CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 16 czerwca 2014, o 12:06

Tuner dobrze mi to odtwarza, ale po połączeniu w jeden fizyczny plik są zakłócenia na łączeniu. Gdy sprawdzałem mkvmarge, źle mi to łączył.

Chodzi o pliki nagrywane 2 lata temu na starszym sofcie. Mogli w międzyczasie coś poprawić? Niech jeszcze ktoś się wypowie w tym temacie. ;)

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 17 czerwca 2014, o 13:50

Mam stare pliki dzielone po 1GB i też nie ma zakłóceń, może akurat w tym jednym przypadku coś nie tak było z sygnałem lub nośnikiem?

EEQ
Posty: 126
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA HD-90 NEW!
Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: EEQ » 17 czerwca 2014, o 17:14

Wziąłem przykładowo nagranie finału Euro 2012. Użyłem polecenia DOS:

Kod: Zaznacz cały

copy /b 000.ts+001.ts+002.ts+003.ts+004.ts+005.ts+006.ts+007.ts+008.ts VIDEO.ts
Połączone VODEO.ts ma króciutką pikselozę na łączeniach. Nie jest idealnie jak na tunerze. Czym wy łączycie, aby było idealnie?

Termoklina
Posty: 1
Rejestracja: 9 września 2014, o 12:16
Odbiornik: Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: Dipol 19/21
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jemiołów

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Termoklina » 9 września 2014, o 12:32

Witam wszystkich serdecznie.
Odnośnie pytań w poprzednich postach o dostępność tunera URZ0086, polecam sklep wisp.pl - atrakcyjna cena, szybka przesyłka. Wiem, bo sam kupiłem tam dwa miesiące temu ten tuner. Ale nie o tym ;) Mam dwie sprawy:
1) Czy zmiana pilota na pilot uniwersalny, który obsługiwałby ten tuner pomoże? Czy może ktoś już zakupił taki i nadal trzeba dokładnie celować pilotem w tuner.
2) Zarówno podczas oglądania dowolnego programu na żywo, jak i nagranych już audycji przerywa mi dźwięk. Dzieje się to w losowych momentach - czasem raz na 10 min, czasem raz na 3 minuty. Objawia się to 0.5 sekundowym brakiem sygnału dźwięku na moim amplitunerze, który jest połączony przez coaxial z URZ0086. Co ciekawe nie ma problemu z obrazem, a jak dobrze pamiętam ze studiów, jakieś 70% sygnału to właśnie obraz. Odrzucam więc teorię o błędach w transmisji nadawanego sygnału z nadajnika. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

mataszi
Posty: 1
Rejestracja: 11 lipca 2015, o 00:48

Evolve Andromeda Cabletech URZ0086

Post autor: mataszi » 11 lipca 2015, o 01:04

Witam
Wgrałem firmware do dekodera z innej firmy (Etimo). Instalacja przebiegła bez problemu lecz teraz oryginalny pilot nie funkcjonuje. Udało mi sie innnym pilotem włączyc tuner zainstalować kanały itp. Chcę przejść z powrotem na oryginalny firmware lecz podczas próby wyskakuje mi komunikat: "firmware does not match update denied"

Czy jest jakiś sposób?

adamus31
Posty: 16
Rejestracja: 13 kwietnia 2010, o 18:11
Odbiornik: Cabletech URZ0086, Skymaster DVB-T2-IPTV TNT-5, Netia Player
Instalacja antenowa: Antena pasywna MLOG 6-69 pol. VHF-V, UHF-H (12 el)parter.Kabel TRISET 113 PE.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk/Chwaszczyno

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: adamus31 » 19 października 2016, o 12:25

Witam. Mój dekoder Cabletech URZ0086 "nie widzi" MUX 8 na kanale 6 z Chwaszczyna. Pozostałe dekodery odbierają a ten nie. Siła/Jakość sygnału 99/100 na innych dekoderach. Proszę o pomoc.

