EVOLVE Blade DualCorder HD

Goalkeper
Posty: 89
Rejestracja: 17 czerwca 2011, o 19:59
Odbiornik: TV LG 42LE4500
MT4163 USB
Evolve Blade Dualcorder HD
Instalacja antenowa: Antena Siatka + LNA-101, montaż 50cm nad balustradą balkonu, 2 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kalisz - Mikstat,

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: Goalkeper » 8 sierpnia 2013, o 19:16

Goalkeper pisze:Osobiście skorzystałbym z niego ale jak będzie miał możliwość telnetowania co by można było wgrać plimsa.

Edit:
Już skorzystałem i jednak z opisami w EPG nic się nie poprawiło, w dalszym ciągu śladowe ilości tekstu. Zmieniono tylko dostęp do YT, który i tak nie działa ;] tzn pojawiają się błędy związane z siecią.
Edit: 08.08.13
marvin7 pisze:na razie działa nie najgorzej (lepsza stabilność niż na poprzednim sofcie).
No nie wiem czy taki stabilny, przy ustawieniu aby na starcie uruchamiał się na DVB-T uruchamia się ale pomimo podłączonej anteny pokazuje brak sygnału, pomaga dopiero wyjście do menu i ponowne wybranie DVB.

marvin7
Posty: 7
Rejestracja: 18 czerwca 2013, o 10:13
Odbiornik: MANTA DVBT05, MEDIATEK MT4160, EVOLVE Blade DC, NC+ MediaBox
Instalacja antenowa: Televes V-HD + ampli. Televes 5530,
Montaż na kominie, ok 10m n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: marvin7 » 18 sierpnia 2013, o 16:12

Goalkeper pisze:
Goalkeper pisze:
Edit: 08.08.13
No nie wiem czy taki stabilny, przy ustawieniu aby na starcie uruchamiał się na DVB-T uruchamia się ale pomimo podłączonej anteny pokazuje brak sygnału, pomaga dopiero wyjście do menu i ponowne wybranie DVB.
Takie cyrki mi się działy jak po swojemu układałem listę kanałów. Jak sobie odpuściłem - uruchamia się DTV i jakiś tam kanał, tylko nie mam pojęcia na jakiej podstawie ten ułomny tuner wybiera sobie kanał akurat "ze środka" - teraz TVN, "ostatnio" TVP2 (SD). Ogólnie partyzantka pełną gębą. Najlepsza w tym tunerze jest tabela kanałów - nie wiem przy jakim trunku chinole wymyślały tę tabelę, ale w żaden sposób nie koresponduje ona z rzeczywistością :(

Generalnie na tym sofcie nie zawiesił mi się ani razu, pod warunkiem, że "go nie ruszam". Nie edytuje listy kanałów, w mediach internetowych tylko MOS oraz PLIMS i Midnight Commander, ogólnie nie dotykam "softu".
Ciekawostka: Dziś chciałem sobie wyszukać ręcznie kanały na określonej częstotliwości. EFEKT: ZERO znalezionych, JAKOŚĆ NA ZERO, i ZWIS... tzn tuner się nie zawiesił (reagował na pilota po swojemu - czerwonym zakazem), ale nic nie można było zrobić jak tylko odłączyć od zasilania... Co za sprzęt...

Goalkeper
Posty: 89
Rejestracja: 17 czerwca 2011, o 19:59
Odbiornik: TV LG 42LE4500
MT4163 USB
Evolve Blade Dualcorder HD
Instalacja antenowa: Antena Siatka + LNA-101, montaż 50cm nad balustradą balkonu, 2 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kalisz - Mikstat,

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: Goalkeper » 18 sierpnia 2013, o 22:56

Ręcznie jak chcesz to musisz wybrać kanał i podać jeszcze jego częstotliwość gdyż po wybraniu kanału wykorzystuje jakieś błędne częstotliwości :) W menu TV masz jeszcze coś takiego jak LCN (logic Channel Number) wtedy nie używa numerów kanałów jak przydziele mux że tvp1HD jest jako 21 tylko ustaloną listę numeruje od 1 do XX. W którymś sofcie z 8XXX było ok można było sortować wszystko, wcześniej i w 9XXX po przerzuceniu polsatu na numer 3 po zmianie tuner się restartował a zmiana nie została uwzględniona, później metodą prób i błędów doszedłem, że można było sortować kanały ale tylko w obrębie danego muxu, jeżeli zamieniałeś kanałz mux1 z kanałem z mux2 lub 3 następował restart przy próbie zamknięcia menu. Jeszcze odnośnie układania kanałów, zauważyłem, że w zależności od tego w jakiej kolejności wyszukasz muxy w takiej będą się pojawiać.

