnowszym soft'cie nie mam takich problemów. Ustawiłem strefę +1 oraz czas letni i chodzi bez problemu. Niestety nie wiem, jak było na wcześniejszych soft'ach.
andp pisze:5 Zmieniłem nazwy grup ulubionych, po jakimś czasie powróciło do ust fabrycznych
Ulubionych nie sprawdzałem, ale u mnie tuner pamięta ustawienia nawet po odłączeniu zasilania. To znaczy, nigdy nie miałem, aby powrócił do ustawień fabrycznych. Chyba tylko po aktualizacji soft'u.
andp pisze:W międzyczasie sprawdziłem - pracuje z dyskiem 2TB z zasilaniem zewnętrznym, ale dysku z zasilaniem USB nie sprawdzałem, bo jeżeli tuner uszkodzi się z powodu zbyt dużego obciążenia w okresie gwarancji będzie dodatkowy problem.
Mi chodzi bezproblemowo z dyskiem 500GB zasilanym przez USB.

parys
Posty: 22
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 20:47
Instalacja antenowa: Yagi 13-el.

Kanały z kablowki

Post autor: parys » 1 lipca 2012, o 14:37

Witam
Jestem posiadscze dekodera CABLETECH URZ0086,ktory jest podlaczony do osiedlowej kablowki.
Dotychczas odbierałem TV z kablowki poprzez dekoder analogowy ENCORE. Myslałem ze jak zinstaluje nowy dekoder URZ0086 to bede mogł ogladac telewizje tylko z tego tunera ale tak nie jest.Z nowego kanały TV cyfrowe naziemne a ze starego reszte kanalow. Ale to wszystko z jednej anteny? Co trzeba zrobic aby ogladac TV tylko z jedngo tego nowego dekodera lub co trzreba jeszcze dokupić aby to było mozliwe?.Moze ktos mi to wyjasni.Z gory dziekuje.
Pozdrawiam
A sa takie tunery ktore by mialy i analog i cyfrowke?
Ostatnio zmieniony 1 lipca 2012, o 15:11 przez parys, łącznie zmieniany 1 raz.

Maniek99
Posty: 581
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Kanały z kablowki

Post autor: Maniek99 » 1 lipca 2012, o 14:48

URZ0086 nie przetwarza analoga, więc nic nie poradzisz.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Kanały z kablowki

Post autor: m@rtops » 1 lipca 2012, o 14:56

pozostaje korzystać z dwóch dekoderów :?
lub co trzreba jeszcze dokupić aby to było mozliwe?.
tv z mpeg4 ;)

andp
Posty: 6
Rejestracja: 29 czerwca 2012, o 23:16
Odbiornik: urz0086,
golden media unibox 9080
Instalacja antenowa: sieć kablowa (analog +dvb-t)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: andp » 1 lipca 2012, o 20:34

Dziękuję za szybką odpowiedż, chyba zaryzykuję i rzeczywiście wgram ponownie soft,najpierw stary, później nowszy ale mam wątpliwości, bo to mi wygląda na błędy hardwarowe
1 Przy ustawianiu ręcznym czasu nowy soft pewnie nic nie pomożę, chyba że programowo można korygować niedokładności kwarcu- teraz sobie radzę, że co tydzień koryguję czas w przód o10 min. i ustawiam nagrywanie z wyprzedzeniem
2 Przy automatycznym teoretycznie może pomóc jeśli poprzedni soft wgrał się z błędami
3 przy automacie najprawdopodobniej przy aktualizacji korzysta z oglądanych programów, ale dlaczego w tunerze 9080 jest w porządku-korzystam z tych samych programów
4 Gubienie ustawień np nazw ulubionych może świadczyć np. o wadliwej pamięci kiepskim podtrzymywaniu napięcia na pamięci itp..., ale trzeba byłoby znać ten konkretny sprzęt
5 Teraz gdy zmieniali tvp1 na HD jakośc odbioru była fatalna, jakby tuner się szybkościowo nie wyrabiał, później się poprawiło, teraz niekiedy na innych programach z HD występuje też zatrzymywanie obrazu, przeskoki ...., nie wiem , czy to wina nadajnika, telewizji osiedlowej- bo to ona przesyła synał dvb-t, czy tunera, czy też poszczególne programy w telewizji mają nieodpowiednią jakość? teraz radzę sobie, że jak mam możliwość, to korzystam z programu w wersji nie HD np z TVN a nie z TVN HD
W ocenie tego tunera nie chciałbym używać niecenzuralnych słów, ale kupując nowy sprzęt, to chcę go używać, nie naprawiać, a przynajmniej mieć wsparcie serwisu

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 6 lipca 2012, o 19:17

Trochę popisałem do producenta sprzętu i po miesiącu czasu wyszedł nowy soft (v1.2.1).

http://www.cabletech.pl/pl/4523-tuner-d ... win-tuner-
http://www.lechpol.eu/model/urz0086

Treść mojego ostatniego e-maila:
Dzień dobry.

