MANTA DVBT02

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 15 listopada 2011, o 18:57

MANTA DVBT02

Obrazek Obrazek

ze strony Manty:

Niezbędny do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej!Tuner DVBT02 DVB-T HD Tuner to niewielki, nowoczesny tuner telewizyjny firmy Manta Multimedia przeznaczony do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T w standardzie MPEG-2 i MPEG-4 w rozdzielczości HD. Urządzenie obsługuje wszystkie standardy odtwarzania cyfrowej wizji i fonii używane w Polsce i jest zgodne z ustawą o telewizji cyfrowej! DVBT02 wyposażony jest w złącza SCART - do podłączenia starszych telewizorów, HDMI - do podłączenia płaskich telewizorów (LCD, plazmowych) niewyposażonych w tuner DVB-T MPEG4 oraz cyfrowe wyjście audio. Z przodu urządzenia znajduje się gniazdo USB umożliwiające podłączeniu przenośnego dysku twardego lub pendrive i odtwarzanie z tych nośników filmów, muzyki, czy przeglądanie zdjęć. Tuner pozwala także na zapisywanie na podłączonym nośniku wybranych audycji telewizyjnych.

Dane techniczne:
Zaawansowany Dekoder MPEG4 H.264
Obsługa Full HD: 1920x1080i, 1920x720p, 720x576p, 720x576i, 720x480p, 720x480i
Odtwarzanie MKV H.264 HD

Wejścia: RF In, USB
Wyjścia: HDMI, SCART, Coaxial, RF Out
Pełna kompatybilność DVB-T
Obsługa dysków twardych USB (FAT16, FAT32, NTFS)
Funkcja nagrywania z TV
Dekoder MPEG-4 obsługuje ASP@L5 HD oraz MPEG4 I XviD
Zakres częstotliwości VHF-H: 174~230MHz, UHF 470~866MHz
Poziom sygnału -78dBm~-20dBm
Modulacja: QPSK, 16QAM, 64QAM
Obsługiwane formaty plików:
1. Pliki graficzne: BMP,JPEG, PNG
2. Muzyka: MP3, WMA, WAV
3. Wideo: H.264 MKV, M2TS, MPEG1/2/4 HD, XVID HD, AVI, VOB

Instrukcja obsługi:
http://www.manta.com.pl/images/userfile ... MANUAL.pdf

____________________________________

Parę informacji które otrzymałem od kolegi Michaelbond, który widziałem w sklepie ten tuner:
- nigdzie nie ma wzmianki (na pudełku i w instrukcji) że tuner obsługuje E-AC3, zatem można podejrzewać, że tak jak model DVBT01 nie obsługuje
- na pudełku jest wzmianka o rozdzielczości 1080p, jednak ani w instrukcji, ani na stronie Manty jej nie ma, a maksymalna podawana to 1080i, zatem jeśli maksymalna to 1080i można przypuszczać że tuner jest tak samo jak DVBT01 na starszym chipsecie MStar MSD7828 (w tej chwili jest już nowszy MSD7818)
- pilot i rozmieszczenie przycisków na nim, takie same jak wielu innych tunerach, przykładowo Maximum T-105, Hyundai 332, Overmax TN-06

Parę zdjęć od kolegi Michaelbond:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Michaelbond
Posty: 383
Rejestracja: 22 września 2011, o 19:31
Odbiornik: NOT ONLY LV6TBOXHD_2
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: MANTA DVBT02

Post autor: Michaelbond » 15 listopada 2011, o 21:33

Sprzęt jest w cenie 129 zł. Pierwsze wrażenie jest bardzo dobre. Solidna metalowa obudowa, przyciski zmiany kanałów i wyłącznik oraz USB na froncie plastikowego panelu. Zaskoczyła mnie mile informacja znajdująca się na opakowaniu o rozdzielczości do 1080p.
Zajrzałem do instrukcji, w załączniu zdjęcie, a w niej parametry takie same jak w poprzednim modelu, czyli 1080i i stare menu. Oznacza to nic innego jak tylko Mstar 7828.
Model ten nie jest już tak dobrze wyposażony w wejscia jak jego droższy poprzednik DVBT01, ale posiada wejście Euro, HDMI i audio Coaxial. Ostatnio Manta zaczęła aktualizować audio do E-AC3, a więc dobra wiadomość.

painlust
Posty: 94
Rejestracja: 28 października 2011, o 20:49
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: MANTA DVBT02

Post autor: painlust » 16 listopada 2011, o 08:26

Pilot identyczny jak w Cabletechach...

