FERGUSON ARIVA T65

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 14 listopada 2012, o 15:15

najlepiej kupić taką
http://[podajemy linki tylko do źródła informacji]/s72l
wtedy łatwiej dopasować długość przewodów
bo np. w takim jest od razu ograniczenie w długości ;)
http://[podajemy linki tylko do źródła informacji]/s72o

Awatar użytkownika
tom_88
Posty: 6
Rejestracja: 24 lutego 2012, o 20:41
Odbiornik: FERGUSON ARIVA t65
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa antena siatkowa z zasilaczem.

FERGUSON ARIVA T65

Post autor: tom_88 » 16 listopada 2012, o 20:44

Po zainstalowaniu najnowszego softu zauważyłem że nagrywanie i TimeShift powoduje przycinanie filmu, piksele skaczą również na nagranym pliku, w poprzedniej wersji tego nie było. Testowałem nagrywanie na dwóch pendrakach z rożnym formatem plików.

Ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje, jak ktoś może to niech sprawdzi czy działa u niego nagrywanie. Nie chciałbym się przesiadać na inny soft bo sporo oglądam filmów a napisy (poza ucinaniem ogonków w pierwszej linii) śmigają dobrze, i tło nie zasłania za dużo.

Awatar użytkownika
Kubunia
Posty: 17
Rejestracja: 2 listopada 2012, o 16:15
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit + 15m TRISET-113 PE (bez wzm.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań-Wichów odległość 32km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Kubunia » 17 listopada 2012, o 15:04

U mnie nagrywanie działa normalnie. Nie zaobserwowałem żadnych przycięć czy pikseli. Nagrywam na dysku Toshiba StorE Alu 320GB NTFS i nie ma problemów. Może jest coś u Ciebie z instalacją antenową i gubi sygnał. Sprawdź przewody, wtyczki, antenę czy wszystko gra.

BooE
Posty: 3
Rejestracja: 11 listopada 2012, o 09:43
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
WIWA HD 100
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tranobrzeg - Machów

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: BooE » 18 listopada 2012, o 09:55

zygciu pisze:
RomB pisze:
pablos pisze: A jednak gubi. U mnie dokładnie tak samo jak u kolegi. Zapewne chodzi o kanały z kablówki (skoro jest ich 69).
Jakie kanały z kablówki? Ariva T65 jest tunerem/dekoderem DVB-T a w tej formie kablówki nie nadają. Jeżeli coś wam ściąga z kablówek to tylko dlatego, że kablówki zaczęły wpuszczać muxy do siebie, głównie pod klientów, którzy mieli wykupioną telewizję analogową. Nie wiem czy nakazuje im to ustawa UKE i KRT czy robią to z czystej przyzwoitości.
Odnośnie liczby kanałów - na chwilę obecną mamy 3 muxy, na każdy mux przypada max 8 kanałów (w przypadku HD jest jeszcze mniej). Więc teoretycznie możecie odbierać 24 kanały max.
to dlaczego w czynniejszych aktualizacjach jest oki a w najnowszej już nie....

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 18 listopada 2012, o 11:07

a jak pytałem wcześniej - wyświetla komunikat przed rozsypaniem listy czy "auto aktualizacja" jest na "wł"? :?

Awatar użytkownika
many58
Posty: 5
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 12:30
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: Telewizja kablowa

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: many58 » 18 listopada 2012, o 12:33

Witam.

Mam kablówkę (66 - kanały analogowe i 96 - cyfrowe )
Przy sofcie 1.026 lista kanałów programów cyfrowych ułożona według mojego gustu rozsypywała się następnego dnia.
Obecnie mam wgrany 1.044 (5 dni) lista kanałów ułożona i trzyma się kupy.

lupus
Posty: 1
Rejestracja: 18 listopada 2012, o 12:02
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: lupus » 18 listopada 2012, o 12:56

Witam
A ja mam taki problemik mam Fergusona T65 i czasem jak oglądam tv wszystko działa ok
ale niekiedy jak włączę tv to po wejściu na niektóre stacje pojawia się komunikat
o braku sygnału i chociaż na liście programów mam wszystkie programy to na niektóre nie wejdę bo jest ten właśnie komunikat .

