OVERMAX OV-TN-01

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Overmax TN-01 Problem z BlazeHDTV

Post autor: janek 77 » 13 maja 2012, o 17:55

Jest jeszcze serwis Overmax. Filia firmy holenderskiej ale nie działa. nie odpowiadają.
Zawsze można napisać

ejgon

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: ejgon » 30 maja 2012, o 19:12

hej. w zwiazku z omawianym przedmiotem. wykonalem wszystkie czynnosci zgodnie z instrukcja. dioda na urzadzeniu swieci na niebiesko on sam najduje 8 kanalow tv. mimo tego brak jest dzwieku oraz obrazu telewizji na ekranie laptopa. odbior ma miejsc w centrum szczecina, sygnal 100 a jakosc 80 (tak wskazuje program blazetv). czy ktos moglby podpowiedziec co z tym ustrojstwem jest zle ze nie widze obrazu oraz nie slysze dzwieku bo bialej goraczki dostaje?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: @GUTEK@ » 31 maja 2012, o 13:59

Zobacz czy na tym Ci będzie działało: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=113932#p113932
Jeśli też nie to prawdopodobnie zbyt słaby sygnał.
Wskaźnikami sygnału w tych tunerach nie ma co się sugerować.

Awatar użytkownika
speed10353
Posty: 18
Rejestracja: 12 maja 2012, o 11:37
Odbiornik: Overmax TN-01 DVB-T USB.
Instalacja antenowa: Z zestawu tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Giżycko\Miłki

Overmax TN-01

Post autor: speed10353 » 19 czerwca 2012, o 12:55

Witam!

Mam dość pewnie nie typowy problem.
Posiadam Tuner USB podłączony do notebooka:
Acer Extensa 5220
Procesor Intel Celeron 1,86 Ghz
2 Gb ram
Karta grafiki Intel 256 mb
System Windows 7.

Ostatnio jak wiecie TVP 1 zmieniono na TVP 1 HD, i tu zaczyna się problem.
Wszystkie kanały działają znakomicie oprócz tego jednego.
Gdy włączam Windows Media Center na tym kanale, program zaczyna wariować i
całkowicie odmawia współpracy, pozostaje tylko Ctrl Alt Delete i wyłączenie procesu.
Próbowałem tez włączyć ten kanał w programie Blaze HD Tv. Tutaj akurat jest
trochę lepiej ponieważ program jest stabilny ale za to kanał TVP 1 HD bardzo się przycina.
Jak ktoś się uprze to da się oglądać ale trzeba się niestety wysilić.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Odp: OVERMAX TN-01

Post autor: @GUTEK@ » 19 czerwca 2012, o 14:22

Raczej nic nie zrobisz. Ten procesor jest zbyt wolny dla HD.
Napisz jaka masz dokladnie karte greficzną, ale wątpie by wspierała sprzetowe dekodowanie.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: janek 77 » 19 czerwca 2012, o 15:33

speed10353 pisze:Witam!

Mam dość pewnie nie typowy problem.
Posiadam Tuner USB podłączony do notebooka:
Acer Extensa 5220
Procesor Intel Celeron 1,86 Ghz
2 Gb ram
Karta grafiki Intel 256 mb
System Windows 7.

Ostatnio jak wiecie TVP 1 zmieniono na TVP 1 HD, i tu zaczyna się problem.
Wszystkie kanały działają znakomicie oprócz tego jednego.
dosyć typowy problem.
masz grafikę pewnie Intel Graphics Media Accelerator (GMA) X3100 a to i celeron 1.8 Ghz za słabe aby pociągnąć programy HD.
Wymienić procek jak się da do tego Intel GL960 na np. T7300 albo inne procki. zależy co tam jest w tym lapku
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2012, o 20:50 przez janek 77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
speed10353
Posty: 18
Rejestracja: 12 maja 2012, o 11:37
Odbiornik: Overmax TN-01 DVB-T USB.
Instalacja antenowa: Z zestawu tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Giżycko\Miłki

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: speed10353 » 19 czerwca 2012, o 18:33

Wymienić procesor w laptopie... Hehe niezły żart... czy ty na poważnie?
Filmy HD z dysku oglądam bez podcinki więc komputer nie może być za słaby.
Spróbowałem jeszcze raz z Windows media Playerem
i normalnie odbierało, przez chwilę. Dźwięk gdzieś tak po minucie znikł a obraz
nadal się poruszał. Znacie może jakiś program w którym można zmieniać
jakość obrazu tak aby programy HD się nie podcinały?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: @GUTEK@ » 19 czerwca 2012, o 18:44

Czemu żart, przecież to możliwe, pytanie raczej czy opłacalne i czy coś pomoże, bo zwykle w laptopach jest mocno ograniczona obsługa procesorów przez konkretny model.