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 16 listopada 2011, o 11:23

painlust pisze:Pilot identyczny jak w Cabletechach...
Ale inne rozmieszczenie oznaczeń na przyciskach.

painlust
Posty: 94
Rejestracja: 28 października 2011, o 20:49
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: MANTA DVBT02

Post autor: painlust » 16 listopada 2011, o 11:25

Aaaa i przez to stał się bardziej ergonomiczny?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 16 listopada 2011, o 11:33

To raczej rzecz gustu, mnie ani rozmieszczenie w Cabletechu, ani w Maximum, ani w Mancie nie odpowiada, sam bym inaczej rozmieścił te przyciski.

robloz

Re: MANTA DVBT02

Post autor: robloz » 29 listopada 2011, o 11:14

Witam.
Nie mogę podłączyć tv z wyjścia antenowego ,a tylko przez ero złącze. Tak wygląda jakby na wyjściu antenowym nie było sygnału. Tak ma być czy mam uszkodzony dekoder?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 29 listopada 2011, o 11:21

Przelotka powinna działać gdy tuner jest podłączony do prądu, jeśli nie działa to uszkodzony.

robloz

Re: MANTA DVBT02

Post autor: robloz » 29 listopada 2011, o 12:06

Ok dzięki.

TomPL
Posty: 92
Rejestracja: 24 października 2011, o 11:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: MANTA DVBT02

Post autor: TomPL » 1 grudnia 2011, o 07:33

robloz pisze:Witam.
Nie mogę podłączyć tv z wyjścia antenowego ,a tylko przez ero złącze. Tak wygląda jakby na wyjściu antenowym nie było sygnału. Tak ma być czy mam uszkodzony dekoder?
To zależy, co kolega miał na myśli, czego oczekuje na tym wyjściu - przelotki czy zmodulowanego sygnału z dekodera 8-)

robloz

Re: MANTA DVBT02

Post autor: robloz » 1 grudnia 2011, o 15:01

Chodziło mi aby do wyjścia antenowego można było podłączyć TV. Teraz już wiem, że takiej możliwości nie ma . Potrzebny jest jakiś modulator.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 1 grudnia 2011, o 16:22

No to nie precyzyjnie napisałeś.
Temat o tunerach z modulatorem masz tutaj - http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=2952

robloz

Re: MANTA DVBT02

Post autor: robloz » 1 grudnia 2011, o 20:29

Mam jeszcze jedno pytanie: po każdorazowym przełączeniu kanału mam obraz z napisami dla niesłyszących i muszę je wyłączać za każdym razem. Nie można tego zrobić raz ostatecznie?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 1 grudnia 2011, o 20:40

Ustaw w menu język napisów na wyłączony.

jeki

podlaczenie do tv kineskopowego

Post autor: jeki » 2 grudnia 2011, o 15:13

Witam .Posiadam odbiornik tv kineskopowy tylko ma wejscie antenowe.Czy podlacze do niego dekoder cyfrowy Manta DVBO2 ktory posiada wejscie i wyjscie antenowe.wejscie euro i hdmi.Pozdrawiam forumowiczow.

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: MANTA DVBT02

Post autor: kjt » 2 grudnia 2011, o 15:56

Podłączysz owszem ale cyfrowego obrazu z tunera nie zobaczysz bo to przelotka - sygnał przekazany z anteny...

Wyjścia video są tylko dwa: scart i hdmi.

Adam1972

Re: MANTA DVBT02

Post autor: Adam1972 » 2 stycznia 2012, o 09:03

Mam ten sprzęt i ogólnie jestem z niego zadowolony . Śmiga bez problemu. Jedynym niedociągnięciem jest szare menu ekranowe( mało widoczne). Jeśli miałbym jakieś super wymagania kupiłbym droższy model innej firmy. Do oglądania TV bez szaleństw wystarczy w zupełności.Tuner obsługuje AC3 co można sprawdzić na 3 ścieżce dzwięku na programie 1 TVP. ( chyba że się mylę ).

kwiatek123

Re: MANTA DVBT02

Post autor: kwiatek123 » 2 stycznia 2012, o 20:09

Witam,

jestem na tym forum po raz pierwszy.
Kupiłem dziś Manta DVBT02 i po podłączeniu do anteny i telewizora (poprzez SCART) nie udało mu się znaleźć żadnego programu.
Próbowałem z trzema antenami w domu (każda odbiera sygnał analogowy bez problemu).
Mieszkam w Krakowie.
Dlaczego tuner nie znalazł żadnego programu przy początkowej instalacji?
Za tuner zapłaciłem 138.50zł.

Jaki tuner polecacie?

Jest to niby polski produkt, ale w instrukcji jets napisane Made in P.R.C. (czyli Chiny).

Miałem już tuner Cabletech i dałem go teściom bo:
- przerywał mi sygnał
- pilot za mały i niegodny - ten z Manty troche lepszy
- menu archaiczne - manta wydaje się ma lepsze i barrdziej prejrzyste

Będę wdzięczny za podpowiedź czemu Manta DVBT02 nie wykrywa żadnych programów.

kwiatek123

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 2 stycznia 2012, o 20:13

A co to za "cudowne" anteny do których podłączałeś tuner. Bo z opisu wnioskuje że nie były to zewnętrzne.

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: MANTA DVBT02

Post autor: bbogi » 2 stycznia 2012, o 20:20

W krakowie są miejsca gdzie są problemy z odbiorem dvbt.
Przeskanuj kanały 48 i 64. Jeśli na tych samych antenach testowałeś cabletecha tooznacza,że masz coś nie tak z nimi, np. zainstalowany wzmacniacz.

Odpowiedz