RalphOcean
Posty: 2
Rejestracja: 13 stycznia 2011, o 19:58

Evlove Dualcorder WiFi nie łączy się z siecią i zawieszenia

Post autor: RalphOcean » 26 sierpnia 2013, o 23:01

Zmieniłem router na Router Pirelli DRG A226G z poprzednim US Robotics mogłem się połączyć. Z tym routerem łączy się kilka komputerów, tablet i telefon. Wszystkie po szyfrowanym WiFi (WPA). Niestety Evlove nie może się połączyć. Hasło wpisywałem wielokrotnie bez powodzenia. Nawet zmiana sieci na bez szyfrowania (otwarta) nie pomogła - nadal "Połączenie nie powiodło się". Zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszej wersji:
evolve_blade_dualcorder_hd_v9.5.43.r10472_YouTube_fix.rar
Niestety bez powodzenia. Sieć jest oczywiście widoczna na liście sieci (dwie kreski).

Dodatkowo po każdym nagraniu programu TV na twardy dysk urządzenie się zawiesza tzn. trzeba odłączyć zasilanie i uruchomić ponownie. Nie reaguje na polecenia z pilota.

Co mogę jeszcze sprawdzić?

Goalkeper
Posty: 89
Rejestracja: 17 czerwca 2011, o 19:59
Odbiornik: TV LG 42LE4500
MT4163 USB
Evolve Blade Dualcorder HD
Instalacja antenowa: Antena Siatka + LNA-101, montaż 50cm nad balustradą balkonu, 2 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kalisz - Mikstat,

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: Goalkeper » 27 sierpnia 2013, o 23:20

Spróbuj na początek może ustawić w evolve stałe IP, jeżeli nie pomoże to można pokusić się o restart routera do fabryki i ponowną konfiguracje, zobacz czy czasami w routerze nie masz filtrowania po MACu albo ograniczonego przydzielania IP z DHCP. Przed tym wszystkim warto byłoby ponownie zainstalować oprogramowanie i zrobić format dysku.

marvin7
Posty: 7
Rejestracja: 18 czerwca 2013, o 10:13
Odbiornik: MANTA DVBT05, MEDIATEK MT4160, EVOLVE Blade DC, NC+ MediaBox
Instalacja antenowa: Televes V-HD + ampli. Televes 5530,
Montaż na kominie, ok 10m n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: marvin7 » 4 września 2013, o 19:52

Ten tuner ma tak skopany soft, że jak jeszcze coś kiedyś zobaczę z tym logiem na półce sklepowej to chyba od razu wyjdę :shock: Z siecią i routerem miałem podobne cyrki na TP-Linku 740. Nie działa, nie działa, aż w końcu po restarcie routera za drugim, trzecim razem przyjmie i zadziała. Stałe IP nic nie pomagało, a nawet było jeszcze gorzej (więcej klepania w ekranową). Robiłem wszystko: wyłączałem po kolei wszystkie usługi sieciowe, usuwałem i ponownie ustawiałem połączenie WIFI, resetowałem, podmieniałem router. Inne urządzenia cały czas działały nie ważne jaki router, a ten złom.. :evil:

Wczoraj po raz kolejny "soft" okazał swoje niedorobione oblicze: Po kolei
1) Przestał działać dźwięk na DTV, na "mediach" działał.
2) przestał w ogóle przełączać kanały - cały czas no-signal.
3) pomogło wgranie listy kanałów od zera
4) dziś okazało się, że nie mogę połączyć się z siecią, ani w jedną, ani w drugą stronę :evil:

Mam też mantę hybrid dvbt05 i choć softem nie zachwyca (tzn ergonomią - choć to w zasadzie to samo co w EVOLVE) to jednak tam do jasnej .... wszystko działa i nic się nie wiesza, nie rwie połączeń, nie ma problemu z obsługą, a EPG jest pełne!! Co prawda tam korzystam z Ethernetu po kablu, ale nie wydaje mi się by całe zło tego evolve brało się z modułu WIFI. Po prostu nieuki soft tworzą i dobre urządzenie w złom przerabiają... Porażka

xsi
Posty: 3
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 20:49
Odbiornik: Evolve Blade

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: xsi » 27 września 2013, o 20:24

Witam,
Też się przyłączę. U mnie z kolei częste restarty i zawieszki, ostatnio raz sam się nawet włączył!!! restarty bardzo umilają życie kiedy dzieciak obok wrzeszczy że chce bajkę oglądać.
Grrrrrr...

marvin7
Posty: 7
Rejestracja: 18 czerwca 2013, o 10:13
Odbiornik: MANTA DVBT05, MEDIATEK MT4160, EVOLVE Blade DC, NC+ MediaBox
Instalacja antenowa: Televes V-HD + ampli. Televes 5530,
Montaż na kominie, ok 10m n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: marvin7 » 28 września 2013, o 11:02

Podstawa - ostatni soft (w wersji 10xxx - nie pamiętam dokładnie numeru)
Ponadto spróbuj wyłączyć maksymalnie dużo zbędnych usług. Ja zostawiłem tylko FTP i DLNA (które i tak kulawo działa) i JAKOŚ działa, choć i tak czasem zdarzają się niemiłe niespodzianki np w postaci "zgubionego" MUXA w DVBT. Kanały widać, ale nie działają - brak sygnału. Pomaga ponowne ręczne przeszukanie częstotliwości (bo o kanałach nie ma co pisać :P )

