MANTA DVBT02

dudda666
Posty: 2
Rejestracja: 6 września 2012, o 22:30

Re: MANTA DVBT02

Post autor: dudda666 »

Witam,
kupilem dzisiaj ten tuner. Podlaczylem go do telewizora tylko za pomoca kabla HDMI oraz podlaczylem do niego antene. Tuner nie moze wyszukac zadnej stacji. Czy to dlatego, ze uzywam tylko kabla HDMI ?. Jestem zdziwiony bo mieszkam w centrum duzego miasta wiec chyba nie powinno byc problemow z zasiegiem.

edit/ Pisownia!

penknife
Posty: 234
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: MANTA DVBT02

Post autor: penknife »

jesteś koleją osobą z cyklu: wywróżcie mi z fusów gdzie mieszkam, jaki mam profil, jaką mam antenę, dlaczego u mnie nie odbiera oraz nie mam uzupełnionego profilu doradźcie mi, podłączyłem kabel od kablówki i mi nie działa


:idea: dodaj proszę że mieszkasz w Kaliningradzie albo w innym kraju gdzie wdrażają DVB-T2

dudda666
Posty: 2
Rejestracja: 6 września 2012, o 22:30

Re: MANTA DVBT02

Post autor: dudda666 »

Mieszkam w Bedzinie (Slask). Antene mam zwykla pokojowa ktora znalazlem gdzies w szafie. Nie znam sie na tym z reszta chodzi mi glownie o to czy musze podlaczyc tuner za pomoca dwoch kabli czy moge tylko za pomoca HDMI

edit/ Pisownia!

penknife
Posty: 234
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: MANTA DVBT02

Post autor: penknife »

zapraszam do Zagadnienia związane z odbiorem - Śląskie
oraz proponuje sprawdzić czy ta antena nie posiada w sobie wzmacniacza, który bez zasilania działa jako tłumik

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5486
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ »

dudda666 pisze:Antene mam zwykla pokojowa ktora znalazlem gdzies w szafie.
Pierwsze pytanie, odbierasz na tej antenie poprawnie analog?
Od razu mogę odpowiedzieć, że nie odbierasz, więc i z odbiorem DVB-T będziesz miał na niej problem.

Marx
Posty: 148
Rejestracja: 17 maja 2011, o 13:36
Odbiornik: pecet
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy?

Re: Odp: MANTA DVBT02

Post autor: Marx »

Hdmi to wyjście a antena to wejście - jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1287
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: MANTA DVBT02

Post autor: seba133 »

Mam pytanie. Otóż pilot od Wiwy działa mi na mancie, więc chciałbym wgrać oprogramowanie takie jak było fabrycznie, a potem aktualizacje do tego modelu, którą niedawno wydano. Problem w tym że nie mogę znaleźć fabrycznego oprogramowania, a ta nowa aktualizacja nie chce się wgrać. Proszę o jakiekolwiek doradztwo.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: MANTA DVBT02

Post autor: m@rtops »


Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1287
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: MANTA DVBT02

Post autor: seba133 »

Już zrobione, ale przez soft ze strony Gutka nie chciał wykonać aktualizacji.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: MANTA DVBT02

Post autor: m@rtops »

faktycznie - już kiedyś poruszaliśmy problem "dwóch rodzajów" tej manty :D

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1287
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: MANTA DVBT02

Post autor: seba133 »

m@rtops pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Czyli dla Manty DVBT02J umieli zrobić oprogramowanie.
W każdym razie działa jak nowa. Wystarczył pilot od Wiwy hd 90 i odpowiedni soft.

telemarek
Posty: 32
Rejestracja: 30 stycznia 2012, o 12:32
Odbiornik: Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: Wiwa An 200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/Warszawa

Re: MANTA DVBT02

Post autor: telemarek »

Cześć

Ostatnio mogłem przetestować dwie wersje dvbt 02.

