CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

parys1952
Posty: 13
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 07:31
Odbiornik: urz0086
Instalacja antenowa: yagi 13 el.

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: parys1952 » 26 listopada 2013, o 20:39

Dzieki.

jas57
Posty: 45
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 16:16
Odbiornik: LG 32LH2010 + DVB-T Wiwa 90
Instalacja antenowa: DVZ balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: ok20 km od PKiN i Raszyn

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: jas57 » 28 grudnia 2013, o 16:10

Witam.Ma ktoś rozeznanie gdzie się podziały cablotechy urz0086?Wyszukiwarka-wszędzie brak, co się dzieje?Nieaktualne.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Post autor: Tomciosz » 28 grudnia 2013, o 21:27

EDIT: Pomyliłem numery dekoderów, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Miałem na myśli URZ0083...

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 221
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 28 grudnia 2013, o 23:12

na allegro jeszcze idzie dostać, choć już jest bardzo mało dwugłowicowców i ceny podskoczyły o ok. 50pln :shock: (widziałem ofertę za 205pln z przesyłką)... a najnowszy soft to 1.2.7.

Jacek22
Posty: 3
Rejestracja: 21 stycznia 2013, o 15:27
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: DX91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań Śrem

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Jacek22 » 3 stycznia 2014, o 21:48

Witam i życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku.
Proszę użytkowników tunera Cabletech URZ0086 o informację, czy po wgraniu nowego oprogramowania v.1.2.7 nadal jest przesyłany sygnał TXT na wyjściu video CVBS i SCART, bez włączania tej funkcji z pilota tunera. Nie wiem czy jest on przesyłany programowo czy sprzętowo a jest mi potrzebny do prawidłowego uruchomiania nagrywarki Bluewin TV300.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2366
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: JaroslawMroczkowski » 5 marca 2014, o 17:18

Informacja dla osób, które po ostatnich zmianach w nadawaniu mają problem z drżeniem obrazu:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... start=3036


lista zmian URZ0086_v1.2.8.abs
-usunięto problem z drżeniem obrazu na kanałach TVP1HD i TVP2HD

neoox
Posty: 38
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 14:09
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż, Sucha Góra, Baranówka

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: neoox » 7 marca 2014, o 12:51

Czy są jakieś szanse na aktualizację dla URZ0083? Tutaj też występują identyczne problemy z obrazem.

zinox
Posty: 135
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: zinox » 7 marca 2014, o 15:09

to chyba tylko u ciebie. W wątku URZ0083 też o tym pisałeś ale jakoś odzewu nie było
Przed chwilą sprawdziłam na sofcie v1.2.5 i wsio jest ok.(sprawdzałem różne rozdzielczości , proporcje obrazu oraz zmieniałem wyjście z RGB na CVBS)

neoox
Posty: 38
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 14:09
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż, Sucha Góra, Baranówka

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: neoox » 8 marca 2014, o 12:08

Obraz nie faluje jak na morzu, ale elementy statyczne (logo TVP, wynik meczu, itp.) wyraźnie widać, że falują i jest to dość uciążliwe dla oczu. Sprawdzałem na 3 modelach URZ0083 z softem 1.2.5 i na każdym występuje ten problem. Tuner jest połączony z monitorem FullHD za pomocą kabla HDMI.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: bm86 » 9 marca 2014, o 13:57

neoox pisze:Czy są jakieś szanse na aktualizację dla URZ0083? Tutaj też występują identyczne problemy z obrazem.
pisz do serwisu na adres] pisz dotąd aż do skutku serwis@lechpol.pl

zinox
Posty: 135
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: zinox » 10 marca 2014, o 08:18

@neoox
w wątku o URZ0086 @bm86 napisał

Kod: Zaznacz cały

mam dekoder Cabletech urz 0086 Twin i TV Akai ( nie znam modelu) do wczoraj byłem bardzo zadowolony a od wczoraj jestem wściekły na TVP.SA bo oglądanie TVP1 i 2 HD stało się udręką w formacie 4:3LB [b]obraz skacze góra i dół[/b] tak jak by rozciągany i kurczony był pomaga tylko przestawienie na Auto tu znów obraz mimo stabilizacji jest zniekształcony
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... start=2640

ty napisałeś

Kod: Zaznacz cały

Czy są jakieś szanse na aktualizację dla URZ0083? Tutaj też występują identyczne problemy z obrazem.
więc pod kątem skakania tak jak pisał @bm86 i jak widziałem na KM00186 u kolegi sprawdziłem URZ0083 i nic takiego nie ma więc nie pisz że problem jest identyczny gdy w rzeczywistości raczyłeś w końcu napisać

Kod: Zaznacz cały

Obraz nie faluje jak na morzu, ale elementy statyczne (logo TVP, wynik meczu, itp.) wyraźnie widać, że falują
no w życiu bym nie wpadł na to że chodzi o delikatne falowanie logo kanału podczas gdy na "twinach" cały obraz skakał jak wściekły - dopiero jak o tym napisałeś sprawdziłem jeszcze raz i faktycznie jak się dobrze przyjrzeć to na kilku rozdzielczościach (480p, 720p60,1080i30, 1080p60)taki efekt występuje ale na pozostałych jest dobrze więc zmień rozdzielczość na inną bo na nowy soft to bym w tym przypadku raczej nie liczył

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 10 marca 2014, o 09:57

zinox pisze:na kilku rozdzielczościach (480p, 720p60,1080i30, 1080p60)taki efekt występuje ale na pozostałych jest dobrze
Skoro obowiązuje norma 50i to taką najlepiej ustawić w dekoderze (1080i), a jak ktoś używa telewizora kineskopowego (crt) to w ogóle należy wybrać RGB i wtedy jest zawsze prawidłowo (576i). Dekoder nie będzie musiał dodatkowo obrabiać sygnału pod kątem zmian w wyświetlanych klatkach co może powodować artefakty w postaci falowania itp. Ustawienie 30 lub 60 nie jest zgodne z częstotliwością sieci energetycznej i zmusza telewizor crt do pracy w "niby" ntsc zamiast pal.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 18 marca 2014, o 22:41

Test dysku Seagate Expansion Desk 2TB wypadł pomyślnie, działa bez żadnych problemów.
Obrazek

Roman1234
Posty: 9
Rejestracja: 17 marca 2014, o 09:14

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Roman1234 » 19 marca 2014, o 10:14

Serdeczne dzięki - wiem, że dysk pójdzie. Mam jednak watpliwość - dysk był testowany na URZ0086 a w ofercie jest teraz nowy model URZ0086Q. Pewnie na nowym modelu dysk też będzie działał, ale wolę sie upewnić.
Mam jeszcze jedno pytanie - na tym samym chpsecie jest Cabletech URZ0083Q i Kruger&Matz DVB-T KM0201 - który jest lepszy (lepiej rozbudowy, w tym lepszy (szybszy) PRV)? Który polecacie?

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 19 marca 2014, o 11:09

Oba na ali, identyczne możliwości, nie pisz na wszystkich wątkach o tym samym... i nie ma 0086Q tylko 0083Q, różnice opisane na odpowiednich wątkach.

Connor
Posty: 10
Rejestracja: 1 maja 2013, o 12:04
Odbiornik: Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Jakaś siatka pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Connor » 27 marca 2014, o 17:28

Niestety mój URZ0086 odmówił współpracy (nie minął rok od kupna).
Może ktoś się orientuje, czy dzisiaj istnieje choćby promil szansy na uzyskanie nowego egzemplarza, czy został on już kompletnie wycofany z produkcji/dystrybucji?
W sprzedaży brak to wiem, ale może dystrybutor zachomikował jakiś zapas ;)

Ciężko mi jest się z nim rozstać, bo mimo paru wad (przymulania i kiepsko działającego pilota) to był naprawdę fajny sprzęt. O 2 głowicach nie wspominam, bo to oczywiste :mrgreen:

zinox
Posty: 135
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: zinox » 27 marca 2014, o 20:07

a co mu się stało? nie da się naprawić? :roll:

Connor
Posty: 10
Rejestracja: 1 maja 2013, o 12:04
Odbiornik: Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Jakaś siatka pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Connor » 28 marca 2014, o 01:08

Brak wizji na euro, a może i na innych złączach ale tego nie mam jak sprawdzić (brak sprzętu z pasującymi wejściami).
Dźwięk jest, kanały zmienia i nagrywa (zobaczyłem, że nie działa właśnie podczas zaprogramowanego nagrywania).

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 28 marca 2014, o 12:09

Hmm, a nie masz przejściówki z chinch na euro do tv? Dziwna sprawa z tym brakiem obrazu, kabel nie wypadł z telewizora? Czasem się wykrzywi wtyk w gnieździe (tv lub stb) albo styk wejdzie wgłąb wtyczki i wtedy taki efekt jest.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 221
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 28 marca 2014, o 13:10

...to może poszukaj kogoś znajomego, kto ma wejście HDMI. Sprawdzenie tunera u kogoś to konieczność, bo jak sam piszesz,: słychać dźwięk, nagrywa, przełączanie działa... może problem z "niechcącym" przestawieniem ustawień (np. rozdzielczość wizji- przełączenie na hdmi), co może spowodować brak możliwości odbioru przez euro(cinche)telewizora i czarny ekran.
Jeżeli jednak się zdecydujesz na kupno, to widziałem na allegro bliźniaczy tuner (ta sama elektronika, pilot, soft w bardziej dopracowanej obudowie)KM 00186: znany portal(kropka)pl/twin-tuner-dvb-t-mpeg-4-hd-krugermatz-km00186-i4094361134.html
Jest jeszcze druga aukcja na KM00186, ale trochę z ceną przegięli :shock:

Odpowiedz