Skoro filmy HD oglądasz - pytanie tylko jakie 720p, 1080i i z jakim kodekiem bo to ma największe znaczenie - to spróbuj jakiegoś lekkiego programu do DVB-T który nie będzie mocno obciążał system. WMC do lekkich nie należy.

Spróbuj jakiegoś SkyView, SmartDVB czy ProgDVB i zainstaluj kodeki Cyberlinka, one raczej będą mało obciążały system. CoreAVC mocniej obciąża procesor.

Awatar użytkownika
speed10353
Posty: 18
Rejestracja: 12 maja 2012, o 11:37
Odbiornik: Overmax TN-01 DVB-T USB.
Instalacja antenowa: Z zestawu tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Giżycko\Miłki

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: speed10353 » 19 czerwca 2012, o 19:03

Właśnie z kodeka CoreAVC korzystam i mogę bez podcinki oglądać filmy 1080i HD.
Spróbuję na początku z programem SkyView, mam nadzieję że obsłuży mój tuner.

edit:

Niestety nie obsłużył. Zainstalowałem teraz SmartDVB i tutaj mam znowu inny problem.
Kanały wyszukane wszystko jest Ok ale czarny ekran ciągle mam i napis:
error creating audio decoder.
Błagam o pomoc.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: janek 77 » 19 czerwca 2012, o 20:30

dlaczego żart. Chipset, jesli to ten- bo ty nie mówisz o konkretnym modelu- obsłuży te albo inne do dobrania procki. A pewnie za 50-70zł są do kupienia . jak ktos lubi swojego lapka to niby dlaczego nie.

a co do SMARTDVB to jakie kodeki masz?
bo skoro masz WIN7 to masz dobre kodeki VIDEO Microsoftu do użycia.
do audio też poza E-AC3. może być AC3 filter.

a jakie masz obciązenie procka jak ogladasz te filmy HD?

a SD oglądasz stabilnie na tej antence?

Awatar użytkownika
speed10353
Posty: 18
Rejestracja: 12 maja 2012, o 11:37
Odbiornik: Overmax TN-01 DVB-T USB.
Instalacja antenowa: Z zestawu tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Giżycko\Miłki

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: speed10353 » 20 czerwca 2012, o 10:13

Procesor jest zintegrowany z płytą główną więc nie zamierzam
bawić się w jego wymianę.
Przy filmie "Transformers 3" Full HD w momentach mało wymagających
(napisy końcowe itp) obciążenie wynosi 30 %, a w momencie mocno wymagającym
(walki itp) obciążenie wynosi średnio 55 %.
Programy SD działają bez najmniejszego problemu nawet przy najwyższej jakości.
Może ma ktoś pomysł jeszcze co do tego Smartdvb? Dodam że ProgDvb jak się
okazało, jest bardziej wymagający niż Windows Media Center i każdy
kanał się minimalnie podcinał, nie mówiąc już o HD.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: janek 77 » 20 czerwca 2012, o 11:51

speed10353 pisze:Kanały wyszukane wszystko jest Ok ale czarny ekran ciągle mam i napis:
error creating audio decoder.
Błagam o pomoc.


a jeśli nie masz, jak piszesz problemu z sygnałem, to nie potrafisz własciwie skonfigurować softu.
I co do SmartDVb to nie odpowiedziałeś na podstawowe pytania.

JAKI kodek masz wybrany w opcjach do audio bo jak juz było pisane nic nie widać na zrzutach.
Nikt nie będzie sie bawił w zgadywanie co wymyśliłeś.
Pytałem kilka razy o to.



btw.
coreAVC do video w SMARTDVB jest kiepskim wyborem
ProgdVb czy WMC to raczej kwestia kodeków. WMC uzywa MS a w tym ProgDVB wybrałeś jaki kodek VIDEO?

Awatar użytkownika
speed10353
Posty: 18
Rejestracja: 12 maja 2012, o 11:37
Odbiornik: Overmax TN-01 DVB-T USB.
Instalacja antenowa: Z zestawu tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Giżycko\Miłki

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: speed10353 » 20 czerwca 2012, o 13:00

Udało się! Tvp HD działa bez nawet najmniejszej podcinki.
Szczerze mówiąc to dobrze że was nie posłuchałem co do kodeków.
Rozwiązanie:
Wgrać SmartDVB i kodek CoreAVC.
Potem włączyć SmartDVB i skonfigurować kanały.
Następnie przełączyć na kanał HD i kliknąć prawym przyciskiem myszki
na obraz. Wybrać opcję "Connection" i tam ustawić Audio,
Video oraz H.264 decoder na CoreAVC.
Później w ustawieniach kodeka CoreAVC należy zaznaczyć opcje
Low Latency, w DebBlocking zaznaczyć Skip always oraz
odznaczyć opcje Use Dithering.