W takiej sytuacji pozostaje mi włączenie wyszukiwania automatycznego i szuka sobie kanałów
z reguły znajduje mi wtedy około siedmiu kanałów z 15 stu
czemu tak się dzieje czy może to być wina kabla antenowego ???

Bo parę razy podczas wyszukiwania kanałów ruszyłem kablem antenowym i pomogło znalazło wszystkie stacje co z tym zrobić??? pomóżcie
pytanie Od czego tak się dzieje

proszę o kontakt w tej sprawie na mojego e-maila: bigday4@o2.pl

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Anduraki » 18 listopada 2012, o 16:38

Możliwości jest sporo, możesz mieć sygnał przesterowany, jak równie dobrze może być za słaby. Warunki atmosferyczne mają wpływ na odbiór i na plus i na minus. Sprawdź w wyszukiwaniu ręcznym na tym kanale z którego na programach masz brak sygnału i napisz jaka jakość i siła. Napisz wtedy kiedy masz brak sygnału, napisz też gdy odbierasz te programy jaka siła i jakość - to wtedy będziemy mogli powiedzieć mniej więcej co się dzieje i co trzeba zrobić.
Pozdro

5zeta
Posty: 17
Rejestracja: 17 marca 2012, o 21:01
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena zbiorcza (przystosowana do odbioru DVB-T)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Elbląg-Jagodnik

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: 5zeta » 18 listopada 2012, o 16:56

Jeśli jesteśmy już przy gubieniu stacji. Zauważyłem, że wieczorami często tracę sygnał na TVP1HD oraz TVP3. Jak przełączam na te programy to często wyświetla mi się napis "Brak sygnału" wtedy przełączam na jakiś inny kanał i po powrocie czasami zarzuci i mogę spokojnie oglądać jedynkę czy trójkę. Czy ktoś ma takie coś podobnego? Co może być przyczyną?

zygciu
Posty: 87
Rejestracja: 24 kwietnia 2012, o 16:37

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: zygciu » 19 listopada 2012, o 22:35

BooE pisze: to dlaczego w czynniejszych aktualizacjach jest oki a w najnowszej już nie....
Co to jest czynniejsza aktualizacja?
Co jest oki? W mojej wypowiedzi odniosłem się do problemu, jakoby dekoder znajdywał ponad 60 kanałów a następnie gubił większość z nich. Wg mojej wiedzy dekoder ich nie gubi tylko wyrzuca duplikaty z innych nadajników.

electric
Posty: 3
Rejestracja: 19 listopada 2012, o 23:11
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: Sowar REFLEKTA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów g. św. Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: electric » 20 listopada 2012, o 00:04

Witam
Mam taki problem kupiłem rodzicom Arive T65 do ich kineskopowego telewizora, żeby sobie mogli oglądać NTC. Problem polega na tym, że się kostkuje obraz na 2 multipleksie 1 jest OK Moc obu multipleksów z Tarnowa jest identyczna 50 kW. Obwiniałem ten problem słabą instalacjaą antenową ( stary kabel, mały zysk anteny itp.) Ale podłączyłem tą instalacje pod mój nowy TV LCD z MPEG 4 a także pod dekoder TNK HD i w obu przypadkach obraz się nie kostkuje i nie zacina na wszystkich 15 programach jak to miało miejsce w arivie. I teraz pytanie czy Ariwa ma jakąś słabsza głowicę, czy może da się ją jakoś ustawić (wyczulić głowicę)o czym nie piszą w instrukcji. Taki sam problem jest też jak pisze 5zeta, że jak sie przełaczy np. na polsat, który wczesniej odbierał to pojawia się komunikat brak sygnału po czym przełącze np, na TVP i znów na polsat no to działa. Jakis chory ten dekoder jest nie mogę dojść do niego, już nie wiem co robić kiedy rodzice mnie wołają - chodź zrób coś bo znów źle odbiera - Myslę jeszcze nad zmianą anteny na z wiekszym zyskiem, ale co będzie jak dalej będzie ten problem, a przeciez mój TV na tej obecnej antenie idealnie odbiera
Nie pomaga też wgranie najnowszego softa tylko jakieś pierdoły typy wieksze czcionki w menu sie zrobiły.
Czy ktoś miał z Was takie problemy i porównywał z innymi tunerami. Czekam na rozwiązanie problemu. Dzięki z góry.

