CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 31 lipca 2013, o 14:13

Mam pytanie do posiadaczy tego tunera z Wrocławia. Odbiera wam MUX-1? Mi coś po zmianie softu (v1.2.7) i kanału na 55. nie odbiera. Zastanawiam się, czy to wina tunera czy instalacji antenowej. Przed zmianami miałem odbiór idealny.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 1 sierpnia 2013, o 09:21

EEQ pisze:Proszę nie cytować posta pod postem.
W Katowicach na 55 działa OK, nic się nie zmieniło jeżeli chodzi o odbiór tunera na nowym sofcie - sprawdź antenę lub wtyk antenowy.

Na plus w nowym sofcie:
- w EPG w końcu wyświetla podgląd programu
- w czasie włączania wyświetla ON na wyświetlaczu (czas uruchamiania ze względu na głębokie uśpienie nadal długi)
- regulacja napisów typu txt z regulacją pozycji w pionie (wielkość, kolor oraz tło także regulowane)

Więcej info po głębszych testach (szczególnie nagrywania i timera)

Na dzień dzisiejszy zrobił się z tego modelu bardzo fajny tuner (oczywiście poza ergonomią pilota).
Szkoda tylko, że takiej wersji softu nie dali na start... tylko jak zwykle najpierw beta testy na użytkownikach...

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: bm86 » 12 sierpnia 2013, o 15:43

Zgadzam się mam ten model od paźdz.2012 tydzień temu wgrałem ten nowy soft 1.2.7 wszystko ok jak na razie :) mogli by zmienić kolor napisów w menu za mały kontrast oraz po zaniku napięcia żeby się uruchomił ustawił datę i godzinę i wrócił do standby

lesz
Posty: 31
Rejestracja: 15 lutego 2012, o 15:17
Odbiornik: Kruger Matz KM000186 twin tuner, Wiwa 90 MC
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa o strukt.logarytmiczno periodycznie dipolowej bez wzmacn
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy 13km, Skrzyczne

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: lesz » 27 sierpnia 2013, o 12:25

Mnie też tego brakuje. Czytelność Info i EPG jest najgorsza ze wszystkich tunerów z jakich korzystałem.

paczka1962
Posty: 1
Rejestracja: 24 września 2013, o 06:53
Odbiornik: urz0086
Instalacja antenowa: sowar alfa7
Nadajnik - obiekt nadawczy: ślęrza

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: paczka1962 » 24 września 2013, o 07:05

posiadam ponad 1,5 roku urz 0086 postanowiłem wgrać nowy soft i tak zgrałem na pendraiwa sterowniki ze strony Calabretecha i po włożeniu pendraiwa do tunerka po wywołaniu w meni - aktulizacja poprzez UZB mam tryb aktualizacji AllCode , poniżej lik aktualizacji ,,, i tu zaczyna się problem - pisze brak plików acisnę - start wyskakuje info - brak pasującego pliku, na penrajwa zgrwałem 2 x myśląc ze za pierwszym razem poszło coś nie tak ,, na komputerze , widać na tym pendajwie pliki mojej muzyki jaka jest tam naniesiona oraz , ten soft, do urz0086 -- proszę o pomoc , czy cos robię nie tak ? wewntualnie o wytyczne co i jak powinienem zrobić, pozdrawiam,

lesz
Posty: 31
Rejestracja: 15 lutego 2012, o 15:17
Odbiornik: Kruger Matz KM000186 twin tuner, Wiwa 90 MC
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa o strukt.logarytmiczno periodycznie dipolowej bez wzmacn
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy 13km, Skrzyczne

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: lesz » 24 września 2013, o 08:46

Sterowniki na stronie Cabletechu są spakowane. Musisz je wypakować np. programem 7-zip. I dopiero wtedy tuner je zobaczy.

genox
Posty: 3
Rejestracja: 13 października 2013, o 13:26

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: genox » 13 października 2013, o 13:42

Tak jak ktoś napisał wcześniej tuner nagrywa na dysk zewnętrzny do pewnego momentu np. około kilka% całkowitej pamięci, pózniej nie nagrywa i pokazuje komunikat, że dysk jest zapełniony.
Mam najnowszy soft, dysk w NTFS
Na innym dysku nie nagrywa w ogóle.
Na pendrive nagrywa.
Podsumowując te wady całkowicie dyskwalifikują ten tuner, ponieważ nie nagrywa na dyskach!
Kupując sprzęt oczekuje się , że podłącza się dysk programuje tuner i nie martwi się o nic, niestety to nie z tym produktem.
No i nie czytelna czcionka w menu!

