FERGUSON ARIVA T65

robertoos188
Posty: 41
Rejestracja: 17 września 2012, o 21:44

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: robertoos188 » 14 lutego 2013, o 08:44

troche nie rozumiem, po pierwsze nie chce podłanczać fergusona do telewizora bo już mam tak podłączony i jest ok, chcę podłączyć fergusona pod monitor pod HDMI ( tu nie ma problemów) ( monitor nie ma wbudowanych głośników) tylko nie mogę podłączyć aplitunera pod fergusona, te co mi podałeś te przejsciówki to bym musiał podłaczyć pod euro a ja nie mam w monitorze euro tylko HDMI, da się jakoś podłączyć aby był dzwięk z głośników podłączonych do fergusona i pod monitor, w monitorze mam chyba tez wejscie słuchawkowe
Czy nie można poprostu podłączyć audio jakims innym kablem?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 14 lutego 2013, o 08:52

m@rtops pisze:jeżeli podłączysz do monitora hdmi to po przez tę pierwszą przejściówkę "wyciągniesz" audio z gniazda euro
inaczej - t65 podaje sygnał jednocześnie na wszystkie gniazda - czyli po "hdmi" pójdzie ci obraz a z tej przejściówki podłączasz cinch-ami dźwięk do ampli (czerwony-biały) ;)
już rozumiesz :?: :roll:

edit
a żeby ci jeszcze namieszać ( :D ) jeśli masz głośniki przez jack to do przejściówki podłączasz przejściówkę :lol:
http://www.electro.pl/pictures/products/big/7761_0.jpg

robertoos188
Posty: 41
Rejestracja: 17 września 2012, o 21:44

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: robertoos188 » 14 lutego 2013, o 09:27

Już rozumiem, tylko napisz mi co bym musiał kupić dokładnie, bo się zgubiłem, i czy to napewno bedzie działać, i czy dzwięk nie bedzie gorszy?

Tymek
Posty: 2
Rejestracja: 14 lutego 2013, o 09:33
Odbiornik: Ariva t65

FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Tymek » 14 lutego 2013, o 09:42

Witam forumowiczów.

Mam następujące pytanie: czy ktoś ma u siebie na Arivie t65 problem polegający na przycinaniu się obrazu? Wygląda to tak że obraz zatrzymuje się na ułamek sekundy i rusza dalej, sytuacja powtarza sie co chwilę, w informatyce mówi się na to chyba lag. Sygnał mam na poziomie 80%.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 14 lutego 2013, o 10:57

robertoos188 pisze:napisz mi co bym musiał kupić dokładnie
w ampli masz cinch - więc taką przejściówkę z "euro" (z przełącznikiem jak na zdj. wej/wyj) i kabel stereo (cinch x 2) do podłączenia urządzeń - sam tak puszczałem (teraz mam słuchawki przez tę dodatkową przejściówką na "jack" ;) )
dźwięk będzie cichszy ponieważ dekoder go dodatkowo nie wzmacnia jak tv - ale od tego jest wzmacniacz w ampli :D
-----------------------
Tymek pisze:Sygnał mam na poziomie 80%.
czyli max - z pewnością przesterowany (za mocny) sygnał z anteny - jeśli byś sumiennie uzupełnił profil to nie trzeba by "wróżyć z fusów" :oops:
podaj dane "siły/jakości" na kanałach danych mux-ów - wskaźniki znajdziesz po wejściu w menu w "szukanie ręczne" ;)

Tymek
Posty: 2
Rejestracja: 14 lutego 2013, o 09:33
Odbiornik: Ariva t65

Re: m@rtops

Post autor: Tymek » 14 lutego 2013, o 13:53

przycinanie występuje na TVN7 i TV4, na innych programach nie widzę tego problemu. Znalazłem informacje na necie że ludzie mieli podobne poblemy. Wygląda na to że to problem po stronie nadawcy a nie tunera.

chasm
Posty: 39
Rejestracja: 12 lipca 2012, o 11:23
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: zbiorcza w bloku łącznie z sygnałem SAT

Re: m@rtops

Post autor: chasm » 15 lutego 2013, o 08:13

Tymek pisze:przycinanie występuje na TVN7 i TV4, na innych programach nie widzę tego problemu. Znalazłem informacje na necie że ludzie mieli podobne poblemy. Wygląda na to że to problem po stronie nadawcy a nie tunera.
U mnie podobnie od może 2-4 dni.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: kb997 » 15 lutego 2013, o 09:00

Aby uciąć temat przycinania to kablówka w Chrzanowie też ma przycinki na TVN7 bo mi o tym teść melduje więc problem jest po stronie TVNu.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 15 lutego 2013, o 09:42

kb997 pisze:Aby uciąć temat przycinania
objaw ogólnopolski - dotyczący kanałów z MUX-2 :x

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: kb997 » 15 lutego 2013, o 09:45

I nie tylko mux2 bo Multimedia(złodzieje)Polska mają własny dosył.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Anduraki » 15 lutego 2013, o 11:24