Tylko ten sposób ma jedną wadę, działają tylko i wyłącznie kanały
HD w tym programie, w innych słychać tylko dźwięk, ale to mi
nie przeszkadza ponieważ i tak na komputerze mam inne programy
do odtwarzania telewizji DVB-T.
Dziękuję za pomoc.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: janek 77 » 20 czerwca 2012, o 13:25

speed10353 pisze:Następnie przełączyć na kanał HD i kliknąć prawym przyciskiem myszki
na obraz. Wybrać opcję "Connection" i tam ustawić Audio,
Szczerze mówiąc to właśnie posłuchałeś i zacząłeś konfigurować SMARTDVB.
Tam w końcu ustawiłeś jakiś kodek audio, który to błąd ci wyrzucał SMART. :lol:

Dalej jednak dla innych osób mających problem twierdzę, że są lepsze kodeki od CoreAVC do używania w SMARTDVB szczególnie w WIN7, choć oczywiście każdy może sobie wybrać co chce.


Oczywiście korzystanie z jednego programu do ogladania HD a innego do SD też jest jakimś rozwiązaniem, tylko po co?
Niełatwiej skonfigurować program dobrze... ;) :idea:

Awatar użytkownika
speed10353
Posty: 18
Rejestracja: 12 maja 2012, o 11:37
Odbiornik: Overmax TN-01 DVB-T USB.
Instalacja antenowa: Z zestawu tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Giżycko\Miłki

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: speed10353 » 20 czerwca 2012, o 17:41

To jakie kodeki są lepsze?
Może uda mi się poprawnie skonfigurować tego SmartDvb.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: janek 77 » 20 czerwca 2012, o 17:45

W WIN 7 masz chociażby dostępny kodek MS DTV-DVD Video decoder. ten jest uzywany przez WMC.
Audio nie wiadomo co uzywasz. Jeśli AC-3 filter to wystarczy. albo kodek MS ale ten nie dekoduje E-AC3. Więc trzeba wybierać inną ścieżkę audio.


Albo lepszy jest w niektórych przypadkach PDVD 11.

Awatar użytkownika
speed10353
Posty: 18
Rejestracja: 12 maja 2012, o 11:37
Odbiornik: Overmax TN-01 DVB-T USB.
Instalacja antenowa: Z zestawu tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Giżycko\Miłki

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: speed10353 » 20 czerwca 2012, o 19:19

Przecież pisałem już że na domyślnym kodeku od microsoftu, telewizja HD nie działa.
Udało mi się skonfigurować SmartDvb tak że już każdy kanał działa, wystarczyło
zmienić opcję Video Renderer.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: janek 77 » 20 czerwca 2012, o 23:20

A próbowałeś?
bo
Przecież pisałeś o WMC a nie o SMARTDVB.
speed10353 pisze:Gdy włączam Windows Media Center na tym kanale, program zaczyna wariować i całkowicie odmawia współpracy,
Wybór kodeka to kwestia wydajności a nie uzyskania odbioru na programach SD.

Pisałem wcześniej na forum ze na starszych lapkach lepiej korzystać z overlay renderer, nikoniecznie z VNR9 Tylko dobrze ustawić kodek bo mogą byc problemy z proporcjami video

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OVERMAX TN-01

Post autor: @GUTEK@ » 23 czerwca 2012, o 20:23

speed10353 pisze:zmienić opcję Video Renderer.
W WinXP najlepiej używać Video Mixing Renderer 7 (VMR/VMR7) lub Overlay Mixer.
W Vista/W7 praktycznie tylko Enhanced Video Renderer, bo wszystkie pozostałe są emulowane i przez to dużo gorszej działają i potrafią powodować problemy.

Pegas10
Posty: 1
Rejestracja: 14 sierpnia 2012, o 16:45
Odbiornik: Overmax Digital Tuner OV-TN-01

Problem z tunerem Overmax.

Post autor: Pegas10 » 14 sierpnia 2012, o 16:48

Witam.
Dziś doszedł do mnie tuner OV-TN-01. Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją. Kiedy zacząłem wyszukiwanie programów, pojawił się BSoD(Niebieski ekran śmierci). Próbowałem parę razy, ale ciągle to samo. Program z którego korzystam to BlazeHDTV. Z płytki tego tunera.
Proszę o pomoc, bo nwm jak to naprawić.

Parametry Komputera:
Procesor: Intel Core i5-3450 4x 3,1-3,4GHz
Ram: 8GB
Karta Graficzna: ATI Radeon HD7750 1GB 192-bit.

Odpowiedz