MANTA DVBT02

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 16 lutego 2012, o 11:15

Ameryki nie odkryłeś. Cały czas wiadomo że praktycznie wszystkie te tunery to klony produkowane przez Chińczyków z jedynie dodanym nadrukiem na obudowie.
Jak byś poszukał to i wszystkie tunery Wiwy czy innych firm też znajdziesz na chińskich stronach.

telemarek
Posty: 28
Rejestracja: 30 stycznia 2012, o 12:32
Odbiornik: Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: Wiwa An 200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/Warszawa

Re: MANTA DVBT02

Post autor: telemarek » 16 lutego 2012, o 11:52

Witam

Tylko że te " chińskie " maja maksymalny pobór prądu 18 W

a manta max 10 W ( dane z polskiej instrukcji )


Fascynujące ( jak mawiał Spock :) )

Pozdrawiam

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: MANTA DVBT02

Post autor: marian.koniuszko » 17 lutego 2012, o 10:18

Zakupiłem Mantę i mała kiszka, bo pilot obsługuje również dekoder satelitarny ADB-1180S. Piloty z obydwu urządzeń działają na wszystkie podstawowe funkcje, czyli włącz/wyłącz, CH+/-, vol +/- itp. Niestety dekodery są podłączone do tego samego tv (stary kineskopowy Daewoo), który ma tylko jedno gniazdo euro, więc DVBT02 jest podłączony do ADB-1180S, który ma dwa gniazda euro, a ten dopiero do tv, ale jak włączam pilotem, to włączają się obydwa i na tv idzie sygnał z dekodera satelitarnego ADB-1180S. W końcu podłączyłem bezpośrednio. Fonia E-AC3 i obraz 1080p działają. Czas przełączania kanałów przy pomocy klawiszy numerycznych, a szczególnie z różnych multipleksów trwa około 3 sekund, a klawiszami CH+/- jakby szybciej. Czułość głowicy jest chyba trochę lepsza niż w dekoderze "enki" ADB-2850ST, bo tuner mimo niestabilnego sygnału z mojej anteny na MUX3 i TVN HD poprawnie odbiera, a dekoder "enki" potrafi nie wyświetlić obrazu. Sprawdzałem też na Panasonicu LCD i obraz w HD bardzo ładny, a nawet lepiej wygląda niż z wbudowanego w telewizor tunera.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 17 lutego 2012, o 22:34

Jeśli na pilota z Manty reagował tuner ADB to będzie również reagował na większość pilotów z innych tunerów, których nagłówek pilota jest taki sam.

Więc odpadają Wiwy, Signal, RWT, tc'eq, NOT i wszystkie które mają takie piloty.

Inny nagłówek mają przykładowo piloty: Maximum, jTab, Ferguson.

mikir

Re: MANTA DVBT02

Post autor: mikir » 19 lutego 2012, o 21:35

Witam wszystkich,
mam takie pytania: czy to ten model posiada telegazetę? i jak wygląda sprawa zasięgu pilota?

Pozdrawiam

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: MANTA DVBT02

Post autor: marian.koniuszko » 20 lutego 2012, o 22:33

@GUTEK@ pisze:Jeśli na pilota z Manty reagował tuner ADB to będzie również reagował na większość pilotów z innych tunerów, których nagłówek pilota jest taki sam.

Więc odpadają Wiwy, Signal, RWT, tc'eq, NOT i wszystkie które mają takie piloty.

Inny nagłówek mają przykładowo piloty: Maximum, jTab, Ferguson.
Dzięki za poradę. Jak uda mi się sprzedać, to będę szukał czegoś z wymienionych, chociaż ten sprzęcik całkiem dobrze się sprawuje i jestem zadowolony.

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: MANTA DVBT02

Post autor: marian.koniuszko » 20 lutego 2012, o 22:36

mikir pisze:Witam wszystkich,
mam takie pytania: czy to ten model posiada telegazetę? i jak wygląda sprawa zasięgu pilota?

Pozdrawiam
Posiada telegazetę i pilot działa bez problemu, czyli nie trzeba celować. Dodam, że zakupiłem wersję DVBT02 v2, ale teraz chyba tylko takie są w sprzedaży.

andre
Posty: 30
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:14
Odbiornik: Manta DVBT02ver.2 + Manta DVB-T02ver.5 + Esperanza EV-101
Instalacja antenowa: Siatkowa+wzmacniacz i zamiennie zbiorcza- DVBT/SAT/R
Nadajnik - obiekt nadawczy: Błeszno/Wręczyca Częstochowa

Re: MANTA DVBT02

Post autor: andre » 3 marca 2012, o 21:27

Manta DVDB02 v.2 - czy ktoś widział aktualizację oprogramowania? Aktualnie mam na obu moich Tunerach mam wersja softu: 11101.430585.1. wersja oprogramowania: 01
Ostatnio zmieniony 6 marca 2012, o 14:09 przez andre, łącznie zmieniany 1 raz.

marian.koniuszko
Posty: 17
Rejestracja: 13 lutego 2012, o 23:07

Re: MANTA DVBT02

Post autor: marian.koniuszko » 4 marca 2012, o 00:49

@GUTEK@ pisze:Jeśli na pilota z Manty reagował tuner ADB to będzie również reagował na większość pilotów z innych tunerów, których nagłówek pilota jest taki sam.

