CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Michaelbond » 1 listopada 2011, o 01:23

Qwerasty

Obecnie soft możesz uaktualnić za pomocą USB i pendriva, który raczej powinien być sformatowany w fat 32. Umieszczasz USB z plikiem softu (pamiętaj aby go najpierw rozpakować). Na tym USB nic więcej jedynie plik do aktualizacji!!!
W menu wybierasz opcję aktualizacji ręcznej(USB) i zatwierdzasz. Pokaże się już po chwili pasek aktualizacji, czekasz aż się zakończy i tuner ponownie się uruchomi. Uwaga aby nie padło napięcie w gniazdku, więc lepiej nie obciążać sieci zbędnymi urządzeniami na ten czas. Aktualizacja automatyczna powinna być domyślnie wyłączona.

Jedrek2011
Posty: 25
Rejestracja: 10 września 2011, o 20:00
Odbiornik: URZ0086

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Jedrek2011 » 1 listopada 2011, o 12:43

Michaelbond, dzięki za wyjaśnienie odnośnie specyfikacji dla aktualizacji przez "antenę", a swoją drogą ciekawe jakie warunki musi spełnić dostawca urządzeń DVB-T aby była taka możliwość aktualizacji dla jego urządzeń.

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Michaelbond » 1 listopada 2011, o 17:34

Witaj Jedrek2011
Oprócz możliwości aktualizacji automatycznej i ręcznej po przez USB to żadnych innych jesli chodzi o samą aktualizację. Tyle tylko, że producent musi sobie zagwarantować możliwość przesyłu danych cyfrowo, a więc wykupić specjalny kanał i dlatego nie wszystkie tunery spełniają ten wymóg techniczny. W internecie jest dokładnie opisane jakie warunki musi spełnić tuner by był zgodny z DVBT w Polsce. Na dziś wielu sprzedawców nie wypełnia swoich zobowiązań odnośnie informowania kupujących o nie spełnianiu przez ich sprzęt warunków i wciska klientom towar np. bez E-AC3. A że reklamujący w telewizji DVBT mylą tuner z dekoderem, więc czemu sprzedawcy nie maja się mylić. I koło się zamyka. Trzeba uważać, bo w wywiadzie jaki udzielił dla WOT naczelny Sat KURIERA, nawet nie wspomniał o wymaganiach jakie powinny spełniać tunery i sam powtarzał za dziennikarką, że to jest darmowa telewizja....do której każdy ma prawo jesli zapłaci abonament. :shock:

Qwerasty

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Qwerasty » 2 listopada 2011, o 18:23

Nadal walczę z "zawieszaniem". Na gorącym tunerze zdarza się to częściej. Podejrzałem funkcję uaktualniania softu z opisywanym poprzednio paskiem pomiarowym:
- siły sygnału i
- jakości sygnału.
Z obserwacji wychodzi mi, że w momentach zacięcia siła sygnału jest na stałym poziomie 90%, natomiast pasek jakości drastycznie spada z 80% do 10%, a nawet 0%. Teraz już nic nie rozumiem. Jest poziom, nie ma jakości? A może to motto producenta?
Albo mi ktoś sieje po kanałach, albo moduł głowicy siada, szczególnie, że reaguje na temp?

Ponieważ położyłem laskę na to ustrojstwo i jego gwarancję, pozwoliłem sobie otworzyć pudełko. Nie było problemów, bo nalepka gwarancyjna jest przyklejona na litej blasze obudowy (po co ją w ogóle przykleili??? równie dobrze mogli ją nalepić na kartce gwarancyjnej). W obwodzie czerwonej diody LED wymieniłem opornik 100 Om na 33k (w ciemnym miejscu w zupełności wystarcza) i wreszcie nie daje tak po oczach w nocy. W słonecznym miejscu proponuję przetestować wartość opornika w przedziale 5-10k, to wyjątkowo jasna dioda.

Dzięki za info o upgreate'cie. Poszukam sobie źródła i spróbuję.

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Michaelbond » 2 listopada 2011, o 19:33

Zobacz soft u Gutka na jego prywatnej stronie. To wina sygnału, nie tunera, ale dlaczego tak jest? Potrzebny specjalista od anten.

Awatar użytkownika
matix755
Posty: 21
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 18:06
Odbiornik: FERGUSON ARIVA T65 (sterowniki: 1.026)
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża/ RTON Żórawina

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: matix755 » 13 listopada 2011, o 20:09

Przed chwilą przeczytałem, że tuner ma problem z odbiorem sygnału z nadajników które są daleko od naszej anteny.
Jeśli od MUX3 mam około 15 km, a od MUX2 niecałe 30 to czy opłaca mi się kupować ten tuner, tylko dla możliwości nagrywania dwóch kanałów w tym samym czasie?

Szybki_Lopez
Posty: 8
Rejestracja: 20 lipca 2011, o 09:10

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Szybki_Lopez » 14 listopada 2011, o 11:50

Wg mnie tuner nie ma żadnych problemów z odbiorem sygnału (w przeciwieństwie do tunera Siganl HD 507). W moim przypadku odległość od MUX2 jest podobna i sygnał jest b.dobry. Mam antenę siatkową ze wzmacniaczem.

kubbir
Posty: 6
Rejestracja: 31 października 2011, o 14:10
Odbiornik: wiwa hd90
Instalacja antenowa: anteny kierunkowe założone przez fachowców
Nadajnik - obiekt nadawczy: warszawa raszyn

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: kubbir » 14 listopada 2011, o 12:21

Na stronie firmy Lechpol są dwa softy do pobrania-URZ0086_V1.0.7.abs
- soft bazowy oraz URZ0086_v1.1.0.abs w którym:
- Poprawiono j. polski w menu,
- Dodano znaczniki nagrywania w liście kanałów.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 15 listopada 2011, o 11:10

Nowy soft wniósł dokładnie te zmiany, które opisano - dalej pozostały nieprzetłumaczone pewne komunikaty, poprawili słynny "kalkulograf" na "TIMER" (dlaczego nie HARMONOGRAM?), są miejsca gdzie przesadzili (np zamiast "OK" jest "TAK" co powoduje zabawne potwierdzenia zaprzeczeń...). Nie ma natomiast żadnej różnicy w samym działaniu STB - dalej stabilnie, czas uruchamiania bez zmian. Po aktualizacji wymagana instalacja od nowa (jak z ustawień fabrycznych).
Pozdrawiam!

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Michaelbond » 17 listopada 2011, o 17:07

Pojawił się w sprzedaży nowy/stary tuner z nowym logo.

Tuner DVB-T Kruger&Matz KM00186 (twin tuner)

System:
- procesor: M3606A
- pamięć DDR II: 1Gb
- pamięć flash: 32Mb

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: @GUTEK@ » 20 listopada 2011, o 13:49

Michaelbond pisze:- procesor: M3606A
- pamięć DDR II: 1Gb
- pamięć flash: 32Mb
Tak dla ścisłości:
1Gb (gigabitów) = 128MB (megabajtów)
32Mb (megabitów) = 4MB (megabajty)

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Michaelbond » 21 listopada 2011, o 11:10

Gutek

Skopiowałem tę informację w orginale z oferty handlowej. Wygląda mi jedynie na mały retusz,ale raczej to dalej jest klon Cabletecha i może ma nawet te same wady. Ciekawe czy czerwona dioda świeci po oczach? Widziałem go na giełdzie,a więc jest już dostępny. Czekamy na informacje od nabywców.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: @GUTEK@ » 21 listopada 2011, o 11:21

No ok, nie mam pretensji o to przecież. Tylko że jedni podają w megabitach, a inny w megabajtach i to dla niektórych jest mylące.

Awatar użytkownika
matix755
Posty: 21
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 18:06
Odbiornik: FERGUSON ARIVA T65 (sterowniki: 1.026)
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża/ RTON Żórawina

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: matix755 » 22 listopada 2011, o 15:26

@GUTEK@ pisze:No ok, nie mam pretensji o to przecież. Tylko że jedni podają w megabitach, a inny w megabajtach i to dla niektórych jest mylące.
Zgadzam się z tobą Gutek, nawet na allegro w ten sposób oszukują przy różnego typu sprzęcie. :|

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: bodzio.man » 22 listopada 2011, o 15:28

Nowy soft na stronie producenta: v1.1.1.
http://www.cabletech.pl/pl/4523-tuner-d ... win-tuner-
opis:
przywrócono odtwarzanie plików .flac

thunder10

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: thunder10 » 27 listopada 2011, o 09:43

Od dwóch dni posiadam ten tuner i po wgraniu najnowszego softu to jest najlepszy sprzęt do odbioru dvb-t z tych które posiadam, resztę mam na mstar'ach, myślę że jest to sprzęt rozwojowy ma taki sam procesor jak fergusony 102E i 202E.

Awatar użytkownika
tomkat
Posty: 17
Rejestracja: 7 kwietnia 2011, o 16:33
Odbiornik: Owermax t-03 do lapka i CABLETECH 0086
Instalacja antenowa: ATX 11 skierowana na Kosztowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: tomkat » 29 listopada 2011, o 13:24

Panowie znalazłem nową funkcję w tunerze :D:D:D Wystarczy na pilocie telewizora LG dać pogłaśnianie i obraz pięknie się powiększa :D wyjście z trybu zoom przez "EXIT"

Awatar użytkownika
Speakers_XP
Posty: 194
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 16:21
Odbiornik: Cabletech URZ0083Q MSI SLIM HD, Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: pokojowa DIY, DPM HN51FK UDA Yagi zewn.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Speakers_XP » 2 grudnia 2011, o 11:06

Michaelbond pisze:Pojawił się w sprzedaży nowy/stary tuner z nowym logo.

Tuner DVB-T Kruger&Matz KM00186 (twin tuner)

System:
- procesor: M3606A
- pamięć DDR II: 1Gb
- pamięć flash: 32Mb
Co do Kruger&Matz KM00186 - mialem go w rekach - oceniam lepiej od URZ0086 - tu macie krotkie info:

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=3109

MUX 1000
Posty: 150
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: MUX 1000 » 10 grudnia 2011, o 14:44

Cześć,Witam wszystkich.
To mój pierwszy post na tym forum-ale do rzeczy.
Kupiłem niedawno ten tuner i do tej pory wszystko było O.K. Ale ostatnio zauważyłem że przy skanowaniu automatycznym tuner przeszukuje kanały tylko do 56 a nie do 69.Skasowałem wszystkie kanały jak i też przywróciłem ustawienia fabryczne ale to nic nie daje.Przy skanowaniu ręcznym mogę resztę kanałów przeskanować bez problemu.
Czy ktoś ma lub miał podobny problem ?
Czy wymienić go ?

jorik

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: jorik » 18 grudnia 2011, o 00:30

Jako że to mój pierwszy post witam serdecznie wszystkich na forum!

Jestem użytkownikiem URZ0086 od kilku tygodni. Kupiłem go ze względu na podwójny tuner i w tym zakresie spełnił moje oczekiwania. Nie mam też zastrzeżeń co do czułości i jakości obrazu. Za podstawowy problem uważam nieergonomiczne rozwiązania sterowania. Jest to o tyle dziwne, że nie wynika z ograniczeń sprzętowych czy nawet pracochłonności oprogramowania. Więc czemu tak?

Ale do rzeczy. Mam problem z nawiązywaniem połączenia pomiędzy telewizorem LG 50PQ6000 a '86. Połączone są kablem HDMI i po poprawnym nawiązaniu połączenia wszystko działa Ok. Jednak aby połączenie zostało nawiązane poprawnie w momencie włączenia '86 telewizor musi być włączony i mieć ustawione jako aktywne wejście HDMI, do którego podłączony jest '86 bo w przeciwnym razie nie ma dźwięku (obraz bez zastrzeżeń).

Czy ktoś spotkał się z takim problemem i/lub zna rozwiązanie?

Odpowiedz