CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 9 maja 2013, o 09:46

Podłącz go przez scart lub chinch i ustaw od nowa parametry wyjść oraz strojenie kanałów - tuner po aktualizacji przywraca ustawienia fabryczne.

wojti12
Posty: 5
Rejestracja: 8 maja 2013, o 22:57
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: wojti12 » 9 maja 2013, o 13:04

ale to proste. szkoda tylko ze w instrukcji nie pisza o tak istotnej informacji.
ja juz myslalem ze cos skopalem robia aktulaizacje albo tuner padl.

w trakcie aktulaizacji mialem go podlaczony przez HDMI. Wiec jak teraz wrocil do scarta to dlatego niee widzi.

dzis probouje

dzieki za tipa

edit/ Pisownia!

Awatar użytkownika
Railroad
Posty: 240
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 08:16
Odbiornik: Sony Bravia KDL26ex320
Samsung UE43KU6072u.
Instalacja antenowa: Antena UHF Yagi
ANTENA SONUS TV MINI LOG 6-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec, Chodkiewicza

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Railroad » 9 maja 2013, o 22:20

Kupiłem ten tuner niestety nie działa pilot. Akurat mam drugi tuner tej marki, gdzie pilot jest identyczny. Pilot z drugiego tunera działa na URZ0086, a najciekawsze jest to, że pilot z URZ0086 na drugim tunerze działa, chociaż nie do końca, bo nie idzie nim włączyć tunera, natomiast wyłączyć już tak. Poza tym reszta przycisków działa. Wymiana baterii oczywiście nie pomaga.
Jest jakaś rada, czy pozostaje tylko serwis? Słyszałem coś, że mogą mi w ramach gwarancji przysłać tylko pilota, bez odsyłania całego sprzętu. Czy to prawda?

wojti12
Posty: 5
Rejestracja: 8 maja 2013, o 22:57
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: wojti12 » 10 maja 2013, o 10:39

biprotek pisze:Podłącz go przez scart lub chinch i ustaw od nowa parametry wyjść oraz strojenie kanałów - tuner po aktualizacji przywraca ustawienia fabryczne.
dzieki
dziala jak z nut

maverick78
Posty: 43
Rejestracja: 10 maja 2013, o 10:48
Odbiornik: SAMSUNG BD-E8500M CABLETECH URZ0086 EVOLVE Blade-DualC HD
Instalacja antenowa: ANTENA MITON GALAXY 165 DVB-T +40dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC4 ŁÓDŹ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: maverick78 » 10 maja 2013, o 10:59

Witam,

od dwóch dni jestem posiadaczem tego tunera. Mam pytanie do innych jego użytkowników z większym stażem. Ponieważ oryginalny pilot działa tak sobie jeśli chodzi o czułość i jest mało ergonomiczny, chciałbym zakupić jakiś sensowny zamiennik. Czy któryś z użytkowników mógłby coś niedrogiego i dobrego polecić ?

Ewentualnie jeśli ktoś miał styczność z poniższymi pilotami, prosił bym o informację jak współpracują z URZ0086.

http://www.elmak.pl/index.php?page=shop ... &Itemid=62

http://expert.istore.pl/pl/pilot-cablet ... 00186.html (chodzi mi o ten duży)

Pozdrawiam
Maverick78

wojti12
Posty: 5
Rejestracja: 8 maja 2013, o 22:57
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: wojti12 » 10 maja 2013, o 11:39

pytanko

gdzie moge sprawdzic zaplanowane do nagrania programy?