Więc odpadają Wiwy, Signal, RWT, tc'eq, NOT i wszystkie które mają takie piloty.

Inny nagłówek mają przykładowo piloty: Maximum, jTab, Ferguson.
Czy piloty od Opticum T80 i TV Star T1010 oraz Cabletechy będą miały taki sam nagłówek co Wiwy, Manty i.t.d.?

Marek1971

Re: MANTA DVBT02

Post autor: Marek1971 » 14 marca 2012, o 21:42

Witam,

kupiłem dzisiaj ten tuner z zamiarem połączenia poprzez kabel HDMI (z tunera) na DVI-D (do monitora LCD). I fajnie, świetnie, tylko czasami działa, a czasami nie. Jak wyjmę kabel z gniazda HDMI i włożę, to za którymś razem chwyta i dopóki nie wyłączę wszystko działa ok. Ale jak wyłączę (standby) i włączę, to już kicha. Jest fonia, ale nie ma obrazu. Znowu jak wyjmę kabel i wsadzę (czasami kilka razy), to jest ok.

W mojej ocenie:

1. kabel HDMI <-> DVI-D jest wg mnie ok, bo inaczej po wyłączeniu i włączeniu byłoby ok, gdy kabel nie jest ruszany.
2. Gniazdo w tunerze chyba też, bo jak ruszam lekko włożonym kablem HDMI, to nie ma zmiany.

To pytanie - czy możliwe, że elektronika jakoś się "zatyka" i jak wyjmę i wsadzę ponownie kabel do gniazda HDMI w tunerze, to coś się resetuje? Dodam tylko, że wyciągnięcie wtyczki i ponowne wsadzenie działa tylko po wybudzeniu już standby i usłyszeniu w głośnikach fonii z TV.

Jak nie, to ma ktoś inny pomysł? Może ktoś pomóc?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 14 marca 2012, o 21:46

Marek1971 pisze:Jak nie, to ma ktoś inny pomysł? Może ktoś pomóc?
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=2706

Marek1971

Re: MANTA DVBT02

Post autor: Marek1971 » 14 marca 2012, o 22:15

Dzięki za info. Widać taki urok. Będę kontynuował dyskusję na wskazanym wątku.

Pozdrawiam
Marek

mikaaa92

Re: MANTA DVBT02

Post autor: mikaaa92 » 17 marca 2012, o 01:09

Witam, jestem tu nowa i mało zorientowana w temacie, ale mam problem z zainstalowniem tunera manta dvbt02. Podłączam euro, antenę, i zasilacze, tuner się włącza, jednak ni jak nie mogę włączyć menu ani innych opcji z pilota. Trzeba najpierw ustawić jakoś tv?
Proszę o pomoc, pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 17 marca 2012, o 14:59

Po poprawnym podłączeniu powinien pojawić się ekran początkowy z wyborem języka.

Przy podłączeniu przez SCART (euro) po włączeniu tunera telewizor automatycznie powinien się przełączyć w tryb AV. Jeśli jednak tego nie zrobił spróbuj przełączyć ręcznie na AV, wtedy powinien być obraz z tunera.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: MANTA DVBT02

Post autor: m@rtops » 11 kwietnia 2012, o 10:37

od dziś w carr..... cena tego modelu - 99.99zł
kolejny dekoder poniżej 100zł ;)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 11 kwietnia 2012, o 21:05

Nie dziwie się, że przecenili. W Carrefourze tego stały całe półki i nikt nie brał.
Żeby tak jeszcze szanowna Manta raczyła wydać jakieś aktualizacje i poprawić co nie co to by było dobrze.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: MANTA DVBT02

Post autor: m@rtops » 11 kwietnia 2012, o 21:17

szczerze to byłem zaraz po otwarciu i chodząc po dziale rtv w przeciągu 15min poszło jakieś 20 sztuk -teraz zwracam na to uwagę i kto podchodził to pytał gdzie jest dekoder za 99zł
tylko jeden gościu odszedł bo chciał go oglądnąć a sprzedawca ( :lol: ) stwierdził że jest zdjęcie a przecież nie odda go bo mu się nie podoba
i jeszcze jedna formułka fachowca ( :lol: ) do klientów ".....a tam są kable euro" :twisted:
czyli faktycznie znów czyszczenie magazynów

first_person

Re: MANTA DVBT02

Post autor: first_person » 22 kwietnia 2012, o 16:43

Kupiłem ten dekoder manta, cenowo jest tani, gdyż tylko 100, lecz wyświetla mi zaledwie 8 kanałów na telewizorze CRT. I moje pytanie do Was czym to jest spowodowane? Jak już na górze jedna z osób pisała wyświetla jej 15 kanałów. Na początku nasuneło mi się wniosek może jakość dekodera, są inne może lepsze, które może lepiej ściągają pasma częstotliwośći. A drugi wniosek to może brak podłączonego kabla SCART ,jest podłączony tylko HDMI.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT02

Post autor: @GUTEK@ » 22 kwietnia 2012, o 16:45

To jeszcze trzeci wniosek że Twoja antena po prostu nie odbiera MUX1/3.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: MANTA DVBT02

Post autor: m@rtops » 22 kwietnia 2012, o 16:52

to nie dekoder odbiera sygnał z nadajnika
może po prostu twój nadajnik nie nadaje wszystkich mux-ów i dlatego masz tylko mux2(?)- tvn,itd

Odpowiedz