Awatar użytkownika
Kubunia
Posty: 17
Rejestracja: 2 listopada 2012, o 16:15
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit + 15m TRISET-113 PE (bez wzm.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań-Wichów odległość 32km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Kubunia » 20 listopada 2012, o 09:48

Głowice w TV są dużo bardziej czułe niż te w tunerach. Nadajnik ma moc 50kW ale nie napisałeś jaka jest odległość od nadajnika i jaka antena. Ja łapię sygnał z nadajnika 50kW z odległości 32km anteną Tri Digit bez wzmacniacza zamontowaną 3m nad ziemią z przeszkodami po drodze i jest max na wskaźnikach. Skoro mówisz, że instalacja jest już stara, to wymień kabel na dobrej jakości, (jest bardzo ważny w DVB-T) ewentualnie zajrzyj do anteny co tam w środku siedzi. Może być taka sytuacja, że odległość od nadajnika jest niewielka, a w antenie zamontowany jest wzmacniacz o dużym zysku i sygnał będzie przesterowany (za silny). W takim wypadku trzeba użyć symetryzatora zamiast wzmacniacza. Za mało podałeś szczegółów na temat instalacji, żeby można było coś konkretnie doradzić.

_chris_

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: _chris_ » 20 listopada 2012, o 11:49

@ electric: problemem jest tu zapewne instalacja antenowa. Każdy odbiornik ma innej czułości głowicę, i w zależności od sytuacji inaczej odbiera. Może być też dekoder z uszkodzoną głowicą, ale to jest najmniej prawdopodobna przyczyna problemu.

Podałbyś może wskazania poziomu i jakości (ilości błędów / BER) sygnałów odbieranych mux-ów, jakie pokazują poszczególne odbiorniki na tej instalacji. To jest podstawa, aby cokolwiek powiedzieć.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 20 listopada 2012, o 12:16

tak ogólnie jeśli chodzi o gubienie kanałów - problem stwarzają też zaprogramowane kanały tv mobilnej - więc powinno się zapisywać w "szukaniu ręcznym" tylko kanały które nas interesują ;)
@ electric
kol. powyżej mają rację co może być przyczyną - więc podaj wskazania jakości/siły na dekoderze ("szukanie ręczne") oraz szczegóły instalacji
fakt - oba mux-y mają po 50kW ale na kanałach 23,45 a to już może robić różnicę
*przy słabszym sygnale problem może też "leżeć" po ustawionej wysokiej rozdzielczości (1080p) która osłabia jakość przy słabej sile sygnału ;)

electric
Posty: 3
Rejestracja: 19 listopada 2012, o 23:11
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: Sowar REFLEKTA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów g. św. Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: electric » 20 listopada 2012, o 19:29