Stara dvbt 02 nie ma złącza jack 3,5 z tyłu, nowa takie złącze posiada i jest trochę mniejsza.
Piloty nie są kompatybilne.
Stara ( ta bez jack-a ) czasami po wyłączeniu z prądu gubiła mi ustawienie rozdzielczości.
Wracała do 1080 p (niestety mój monitor takiej nie obsługuje, max 576 p)
Nowa ma inny feler, podczas oglądania divix-ów tuner nie potrafił wczytać z plikiem wideo napisów.(Stara dvbt 02 to potrafiła)
Trzeba było kliknąć na pilocie napisy.
Jest to niewygodne przy oglądaniu seriali.
Zasięg przy tej samej instalacji antenowej porównywalny.

Pozdrawiam

bozydariwanow
Posty: 24
Rejestracja: 28 czerwca 2012, o 12:54

Re: MANTA DVBT02

Post autor: bozydariwanow »

Może dla niektórych z Was banalne pytanie ale:
Posiadam dekoder jak w temacie i TV HD Ready, mam podłączoną cyfrówkę przez kabel SCART czyli Euro. Odbieram tylko 1 kanał w HD - tvp1. Czy jeżeli podłącze dekoder przez kabel HDMI będę miał lepszy obraz na tym kanale i ewentualnie na pozostałych nie HD ?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: MANTA DVBT02

Post autor: m@rtops »

już w jednym temacie ci odpowiedziano :oops:

bozydariwanow
Posty: 24
Rejestracja: 28 czerwca 2012, o 12:54

Re: MANTA DVBT02

Post autor: bozydariwanow »

Dokładnie, dzięki.

firekage
Posty: 3
Rejestracja: 10 grudnia 2012, o 05:23

Re: MANTA DVBT02

Post autor: firekage »

seba133 pisze:MUX 1 kanał 64
MUX 2 kanał 58
MUX 3 kanał 33

tak to powinno odbierać. Może masz wzmacniacz w antenie i występują przesterowania sygnału?
Witam.

Mam pytanie odnośnie odbioru w tej Mancie. Odbiera mi kanały z Mux 1 (64) oraz Mux 3 (33), ale nie widzi kanałów z Mux 2 (58). Sprawdzałem instalacje, podłączyłem inny tuner (VAKOSS) na tą samą instalację i ten też nie znalazł 58. Później podłączyłem Fergusona Arive t55 i ten bez problemów znalazł 58. Czy to normalne w przypadku Manty, czy może uszkodzenie?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: MANTA DVBT02

Post autor: m@rtops »

kiedyś kolega włączył szukanie na tej mancie i pominęło jeden mux :?
pomogło wprowadzenie go osobno w "szukaniu ręcznym" ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5486
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ »

Przede wszystkim jakie są poziomy sygnału.

To że ferdek odebrał ten mux może znaczyć że ma czulszą głowicę i lepiej sobie poradził z minimalnym sygnałem. Należy sprawdzanie zacząć od tego.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: cignacy »

Mam pod "opieką" kilka tych tunerów i przy automatycznym strojeniu prawie wszystkie gubiły słabsze MUX-Y. W trybie ręcznego wyszukiwania znajdują wszystkie bez problemu.

firekage
Posty: 3
Rejestracja: 10 grudnia 2012, o 05:23

Re: MANTA DVBT02

Post autor: firekage »

@GUTEK@ pisze:Przede wszystkim jakie są poziomy sygnału.

To że ferdek odebrał ten mux może znaczyć że ma czulszą głowicę i lepiej sobie poradził z minimalnym sygnałem. Należy sprawdzanie zacząć od tego.
Sprawa rozwiązana. Zwróciłem tuner. Fergusony, w sumie kilka, na tej samej instalacji nie miały problemów z łapaniem Mux3. Znacznie lepsza czułość, głowica.

PS - widzę, że w najnowszym T65 poprawiono to, o czym czytałem na Tym forum (choćby jasność podświetlania, zegarek itd.).

Dziękuję i pozdrawiam.

Odpowiedz