CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Connor
Posty: 10
Rejestracja: 1 maja 2013, o 12:04
Odbiornik: Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Jakaś siatka pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Connor » 28 marca 2014, o 20:42

biprotek pisze:Hmm, a nie masz przejściówki z chinch na euro do tv? Dziwna sprawa z tym brakiem obrazu, kabel nie wypadł z telewizora? Czasem się wykrzywi wtyk w gnieździe (tv lub stb) albo styk wejdzie wgłąb wtyczki i wtedy taki efekt jest.
Euro ok bo dvd działa, wyciągnąłem kable cinch z wieży, podpiąłem i też brak obrazu, więc tutaj wina przewodów odpada. Gniazda w dekoderze też wyglądają ok.

Zmiany w opcjach też raczej odpadają, bo niezależnie co ustawiło się w opcjach to sygnał po analogu był.
Aukcje widziałem, ale do używek jestem jakoś dziwnie uprzedzony, a ponad 200 za dekoder.... ja przepraszam, ale wszystko ma granice.
W ogóle ceny dekoderów teraz to jakaś kpina. Za ten dałem 155zł, a teraz tyle za jakąś głupią wiwę potrafią w sklepie policzyć :?

No nic, po weekendzie muszę się zakręcić i wprosić do kogoś kto ma możliwośc podpięcia po HDMI i może komponencie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 221
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 29 marca 2014, o 16:05

... miałem na myśli zmianę ustawień dekodera (menu/systemTV/... czy ktoś nie przełączył z RBG na HDMI bo wówczas ustawia się automatycznie rozdzielczość 1080i, a RGB masz 576i) możesz spróbować włączyć dekoder i kliknąć dwa razy przycisk reset (tak co ok. 1 sekundę) i odczekać kilka sekund (zmiana rozdzielczości) i tak powtarzać, może ustawi rozdzielczość odbieraną przez Twój TV... chociaż nie wiem czy to coś pomoże, ale co Ci szkodzi poklikać ;)

Connor
Posty: 10
Rejestracja: 1 maja 2013, o 12:04
Odbiornik: Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Jakaś siatka pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Connor » 30 marca 2014, o 00:06

Spróbować mogę (nic nie szkodzi :mrgreen: ), ale z tego co pamiętam (dawno w opcjach nic nie zmieniałem) to miałem ustawione chyba właśnie na HDMI i działało bez problemu.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 221
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 30 marca 2014, o 13:09

Skoro miałeś w opcjach ustawione HDMI, to tym bardziej bym poklikał "RES", bo nawet przypadkowe klikanie mogło doprowadzić do zmiany rozdzielczości wyjściowej na zbyt wysoką (np. 1080p) dla Twojego telewizora. Przy ustawieniu na RGB jest zablokowana rozdzielczość na 576i i przycisk "RES" nie zmienia rozdzielczości (przynajmniej w obecnym sofcie 1.2.8).
Owocnego klikania :lol:

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 31 marca 2014, o 09:12

W tym stb obraz na euro i chinch jest zawsze, niezależnie od ustawionej rozdzielczości która jest ważna tylko dla wyjść HDMI i component (na tej ostatniej nie ma obrazu przy 1080p ale to wynika z parametrów złącza). Klikanie res nic tu nie pomoże. Zrób reset do fabrycznych i sprawdź wyjście chinch, jak nie będzie obrazu to tylko serwis.

Connor
Posty: 10
Rejestracja: 1 maja 2013, o 12:04
Odbiornik: Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Jakaś siatka pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Connor » 2 kwietnia 2014, o 01:26

@biprotek, też mi się właśnie tak wydawało, że obraz na euro był niezależnie od ustawień. Chociaż potwierdzić dzisiaj tego nie mogłem :mrgreen:

Udało mi się podpiąć pod HDMI i obraz jest, na euro oczywiście ciemność. Komponentu nie udało się sprawdzić (brak złącz).
Sprawdziłem jednak czy coś się zmienia podczas grzebania w opcjach lub zmiany rozdzielczości i brak efektu. O resecie nie pomyślałem :evil:
Softu do najnowszej wersji nie zdążyłem zaktualizować, dowiedziałem się o nim po awarii.