MUX 1000
Posty: 135
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: MUX 1000 » 19 października 2016, o 14:25

Ha,bo ten tuner ma zapisane inne częstotliwości na VHF.
Spróbuj wpisać prawidłową częstotliwość na kanał 6 (184500 Khz)
1.wyszukiwanie ręczne
2.tryb skanowania - zmień z kanału na częstotliwość
3.częstotliwość - wpisz z pilota 184500 Khz
4.pasmo - zmień z 8 Mhz na 7Mhz
5.I zobaczysz czy masz sygnał,jeśli tak to "szukaj"

zinox
Posty: 135
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: zinox » 19 października 2016, o 15:28

adamus31 pisze:Witam. Mój dekoder Cabletech URZ0086 "nie widzi" MUX 8 na kanale 6 z Chwaszczyna. Pozostałe dekodery odbierają a ten nie. Siła/Jakość sygnału 99/100 na innych dekoderach. Proszę o pomoc.
zaktualizuj oprogramowanie
http://www.lechpol.eu/sites/default/fil ... 9-soft.zip

adamus31
Posty: 16
Rejestracja: 13 kwietnia 2010, o 18:11
Odbiornik: Cabletech URZ0086, Skymaster DVB-T2-IPTV TNT-5, Netia Player
Instalacja antenowa: Antena pasywna MLOG 6-69 pol. VHF-V, UHF-H (12 el)parter.Kabel TRISET 113 PE.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk/Chwaszczyno

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: adamus31 » 30 października 2016, o 11:42

zinox pisze:
zaktualizuj oprogramowanie
http://www.lechpol.eu/sites/default/fil ... 9-soft.zip
Dzięki wielkie. Wszystko działa.

profin
Posty: 5
Rejestracja: 30 listopada 2016, o 18:15
Odbiornik: Panasonic+Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: antena dachowa 3 moduły
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski Bożydar

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: profin » 30 listopada 2016, o 18:42

mam dwa telewizory stary i nowy. Do starego podłączony jest tuner DVB-T URZ0086. Teraz mają być nowe kanały więc przestroiłem telewizory i na nowym LG wszystko ładnie się przestroiło, pokazały się wszystkie stare i 4 nowe kanały. Na tunerze natomiast pokazują się tylko stare z pasma UHF. Z pasma VHF nic się nie pokazało. Tam jest: ZOOM, NOVA, WP. Mieszkam w Lublinie i myślę że nie jest to wina anteny na dachu domu.
Co mam zrobić ? Czy da się przestroić, czy muszę kupować nowy tuner ?
Proszę o odpowiedź. Jurek M.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 222
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 30 listopada 2016, o 18:51

Spójrz na poprzednie posty (aktualizacja oprogramowania) :!: , poprawne wyszukanie kanałów na VHFie (mux8)
zapewnia soft 1.2.9. :mrgreen:

profin
Posty: 5
Rejestracja: 30 listopada 2016, o 18:15
Odbiornik: Panasonic+Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: antena dachowa 3 moduły
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski Bożydar

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: profin » 30 listopada 2016, o 19:32

a co to jest soft 1.2.9 ?
Zacząłem czytać te wcześniejsze posty, tylko nie wiem ja się aktualizuje oprogramowanie ?
Rozumiem że trzeba je wgrać do tunera, ale jak ?

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 222
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 30 listopada 2016, o 21:32

Tak po prostu... jest to wewnętrzne oprogramowanie dekodera, które określa jego szczegóły działania, obsługiwania, niektóre parametry, itp. Często oprogramowanie jest obarczone błędami i niedociągnięciami, i producent (dystrybutor) co jakiś czas poprawia oprogramowanie, usuwa błędy (np. zgłaszane na forach) i udostępnia (albo nie :lol: ) użytkownikom sprzętu poprawione oprogramowanie.
Także przygotuj pendriva sformatuj go w FAT32, ściągnij soft z linku z powyższych postów, wypakuj pliki i na pena wgraj tylko!!! plik o nazwie URZ0086_V1.2.9_20140522.abs... Podłącz pena do tunera i włącz tuner, wejdź do menu/narzędzia/aktualizacja oprogramowania przez USB/start, na pytanie o zmianę oprogramowania "Tak" i czekaj na wgranie nowego softu. NIE MOŻNA w trakcie aktualizacji wyciągać pena lub odłączać zasilania.
Przed aktualizacją sprawdź, jaką wersją softu masz (w menu/narzędzia/informacja o sofcie), bo może masz 1.2.8 lub 1.2.9, a na tych obu nie powinno być problemu z mux8...
Na stronie: http://www.lechpol.eu/model/urz0086 masz także instrukcję do tego modelu (w zakładce pliki, ta instrukcja o rozmiarze mniejszym 21,14MB) i na stronie 14 info o aktualizacji...

profin
Posty: 5
Rejestracja: 30 listopada 2016, o 18:15
Odbiornik: Panasonic+Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: antena dachowa 3 moduły
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski Bożydar