- jak w EPG naciskam zielony, wybieram NAGRANIE i potem ZAPISZ to potem nic sie nie zaznacza.

czy gdzies to jest widoczne moje planowane nagrania?

edit/ Pisownia!

zinox
Posty: 140
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv K&M
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: zinox » 10 maja 2013, o 12:43

timer na pilocie

Awatar użytkownika
piotr2802
Posty: 350
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Technomate 6900 Combo, tuner Wiwa HD85, TV Panasonic LCD 42
Instalacja antenowa: typowa siatka ze wzmacniaczem w puszce antenowej UHF 21-69 18 dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków - Chorągwica

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: piotr2802 » 30 maja 2013, o 07:59

Tunery Cabletech są fajnymi tunerami tylko mają totalnie skopane i niewygodne piloty.

Mailkontent
Posty: 17
Rejestracja: 6 lutego 2011, o 11:49
Odbiornik: EMTEC S800H,
CABLETECH URZ0086
Instalacja antenowa: "Siatka" szerokopasmowa ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Mailkontent » 14 czerwca 2013, o 12:24

Aktualizacja oprogramowania URZ0086_v1.2.6.


Lista zmian:

URZ0086_v1.2.6.abs
-zmiana sposobu załączenia tunera po braku zasilania (tuner załącza się na ostatnio ogladanym programie)
-pasek siły sygnału przeniesiony pod 3xinfo
-kosmetyczne zmiany na panelu OSD
-dodany pasek upływu czasu
-zwiększona ilość timerów do 16
-dodano opcję zmiany koloru , tła oraz wysokości napisów przy odtwarzaniu filmów z nośników zewnętrznych - wywołanie klawiszem niebieski na pilocie
-ostrzeżenie o trwających nagraniach w ptzypadku próby wyłączenia tunera na czuwanie
-inne drobne błędy

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 224
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 15 czerwca 2013, o 09:10

Wgrałem sobie ten soft do Kruger&Matz KM00186 :D i jestem zadowolony ze zmian... znacznie lepsze info (rozbudowane info o pasek trwania audycji, znacznie dłuższe wyświetlane tytuły i opis audycji, info o bieżącej i następnej audycji)... jeden minus w moim przypadku, to brak obsługi pilotem oryginalnym, ale bez problemu działa uniwersalny pilot Elmaka (oskar). Wydaje mi się także, że jest troszkę lepsza jakość obrazu niż na dotychczasowym sofcie KM00186_v1.1.1, ale może to już subiektywne odczucie ;)
edit: I jeszcze jeden duży plus... po zaniku prądu tuner się włącza i ustawia zegar... a wcześniej włączał się na chwilkę i wyłączał, i mierzył czas od 00:00, co powodowało problem z harmonogramem nagrywania. Teraz czekam na poprawiony soft do KM00186.

MUX 1000
Posty: 150
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: MUX 1000 » 16 czerwca 2013, o 20:06

Mailkontent pisze:-dodany pasek upływu czasu
Tylko opis jest nie taki.
"Wszystkie kanały" - i wyświetla ten pasek.

zinox
Posty: 140
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv K&M
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: zinox » 16 czerwca 2013, o 20:18

pewnie zabrakło słówka "programu"

demobil
Posty: 1
Rejestracja: 21 czerwca 2013, o 22:38

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: demobil » 21 czerwca 2013, o 22:58

Zakupiłem parę dni temu ten tuner i powoli go rozgryzam- takiej instrukcji obsługi nic nie wyjaśniającej to ja już dawno nie widziałem ;-)

Podłączyłem do niego dysk twardy 1TB- widzi go i nagrywa.
Jest tylko jedno ale: przy nagrywaniu za pomocą timera nagrywa do ok 7 % pojemności dysku czyli ok 80 GB a potem nagrywanie za pomocą timera jest niemożliwe-wyświetla się komunikat o przekroczonym limicie. Dopiero jak skasuje program już poprzednio nagrany to nagrywanie działa ale tylko znowu do tych wspomnianych ok. 80 GB. Oczywiście nic na ten temat w instrukcji nie ma. Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem ?