Czy reset (wątpię w efekt, ale z domowych metod nic już chyba nie zostało) można zrobić jakoś bez widocznego ekranu, bo nie mam ochoty znowu latać z całym pudłem do kumpla i zawracać mu głowę taką głupotą.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 2 kwietnia 2014, o 13:19

Nie znam metody bez menu, może jakaś kombinacja klawiszy w czasie włączenia zasilania, nie mam takiej wiedzy, jak możesz to zaktualizuj soft a potem przywróć ustawienia fabryczne - może pomoże. Jeśli padł przetwornik cyfrowo-analogowy odpowiadający za wyjście composite/rgb to i tak nie pomoże - tylko serwis.
Powodzenia

BTW: nowy soft 1.2.8 ma mały błąd - zamienił klawisze na przedniej płycie - kolejność po aktualizacji: power/up/down (powinno być up/power/down) ;-)

Connor
Posty: 10
Rejestracja: 1 maja 2013, o 12:04
Odbiornik: Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Jakaś siatka pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Connor » 3 kwietnia 2014, o 10:44

Zmianę softu sobie odpuszczę, wolę już nie ryzykować i oddam po prostu do serwisu.

ps. Przy okazji znalazłem kolejnego klona http://www.evolveo.eu/pl/andromeda
W sklepie za 200zł, rozumiem model wycofany i trudno dostępny ale bez przesady :evil:

MUX 1000
Posty: 134
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: MUX 1000 » 3 kwietnia 2014, o 16:02

Ale czy ten soft od evolveo z 11.11.2013 pasuje do cabletecha 0086 ?
I czy jest on po polsku ?
Może ktoś próbował ?

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 3 kwietnia 2014, o 19:35

Soft z Andromedy jest słaby, działa - sprawdzałem, ale najnowszy z cabletecha jest najlepszy (myślę, że posiadacze andromedy ładują soft cabletecha).

MUX 1000
Posty: 134
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: MUX 1000 » 4 kwietnia 2014, o 18:10

Dzięki za odpowiedz.Tak pytam bo nie testowałem.

parys1952
Posty: 13
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 07:31
Odbiornik: urz0086
Instalacja antenowa: yagi 13 el.

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: parys1952 » 23 maja 2014, o 12:22

Witam
Ciągle ten sam problem.Przy odtwarzaniu nagrań przez siebie nagranych zarywa obraz lub dźwięk.Pomóżcie.

zinox
Posty: 135
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: zinox » 24 maja 2014, o 11:55

na co nagrywasz?

parys1952
Posty: 13
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 07:31
Odbiornik: urz0086
Instalacja antenowa: yagi 13 el.

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: parys1952 » 24 maja 2014, o 12:21

Nagrywam na pendriwie kingston 8 gb.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 221
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 25 maja 2014, o 15:54

Podanie firmy to nie wszystko... Bardzo ważne są parametry pena, bo może Twój pen ma zbyt wolny zapis... chyba najlepiej sprawdzić to w programie na komputerze (np. ATTO Disk Bechmark)... np. mój najwolniejszy pendrive ma zapis 2,5 MB/s (i jest to stanowczo za wolno), natomiast najszybszy 12,5 MB/s. W instrukcji dekodera Wiwa 90HD jest info, że stosowany pen musi mieć prędkość zapisu min. 9 MB/s, choć bez problemu sprawdzał mi się z wiwką pen nieco wolniejszy :)

parys1952
Posty: 13
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 07:31
Odbiornik: urz0086
Instalacja antenowa: yagi 13 el.

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: parys1952 » 25 maja 2014, o 16:58

Dzięki za info .Zaraz będę sprawdzał prędkość.

parys1952
Posty: 13
Rejestracja: 26 czerwca 2013, o 07:31
Odbiornik: urz0086
Instalacja antenowa: yagi 13 el.

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: parys1952 » 25 maja 2014, o 17:36

Zrobilem te test ale jak go wkleic tu to nie wiem?

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 221
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 25 maja 2014, o 21:18

Musisz zamieścić gdzieś w necie (np. na ImageShack) te obrazki i w poście wkleić link do zdjęcia... na tym forum nie można zamieszczać załączników :(

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 16 czerwca 2014, o 04:10

Mam taki problem. Tuner tworzy mi pliki po 4GB. Jak łączę je poleceniem DOS copy /b, to na łączeniu są zakłócenia. Domyślam się, że tuner na początku pliku zapisuje sobie jakiś dane nagrania, bo np. pliki z WIWA'y łączy poprawnie. Pomyślałem, że można byłoby użyć jakiegoś edytora binarnego, aby usunąć niepotrzebne dane. Tylko jak stwierdzić, co trzeba usunąć?

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 16 czerwca 2014, o 11:12

Dziwne, bo ja nie mam zakłóceń po takim łączeniu - tuner nic nie dopisuje, nagłówki są w osobnych plikach.
Ewentualnie połącz za pomocą mkvmerge do pliku mkv wskazując w mkvtoolnix kolejne części - łączenie powinno być niewidoczne (przy okazji możesz przyciąć pliki o reklamy).

Odpowiedz