Co ciekawe - ostatnio zaskoczył mnie WLAN - prędkość zapisu na poziomie 4,7MBajt/s to coś nieosiągalnego jeszcze niedawno. Nie wiem czego się naćpał, jaki prąd brał :P ale na prawdę skok z 1,0-1,3 na dość stabilne 4,7 to wielki skok

Goalkeper
Posty: 89
Rejestracja: 17 czerwca 2011, o 19:59
Odbiornik: TV LG 42LE4500
MT4163 USB
Evolve Blade Dualcorder HD
Instalacja antenowa: Antena Siatka + LNA-101, montaż 50cm nad balustradą balkonu, 2 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kalisz - Mikstat,

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: Goalkeper » 19 października 2013, o 02:43

Wszystkie softy dostępne na moim chomiku :) ostatnio w lapku zmieniłem sobie sieciówkę na Nkę i przy oglądaniu flimów 56Mbit O_o, średnio licząć przeważnie jest 25Mbit :) Ostatni soft 10476 z poprawionym Youtube i możliwością telnetowania, możesz dograć PLIMS i korzystać z weeb.tv dla dzieciaka jak ulał kilka programów z bajkami np minimini+HD miesięczna premka 20zł :) Jak dograć dodatki na chomiku opisane :)

Tomecki
Posty: 1
Rejestracja: 10 grudnia 2013, o 21:41
Odbiornik: Blade EVOLVE
Instalacja antenowa: balkon pokojowa TELKOM TELMOR
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tychowo Szczecin 40 km

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: Tomecki » 11 grudnia 2013, o 19:58

Jakieś nowości do tego Blade. Zaktualizowałem soft ale telnet jakieś dziwne komendy wywala .
"EVOLVE login: root
warning: cannot change to home directory


BusyBox v1.1.3 (2011.01.19-04:36+0000) Built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

/ #
"
Gdzie błąd?
Pozdrawiam

Goalkeper
Posty: 89
Rejestracja: 17 czerwca 2011, o 19:59
Odbiornik: TV LG 42LE4500
MT4163 USB
Evolve Blade Dualcorder HD
Instalacja antenowa: Antena Siatka + LNA-101, montaż 50cm nad balustradą balkonu, 2 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kalisz - Mikstat,

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: Goalkeper » 20 grudnia 2013, o 17:15

Najprawdopodobniej zainstalowałeś soft w2 wersji bez telnetu :)

EDIT:
Soft w wersji 10XXX nie czyta wszystkich plików, mam Sąsiadów, w marnej kopii ale mam i 10XXX nie czyta, powrót do 9XXX i jest cacy

mistral311
Posty: 1
Rejestracja: 30 maja 2014, o 09:28

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: mistral311 » 30 maja 2014, o 10:41

Witam.
Jak się sprawuje soft 10. ? Gdzie go można znaleźć?
Obecnie mam 9.5.43 v 10472. Czy macie też tak, że odtwarzacz nie startuje(wisi na wygaszaczu), nie pokazuje wszystkich plików, katalogi często puste, przy próbie odtwarzania podaje błąd pliku. Od wczoraj chyba z 20 razy załączałem, przywracałem ustawienia fabryczne. A teraz zaskoczył i odtwarza pliki i do tego zmieniły się ikony systemowe. Czy to możliwe, że po wgraniu dużej ilości plików musi je jakoś skatalogować czy w inny sposób obrobić? Mam toto cudo od kilku dni i nie miałem jeszcze okazji przetestować do końca.

Goalkeper
Posty: 89
Rejestracja: 17 czerwca 2011, o 19:59
Odbiornik: TV LG 42LE4500
MT4163 USB
Evolve Blade Dualcorder HD
Instalacja antenowa: Antena Siatka + LNA-101, montaż 50cm nad balustradą balkonu, 2 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kalisz - Mikstat,

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: Goalkeper » 9 czerwca 2014, o 15:45

Mistral nie ma softu 10, to co napisałem 10XXX to końcówka z numeru oprogramowania. Czasami też tak mam, że pliki np mp3 po jakimś czasie wyświetlają się jako katalogi i nie można ich odtworzyć a po sieci wchodząc na dysk wszystko działa.

pawto
Posty: 1
Rejestracja: 5 marca 2015, o 12:07

Re: EVOLVE Blade DualCorder HD

Post autor: pawto » 5 marca 2015, o 12:49

To jest na odblokowanie telnet.

Oprogramowanie do dekompilacji pliku install.img
udostępniał kiedyś użytkownik kombo_mcm0 na jednym z forów o Arivie

W oprogramowaniu (Linuxe) do EVOLVE telnet jest wyłączony.
Po rozakowaniu pliku install.img, wchodzimy do pliku
.\etc\inetd.conf
i usuwamy # z wiersza z telnetem.
Potem kopmpilujemy, wgrywamy do Arivy i już.
Login: root, Pass: [Enter].

Odpowiedz