Ale chodzi wam o stopklatki czy o judder? niepłynności w dynamicznych scenach? Ja tam nic nie zauważyłem.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 15 lutego 2013, o 11:35

nie ten temat - ale ogólnie podczas np filmu jest chwilowy przeskok tak jak by pomijało "klatkę" przez co obraz się "stopuje" na moment - efekt przeskoku do przodu (można to zobrazować ciągiem cyfr - 1,2,3...5,6,7,8,9...11,- itd.) ;)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Anduraki » 15 lutego 2013, o 17:09

jak często to bywa częściej niż raz na sekundę, regularnie czy nieregularnie?

katar99
Posty: 6
Rejestracja: 15 lutego 2013, o 20:43
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: antena wewnętrzna

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: katar99 » 15 lutego 2013, o 20:57

Witam,
Mam problem z dekoderem. Może ktoś miał podobny i coś mi podpowie.
Chodzi o hasło do kontroli rodzicielskiej. Ustawiłam swoje hasło, a na drugi dzień moje dziecko zadzwoniło do mnie do pracy z radością, że właśnie ogląda telewizję i odgadło hasło. Byłam w szoku, bo ustawiłam dość skomplikowane hasło i naprawdę trzeba by było dobrze się natrudzić, żeby odgadnąć. Po powrocie do domu okazało się, że hasło wpisane przez moje dziecko to 888888, a ja ustawiłam zupełnie inne. Co się okazuje? - mogę zmieniać to moje hasło ze 100 razy i zmienia się ono prawidłowo,a hasło 888888 nadal jest aktywne. Jako stare hasło podawałam też 888888 i wpuszcza mnie do zmiany, ale potem i tak to 888888 działa. Czyli cała kontrolę rodzicielską szlag trafił...
Wgrałam już najnowsze oprogramowanie, przywróciłam ustawienia fabryczne, ale i tak to hasło działa. Zgłosiłam to na stronce Fergusona, ale tak jak się spodziewałam - cisza.
Nie mam już pomysłu. Miał może ktoś podobnie? Może jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 15 lutego 2013, o 21:28

muszę cię zmartwić - sprawdziłem i faktycznie działa to nie logicznie :oops:
rozumiem kod który odblokowuje w razie przypadkowego ustawienia lub zapomnienia ale powinno to być zrobione w inny sposób (np. w "tv" wszelkie ustawienia są kasowane po przywróceniu "ustawień fabrycznych") i tak powinno być tu - aktywacja firmowego kodu po przywróceniu ustawień :?
trzeba czekać - może coś ruszą w tej sprawie bo na forum jesteś pierwszą osobą która to zauważyła :D - więc może nie mieli wcześniej zgłoszeń o tym błędzie :(

B.P.
Posty: 33
Rejestracja: 10 lipca 2012, o 07:51
Odbiornik: Ariva T65mini
Instalacja antenowa: yagi 19/21-69 ze wzmacniaczem LNA101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk-Chwaszczyno-39 km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: B.P. » 16 lutego 2013, o 09:17

Ariva T65 mini z hasłem jest tak samo jak koleżanka wyżej opisuje.Można sobie ustawić jakiekolwiek a 888888 i tak działa. Może czytają forum ale nie odpowiadają na zapytania mailem. Ostatnie oprogramowanie na T65 to 1.058 a na mini 1.056 to wygląda jakby wsparcie dla mini się skończyło. Może ktoś z forumowiczów ma jakieś wiadomości na ten temat?

katar99
Posty: 6
Rejestracja: 15 lutego 2013, o 20:43
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: antena wewnętrzna

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: katar99 » 16 lutego 2013, o 11:00

Dzięki za sprawdzenie - pocieszające, że to nie błąd akurat mojego urządzenia. Tak myślałam, że to jakiś bug w oprogramowaniu. No cóż - trzeba czekać....

Darkoo
Posty: 1
Rejestracja: 16 lutego 2013, o 11:57
Odbiornik: ferguson ariva t65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Darkoo » 16 lutego 2013, o 12:02

Witam. Mam problem z gniazdem antenowym. Podczas lutowania uszkodziłam parę elementów. Na zdjęciu zaznaczyłem uszkodzone elementy c1,c2 oraz R. Prosiłbym o podanie ich wartości. Poniżej jest link ze zdjęciem na którym są zaznaczone elementy.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 141be.html

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Anduraki » 16 lutego 2013, o 12:49

katar99: to hasło 8888 to hasło na wypadek gdybyś zgubił/zapomniał hasło które ustawiłeś. Nie jest dziwne, że dali coś takiego. Wszystkie odbiorniki mają zapasowe hasła na wypadek zgubienia tak jest też w fergusonie. Tak gwoli ścisłości zadziała też 0000. Najlepiej po zakupie sprzętu gdzie można ustawić hasło nie pokazywać swojemu dziecku instrukcji obsługi - gdzie jest napisany kod bezpieczeństwa.

B.P.
Posty: 33
Rejestracja: 10 lipca 2012, o 07:51
Odbiornik: Ariva T65mini
Instalacja antenowa: yagi 19/21-69 ze wzmacniaczem LNA101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk-Chwaszczyno-39 km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: B.P. » 16 lutego 2013, o 13:05

W t65 mini po zmianie hasła na inne hasło 000000 nie działa ale ósemki działają

Odpowiedz