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Już spieszę z podaniem więcej szczegółów, ale wsześniej sprostuje błędnie wpisany przeze mnie mux 1 jaki podałem w swoim poście. No więc w ariwie mam wyszukane ręcznie programy z Mux 1 z Tarnowa kanał45 i Mux 2 z Krakowa kanał 64. Dlaczego z Krakowa? bo na kanale 23 z Tarnowa ariva nie widzi nic. Sygnał i jakość =0
Tuner TNK HD na kanale 23 ma jakość 100% a siła 49%, BER 0,0E0, a na kanale 45 jakość 100% siła 55% BER jest taki sam.
Ariva: kanał 45 siła 95% jakość 80%, kanał 64 siła 95% jakość zmienia się 40 - 49%
Odległość do G. św. Marcina mam 45 km, a do Chorągwicy 80 km antena zawieszona 10 m n.p.t. (dane z dvbtmap.eu, chciałem wkleić mapki ale nie potrafię)
Anterna Sowar Reflekta z regulowanym wzmocnieniem 10-32 db, http://www.antenytv.pl/reflekta.html regulowałem też wzmocnienie to na najniższym jak i na najwyższym zakresie tak samo odbiera.
Tak jak pisałem w poprzednim poście skłaniam się ku zmianie kabla i samej anteny np. na Tri digit 44 elementy z samym symetryzatorem, lub jak nie da rady to ten najsłabszy wzmacniacz LNA 15db. Ale najpierw chciałem zasięgnąć porady na forum zanim zaczne wyrzucać w błoto kasę.
Na koniec dodam, że docelowo jak bedzie dobra antena chcę ustawić na Świety Krzyż ze względu na TVP Kielce, ale na obecnej antenie Święty Krzyż gorzej odbiera niż Tarnów - Kraków. Do swiętego krzyża jest ok. 65 km ale na północ za moim domem jest zadrzewiona górka i moze dlatego

sirmike1
Posty: 10
Rejestracja: 14 listopada 2012, o 00:20

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: sirmike1 » 21 listopada 2012, o 11:17

Witajcie,

Czy może ktoś mi powiedzieć jakie parametry ma w swych ustawienia T65 pod przyciskiem Format/Ratio ???
Pytam o to dlatego , że chcę podłączyć Arivę po HDMI do monitora LG M228WD ( z wbudowanym tunerem mpeg2. Ale jest to monitor 16:10.
Zrobiłem krótki test podłączając pod ten monitor tuner cyfrowy od TOYA TV i jakbym nie ustawiał czy tunera czy monitora to obraz był rozciągany do proporcji 16:10 :(
Jak monitorowi podaję sygnał po HDMI to na pilocie monitora mogę jedynie zmienic 16:9 albo 4:3.
I dlatego pytam jakie ustawienia ma Ariva T65 - bo może w niej ustawię taka funkcje aby na monitorze 16:10 obraz był wyświetlany bez rozciągania 16:9 i były 2 czarne pasy (góra-dół)????

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 21 listopada 2012, o 12:33

może to ci trochę pomoże - normalnie mam tu podpiętą wiwę - ale i tak wszędzie ustawiam "auto" ;)
http://youtu.be/651Mbx_LF1A

sirmike1
Posty: 10
Rejestracja: 14 listopada 2012, o 00:20

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: sirmike1 » 21 listopada 2012, o 13:12

m@rtops pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Rozumiem że te ustawienia to właśnie z dekodera pochodzą a nie z monitora?
Bo ja na HDMI moge jedynie w monitorze wybrac 16:9 albo 4:3

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 21 listopada 2012, o 13:15

tak - w opisie filmiku pisze że ustawione w monitorze 16:9 (specjalnie pod twoje ustawienia) ;)
oba monitory z rodziny "flatron" z tunerem tv - a ja w swoim mam więcej ustawień (1:1 piksel,oryginalny,14:9,zoom 1,2) :?

Sebalo
Posty: 14
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 13:41
Odbiornik: Ariva T65 + TV na MPEG2
LG LED 42LS5600
LG LED 32LS5600

Re: T65

Post autor: Sebalo » 21 listopada 2012, o 14:00

Jestem właśnie po pierwszych testach mojej nowej Arivy t65:

Odbiór - ma problemy z 4 programami - ESKA, TTV, ATM i POLO TV. Wykrywa, ale nie działają - za słaby sygnał. Jak drugi raz wyszukało automatycznie to ESKA zaczęła normalnie działać. Myślałem, że to może przez nisko umiejscowioną antenę więc podpiąłem do innej wysoko umiejscowionej i tam to samo. Nie wiem to trzeba jakoś dostroić te programy Obrazek


USB - 4GB mi wykrywa, 16GB już nie (sformatowane w fat32).
Próbowałem z usb też różne pliki napisów i albo nie wiem jak to uruchomić albo żadnych nie widzi, a według specyfiki technicznej powinien większość czytać??
Ostatnio zmieniony 27 listopada 2012, o 12:52 przez Sebalo, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz