CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

paczka662
Posty: 7
Rejestracja: 9 lipca 2012, o 13:12
Odbiornik: calbletech urz0086
Instalacja antenowa: sowar-alfa7+wzm.syg.
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęża

kilka pytań i uwag cabletech urz0086

Post autor: paczka662 » 9 lipca 2012, o 13:46

nabyłem ten tunerek ok, 2 miesiące temu. nie jestem omegą w sprawach techniki ale jakoś sobie radze, od 4 lat mam Nkę z turb.dek, ale postanowiłem uniezaleznić się od stałych opłat comiesięcznych po 100zł,x lata kwota niczego sobie.zatem mam porównanie do odbioru i jakości obrazu pomiedzy Nką a cal,,,0086 i co stwierdzam ze obraz w HD niczym nie jest gorszy u mnie od Nki, a pozostałe cyfrowe są na podobnym poziomie, zatem jestem og.zadowolony.Może opisze co mi się w nim nie podoba,1,nagrywanie czasowe , mocno nieinticyjne i zagmatwane niewadomo czemu wiadomo jak jest na Nce bierzemy w tło dany tyt, programu i potwierdzamy , tu jest to popaprane i nieprzjzyste. 2, jak wielu wspominało brak postępu/a w zamian siła syg, / po co nie wiadomo. 3 pilot, wielu juz na ten temat pisało mały ale zato zgrabny lecz napisy na nim mini nie do przeczytania.bez lupy. owszem z sterowaniem były problemy ale jak się nie zerwie foli, po jakotako - ale ja wymieniłem liche baterie na dobre akumulatorki i - śmiga bez problemu polecam. Nadmienię że podłączony tunerek jest dobrym kablem HDMI do LG fulHD 47" podłaczony dysk zewn, nagrywałem kilka razy jakość niczym nie gorsza jak z orgin. zatem jak za tak niewielkie pieniądze całkiem niezła zabawka dałem 169 zł zawsze to jest alternatywa do Platform cyfrowych , no tylko zeby było jeszcze coś na tych kanałach do ogladania, z tym jest jak wiemy , nienajlepiej, No a teraz ma pytanie do osób co maja ten tunerek już jakiś czas - u mnie fabryczny soft 1.1.3 - chodzi ok, ale wiem ze najnowszy to 1.2.5 - i czym sie rużni na plus jakie ma lepsze rozwiązania i czy szata graficzna ciekawsza , lepsza ? no i og, czy warto go wgrać na miejsce obecnego , może link do niego tez poproszę, Nadmienię że antene mam na dachu 4 piętr, bud, kierunkową nową wolna przestrzeń, sygnał jaki siła 90% pozdrawiam i czekam na odpowiedzi co do dowego softu

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 9 lipca 2012, o 16:54

Najnowszy soft do URZ0086 (v1.2.1) znajdziesz tutaj:

http://www.cabletech.pl/pl/4523-tuner-d ... win-tuner-

Zmian wizualnych nie ma. Ale osobiście uważam, że najlepiej mieć najnowszą wersję z poprawionymi błędami... ;)

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 9 lipca 2012, o 17:18

knik pisze:Właściwie pliki .ts powinno się udać połączyć całkiem bezstratnie przy pomocy zwykłego kopiowania, czyli na przykład jakoś tak:
copy /b plik1.ts+plik2.ts połączony.ts

Ja jeszcze nie robiłem nagrań ponad 4GB i nie mam takich plików do połączenia ale myślę że warto wypróbować taki sposób.
Wypróbowałem i jest to najlepsza metoda scalania plików *.ts, jaką do tej pory przetestowałem. Łączenie nie jest idealne, ale może być... ;)

MUX 1000
Posty: 138
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: MUX 1000 » 10 lipca 2012, o 15:01

No i skończyło się rumakowanie.Tuner chyba wysiadł.Wyłączyłem go całkowicie z sieci przed wyjazdem na 2 tygodnie i po powrocie po załączeniu nie może wyszukać żadnych kanałów.Ma wgrany najnowszy soft tj.1.2.1 Przedtem po załączeniu słychać było takie delikatne kliknięcie coś jak by miniaturowy przekaznik przełączał TV analog na TV cyfrową a teraz cisza.Próbowałem też na innej instalacji antenowej u kolegi,próbowałem ustawień fabrycznych,zmieniałem soft na starsze wersje i nadal nie może nic wyszukać.

Mam pytanie do kolegów co znaczy taki wpis na stronie Cabletecha i Lechpola :
"UWAGA: Uszkodzenie tunera spowodowane złym wykonaniem aktualizacji nie podlega naprawie gwarancyjnej."
Jak to "złym wykonaniem aktualizacji" ściągam najnowszy soft z ich strony,wgrywam ma pena,podłączam do tunera i postępuję tak jak pisze na ekranie tz. nie wyciągam wcześniej aż się zaktualizuje,to o co tu chodzi ?

paczka662
Posty: 7
Rejestracja: 9 lipca 2012, o 13:12
Odbiornik: calbletech urz0086
Instalacja antenowa: sowar-alfa7+wzm.syg.
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęża

jak nagrywamy z pozycji EPG

Post autor: paczka662 » 10 lipca 2012, o 17:39

witam, prosze o podpowiedz,,, mam potrzebę nagrać audycję o określonym czsie , wchodze w EPG kursorem wybieram w tło zółte wybraną aydycje i do dalej ? naciskając zielony /zegar i zapisz - na timerze widzę te audycje ale jedyne co to - tunerek przełańcza w określonym czasie na dany kanał . lecz nie nagrywa , czekam na wyjadaczy co mają go jakiś juz czas na podpowiedz, nagrywanie ręczne działa i nagrywa na dsysk , jednym słowem czekam na opis co i jak pokolei trzeba ponaciskać , dziękuje za podpowiedz, meni ma ten tunerek wog, nieintuincyjny ,,, oczywiście jak się juz kilkakrotnie dane funkcje przerobi ,,, to sie wie,

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 10 lipca 2012, o 19:04

MUX 1000 pisze:Jak to "złym wykonaniem aktualizacji" ściągam najnowszy soft z ich strony,wgrywam ma pena,podłączam do tunera i postępuję tak jak pisze na ekranie tz. nie wyciągam wcześniej aż się zaktualizuje,to o co tu chodzi ?
Pewnie chodzi o to, że jeśli braknie prądu i coś pójdzie nie tak, to oni umywają ręce. ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: @GUTEK@ » 10 lipca 2012, o 19:15

Heh to trzeba być chyba klientem Media-Marktu żeby się przyznać że w taki sposób tuner padł :lol:

MUX 1000
Posty: 138
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: MUX 1000 » 10 lipca 2012, o 20:02

Klientem Media-Marktu nie jestem,a tuner w taki sposób ( jeśli braknie prądu i coś pójdzie nie tak, to oni umywają ręce ) nie padł.
Niby wszystko chodzi mogę zmieniać soft na wszystkie wersje,wszystkie komendy z pilota działają tylko nie chce mi wyszukać żadnego programu.

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 14 lipca 2012, o 13:56

Dla osób, które zastanawiają się nad kupnem tego tunera, najważniejsze plusy i minusy.

Plusy:

1. Dwa tunery. Można nagrywać z dwóch multipleksów i oglądać z jednego z nich. Ewentualnie nagrywać z jednego i oglądać z dowolnego innego.
2. Ładna jakość obrazu na TV CRT w 576i (RGB).
3. Ładna jakość obrazu materiałów Full HD na TV LCD w 1080p (HDMI).

Minusy:

1. Bark dekodowania i przesyłania na zewnętrzny dekoder dźwięku DTS.
2. Nagrywane materiały z TV są zapisywane w wielu plikach po 4GB każdy (FAT32 i NTFS).
3. Niektóre stacje (Polsat, Polsat Sport News) nadają materiał SD, który w 1080p (HDMI) jest źle wyświetlany. Fragmenty obrazu (puste trybuny, drzewa, trawniki, siatki okalające tor F1) jakby pulsują i się przycinają. Jest to najprawdopodobniej wynik nienajlepszej jakości obrazu nadawcy w połączeniu z działaniem jakichś filtrów tunera. W 576i (RGB) obraz wyświetla się prawidłowo.

Podsumowanie:

1. Jeśli macie zamiar używać tego tunera na TV CRT w 576i (RGB) i nie planujecie oglądać filmów z DTS (większość *.mkv ma dźwięk w DTS), to jest to produkt dla was.
2. Jeśli zależy wam na dźwięku DTS w filmach lub planujecie podpiąć tuner do TV LCD w 1080p (HDMI), to tuner nie sprosta waszym wymaganiom. Tuner nie dekoduje dźwięku DTS i nie przesyła na zewnętrzny dekoder (np. amplituner). W takim wypadku radziłbym zastanowić się nad wyborem innego tunera (np. WIWA HD90).
3. Tuner bardzo ładnie wyświetla materiały HD (1080i) z TVP1 HD i TVP2 HD. Na tej podstawie przypuszczam, że w przyszłości, gdy wszyscy nadawcy będą nadawać w jakości HD, będzie bezproblemowo radził sobie z wyświetlaniem TV w 1080p (HDMI). Teraz jest problem z wyświetlaniem materiałów SD niektórych stacji telewizyjnych.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 16 lipca 2012, o 13:20

Tuner podaje doskonały obraz 1080i na wyjściu Component, barwy i jasność są prawidłowe (na HDMI poziom czerni jest zbyt duży przy odtwarzaniu plików multimedialnych), 1080p jest zbędne bo standard DVB tego nie wspiera i nikt tak nie będzie nadawał, w 1080i obraz jest idealny zarówno HD jak i skalowany SD

parys
Posty: 22
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 20:47
Instalacja antenowa: Yagi 13-el.

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: parys » 6 sierpnia 2012, o 08:44

Witam
Mam problem z odtwarzaniem nagrań z Polsatu i Tvn7 ?. Moze ktoś to wyjasnić albo poradzić. Dzwięk nie nadąża za obrazem. Tak sie dzieje po upływie 2 minut od wlaczenia odtwarzania. Mam pamieć przenosną 16 GB Kingston DT 100. Czy ważne jakimi jest fornatowana plikami? Sygnał mam z osiedlowej telewizji kablowej. Odtwarzam na monitorze LG 22". Mam najnowszy soft 1.2.1. Czy jest to wada dekodera CABLETECH URZ0086 czy jakieś ustawienia?.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 sierpnia 2012, o 11:21 przez parys, łącznie zmieniany 11 razy.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 6 sierpnia 2012, o 11:42

A na czym odtwarzasz? Tuner? PC? Jaki masz firmware w tunerze, mam DT100 i nic takiego się nie dzieje

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: bodzio.man » 15 sierpnia 2012, o 13:32

Witam. Mam małe pytanko. Chciałbym dokupić sobie dysk przenośny do mojego URZ. Myślałem aby kupić już coś pod USB3.0 tak aby i do kompa w razie potrzeby podłączyć. Wiem że 3.0 jest kompatybilne z urządzeniami 2.0 ale chciałbym wiedzieć czy ktoś miał już jakieś praktyczne doświadczenia z takimi dyskami podłączony pod ten tuner? Dzięki

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 16 sierpnia 2012, o 10:32

Freecom USB 3.0 750GB z dyskiem samsunga działa bez żadnych problemów (ntfs)

rafmik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 16:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kołowo

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: rafmik » 25 sierpnia 2012, o 19:40

Czy może ktoś na forum wie, czy wprowadzą w tym dekoderze obsługę dźwięku DTS?

Większość aktualnie wychodzących filmów ma DTS, i dekoder wyświetla je bez dźwięku :(

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: @GUTEK@ » 25 sierpnia 2012, o 19:43

W skrócie - zapomnij ;)

rafmik
Posty: 28
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 16:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kołowo

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: rafmik » 25 sierpnia 2012, o 19:46

@GUTEK@ pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum

A dlaczego?

Krzysztoferson
Posty: 11
Rejestracja: 22 sierpnia 2012, o 17:00

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Krzysztoferson » 2 września 2012, o 23:20

Chciałem się zapytać. Czy ktoś już robił aktualizację softu?
Ja zakupiłem urządzenie niecałe 2 tygodnie temu i mam w nim soft ver.1.1.1. Chciałbym go zaktualizować do 1.2.1 ze względu na zapis pliku większy niż 1GB (phi... 4GB - po co wogóle dawać ograniczenie? Po to jest NTFS aby nie było ograniczeń. Będę chciał się ograniczać to zrobię dysk na FAT32 :D ale mniejsza o to..)

Boję się utraty gwarancji. Czy inni użytkownicy nie mieli problemu z tym procesem?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: @GUTEK@ » 3 września 2012, o 06:43

A niby dlaczego miałbyś utracić gwarancję skoro to aktualizacja wydana przez dystrybutora?

Pamiętaj tylko, żeby aktualizację robić z nośnika FAT32.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 3 września 2012, o 14:36

Tuner dzieli pliki dokładnie co 4,3GB pewnie żeby sie dobrze archiwizowało na płytki DVD ;-)
Tak na poważnie to niewiele audycji nagrałem żeby przekroczyły te 4,3GB, z taką jakością nadają niestety...

Odpowiedz