Jestem właściciele tunera Cabletech URZ0086. Używam go do nagrywania programów TV na HDD USB 500GB sformatowany pod NTFS. Tuner dzieli mi nagrania na pliki po 1GB. Mam takie pytanie. Czy mogą mi Państwo podpowiedzieć, czym można te pliki scalić, aby dla każdego z nagrań otrzymać jeden plik wynikowy? Czy tuner posiada opcję scalania plików? Pytam, gdyż żaden program, jaki testowałem, nie radzi sobie z idealnym scalaniem tych plików, aby przy odtwarzaniu nie było widać łączeń. A tuner odczytuje takie materiały video bez problemu tak, iż łączenia nie są widoczne. Może warto byłoby dodać opcję scalania w menu urządzenia? Obiło mi się o uszy, że niektóre tunery taką opcję mają.

Mam propozycję odnośnie zmiany w przyszłych wersjach soft'u. Chodzi o napisy w odtwarzanych filmach. Dobrym posunięciem byłoby dodanie czarnej obwódki do białych napisów, aby można było je bez problemu czytać na jasnym tle. Teraz jest to utrudnione.

Pozdrawiam
Robert Xxxxxxxxx
A oto dzisiejsza odpowiedź:
Nie znam ani programu ani tunera który by to potrafił
W dniu dzisiejszym będzie na stronie cabletech oprogramowanie w ktorym zwiekszono wielkosc dzielonych plików do 4Gb.(producen twierdzi ze nie da się całkowicie wyeliminowac dzielenia plików przy nagrywaniu).Trwają prace nad poprawieniem czcionki
Jak to jest z tym scalaniem plików? Zdaje się, że WIWA HD-90 ma taką opcję. Przynajmniej coś takiego zrozumiałem z rozmowy w dotyczącym tego tunera temacie.

I dziwi mnie, że pliki nie mogą mieć więcej niż 4GB. Wygląda to tak, jakby soft nie odróżniał FAT-32 od NTFS i dla obu formatów miał ten sam maksymalny rozmiar plików.

Co do napisów. Oglądałem wczoraj film i na jasnym tle jest masakra. ;)

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Mutango » 7 lipca 2012, o 10:41

EEQ pisze: Jak to jest z tym scalaniem plików? Zdaje się, że WIWA HD-90 ma taką opcję. Przynajmniej coś takiego zrozumiałem z rozmowy w dotyczącym tego tunera temacie.
W Wiwie nie ma czegoś takiego jak scalanie. Natomiast faktem jest, że na NTFS nie ma podziału. Przynajmniej u mnie nigdy nie zdarzyło się żeby plik został podzielony (wiwa hd-50). Największy plik jaki miałem to nieco ponad 10GB, i plik był w jednym kawałku.

4GB to jednak trochę za mało. Na taki meczyk w HD na przykład może nie starczyć. Zwłaszcza jak będzie dogrywka i rzuty karne...

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 7 lipca 2012, o 11:47

Mutango pisze:W Wiwie nie ma czegoś takiego jak scalanie. Natomiast faktem jest, że na NTFS nie ma podziału. Przynajmniej u mnie nigdy nie zdarzyło się żeby plik został podzielony (wiwa hd-50). Największy plik jaki miałem to nieco ponad 10GB, i plik był w jednym kawałku.
Czytałem, że po wejściu w opcję PVR ponoć scala pliki. Poniżej cytat...
momus pisze:tzn sprawdź to na komputerze jak masz możliwość, ew w trybie Wideo na wiwie, bo tryb pvr ci je połączy, nie wiem jak tryb wideo.
Zaraz zresztą zapytam, jak to jest w praktyce.
Mutango pisze:4GB to jednak trochę za mało. Na taki meczyk w HD na przykład może nie starczyć. Zwłaszcza jak będzie dogrywka i rzuty karne...
Przy podziale na pliki po 1GB mecze EURO 2012 dzieliło mi na 6-8 kawałków. Więc teraz będą najprawdopodobniej dwa pliki.

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Mutango » 7 lipca 2012, o 17:13

EEQ pisze:Czytałem, że po wejściu w opcję PVR ponoć scala pliki. Poniżej cytat...
momus pisze:tzn sprawdź to na komputerze jak masz możliwość, ew w trybie Wideo na wiwie, bo tryb pvr ci je połączy, nie wiem jak tryb wideo.
Zaraz zresztą zapytam, jak to jest w praktyce.
A to Koledze nie chodziło o fizyczne scalenie plików, tylko o to że przeglądając plik w trybie PVR w Wiwie, będzie go widział jako jeden plik, pomimo że fizycznie jest podzielony na kilka plików (chodziło o FAT32).

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 7 lipca 2012, o 17:59

OK. Teraz rozumiem. :D

knik
Posty: 35
Rejestracja: 18 stycznia 2012, o 14:42

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: knik » 9 lipca 2012, o 11:07

EEQ pisze:Jak to jest z tym scalaniem plików?
Właściwie pliki .ts powinno się udać połączyć całkiem bezstratnie przy pomocy zwykłego kopiowania, czyli na przykład jakoś tak:
copy /b plik1.ts+plik2.ts połączony.ts

Ja jeszcze nie robiłem nagrań ponad 4GB i nie mam takich plików do połączenia ale myślę że warto wypróbować taki sposób.

Odpowiedz