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 25 czerwca 2013, o 13:27

Sprawdź system plików na komputerze (najlepiej na ms windows) ewentualnie sformatuj lub skonwertuj na NTFS, często jak są błędy to tak się dzieje. Ja mam dysk 750GB i działa ok, format NTFS.

wojti12
Posty: 5
Rejestracja: 8 maja 2013, o 22:57
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: wojti12 » 25 czerwca 2013, o 16:27

no wlasnie - czy pendrive powinien byc sformatowany na FAT czy NTFS?
ma to znaczenie przy nagrywaniu?

edit/ Pisownia!

parys1952
Posty: 13
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 07:31
Odbiornik: urz0086
Instalacja antenowa: yagi 13 el.

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner) problem z odtwarzanie nag

Post autor: parys1952 » 26 czerwca 2013, o 10:43

Witam
Posiadam ten dekoder o roku. Problem polega na nieprawidłowym odtwarzaniu nagrań z tego dekodera na nim. Obraz i dźwięk (lub odwrotnie) nie nadążają za sobą są duże przesunięcia czasowe 15 sekund. W przypadku gdy nagranie zostanie przeniesione do komputera jest OK.
Nagrywam na pendrive 16gb Kingston formatowany FAT. Sygnał mam z osiedlonej kablówki.Na innym dekoderze jest wszystko OK.Mam najnowszy soft. Proszę o pomoc znawców tego tematu.
Na innych pendrive to samo.Zauważyłem ze ten problem najczęściej do tyczy POLSATU i TVN.
Czyżby te stacje nadawały w innym standardzie niż telewizja publiczna?
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2013, o 13:26 przez parys1952, łącznie zmieniany 2 razy.

zinox
Posty: 140
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv K&M
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: zinox » 26 czerwca 2013, o 11:26

sprawdź na innym pendrivie/hdd ;)

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 27 czerwca 2013, o 09:19

wojti12 pisze:no wlasnie - czy pendrive powinien byc sformatowany na FAT czy NTFS?
ma to znaczenie przy nagrywaniu?
W przypadku tego tunera nie ma to znaczenia dla pendrive, tuner i tak podzieli pliki na 4GB, ale dla HDD dużej pojemności powinien to być NTFS. Generalnie w razie problemów warto sformatować nośnik w tunerku.
Uwaga też na pendrive i karty SD Kingston - miałem kilka modeli które źle działały w tunerach czy (karty SD) w aparatach fotograficznych przy zapisie filmu!

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 17 lipca 2013, o 10:53

Po sprawdzeniu nowego softu - dużo poprawili, w zasadzie nadal jest jeden błąd na który trzeba uważać!

Poprawki:
1. Szerszy pasek informujący o aktualnej audycji z paskiem postępu
2. Działa EPG podczas nagrywania
3. Nagrywane audycje mają nazwę z epg
4. Info o aktualnej audycji jest czytelniejsze, 3x info podaje dane o sygnale
5. Można programować audycje następujące bezpośrednio po sobie - tuner nagra wszystkie przerywając minutę wcześniej poprzedni zapis.
6. Tuner włącza się po braku zasilania na ostatnio oglądanej audycji i ustawi zegar dla timera
7. 16 timerów
8. Regulacja wielkości i kolorów napisów

Błędy nadal występujące:
1. Zatrzymanie nagrywania ręcznego po zadanym czasie przerywa trwające nagrywanie z timera

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: bodzio.man » 29 lipca 2013, o 17:11

Może się nikt nie spodziewał po tak krótkim czasie, ale firma Lechpol postanowiła nas obdarzyć nowym softem o numerze v.1.2.7
http://www.lechpol.eu/model/urz0086
Lista zmian:
-dodano regulację wielkości napisów przy odtwarzaniu filmów z nośników zewnętrznych
-dodano znaczniki w EPG dla programów zaznaczonych do nagrania
-poprawiono wyświetlanie okienka podglądu w EPG
-inne drobne błędy

Dużo tego nie jest, ale do przodu:)

Odpowiedz