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: bodzio.man » 13 października 2013, o 15:00

genox pisze:Tak jak ktoś napisał wcześniej tuner nagrywa na dysk zewnętrzny do pewnego momentu np. około kilka% całkowitej pamięci, pózniej nie nagrywa i pokazuje komunikat, że dysk jest zapełniony.
Mam najnowszy soft, dysk w NTFS
Na innym dysku nie nagrywa w ogóle.
Na pendrive nagrywa.
Podsumowując te wady całkowicie dyskwalifikują ten tuner, ponieważ nie nagrywa na dyskach!
Kupując sprzęt oczekuje się , że podłącza się dysk programuje tuner i nie martwi się o nic, niestety to nie z tym produktem.
No i nie czytelna czcionka w menu!
Mi jakoś nagrywa bezproblemowo. Raz w roku format albo defragmentacja dysku i wszystko gra i buczy jak należy (zaznaczę że dysk jest wyłącznie podłączony do URZ i nie ma na nim żadnych zbędnych danych (same audycje i divx'y )). Poza tym to kupując sprzęt za 150zł powinieneś się liczyć z tym, że jakieś niedociągnięcia będą. Ja osobiście uważam, że za tą cenę to niema co narzekać na tego twin'a .

genox
Posty: 3
Rejestracja: 13 października 2013, o 13:26

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: genox » 13 października 2013, o 15:29

Kupiłem z myślą aby nagrywać tv. Tuner nie nagrywa poprawnie na dyski zewnętrzne i niedociągnięciem bym tego nie nazwał tylko bublem.Cena tunera nie ma tu znaczenia.
Nie tylko ja mam z tym problem. Przypuszczam, że tuner nie został dostatecznie przetestowany przez producenta na współprace z różnymi dyskami w tym 2,5 cala.
Sprawdzałem 3 różne dyski i nie działaja poprawnie.
Tak wiem pewnie mam felerną akurat szt i mam zareklamować 2 dniowy tuner.

mmm
Posty: 20
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 18:10
Odbiornik: MT 4160v1 (miałem 3 ale padły)
Kruger & Matz KM00186
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża, Żórawina

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: mmm » 13 października 2013, o 17:07

Spróbuj podłączyć dysk do PC i uruchomić sprawdzanie dysku. U mnie pomogło a też miałem komunikat o pełnym dysku kiedy dysk był w połowie pusty.
Podejrzewać ze tuner źle obsługuje sytuacje kiedy wyłączymy zasilanie pilotem przy uruchomionym nagrywaniu i psuje wtedy strukturę logiczna dysku.

genox
Posty: 3
Rejestracja: 13 października 2013, o 13:26

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: genox » 13 października 2013, o 17:18

Dyski sprawdzałem na błędy,formatowałem i nic.
Moje przypuszczenia to niekompatybilność wszystkich dysków w szczególności z tymi bez własnego zasilania, choć nie testowałem dysków z własnym zasilaniem.

mmm
Posty: 20
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 18:10
Odbiornik: MT 4160v1 (miałem 3 ale padły)
Kruger & Matz KM00186
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża, Żórawina

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: mmm » 13 października 2013, o 18:03

Jeżeli dysk wogole nie jest widoczny po podłączeniu do tunera to możliwe ze pobiera za dużo prądu. Dla niektórych dysków możesz to konfigurować poprzez zmianę ustawienia zworek (jumperow). Można to na przykład zmienić w WD 7500BPVT którego ja uzywam.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 14 października 2013, o 09:16

Zawsze może się trafić niekompatybilny dysk twardy - żaden producent nie gwarantuje współpracy z każdym istniejącym nośnikiem. Ja używam trzech różnych dysków usb2.0/3.0 i kilku pendrive'ów a nawet kart sd i compact flash przez czytnik kart i tuner bez problemu nagrywa na każdym z nich. Zwykły dysk 3.5 cala z zewnętrznym zasilaniem i interfejsem usb->ata/sata też działa bez problemu.
Jeszcze uwaga co do zapisu na całej dostępnej pojemności dysku - musi być wyłączony timeshift bo inaczej tuner rezerwuje dość spory procent na tę usługę.
No i oczywiście zdarza się uszkodzenie systemu plików (częściej dla fat32) i trzeba zrobić naprawę przy pomocy komputera lub format ("kłania się" bezpieczne usuwanie nośnika).

misiek1111
Posty: 5
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 00:50

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: misiek1111 » 19 października 2013, o 21:25

Czy można podłączyć dwa dyski do tego dekodera?
Próbowałem przez HUBa, ale HUB nie jest wykrywany.

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: bodzio.man » 20 października 2013, o 12:08

misiek1111 pisze:Czy można podłączyć dwa dyski do tego dekodera?
Próbowałem przez HUBa, ale HUB nie jest wykrywany.
U mnie dysków również nie wykrywa, ale to może być wina tego że mam huba pasywnego, a przydał by się do takiego podłaczenia aktywny(z własnym zasilaniem)
Natomiast jeżeli chodzi o peny to sprawa wygląda już lepiej:) Podłączyłem jednocześnie 4 i wszystkie działają. Co ciekawe hub ten kiepsko sprawował się z komputerem natomiast z tunerem nie jest tragicznie(możliwe, że to tylko przypadek. Chyba że chińska kompatybilność w końcu zadziałała:D ). Hub który mam to taki najzwyklejszy od Chińczyka za 5 zł
Obrazek
Tak poza konkursem nagrałem filmik, który wyjaśnia(przynajmniej mi ;) ) dlaczego zawsze po podłączeniu pena czy dysku wyskakiwał napis "USB disk Apodłaczony" początkowo myślałem, że po prostu literówka podczas tłumaczenia.Okazuje się jednak, że litera jest podporządkowana nośnikowi. Czyli pierwszy pen ma litera A drugi B itd.Brak natomiast spacji między literką "A" słowem "podłączony".
filmik z podłaczenia penów

misiek1111
Posty: 5
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 00:50

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: misiek1111 » 20 października 2013, o 14:30

bodzio.man pisze:"USB disk Apodłaczony"
Hehe, a ja już miałem pomysł, żeby edytować firmware i to A usunąć :)

Rzeczywiście, same pendraki działają, a HDD nie działa.
Przy bezpośrednim podłączeniu do HUBa, talerze w HDD nie obracają się. Gniazda w HUBie mają ograniczenie prądowe do 100mA/gniazdo - czyli HDD na tym nie pójdzie.

Trzeba by spróbować - jak napisałeś - na HUBie z własnym zasilaniem.
Może ktoś zrobi taką próbę?

Zrobiłem jeszcze test. Podłączyłem zewnętrzne zasilanie do HDD, a dane z HDD do HUBa (masy połączone). Niestety nie do końca takie połączenie działa.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 21 października 2013, o 12:53

Ja na pasywnym hubie podłączyłem jeden dysk hdd i jednego pendrive'a, więcej hub nie pociągnął prądowo, musi być aktywny z zasilaniem.

parys1952
Posty: 13
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 07:31
Odbiornik: urz0086
Instalacja antenowa: yagi 13 el.

Nagrywanie Urz86

Post autor: parys1952 » 27 października 2013, o 12:15

Czy każde nagrywanie wg timera nagrań musi włanczać monitor. Jeśli nie to proszę powiedzieć jak to zrobić bo u mnie cały czas włącza monitor jak coś nagrywam. Dzięki za podpowiedz.
Monitor mam podłączony kablem HDMI.
Ostatnio zmieniony 28 października 2013, o 08:53 przez parys1952, łącznie zmieniany 2 razy.

zinox
Posty: 135
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: zinox » 27 października 2013, o 18:53

Ja masz podłączony tuner do monitora?

parys1952
Posty: 13
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 07:31
Odbiornik: urz0086
Instalacja antenowa: yagi 13 el.

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: parys1952 » 29 października 2013, o 05:43

Od strony dekodera HDMI a na wejściu do monitora przejściówka HDMI na DVI.

Odpowiedz