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: profin » 30 listopada 2016, o 23:35

Dzięki za naukę. Teraz wiem wszystko. Wiem co wgrać i wiem jak to wgrać.
A soft 1.2.9 to programik który musi być wgrany do tunera, aby dobrze chodził.
Mój obecny to SW Version DVB-T 1.1.3 Date 21 Dec 2011
Zamianę zrobię jutro bo chcę go wgrać na nowy czysty USB , żeby się jakieś syfy nie dograły.
Jak mi to poszło to opiszę jutro.
Pozdrawiam Jurek M.

profin
Posty: 5
Rejestracja: 30 listopada 2016, o 18:15
Odbiornik: Panasonic+Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: antena dachowa 3 moduły
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski Bożydar

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: profin » 1 grudnia 2016, o 10:23

no niestety poległem.
Wgrałem pliik urz0086/drivers-urz0086-v129-soft.zip 1,64 MB rozpakowałem go na USB i przeniosłem do tunera.
Weszłem w - Aktualizacja oprogramowania przez USB -
Pokazało mi się Tryb aktualizacji : AllCode - HDCPKey - maincode - seecode - RadioBack
Plik aktualizacji : brak plików
Start.
Po próbie wgrania z obojętnie jakiego trybu pokazuje mi komunikat: :
Nie znaleziono pasującego pliku.
Co robić dalej ? Gdzie jest błąd ? :?:

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: biprotek » 1 grudnia 2016, o 15:37

Plik musi mieć rozszerzenie .abs czyli wypakowany z archiwum zip i wgrany do głównego folderu na nośniku USB, no i nośnik musi być rozpoznany przez tuner (najlepiej sformatowany w nim jako fat). Tryb allcode.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 222
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 1 grudnia 2016, o 17:54

@Profin... czytaj dokładnie, co się pisze... napisałem wyraźnie: rozpakuj ściągnięte archiwum na kompie i na pena wgraj TYLKO PLIK O NAZWIE: URZ0086_V1.2.9_20140522.abs. i nic więcej... i powinno się udać...

profin
Posty: 5
Rejestracja: 30 listopada 2016, o 18:15
Odbiornik: Panasonic+Cabletech URZ0086
Instalacja antenowa: antena dachowa 3 moduły
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski Bożydar

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: profin » 1 grudnia 2016, o 18:33

po waszych uwagach, i moich poprawkach aktualizacja nareszcie ruszyła i zaprogramowały się nowe stacje.
Jeszcze raz dzięki za naukę.
Temat zakończony.

mamrot1993
Posty: 22
Rejestracja: 12 marca 2013, o 10:12
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: DIPOL 19 21/69+ symetryzator, rozgałęźnik 3 tv
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: mamrot1993 » 2 stycznia 2017, o 21:32

Witam Panów. Posiadam podobny dekoder kruger&matz MK00186 jest to praktycznie to samo co Cabletech i mam problem z mux8. Soft wgrany najnowszy 1.2.9 lecz dekodar nadal nie wyszukuje mux 8. Próbowałem wpisywać ręcznie częstotliwości itp. Sygnał czasami mrugnie i na tym się kończy mimo że raz udało mi sie wyszukac programy i zapisać to nic to nie dało i pisze brak sygnału. Zwracam się do was z pytaniem czy soft od tego Cabletecha będzie działał normalnie na moim dekoderze i czy oczywiście uda się go bez problemów odpalić. Niestety nie mogę uzyskać informacji czy komuś udało się odpalić mux 8 na takim samym sprzęcie więc chciał bym spróbować z softem Cabletecha bo na nim działa poprawnie a podzespoły są podobno takie same tylko w innym opakowaniu.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 222
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: CABLETECH URZ0086 (twin tuner)

Post autor: Bogoes » 2 stycznia 2017, o 23:34

Nie wiem czy soft coś Ci da, możesz spokojnie wgrać, bo też wgrywałem i wydaje mi się, że jest to identyczny soft (z drobnymi zmianami wizualnymi), nie sądzę, żeby zmieniło to czułość głowicy... sam mam w domu Mantę z softem Wiwy 90 i KM00186... i na tej samej antenie (nieodpowiedniej 8-) ) Wiwa odbiera mux8, co prawda z częstą pikselozą, natomiast Kruger&Matz nawet nie jest w stanie odebrać i zapisać muxa8... także bez modernizacji instalacji antenowej chyba się nie obędzie. :D

Odpowiedz